Προς το περιεχόμενο

Overclock σε i7 4790k

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω το σύστημα της υπογραφής και θέλω να κάνω πρώτη φορά overclock στον επεξεργαστή μου i7 4790k. Γνωρίζει κάποιος το bios της μητρικής μου MSI Z97 Gaming 5 για να μου δώσει οδηγίες;

Ψήκτρα έχω την Cryorig H7 και μνήμες τις TridentX στα 2400MHz.

Με ενδιαφέρει να κάνω ένα ασφαλές o/c και να μη το παρακάνω.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, @ngelos είπε

Έχω το σύστημα της υπογραφής και θέλω να κάνω πρώτη φορά overclock στον επεξεργαστή μου i7 4790k. Γνωρίζει κάποιος το bios της μητρικής μου MSI Z97 Gaming 5 για να μου δώσει οδηγίες;

Ψήκτρα έχω την Cryorig H7 και μνήμες τις TridentX στα 2400MHz.

Με ενδιαφέρει να κάνω ένα ασφαλές o/c και να μη το παρακάνω.

Καλησπέρα, δίνεις μαξ τάση μέχρι 1.27 (μαξ 1.3 λένε κάποιοι αλλά μην το παρακάνεις). Και σταδιακά βλέπεις πόσο φτάνει, πχ 4.7.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πήγα στα 4.5 με 1.22v και κόλλησε λίγο αφού μπήκα στα Windows. Ανέβασα στα 1.24v και λειτουργεί εντάξει εδώ και αρκετή ώρα. Η θερμοκρασία δεν ανέβηκε καθόλου.

Με τον ίδιο τρόπο έχω ανέβει τώρα στα 4.6 με 1.26v.  Θα ήθελα να φτάσω 4.8 για να πω ότι αξίζει το o/c αλλά χλωμό το βλέπω.

Επεξ/σία από @ngelos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάλι νομίζω ότι πας καλά. Μακάρι να κάνανε όλοι OC με υπομονή.

Βάλε τα 1.28, αν οι θερμοκρασίες σου είναι καλές κ λογικές (όχι να κοιτάς το desktop, βάλε κάτι να τρέχει) ανέβα στα 4.8. Αν δεν είναι σταθερό με <1.3 δοκίμασε, πάλι με λίγη χρήση, 1.32-1.34. Αν σταθεροποιηθεί, μέτρα τις προτεραιότητες σου και πράξε ανάλογα**. Κάπου υπάρχει ένα sweet-spot.

1. αν σου αρέσουν τα 4.8, αλλά με τσιμπημένα βολτ, μείνε εκεί κ άστο. Το πολύ πολύ να μη κληροδοτήσεις τον 4790Κ στα παιδιά σου.

2. θέλεις απεγνωσμένα να αφήσεις τον συγκεκριμένο επεξεργαστή στην επόμενη γενιά. Κατέβα στα 4.6 κ στα 1.26 και άστο εκεί. Μια χαρά θα είναι.

Πέραν της πλάκας απλά μέτρα τι θες κ καν το. Αν μείνεις κάτω από 1.32V ο επεξεργαστής σου θα κουραστεί τόσο αργά που δε θα πάρεις πρέφα σε αυτή τη ζωή. Θα τον έχεις αλλάξει πριν γεράσει. Το βασικό πράγμα είναι η θερμική συμπεριφορά. Όχι τα βολτ σαν ποσότητα, αν κ φυσικά υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους.

** Μη ξεχνάς όμως πως μπορεί να μην τα "έχει" σε αυτά τα βολτ. Καμιά φορά κολλάει το μυαλό μας κ θέλουμε κάτι που δεν υπάρχει. Αυτό μη ξεχνάς κ θα κάνεις καλό OC.

ΥΓ: ενίοτε όταν είσαι σε τουρμπο (4.4) και παίζεις τα παιχνίδια σου, πιθανόν η μητρική σου να χώνει σταθερά π.χ. κοντά στα 1.25 ... δεν δουλευουν ολα τα "αυτόματα" με μινιμαλ, αλλά με μαξ καταστάσεις για λόγους σταθερότητας. Ενα χειροποίητο OC οπως αυτό που πας να κάνεις υπάρχει περίπτωση να είναι ποιο efficient από εκεί που ήσουν, πριν.

Και μην ξεχάσεις το uncore ... θα έρχεται εύκολα στο 4GHz ... χωρίς πολλά πολλά ανεβάζοντας κ το bandwidth της μνήμης κ δίνοντας κ αυτό το μικρό ποσοστό στην απόδοση σου. και φυσικά τη μνήμη. Μάλλον έχεις 2Gbit D-rev samsung εκεί αν και αυτό πρέπει να το δούμε αν θες να ασχοληθείς κ με τις μνήμες.

Επεξ/σία από solaufein
  • Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, solaufein είπε

Εγώ πάλι νομίζω ότι πας καλά. Μακάρι να κάνανε όλοι OC με υπομονή.

Βάλε τα 1.28, αν οι θερμοκρασίες σου είναι καλές κ λογικές (όχι να κοιτάς το desktop, βάλε κάτι να τρέχει) ανέβα στα 4.8. Αν δεν είναι σταθερό με <1.3 δοκίμασε, πάλι με λίγη χρήση, 1.32-1.34. Αν σταθεροποιηθεί, μέτρα τις προτεραιότητες σου και πράξε ανάλογα**. Κάπου υπάρχει ένα sweet-spot.

1. αν σου αρέσουν τα 4.8, αλλά με τσιμπημένα βολτ, μείνε εκεί κ άστο. Το πολύ πολύ να μη κληροδοτήσεις τον 4790Κ στα παιδιά σου.

2. θέλεις απεγνωσμένα να αφήσεις τον συγκεκριμένο επεξεργαστή στην επόμενη γενιά. Κατέβα στα 4.6 κ στα 1.26 και άστο εκεί. Μια χαρά θα είναι.

Πέραν της πλάκας απλά μέτρα τι θες κ καν το. Αν μείνεις κάτω από 1.32V ο επεξεργαστής σου θα κουραστεί τόσο αργά που δε θα πάρεις πρέφα σε αυτή τη ζωή. Θα τον έχεις αλλάξει πριν γεράσει. Το βασικό πράγμα είναι η θερμική συμπεριφορά. Όχι τα βολτ σαν ποσότητα, αν κ φυσικά υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους.

** Μη ξεχνάς όμως πως μπορεί να μην τα "έχει" σε αυτά τα βολτ. Καμιά φορά κολλάει το μυαλό μας κ θέλουμε κάτι που δεν υπάρχει. Αυτό μη ξεχνάς κ θα κάνεις καλό OC.

ΥΓ: ενίοτε όταν είσαι σε τουρμπο (4.4) και παίζεις τα παιχνίδια σου, πιθανόν η μητρική σου να χώνει σταθερά π.χ. κοντά στα 1.25 ... δεν δουλευουν ολα τα "αυτόματα" με μινιμαλ, αλλά με μαξ καταστάσεις για λόγους σταθερότητας. Ενα χειροποίητο OC οπως αυτό που πας να κάνεις υπάρχει περίπτωση να είναι ποιο efficient από εκεί που ήσουν, πριν.

Και μην ξεχάσεις το uncore ... θα έρχεται εύκολα στο 4GHz ... χωρίς πολλά πολλά ανεβάζοντας κ το bandwidth της μνήμης κ δίνοντας κ αυτό το μικρό ποσοστό στην απόδοση σου. και φυσικά τη μνήμη. Μάλλον έχεις 2Gbit D-rev samsung εκεί αν και αυτό πρέπει να το δούμε αν θες να ασχοληθείς κ με τις μνήμες.

Γενικά αξίζει το o/c στα 4.6;
Δοκίμασα στα 4.7 κι έφτασα το ρεύμα μέχρι 1.28 αλλά κολλούσε λίγο πριν μπει στα Windows. Παραπάνω αν ανέβω μπαίνει σε κίνδυνο ο επεξεργαστής;

Δημοσ.
20 ώρες πριν, @ngelos είπε

Δοκίμασα στα 4.7 κι έφτασα το ρεύμα μέχρι 1.28 αλλά κολλούσε λίγο πριν μπει στα Windows. Παραπάνω αν ανέβω μπαίνει σε κίνδυνο ο επεξεργαστής;

Με πάνω απο 1.3 ψοφάγανε οι Haswell...

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, @ngelos είπε

και το 4,6 μια χαρά είναι, άλλωστε στην ανάλυση που παίζεις, το μεγαλύτερο ζόρι το τρώει η κάρτα γραφικών 

• Like 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, leros2004 είπε

και το 4,6 μια χαρά είναι, άλλωστε στην ανάλυση που παίζεις, το μεγαλύτερο ζόρι το τρώει η κάρτα γραφικών 

Απλά επειδή όπως γνωρίζω ο επεξεργαστής είναι 4,4 χωρίς o/c , αξίζει το 4,6; Έχει διαφορά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, @ngelos είπε

Απλά επειδή όπως γνωρίζω ο επεξεργαστής είναι 4,4 χωρίς o/c

Ο 4790Κ έχει all core turbo στα 4.2ghz, κάποιες m/b δίνανε επιλογή για all core turbo στα 4.4ghz συνήθως με πολύ ψηλή τάση.

Δοκίμασε τι συχνότητα πιάνεις στα 1.29v + χαμηλό llc. Μπορεί να μην ανέβει παραπάνω από 4.6 / 4.7 αλλά μπορεί να τσιμπήσεις λίγο και την cache.

6 ώρες πριν, @ngelos είπε

αξίζει το 4,6;  Έχει διαφορά;

Χοντρικά 10% σε συχνότητα cpu + κατιτίς από την cache θα μεταφραστεί σε 10% καλύτερα 1% low fps.

Δηλαδή σε ένα cpu biased σενάριο όπου θα έπιανες low 25fps χωρίς το oc, με το oc θα έχεις 27-28 fps.

Αν στα 0.1% low πέφτεις στο 1 fps, ''φριζάρει'' δηλαδή γιατί δεν φτάνουν τα 8tthreads ή το bandwidth της ddr3,

εκεί θα εξακολουθήσει το φαινόμενο, το πολύ πολύ στα 10 ''φριζαρίσματα'' να σου γλιτώσει κάποιο.

Σε avg fps θα δεις και εκεί μια βελτίωση μιας και είναι δυνατή κάρτα η 5700ΧΤ, δεν εννοώ ότι τη μπουκαλιάζει στοκ το cpu σου,

αλλά αν διακινδύνευα μια μαντεψιά θα έλεγα ότι θα έχεις +4-5% avg fps από τα 4.2 -> 4.6 σε 1080p.

Σε uw 1440p κάτι θα δώσει σε avg, δεν μαντεύω, πάρε μετρήσεις εσύ να μας πεις 😋

Με λίγα λόγια το oc (αν και όσο) άξιζε ήταν όταν χρυσοπλήρωνες το z97 και τον Κ για να είχες απολαύσει στο μεσοδιάστημα το όποιο όφελος.

Επίσης δεν θα έχει κάποια επίδραση στα low fps σε gpu biased συνθήκες,

οι οποίες στην ανάλυση που παίζεις, με την gpu που έχεις, πιθανόν να διαμορφώνονται.

ΥΓ  Έχεις φορτώσει xmp για τις μνήμες?

Επεξ/σία από DiaperCh@nger101
  • Thanks 2
Δημοσ.

Τώρα δεν πιάνω 4.2 αλλά 4.4. Το έχω δει. Άρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν αξίζει να παίζω με την υγεία και τη διάρκεια ζωής του επεξεργαστή για τόσο μικρή διαφορά.

Τις μνήμες ναι, σε xmp τις έχω. :) 

Δημοσ.
18 ώρες πριν, @ngelos είπε

Τώρα δεν πιάνω 4.2 αλλά 4.4. Το έχω δει. Άρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν αξίζει να παίζω με την υγεία και τη διάρκεια ζωής του επεξεργαστή για τόσο μικρή διαφορά.

Τις μνήμες ναι, σε xmp τις έχω. :) 

Παίζει να δίνει παραπάνω τάση στοκ η μητρική. Άσε το 4.6 1.2κατι και είσαι άνετος. Δες να πέφτει σε αδράνεια μόνο.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...