Προς το περιεχόμενο

Τι φωτογραφική μηχανή να διαλέξω ?


babisskg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

   Να διαλέξω Nanon η Cikon και ποια είναι πιο καλή κι' αν αποδειχθεί ότι η μια είναι " καλή " άρα η άλλη αυτομάτως γίνεται " κακή " . Άρα όσοι έχετε αγοράσει από την μια μάρκα πήρατε την " καλή " και οι άλλοι που πήρατε την κακή , ας προσεχατε . Ουδεμία συζήτηση για όσους ψώνισαν εκτός των άνωθεν , είστε απλά για κλάματα !!!

   Ας πιάσουμε το πράμα από την αρχή , χωρίς να αγγίξουμε το καλλιτεχνικό μέρος , μένοντας στο τεχνικό , ώστε να βοηθηθούν όσοι θέλουν να αγοράσουν κάτι για να ξεκινήσουν . Ακόμη καλύτερα θα μιλήσουμε κατευθείαν για αγορά καινούργιου συνόλου , κάτι που θα βοηθήσει ώστε να βγουν αντίστοιχα συμπεράσματα για μεταχειρισμένο .

   Σε ποια κατηγορία βλέπουμε την ασχολία με το αντικείμενο , σίγουρα όχι επαγγελματική αφού δεν έχει βιοποριστικό χαρακτήρα , άρα ερασιτεχνική , άρα μένει να προσδιορίσουμε πόσο από τον ελεύθερο χρόνο μας θα αφιερώσουμε στο αντικείμενο . Αν λοιπόν θα είναι σε επίπεδο " όταν και αν " δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα , πόσο μάλλον να αγοράσουμε , αφού ένα smartphone είναι απολύτως ικανό να καλύψει αυτή την ανάγκη . Όμως εμείς θέλουμε να βγαίνουμε κάθε Κυριακή πρωί , ίσως και κανένα δύο απογεύματα την εβδομάδα από κάνα δυο ώρες τη φορά κλπ . Εδώ το smartphone σίγουρα δεν είναι αρκετό , χρειάζεται κάτι περισσότερο , κάτι που δεν γνωρίζουμε . Η ανάγκη έχει πάρει πιο επίσημο χαρακτήρα , είναι σαφώς πλέον σε ερασιτεχνικό επίπεδο , όχι όμως επαγγελματικό . Αυτό από μόνο του είναι ικανό να μας καθοδηγήσει αφού σαν ερασιτέχνες δεν χρειάζεται , αλλά και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ιδιαίτερα μεγάλα ποσά . 

   Αυτό είναι το σημείο , όπου οι μεγάλες εταιρείες επειδή γνωρίζουν όλα τα παραπάνω , έρχονται με τα entry level συστήματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να πάρουν χρήματα φυσικά . Εδώ να πούμε ότι τα σημερινά entry level συστήματα δλδ σώματα με έναν κιτ φακό , είναι πολύ εξελιγμένα και απολύτως ικανά να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιον που θέλει να κάνει ένα ερασιτεχνικό ξεκίνημα , όπως επίσης μπορεί να καλύψουν άνετα ακόμη και για πάντα , ίσως με την προσθήκη ενός άντε δυο επιπλέον φακών . Είναι εξαιτίας της βιασύνης , όπου αυτά τα συστήματα , αγοράζονται μεν σαν ξεκίνημα , όμως οι δυνατότητες τους δεν εξαντλούνται σε βάθος χρόνου , αλλά σύντομα οδηγούνται στην μεταπώληση διότι οι κάτοχοι τους πείσθηκαν , πως το επόμενο μοντέλο είναι αυτό που χρειάζονται διότι έχει ανακλινομενη οθόνη , κάτι που θα τους κάνει να βγάλουν τελικά καλύτερο αποτέλεσμα φωτογραφικά . Ένα entry level σύστημα είναι αυτό που θα καθοδηγήσει ώστε να αποκαλυφθούν οι προσωπικές φωτογραφικές συνήθειες , βλέπε φωτογράφιση πορτραίτου ας πούμε , θα προσθέσει γνώση και εν τέλει θα δείξει και τον δρόμο σχετικά με τον εξοπλισμό που κρίνει απαραίτητο ο καθένας να αποκτήσει . Ακόμη καλύτερα , είναι απαραίτητο να περάσει κανείς από αυτό το στάδιο , κάτι που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει περισσότερο το τεχνικό μέρος , οπότε και να είναι σε θέση μελλοντικά να ξεχωρίσει τις ανάγκες του .

   Φυσικά , αφού μιλάμε για τεχνικό μέρος , υπάρχουν αναφορές με την μορφή reviews τις οποίες δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε ως ένα βαθμό . Ένα review δίνει σημαντικές πληροφορίες , παράδειγμα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας , κάτι χρήσιμο για μένα , όχι τόσο για κάποιον άλλο . Είπαμε πως δίνει σημαντικές πληροφορίες , κάτι που θα αξιοποιήσει ο καθένας με τον τρόπο του . Αυτή η πληροφόρηση δεν έχει την έννοια του διαχωρισμού μεταξύ καλού και κακού . Μια flip screen είναι παντελώς περιττή για μένα και τις προσωπικές μου φωτογραφικές συνήθειες , για άλλον έχει την μορφή του Άγιου Δισκοπότηρου . Κάποιος άλλος δίνει βαρύτητα στην ποσότητα των cross type σημείων εστίασης στο εικονοσκοπιο , viewfinder στα ελληνικά , για μένα ένα είναι αρκετό .

   Τι θα συνέβαινε αν δίναμε ένα τέτοιο entry level σύστημα σε κάποιον φτασμένο , ακόμη και ερασιτεχνικά , τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο ότι δλδ θα εξακολουθούσε να βγάζει φωτογραφίες . Ακόμη και smartphone να του βάζαμε στα χέρια , έτσι για να δικαιωσουμε και τους υποστηρικτές του snapshot εξοπλισμού , πάλι φωτογραφίες θα έβγαζε , τηρουμένων των αναλογιών , αφού είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της κατασκευής σε ότι αφορά φακό κλπ . Φυσικά θα προσανατολιζόταν σε πιο wide angle λήψεις .

   Τις περισσότερες φορές , επικρατεί σύγχυση γύρω από το ζήτημα της φωτογραφίας διότι εξ ορισμού έχει να κάνει και με τον εξοπλισμό . Ακόμη καλύτερα πρέπει να σημειώσουμε πως η φωτογραφία έχει δύο μέρη , το τεχνικό και το καλλιτεχνικό . Η γνώση και των δύο είναι απολύτως απαραίτητη και αλληλένδετη . Η σύγχυση δημιουργείται και ενισχύεται από πολλούς , οι οποίοι νομίζουν αλλά και αναμεταδίδουν πως φωτογραφία βγαίνει μόνον με την χρήση του state of the art εξοπλισμού . Όπως πολύ σωστά έδειχνε ο Karl Taylor σε κάποιο βίντεο , μια πολύ όμορφη εικόνα του Taj Mahal την είχε βγάλει πολύ παλιά , με μια Canon AE 1 με φίλμ φυσικά .

   Φωτογραφίες έβγαιναν από πολύ παλιά , βγαίνουν σήμερα και θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν , όσο υπάρχει κόσμος που ασχολείται με το αντικείμενο , δλδ βγάζει φωτογραφίες συνέχεια , παρακολουθεί χωρίς να αγνοεί τις εξελίξεις αλλά και αποφεύγοντας να χάνεται στον κυκεώνα των τεχνικών λεπτομερειών , στην αναζήτηση της " καλύτερης " μηχανής , στην υπέρ του δέοντος ενασχόληση με τα reviews τα οποία λένε πόσα σημεία εστίασης έχει το viewfinder του καινούργιου τάδε σώματος και πόσα από αυτά είναι του cross type τύπου .

   Επίσης να προσθέσουμε πως , η φωτογραφία έχει να κάνει και με άλλα πράγματα , όπως την πεζοπορία , διότι πρέπει να ανεβείτε σε κάποιο ψηλό σημείο για να αποτυπώσετε μια θέα , μια Ανατολή , ένα ηλιοβασίλεμα κι' αυτό με την σειρά του πρέπει να γίνει μία συγκεκριμένη ώρα , μια συγκεκριμένη εποχή . 

   OMD em10 mark ii + Zuiko Digital 40 - 150 f 3.5 - 4.5   4/3 mount 

   74mm , f 9.0 , 1/800 , iso 200 

   

   

   

   

  

   

   

  

IMG_20191216_174622_853.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...