Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Θέλω να στήσω ένα PC για μια δουλειά με δίσκο NVMe σαν τον παρακάτω, ή κάποιο παρόμοιο μοντέλο: https://www.skroutz.gr/s/19264204/Micron-9300-Max-3-2TB.html Το ερώτημα είναι ποια μητρική πρέπει να πάρω που να έχει θύρα για αυτόν τον δίσκο; Ενδιαφέρομαι για μοντέλα μητρικών είτε TR4, είτε 2066.
ilos Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 52 λεπτά πριν, fisfirikos είπε Θέλω να στήσω ένα PC για μια δουλειά με δίσκο NVMe σαν τον παρακάτω, ή κάποιο παρόμοιο μοντέλο: https://www.skroutz.gr/s/19264204/Micron-9300-Max-3-2TB.html Το ερώτημα είναι ποια μητρική πρέπει να πάρω που να έχει θύρα για αυτόν τον δίσκο; Ενδιαφέρομαι για μοντέλα μητρικών είτε TR4, είτε 2066. Έχεις τέτοια workloads που χρειάζεσαι τόσο μεγάλα IOPS και wear levels σε single drive? Γιατί βρίσκεις γρηγορότερα και πολύ φτηνότερα pcie gen4 m2 drives (αν και θα πρέπει να πας σε AMD πλατφόρμα αναγκαστικά) Σαν και αυτό https://www.skroutz.gr/s/19385542/Corsair-Force-MP600-2TB.html Μπορείς να βάλεις 3 σε RAID με parity και να έχεις και περισσότερη χωρητικότητα 4vs3.2 και redundancy αν πεθάνει κάποιο και εξωφρενικά μεγαλύτερη ταχύτητα. Όσο για το που κουμπώνει το πάνω drive κανονικό pcie interface φαίνεται, θα μπαίνει σε οποιοδήποτε pcie slot με riser cable.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Ναι, έχω πάρα πολλά text αρχεία τα οποία διαβάζω sequential. Συνολικά είναι 2,8TB. Δεν με ενδιαφέρει το redundancy γιατί τα data ανανεώνονται ανά μήνα κι έχω τρία διαφορετικά backups. Πάντως τον δίσκο που προτείνεις δεν τον είχα δει κι όντως είναι ωραία λύση σε Raid. Κι έχει και περισσότερα IOPS από τον Micron, αν και λογικά θα είναι λιγότερο read intensive. Για να πω την αλήθεια μου δεν σκέφτηκα καν ότι μπορώ να βάλω riser cable και προσπαθούσα να καταλάβω πως στο κέρατο θα κουμπώσει στην PCIe ο δίσκος. IQ θερμάστρας. Ευχαριστώ για το feedback.
ilos Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, fisfirikos είπε Ναι, έχω πάρα πολλά text αρχεία τα οποία διαβάζω sequential. Συνολικά είναι 2,8TB. Δεν με ενδιαφέρει το redundancy γιατί τα data ανανεώνονται ανά μήνα κι έχω τρία διαφορετικά backups. Πάντως τον δίσκο που προτείνεις δεν τον είχα δει κι όντως είναι ωραία λύση σε Raid. Κι έχει και περισσότερα IOPS από τον Micron, αν και λογικά θα είναι λιγότερο read intensive. Για να πω την αλήθεια μου δεν σκέφτηκα καν ότι μπορώ να βάλω riser cable και προσπαθούσα να καταλάβω πως στο κέρατο θα κουμπώσει στην PCIe ο δίσκος. IQ θερμάστρας. Ευχαριστώ για το feedback. Κάτι άλλο που ξέχασα να σου πω είναι αν τελικά πάρεις το micron και πας σε x570/TRX40 που είναι pcie gen4 ή θα πρέπει να πάρεις pcie gen4 riser cable (που είναι πιο ακριβά και δεν είναι ανάγκη για αυτό το drive) ή να κάνεις force από το bios να δουλεύει σε pcie gen3 mode η μητρική για pcie gen3 riser γιατί αλλιώς το πιο πιθανό είναι να μη βλέπει το drive το σύστημα. Σε x299/x399 δε θα έχεις τέτοια θέματα γιατί είναι μόνο pcie gen 3. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Αν πάρω τον Corsair τι μητρική πρέπει να επιλέξω;
ilos Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 25 λεπτά πριν, fisfirikos είπε Αν πάρω τον Corsair τι μητρική πρέπει να επιλέξω; Αν θες 3 με parity RAID, κάποια TRX40 αλλά θα τα σκάσεις χοντρά συνολικά. Αν θες μόνο 2 single drives/RAID0/RAID1 μπορείς να τη βγάλεις και με μια x570 στην φτήνια, αλλά χάνεις το quad channel και ένα σωρό pci-e lanes. Από cpu δε θα έχεις θέμα πιστεύω ο 3950x σε καλύπτει λογικά (αν μπορέσεις να τον βρεις). Αν πας σε x299/x399 τα drives θα έχουν χειρότερες επιδόσεις λόγω pcie gen3.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Οπότε πάω για x570 και RAID0 κι έναν 3900X. Σε αυτό το chipset μπορώ να βάλω και 3700X επεξεργαστή;
ilos Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 14 λεπτά πριν, fisfirikos είπε Οπότε πάω για x570 και RAID0 κι έναν 3900X. Σε αυτό το chipset μπορώ να βάλω και 3700X επεξεργαστή; Ναι. Γιατί RAID0 όμως?
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Γιατί δεν με ενδιαφέρει το redundancy, ή fault tolerance. Απλά θέλω δύο δίσκους σε ένα volume.
ilos Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, fisfirikos είπε Γιατί δεν με ενδιαφέρει το redundancy, ή fault tolerance. Απλά θέλω δύο δίσκους σε ένα volume. Ακόμα και αν δε σε νοιάζει να έχεις συνέχεια live backups, στη περίπτωση που χτύπα ξύλο βαρέσει το array, πως θα μεταφέρεις σε εύλογο χρονικό διάστημα ξανά 2-3 TB δεδομένων? Οι επιλογές σου είναι ή 10g κάρτα δικτύου και κάποιο NAS (που ίσως δε γίνεται κιόλας γιατί δε ξέρω πόσα pcie lanes περισσεύουν για pcie card σε x570 μετά από 2 nvme) ή κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο με usb3.2 gen2 10/20 GBps (αλλά θα πρέπει το ίδιο το αποθηκευτικό μέσο να είναι αρκετά γρήγορο να το εκμεταλλευτεί). Πάντως υπάρχον x570 μητρικές με μαμά 10g LAN όπως αυτή. https://www.asrock.com/mb/AMD/X570 Creator/index.asp
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Αν σκάσει το array θα ανοίξω το κουτί, θα συνδέσω τον έναν εξωτερικό δίσκο που έχει τα data σε μια sata2 υποδοχή και θα τα αντιγράψω. Τα data είναι compressed οπότε η αντιγραφή γίνεται σε 2 ωρίτσες. Ούτως ή άλλως μια φορά τον μήνα τα data ξαναγράφονται από την αρχή. Οπότε και να γαμηθεί ο Δίας στο ενδιάμεσο δεν χάνω τίποτα το φοβερό. Τα writes που έχω είναι σε ξεχωριστό δίσκο/database και τα παίρνω backup καθημερινά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα