Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Αμ δε .... που μπαίνει αυτή ... Η επιφάνεια του chip είναι αυτή που μπαίνει. Το ότι τον καπακώνεις δεν παίζει κανένα ρόλο . Απλά πας να διευκολύνεις την απαγωγή. Είναι το μέσο και όχι η επιφάνεια του θερμαινόμενου chip.

Ε, τώρα τα μπερδεψες. Δεν είναι τίποτα πυρηνική φυσική. Αυξάνεται η επιφάνεια άρα διευκολύνεται η απαγωγή... Πες μου τώρα στην διαστατική ανάλυση ποια επιφάνεια θα βάλεις την πρώτη ή την δεύτερη; Αν βάλεις την πρώτη (όπως λες) τότε γιατί αύξησες την επιφάνεια; Είναι άτοπο.

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Nikosmile είπε

Ε, τώρα τα μπερδεψες. Δεν είναι τίποτα πυρηνική φυσική. Αυξάνεται η επιφάνεια άρα διευκολύνεται η απαγωγή... Πες μου τώρα στην διαστατική ανάλυση ποια επιφάνεια θα βάλεις την πρώτη ή την δεύτερη; Αν βάλεις την πρώτη (όπως λες) τότε γιατί αύξησες την επιφάνεια; Είναι άτοπο.

Δεν αύξησα καμιά επιφάνεια. Αυτό που θες να ψύξεις είναι το chip και είναι το ίδιο και το μόνο που παράγει την θερμότητα.

Αλλη επιφάνεια έχουν τα 7nm, άλλη τα 12nm.

Για αυτό και όπως θα παρατηρήσεις οι νέοι ενώ καταναλώνουν λιγότερο ψύχονται δυσκολότερα.

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Δεν κόλλησα στις ανακοινώσεις ούτε στο ότι ο 2600Χ καταναλωνει περισσότερο.

Κόλλησα στο ότι πάνε και συγκρίνουν τις καταναλώσεις των συστημάτων με το TDP και σου λένε  πως με τον Α επεξεργαστή βάση του TDP θα καταναλώνει X ανά ώρα εργασίας ενώ με τον B βάση του TDP , Ψ .

Ε δεν ισχύει .... είναι μετέωρο όλο το σκεπτικό. Αυτό είπα .  Αυτό το X και αυτό το Ψ είναι ότι νάναι σε απόλυτο μέγεθος.

Μα εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι κοντά σαν αποτέλεσμα, αφού στο ένα τεστ έχουν 32W διαφορά και στο άλλο 40. Οπότε ενδεικτικά το 30W  διαφορά του TDP είναι κοντά και στην ηλεκτρική κατανάλωση. Γενικά το TDP της AMD σαν μετρική είναι κοντά στην ηλεκτρική κατανάλωση. Της Intel είναι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού το μετράνε σε στοκ (non-boost) clocks.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, malakudi είπε

Μα εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι κοντά σαν αποτέλεσμα, αφού στο ένα τεστ έχουν 32W διαφορά και στο άλλο 40. Οπότε ενδεικτικά το 30W  διαφορά του TDP είναι κοντά και στην ηλεκτρική κατανάλωση. Γενικά το TDP της AMD σαν μετρική είναι κοντά στην ηλεκτρική κατανάλωση. Της Intel είναι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού το μετράνε σε στοκ (non-boost) clocks.

Αρα θες να μου πεις πως ο 3700X (65Watt TDP) έχει την ίδια κατανάλωση με τον 3600 (65Watt TDP) .

Αρα αν βγάλουμε να τους μετρήσουμε σαν απόδοση/κατανάλωση , ο 3700Χ παρότι είναι ίδιας αρχιτεκτονικής, ίδιο chip , είναι αποδοτικότερος και οι συν δυο πυρήνες δεν καταναλώνουν τίποτα, ούτε οι παραπάνω συχνότητας boost κ.λ.π. ...

Για αυτό είπα και ξαναλέω πως η μέτρηση σε κόστος ( χρήμα) της κατανάλωσης από το TDP είναι άτοπη.

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Δεν αύξησα καμιά επιφάνεια. Αυτό που θες να ψύξεις είναι το chip και είναι το ίδιο και το μόνο που παράγει την θερμότητα.

Αλλη επιφάνεια έχουν τα 7nm, άλλη τα 12nm.

Για αυτό και όπως θα παρατηρήσεις οι νέοι ενώ καταναλώνουν λιγότερο ψύχονται δυσκολότερα.

Και όμως την αύξησες με το καπάκι... τόσο πολύ μάλιστα που είτε 7nm είτε 12nm οι ψύκτρες παραμένουν ίδιες! Και πρώτα ψύχεται το "καπάκι" και μετά το chip! Γιαυτό οι ψύκτρες έχουν την επιφάνεια του "καπακιού" και όχι την επιφάνεια του DIE. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Αρα θες να μου πεις πως ο 3700X (65Watt TDP) έχει την ίδια κατανάλωση με τον 3600 (65Watt TDP) .

Αρα αν βγάλουμε να τους μετρήσουμε σαν απόδοση/κατανάλωση , ο 3700Χ παρότι είναι ίδιας αρχιτεκτονικής, ίδιο chip , είναι αποδοτικότερος και οι συν δυο πυρήνες δεν καταναλώνουν τίποτα, ούτε οι παραπάνω συχνότητας boost κ.λ.π. ...

Για αυτό είπα και ξαναλέω πως η μέτρηση σε κόστος ( χρήμα) της κατανάλωσης από το TDP είναι άτοπη.

Τα γραφήματα είναι παραπάνω, ο 3700Χ είναι πολύ πιο κοντά στον 3600 σε κατανάλωση απ' ότι στον 2600Χ. Μάλιστα στο blender test έχει 28W ακριβώς διαφορά ο 3700Χ με τον 2600X

Η διαφορά μας είναι ότι εσύ λες είναι άτοπη, εμείς λέμε ότι είναι μία μετρική που δίνει ένα μπούσουλα. Προφανώς και δεν είναι ακριβής, αλλά δεν είναι και για πέταμα (όπως πχ είναι στους Intel).

Δημοσ.

....οκ νομίζω αρκετά με τα tdp κτλ, 3600 είναι πιο efficient και πιο γρήγορος, το θέμα είναι αν αξίζει τα 70-75€ παραπάνω. Θα έλεγα ναι, αλλά αν είναι να δοθούν τα φράγκα σε καλύτερη κάρτα γραφικών τότε μάλλον όχι :D

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, dim_mnia είπε

....οκ νομίζω αρκετά με τα tdp κτλ, 3600 είναι πιο efficient και πιο γρήγορος, το θέμα είναι αν αξίζει τα 70-75€ παραπάνω. Θα έλεγα ναι, αλλά αν είναι να δοθούν τα φράγκα σε καλύτερη κάρτα γραφικών τότε μάλλον όχι :D

Τα 70-75 ευρώ παραπάνω δε του δίνουν τη δυνατότητα να πάει από 5700XT σε κάτι αρκετά δυνατότερο. Νομίζω για 1440p με 5700XT ο 3600 δεν αξίζει τα 70-75 ευρώ παραπάνω. Ο 2600X είναι πολύ καλή αγορά. Η διαφορά θα είναι 2-3 fps, ίσως στο Far Cry λίγο παραπάνω.

Σημασία έχει και τι RAM θα βάλει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, malakudi είπε

Η διαφορά τους πάντως σε Cinebench multithreaded είναι 32W

power-multithread.png

Το πως κατάφεραν να βγάλουν τον 9900k με λιγότερη κατανάλωση από τον 2600x και τον 3700x πάντως χρίζει διερεύνησης. Ακόμα και undervolted να είναι.😂 Αν χρησιμοποίησαν x570 για όλες τις μετρήσεις τα ρύζια τσιμπάνε +20w λόγω chipset σε σχέση με b450/x470. Αλλά και πάλι δε βγαίνουν αυτά τα νούμερα.

Τα από κάτω που βάλατε είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

image.png

Επεξ/σία από ilos
Δημοσ.
13 ώρες πριν, adtakhs είπε

Άσε που στον 3600 έχεις 2 chiplet , άλλες συμπεριφορές .

Για την ιστορία, 1 chiplet έχει ο 3600.Από 3900Χ και πάνω πάμε σε 2ο. Μάλλον εννοείς το IO die που υπάρχει σε όλους τους zen2..

• Like 1
Δημοσ.

Επειδή βλέπω γίνεται συνέχεια το ίδιο λάθος απλά να αναφέρω ότι το Power Consumption (Ισχύς) και το Energy Consumption (Κατανάλωση Ενέργειας) δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Power   = Amps x Volts

P = A x V = Watt

Energy  = Work / Time

E = Watt / Time = Wh or Joules

Και για πολλοστή φορά το TDP δεν έχει σχέση ούτε με το Power αλλά ούτε και με το Energy Consumption.

• 10 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα παιδιά. 

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα. Έχω διαβάζει και σε Benchmark που τα έβαλα, αλλά θα ήθελα και την άποψη ατόμων που γνωρίζουν.

Έχω κανει το παρακάτω build 

Ryzen 5 2600

MSI B450-A Pro Max

Sapphire Radeon RX 5600 XT 6GB Pulse

G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz

Corsair TX-M Series TX650M

Kolink Stronghold 

Το οποίο μου βγαίνει στα ~700€.  Καταρχήν τι γνωμη έχετε για το build?κατά δεύτερον, αξίζει να πιεστω οικονομικά και να παω σε Ryzen 3600; Προφανώς έχει διάφορες αλλά εγώ θα τις δω στην ουσία; Πχ οθόνη θα μείνω με μια απλη lg 1080 εξαετίας. Από games προφανώς να παίζω κάνα rdr 2 στα φουλ και να βγάλει σίγουρα 6 χρόνια πριν την ανάγκη σε αναβάθμιση. Όχι τρελές απαιτήσεις ας παίζω σε low το 2026.

Αυτά. Ευχαριστώ και καλοδεχούμενες συμβουλές για ενδεχόμενη αλλαγή σε κάτι. 

Επεξ/σία από Natha
Δημοσ.

Εγω θα σε προτεινα να πας σε 3600XT και οχι σε 3600 (εχει πεσει η τιμη του XT) , μπορεις να πας σε καρτα γραφικων 5500XT & 8GB μνημη και στο Kolink Observatory Lite Mesh RGB

https://www.skroutz.gr/s/24034736/AMD-Ryzen-5-3600XT-Box.html

https://www.skroutz.gr/c/55/kartes-grafikwn-vga/f/375322_694691_867049/AMD-8GB-GDDR6.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

https://www.skroutz.gr/s/24688770/Kolink-Observatory-Lite-Mesh-RGB-Black.html?from=sku_color_variations

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Natha είπε

Καλημέρα παιδιά. 

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα. Έχω διαβάζει και σε Benchmark που τα έβαλα, αλλά θα ήθελα και την άποψη ατόμων που γνωρίζουν.

Έχω κανει το παρακάτω build 

Ryzen 5 2600

MSI B450-A Pro Max

Sapphire Radeon RX 5600 XT 6GB Pulse

G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz

Corsair TX-M Series TX650M

Kolink Stronghold 

Το οποίο μου βγαίνει στα ~700€.  Καταρχήν τι γνωμη έχετε για το build?κατά δεύτερον, αξίζει να πιεστω οικονομικά και να παω σε Ryzen 3600; Προφανώς έχει διάφορες αλλά εγώ θα τις δω στην ουσία; Πχ οθόνη θα μείνω με μια απλη lg 1080 εξαετίας. Από games προφανώς να παίζω κάνα rdr 2 στα φουλ και να βγάλει σίγουρα 6 χρόνια πριν την ανάγκη σε αναβάθμιση. Όχι τρελές απαιτήσεις ας παίζω σε low το 2026.

Αυτά. Ευχαριστώ και καλοδεχούμενες συμβουλές για ενδεχόμενη αλλαγή σε κάτι. 

Mια χαρά είναι οι επιλογές σου, μόνο κουτί θα άλλαζα: https://www.skroutz.gr/s/21074343/SilentiumPC-Signum-SG1-TG.html?

Ps: Το απο κάτω σου σχόλιο κάνε πως δεν υπάρχει.... 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...