Προς το περιεχόμενο

Αργή απόδοση καινούριου ssd - τα φώτα σας

nicksoti

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα,

Είχα για boot drive έναν  παλιό ssd (5ετίας;) Kingston 120GB (δεν θυμάμαι ακριβώς μοντέλο, κάτι 120GBNOW! κάπως έτσι), αποφάσισα να τον βάλω στο netbook και αντικαταστάθηκε με έναν WD Green 240GB M.2 SATA. Μητρική μια AM4 B350.

O παλιός "κλωνοποιήθηκε" στον νέο μέσω Minitool partition magic. Έγιναν 2 partitions, 1 του λειτουργικού (Win 10 64bit με όλα τα updates) και ένα 2ο 100GB.

Από την 1η στιγμή παρατήρησα ότι κάτι δεν πάει καλά. To boot έχει γίνει λίγο πιο αργό, και συχνά βλέπω κυκλάκι με "please wait" που δεν το έβλεπα καθόλου πριν. Αλλά και μέσα στο λειτουργικό υπάρχει μια αίσθηση ότι η απόκριση έχει γίνει λίγο χειρότερη, πχ στο άνοιγμα των εφαρμογών. Όχι τραγικά πράγματα, συγκριτικά πάντα με τον παλιό.

Επιπλέον, σε εγγραφή μεγάλων αρχείων υπάρχει θέμα. Πχ δοκίμασα 10GB αρχεία βίντεο, ξεκινά με 300-350 MB/sec και κάπου στα 3-4gb πέφτει στα 80, και με "κοιλιές" ακόμα και στα 30MB/sec! Ο παλιός ο Kingston πχ έγραφε σταθερά με 100MB/sec.

Συγκριτικά, ένας PNY CS900 240gb που υπάρχει στο σύστημα ως 2ος γράφει σταθερά με 300MB/sec. Ίδιου περίπου κόστους ssd και μάλιστα γεμάτος κατά τα 2/3.

Έτρεξα συγκριτικά ένα AS ssd benchmark και στους 2 ταυτόχρονα με 10GB τεστ και παραθέτω το αποτέλεσμα. Αν τρέξεις 1Gb τεστ όλα καλά, τουλάχιστο για sequential, τα υπόλοιπα παραμένουν... χώμα. Nα σημειωθεί ότι διέκοψα το τεστ του WD στη μέση γιατί ήδη είχε κάνει... 4πλάσιο χρόνο από εκείνον του PNY!

Παρατηρήσεις:

• O θύρα Μ.2 είναι δηλωμένη ACHI στο bios.
  • Τελευταίο bios και τελευταίος chipset driver
  • έτρεξα manual trim μέσω του WD ssd dashboard
  • Στο device manager βλέπω 2 controllers, τον "AMD-SATA" που πρέπει να είναι του M.2 sata και τον "standard sata achi" που πρέπει να είναι για τις sata θύρες της μητρικής όπου βρίσκεται ο PNY και βρισκόταν ο παλιός Kingston.

Καμιά άλλη ιδέα; Δικαιολογείται ακόμα και για οικονομικό σύγχρονο ssd να είναι πιο αργός σε sustained write και random read/write από οικονομικό δίσκο 120GB 5ετίας; Και τραγικά πιο αργός από τον PNY των 30€;

ssd.jpg

Update:

Παιδιά μην σας ταλαιπωρώ, μόλις κατάφερα να βρω την απάντηση σε αυτό το σουηδικό site.

Είναι η έκδοση "G2" με controller από... φλασάκι και χώμα επιδόσεις. 

Θα ρωτήσει κάποιος, δεν ρώταγες; Ε για έναν  ssd  των 30€ δεν κάθισα να το ψάξω, κάτι απλό ήθελα. Λέω WD είναι,  πάνω - κάτω στα ίδια θα είναι με τους υπόλοπους οικονομικούς. Αλλά ρε φίλε 60 και 80mb/sec εγγραφή δεν περίμενα, τόσο βλέπeις σε 2μισάρι από λαπτοπ, όχι σε m.2 ssd του 2019! Και τα random θυμίζουν ssd 5ετίας.

Πρακτικά δεν με πολυαπασχολεί, πιο πολύ είναι η κοροϊδία της WD και τα 500άρια που γράφει ότι πιάνει. Μακριά!

Επεξ/σία από nicksoti
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω τι λένε στο σουηδικό σάιτ αλλά μήπως είναι θέμα της μητρικής και των διαθέσιμων υποδοχών που έχει και όχι του σκληρού;

55 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Δεν ξέρω τι λένε στο σουηδικό σάιτ αλλά μήπως είναι θέμα της μητρικής και των διαθέσιμων υποδοχών που έχει και όχι του σκληρού;

Οτι έγραψε το παλικάρι ισχύει, τον έχει κάνει και review o Κώστας @ techlads και ήταν όντως σκέτη φώλα ο ssd.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν το είχα δει... αναζήτηση insomnia και techlads λοιπόν από εδώ και πέρα ακόμα και για μικρές αγορές😁

Αν και αυτός του review έχει mtbf 1750000, o δικός μου μόλις 1000000. Και οι επιδόσεις του είναι λίγο καλύτερες. Κάθε πέρσι και καλύτερα ή κάποιο άλλο θέμα; 

Επεξ/σία από nicksoti

Παιδί της WD είμαι επί χρόνια, αλλά όλες οι Green σειρές και πρόσφατα οι Blue που είναι Green καμουφλαρισμένες, ήταν, είναι και θα είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!

• Like 1

4 ώρες πριν, nicksoti είπε

Δεν το είχα δει... αναζήτηση insomnia και techlads λοιπόν από εδώ και πέρα ακόμα και για μικρές αγορές😁

Αν και αυτός του review έχει mtbf 1750000, o δικός μου μόλις 1000000. Και οι επιδόσεις του είναι λίγο καλύτερες. Κάθε πέρσι και καλύτερα ή κάποιο άλλο θέμα; 

Αλλαζούν τα πάντα εκτός απο το όνομα επειδή έχει κάνει ήδη το μοντέλο όνομα στην "πιάτσα". Τα ίδια κάνουν και στις μνήμες με καλύτερη μάλλον την Corsair,  στο Version 5.32 βάζει B-Die μετά στο Ver 6.4 βάζουν MFR και μετά πάνε full retard και πετάνε μέσα Nanya ... ότι να 'ναι . Το 'χε κάνει και η Kingston στον V300 SSD παλαιότερα και έφαγαν πολύ κράξιμο απο τους reviewers/users. Η WD είναι rookie ακόμα στους SSD.

Μεγάλη απάτη. Αν κάνεις από πίσω κάτι "βαρύ", όπως πχ να απενεργοποιήσεις το indexing στο C ή να κάνεις μια μεγάλη εγγαφή, πχ 20gb, ούτε ο chrome δεν ανοίγει.

Και ο PNY στα ίδια χρήματα 'πετά"... PNY που σαν brand την ήξερα μόνο από οικονομικές vga.

Bέβαια για "απλή" χρήση κάνει δουλειά, μου έκανε εντύπωση σχεδόν 5 αστέρια είχε στο skroutz. Κλασσικά, brand name, χρήστες που πιθανόν είχαν πριν μηχανικό για boot, και τους φάνηκε πύραυλος.

Θα τον βάλω σε καμιά θηκούλα Μ.2 -> usb3. Αγόρασα γρήγορο στικάκι 240Gb με 32€ (συν τη θήκη), αυτό έκανα! ΜΟΝΟ αν το δεις έτσι δεν είν κακό...

• Like 1

23 ώρες πριν, nicksoti είπε

Καλημέρα,

Είχα για boot drive έναν  παλιό ssd (5ετίας;) Kingston 120GB (δεν θυμάμαι ακριβώς μοντέλο, κάτι 120GBNOW! κάπως έτσι), αποφάσισα να τον βάλω στο netbook και αντικαταστάθηκε με έναν WD Green 240GB M.2 SATA. Μητρική μια AM4 B350.

O παλιός "κλωνοποιήθηκε" στον νέο μέσω Minitool partition magic. Έγιναν 2 partitions, 1 του λειτουργικού (Win 10 64bit με όλα τα updates) και ένα 2ο 100GB.

Από την 1η στιγμή παρατήρησα ότι κάτι δεν πάει καλά. To boot έχει γίνει λίγο πιο αργό, και συχνά βλέπω κυκλάκι με "please wait" που δεν το έβλεπα καθόλου πριν. Αλλά και μέσα στο λειτουργικό υπάρχει μια αίσθηση ότι η απόκριση έχει γίνει λίγο χειρότερη, πχ στο άνοιγμα των εφαρμογών. Όχι τραγικά πράγματα, συγκριτικά πάντα με τον παλιό.

Επιπλέον, σε εγγραφή μεγάλων αρχείων υπάρχει θέμα. Πχ δοκίμασα 10GB αρχεία βίντεο, ξεκινά με 300-350 MB/sec και κάπου στα 3-4gb πέφτει στα 80, και με "κοιλιές" ακόμα και στα 30MB/sec! Ο παλιός ο Kingston πχ έγραφε σταθερά με 100MB/sec.

Συγκριτικά, ένας PNY CS900 240gb που υπάρχει στο σύστημα ως 2ος γράφει σταθερά με 300MB/sec. Ίδιου περίπου κόστους ssd και μάλιστα γεμάτος κατά τα 2/3.

Έτρεξα συγκριτικά ένα AS ssd benchmark και στους 2 ταυτόχρονα με 10GB τεστ και παραθέτω το αποτέλεσμα. Αν τρέξεις 1Gb τεστ όλα καλά, τουλάχιστο για sequential, τα υπόλοιπα παραμένουν... χώμα. Nα σημειωθεί ότι διέκοψα το τεστ του WD στη μέση γιατί ήδη είχε κάνει... 4πλάσιο χρόνο από εκείνον του PNY!

Παρατηρήσεις:

• O θύρα Μ.2 είναι δηλωμένη ACHI στο bios.
  • Τελευταίο bios και τελευταίος chipset driver
  • έτρεξα manual trim μέσω του WD ssd dashboard
  • Στο device manager βλέπω 2 controllers, τον "AMD-SATA" που πρέπει να είναι του M.2 sata και τον "standard sata achi" που πρέπει να είναι για τις sata θύρες της μητρικής όπου βρίσκεται ο PNY και βρισκόταν ο παλιός Kingston.

Καμιά άλλη ιδέα; Δικαιολογείται ακόμα και για οικονομικό σύγχρονο ssd να είναι πιο αργός σε sustained write και random read/write από οικονομικό δίσκο 120GB 5ετίας; Και τραγικά πιο αργός από τον PNY των 30€;

ssd.jpg

Update:

Παιδιά μην σας ταλαιπωρώ, μόλις κατάφερα να βρω την απάντηση σε αυτό το σουηδικό site.

Είναι η έκδοση "G2" με controller από... φλασάκι και χώμα επιδόσεις. 

Θα ρωτήσει κάποιος, δεν ρώταγες; Ε για έναν  ssd  των 30€ δεν κάθισα να το ψάξω, κάτι απλό ήθελα. Λέω WD είναι,  πάνω - κάτω στα ίδια θα είναι με τους υπόλοπους οικονομικούς. Αλλά ρε φίλε 60 και 80mb/sec εγγραφή δεν περίμενα, τόσο βλέπeις σε 2μισάρι από λαπτοπ, όχι σε m.2 ssd του 2019! Και τα random θυμίζουν ssd 5ετίας.

Πρακτικά δεν με πολυαπασχολεί, πιο πολύ είναι η κοροϊδία της WD και τα 500άρια που γράφει ότι πιάνει. Μακριά!

Το έμαθες με το hard way ότι είναι σάπιος ssd, δοκίμασε αν μπορείς να τον επιστρέψεις και πάρε έναν της προκοπής   

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι θα μπορούσα να τον επιστρέψω, αν δίνει εγγραφή 500 (edit, 430 εγγραφή δίνει όπως βλέπω στο Skroutz, αλλά στην 2.5 inch έκδοση ΜΟΝΟ) και στην πραγματικότητα είναι 80 είναι τεράστια διαφορά.

Αλλά δεν ξέρω. Δεν φταίει εδώ που τα λέμε το κατάστημα αν η WD κάνει κόλπα, η αν εγώ πήγα σαν γίδι και ψώνισα δίχως να κάνω ένα απλό search. Bέβαια και search να έκανα, δεν ξέρω σε ποιάς παρτίδας review θα έπεφτα... αφού όλοι wd green είναι σκέτο, ακόμα και στο κουτί δεν γράφει κάτι άλλο, ούτε mark II ούτε V3 ούτε παυλα ή τελεία κάτι. WD GREEN. Σαν να λέμε βλέπεις Νικας είναι καλό. Εγγύηση.

Κάτω αριστερά μόνο γράφει "up to 545MB/s read. Να  πω την αλήθεια, την στιγμή που ήμουν στο ταμείο έπεσε εκεί το μάτι μου και μου κίνησε υποψίες. Επειδή είμαι φωτογράφος -εικονολήπτης, κάτι τέτοια ύποπτα συνήθως γράφουν οι αργές σε εγγραφή SD κάρτες, οι γρήγορες σε εγγραφή μια χαρά διατυμπανίζουν την ταχύτητα εγγραφής. Αλλά λέω εδώ οι μισές κάρτες μου γράφουν πάνω από 80mb/sec sustained με usb3 reader, ακόμα και 2 σχετικά φτηνές Cancas React που έχω, ε του π@@στη δεν θα πιάνει παραπάνω ένας M.2 δίσκος του 2019...

Πιο "τίμιο" είναι να επικοινωνήσω με την WD παραπονούμενος (αν δεν βαρεθώ και έχω όρεξη). Aκόμα και το ssd Dashboard που έχουν μάπα είναι, δεν βλέπει καν τον δίσκο και πρέπει να πας σε παλιότερη έκδοση για να τον δει, ενώ βγάζει και λάθος μήνυμα για low health!! (και από κάτω quality 100%) Eπιβεβαιωμένα αυτά, τους κράζουν στο forum τους, κάθε άλλο utility άριστο τον βλέπει.  Και βιοτεχνία να τον έφτιαχνε πιο σοβαρή θα ήταν. 

Θέλω όμως 1α να σιγουρευτώ  ότι δεν παίζει κάτι άλλο, με τον controller ή με drivers.

Παρεπιπτόντως, και βάση αυτης της εμπειρίας μου, νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή και οι SSD να κατηγοριοποιηθούν σε κλάσεις που θα εξασφαλίζουν ένα minimum set χαρακτηριστικών. Κάποια στοιχειώδη πιστοποίηση. Όπως στις SD κάρτες, πχ αν πάρεις class 10 ξέρεις ότι στην χειρότερη θα πάρεις 10mb/sec σταθερά. Mε "up to 500MB/sec" και green blue black δουλειά δεν γίνεται.... γιατί είναι και δίσκος ρε φίλε, δεν σημαίνει ότι θα έχω τον χρόνο ή τη διάθεση να το ψάξω στο διαδίκτυο για 30-50 ευρώ, αν πχ μου κρασάρει ένας και πάω σε ένα μαγαζί εσπευσμένα να πάρω έναν από τους 30 που θα έχει.

Γιατί και τώρα κάπως έτσι έγινε, αργούσε το netbook να μπουτάρει και μετά όλα κολούσαν, κάτι είχε περάσει μέσα η μικρή ή η γυναίκα μου και δούλευε ασταμάτητα ο μηχανικός, παράπονα, πάω να δω να διορθώσω, απελπίζομαι με τον μηχανικό,  λέω ούτε σε 10 μέρες έτσι, δεν μαμιέται θα του βάλω τον δικό μου ssd και πάω κέντρο να πάρω έναν M.2 να ελευθερώσω και μια sata στο "μεγάλο".

Τρέχω κέντρο, ποιούς έχεις, τον και τον, είχε WD και άλλους 2 ούτε που θυμάμαι 240άρηδες με όριο τα 50, έ λέω φέρε τον WD καλός θα είναι-αγοράζω (σκεφτείτε ξέχασα και τα ρέστα από το 50άρικο στο ταμείο από τη βιασυνη μου και ευτυχώς η κοπέλα στην Cosmodata επικοινώνησε στο κινητό μου ότι μου έχει τα έχει φυλάξει, ΕΙΔΙΚΑ γι αυτό δεν σκοπεύω να επιστρέψω το προιόν στο κατάστημα αν δεν είναι defective)- clone και στους 2, τσακ μπαμ, updates και σκαναρίσματα στο netbook της μικρής, quarantine 126(!!!) απειλές όλα τέλεια και γρήγορα. Εκεί.

Γιατί στο "μεγάλο" PC έγινε ουσιαστικά downgrade. Δεν βαριέσαι.

Επεξ/σία από nicksoti

Τα ίδια με patriot που χάρισα τελικά . Σε λίγα GB έπεφτε η απόδοση και διαπίστωσα οτι όταν γέμιζε ο μισός τουλάχιστον απο τα 500 read write έπεφτε στα 100-150 :(

Στις 12/12/2019 στις 6:50 ΜΜ, SaFiS είπε

Παιδί της WD είμαι επί χρόνια, αλλά όλες οι Green σειρές και πρόσφατα οι Blue που είναι Green καμουφλαρισμένες, ήταν, είναι και θα είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!

Σε ssd δεν ξέρω, σε μηχανικό πάντως από εμπειρία (υποκειμενικά πάντα) η green βγήκε super ,η blue άχρηστη ,η black αν δεν τα έπαιζε σε μια βδομάδα super-duper !

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...