janus5555 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Καλημέρα, έχω εδώ και ένα χρόνο έναν σκληρό TRAVELSTAR 7K1000 1TB ο οποίος χρησιμοποιείται ως δεύτερος σκληρός σε λαπτοπ για αποθήκευση αρχείων. Από την αρχή είδα ότι η υγεία έπεσε σχετικά γρήγορα, τώρα βλέπω ότι έχει πέσει στο 89% (μέτρηση στο drive dx). Δεδομένου ότι είναι ακόμα σε εγγύηση, να τον επιστρέψω (τον πήρα από το eshop); Είναι φυσιολογική τόση φθορά τόσο γρήγορα; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
elpenor Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν έχω MAC για να δοκιμάσω το συγκεκριμένο software αλλά ένας από τους τρόπους για να μετρήσεις το health ενός HDD έχει σχέση με το πόσες φορές έχει παρκάρει ξεπαρκάρει τις κεφαλές ( load/unload cycles) σε σχέση με το πόσες φορές γράφει ο κατασκευαστής ότι αντέχει. Το 89% για ένα δίσκο ακούγεται πολύ φυσιολογικό μετά από ένα χρόνο λειτουργίας αν το υπολογίζει όπως περιέγραψα γιατί δεν σημαίνει ότι ο δίσκος είναι λιγότερο υγιής αλλά ότι έχει λειτουργήσει περίπου το 1/10 από όσο ο κατασκευαστής λέει ότι αντέχει. Επεξ/σία 21 Δεκεμβρίου 2019 από elpenor
rofl Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, elpenor είπε Δεν έχω MAC για να δοκιμάσω το συγκεκριμένο software αλλά ένας από τους τρόπους για να μετρήσεις το health ενός HDD έχει σχέση με το πόσες φορές έχει παρκάρει ξεπαρκάρει τις κεφαλές ( load/unload cycles) σε σχέση με το πόσες φορές γράφει ο κατασκευαστής ότι αντέχει. Το 89% για ένα δίσκο ακούγεται πολύ φυσιολογικό μετά από ένα χρόνο λειτουργίας αν το υπολογίζει όπως περιέγραψα γιατί δεν σημαίνει ότι ο δίσκος είναι λιγότερο υγιής αλλά ότι έχει λειτουργήσει περίπου το 1/10 από όσο ο κατασκευαστής λέει ότι αντέχει. τουλαχιστον αν το συγκεκριμενο προγραμμα μετραει οπως τα των windows, 89% υγεια σε μηχανικο δισκο σημαινει οτι εχει βγαλει bad sectors. 1
janus5555 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 Η οθόνη των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών του προγράμματος.
elpenor Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, janus5555 είπε Η οθόνη των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών του προγράμματος. Εγώ από αυτές τις πληροφορίες καταλαβαίνω ότι ο δίσκος είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει "δουλευτεί" πολύ στο διάστημα που τον έχεις. Οι δύο παρατηρήσεις που κάνει το πρόγραμμα είναι ότι : α. Ο δίσκος έχει κάνει κάποια λάθη (στην ανάγνωση ή στην εγγραφή) πιθανότατα από κραδασμούς ή δόνηση. Αυτή η πληροφορία μπορεί και να είναι δείγμα πιθανών ηλεκτρομαγνητικών προβλημάτων μπορεί όμως να συνέβει επειδή ο δίσκος δεν είχε τοποθετηθεί σωστά ή κουνήθηκε την ώρα που δούλευε ή η επιφάνεια που είναι ακουμπισμένος δονείται από άλλη συσκευή. Σε κάθε περίπτωση επειδή τα υπόλοιπα στοιχεία είναι καλά δεν είναι δείγμα ότι ο δίσκος μπορεί να σταματήσει να δουλεύει σύντομα. Εμένα κανένας από τους 5 δίσκους μου δεν έχει τέτοια μέτρηση. β. Ο δίσκος είναι πολυ ζεστός. Επειδή η μέτρηση την στιγμή που έτρεξες το πρόγραμμα είναι ίδια με την χειρότερη μέτρηση που έχει αποθηκευμένη το smart κάτι μου λέει ότι μπορεί να μην είναι αξιόπιστη. Εγώ δεν βλέπω κάποιο λόγο ανησυχίας, όλα τα σημαντικά στοιχεία δείχνουν ένα δίσκο εντελώς υγιή, το 88% φαίνεται ότι το δείχνει λόγο θερμοκρασίας και μόνο. Στη θέση σου θα τοποθετούσα τον δίσκο προσεχτικά, θα τον δούλευα και θα κοιτούσα αν θα άλλαζε η τιμή στo g-sense error rate. Επίσης θα προσπαθούσα να δω από κάποιο άλλο σημείο του προγράμματος την θερμοκρασία, αν σε idle είναι κάτω από 30 και σε χρήση κάτω από 50 είναι μια χαρά. 1
SaFiS Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2019 To πρόβλημα με αυτόν τον δίσκο (έχω 2 στο PC της υπογραφής μου), όπως και τους αντίστοιχους WD Black, είναι τα Start - Stop Count λόγω firmware. Και η υγεία του να μην πέσει, επειδή ανεβαίνουν εκθετικά τα Start - Stop μετά από κάποιο όριο βγαίνει και αυτομάτως εκτός εγγύησης ο δίσκος. Εγώ τους έχω ρυθμίσει έτσι, ώστε με το που μπω στα Windows και τρέξει το HD Sentinel να μην τους αφήνει καθόλου να παρκάρουν κεφαλές. Έτσι διατηρώ τα νούμερα σε 2 - 4 την ημέρα αν χρειαστεί π.χ. να κάνω και κανά reboot στο PC. Λογικά αν δώσεις προσοχή θα τον ακούσεις ανα διαστήματα που κάνει το παρκάρισμα των κεφαλών. Αν θυμάμαι καλά τους έχουν ρυθμισμένους ανά 5λεπτο ή 15λεπτο...
janus5555 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2019 Τα start stop ως ένδειξη σύμφωνα με το screenshot που επισύναψα είναι οκ. Το πρόβλημα είναι ότι το spin up time βγάζει ένα δείκτη 89% [επειδή έχουν υπάρξει προβλήματα 2 φορές..] και ως εκ τούτου πέφτει η συνολική υγεία του δίσκου (αυτό δεν φαίνεται στη φωτό παραπάνω).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα