Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, glight είπε

@LIGHT1NG σε αυτές τις χώρες που έχεις πάει αν πέσεις ξερός κάτω και δεν φοράς κοστούμι hugo boss κλπ σε αγνοούν" xAXXAXAXXA 

Πρέπει να σε έχουν υπνωτίσει καλά εκεί απ'οτι βλέπω. Χτες για παράδειγμα μπήκα στον ηλεκτρικό και είχα ξεχάσει ότι είχε αδειάσει η κάρτα μου και στον έλεγχο που θα μπορούσα να φάω πρόστιμο απο το πουθενά μπήκε ανάμεσα από εμένα και τον ελεγκτή κάποιος άγνωστος επιβάτης και μου πλήρωσε το εισιτήριο. Του είπα τι μπορώ να κάνω για να τον ευχαριστήσω και μου είπε βοήθα κάποιον άλλο, The good deeds in Denmark should be sailing through the city. Για να είμαι ακριβής. 

Έχεις μπλέξει την παράδοση με τον σεφτέ και την ζητιανιά. Για ρώτα την γιαγιά σου τι έδινε στα κάλαντα λεφτά ή ζεστό ψωμί και ουγγιές από τραχανά?? Κατά τ'άλλα εγώ ξέχασα τις παραδόσεις. 

Είσαι ψευτακος αλλά καλή καρδιά μην νομίζεις ότι θα ασχοληθούμε

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντως σε γυφτάκια/ξένους που λένε <<Αρκιμηνιά και αρχιχρονιά ντα ντα ντα ντα ντα ντα>> δεν δίνω τίποτα..Όταν πας σε ένα ξένο μέρος και θες να ασχοληθείς έμπρακτα με τα  ήθη και τα έθιμα του τόπου - και να επιβραβευτείς μάλιστα για αυτό χρηματικά  - αν θες κάνε έστω μια φιλότιμη προσπάθεια ρε φίλε...

Και μην αρχίσετε να με λέτε ρατσιστή και φασίστα , δεν με νοιάζει η <<ελληνικότητα>> , το ίδιο ισχύει και για καγκουροελληνάκια που λένε 2 στίχους και θέλουν να τσιμπήσουν λεφτά..

Ας μάθουμε πως η προσπάθεια οδηγεί σε ανταμοιβή επιτέλους και όχι η λαμογιά και η ημιμάθεια....Εγω προσωπικά θεωρώ πως από αυτά τα μικρά αλλάζει η νοοτροπία

ΥΓ : Πέρυσι μου χτύπησαν την πόρτα 4 παιδιά με κιθάρες,φυσαρμόνικα και τρίγωνο , λέγοντας δυνατά τα κάλαντα στον όροφο και τσίμπησαν απο μένα 15 ευρώ για την προσπάθεια και μόνο να κάνουν μια μπάντα 

Επεξ/σία από Skandalf
  • Like 7
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, glight είπε

@LIGHT1NG σε αυτές τις χώρες που έχεις πάει αν πέσεις ξερός κάτω και δεν φοράς κοστούμι hugo boss κλπ σε αγνοούν" xAXXAXAXXA 

Πρέπει να σε έχουν υπνωτίσει καλά εκεί απ'οτι βλέπω. Χτες για παράδειγμα μπήκα στον ηλεκτρικό και είχα ξεχάσει ότι είχε αδειάσει η κάρτα μου και στον έλεγχο που θα μπορούσα να φάω πρόστιμο απο το πουθενά μπήκε ανάμεσα από εμένα και τον ελεγκτή κάποιος άγνωστος επιβάτης και μου πλήρωσε το εισιτήριο. Του είπα τι μπορώ να κάνω για να τον ευχαριστήσω και μου είπε βοήθα κάποιον άλλο, The good deeds in Denmark should be sailing through the city. Για να είμαι ακριβής. 

Έχεις μπλέξει την παράδοση με τον σεφτέ και την ζητιανιά. Για ρώτα την γιαγιά σου τι έδινε στα κάλαντα λεφτά ή ζεστό ψωμί και ουγγιές από τραχανά?? Κατά τ'άλλα εγώ ξέχασα τις παραδόσεις. 

Παρόμοιο με αυτό που είχα δει πριν 5-6 χρόνια. 

Όσο για την γιαγιά κλπ άλλα χρόνια τότε αλλά όπως λέει και το παρακάτω κείμενο. 

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ενήλικα άτομα, είτε μεμονωμένα είτε καθ' ομάδας, που περιέρχονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κ.λπ. με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου, αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων (φυσαρμόνικας, ακορντεόν, τύμπανου,φλογέρας κ.λπ.). Τα παιδιά ρωτούν συνήθως «Να τα πούμε;» και περιμένουν την απάντηση «Να τα πείτε».

Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις αποδιδόμενες ευχές τα "Χρόνια Πολλά" το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλαιότερα). Σχετική μ' αυτό είναι και η παρασκευή "κουλούρας" ονομαζόμενη "κολλίκι" (Βέροια) ή "κουλιαντίνα" (Σιάτιστα) και εξ αυτών οι φέροντες αυτά ονομάζονται "Κουλουράδες" ή "Φωτάδες

Δημοσ.

Εγω στο μαγαζι (ψιλικατζιδικο) εχω ενα 50αρικο σε ψιλα, ειτε εως οτου τελειωσουν ή μεχρι τη μια το μεσημερι. Το ποιος θα παρει τι, το κοβεις με το ματι. Οταν μου ερχονται πχ. κατι μεγαλοκοπελες με καφε απο τα Μικελ να μου πουν τα καλαντα, απλα τις διωχνω.

• Like 1
Δημοσ.

Εμείς τα λέγαμε στους γειτόνους που ξέραμε σε καρακέντρο Αθήνας.

Συνήθως τα παιδιά που πήγαιναν στα κάλαντα ήταν τα φτωχότερα και εμείς πήγαμε ελάχιστες φορές και στις 10000 δραχμές σταματούσαμε εν έτη 98 μαζί με τον πληθωρισμό να ήταν ένα 50 ευρώ σημερινά λεφτά.

Με ενοχλεί το πάω ταξίδι για να βγάλω λεφτά. Καφενεία και λεωφορεία βγαίνουν πολλά και άλλα λοιπά.

Άκουγα τα παιδιά που βγαίναν και βγάζανε 300 ευρώ το καθένα και πάνω με σημερινά λεφτά και έφριζα. Δυστυχώς είναι άλλο το νόημα των καλάντων να έρθουν οι άνθρωποι κοντά και όχι να καλύψουμε τα έξοδα των γιορτών.

Εφόσον δεν υπάρχουν πια γειτονιές, να γνωριζόμαστε μεταξύ μας και να υπάρχει αλληλοσεβασμός τα κάλαντα μόνο κάλαντα πια δεν είναι. Έχω μαγαζί σε άλλη γειτονιά από αυτή που μεγάλωσα και η πλειοψηφία των παιδιών που τα λένε πάνε για ολοήμερη βάρδια περπατώντας χιλιόμετρα και κάνοντας χτένι ένα η δύο δημοτικά διαμερίσματα.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Choutas είπε

η πλειοψηφία των παιδιών που τα λένε πάνε για ολοήμερη βάρδια περπατώντας χιλιόμετρα και κάνοντας χτένι ένα η δύο δημοτικά διαμερίσματα.

Πάρα πολλά γίνονται πια. Κατά καιρούς τα έχουν πει και στις ειδήσεις. Από πολύμελείς ομάδες παιδιών που σπάνε για να καλύψουν περισσότερα σπίτια και μετά λένε το ένα στο άλλο πού έδωσαν λεφτά και πάνε πάλι ένα-ένα, μέχρι κάποια που τα πάνε με αυτοκίνητα και πολλές φορές τους παίρνουν τα περισσότερα λεφτά. Προσωπικά έχω δει 5 παιδάκια να κατεβαίνουν με τρίγωνα από BMW X5 που τα περίμενε στη γωνία και μετά από δυο ώρες ήρθε και τα ξαναπήρε.

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, glight είπε

Ερρρ......Δεν νομίζω να γίνεται να πάρεις το εισιτήριο αν έχει μπει ήδη μέσα ο ελεγκτής. Αλλά ας είναι.

Έχοντας ζήσει σε βόρεια χώρα, ισχύει το "δε με νοιάζει και πολύ αν πεθαίνεις στο δρόμο", αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με τη χώρα, αλλά με το μέγεθος της πόλης/κοινότητας.

Νέα Υόρκη, Λονδίνο, κτλ, ναι έτσι είναι. Τώρα αν είσαι σε ένα χωριό στη Σκωτία, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και Ελλάδα.

• Like 3
Δημοσ.
10 minutes ago, mariosCS said:

Ερρρ......Δεν νομίζω να γίνεται να πάρεις το εισιτήριο αν έχει μπει ήδη μέσα ο ελεγκτής. Αλλά ας είναι.

Έχοντας ζήσει σε βόρεια χώρα, ισχύει το "δε με νοιάζει και πολύ αν πεθαίνεις στο δρόμο", αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με τη χώρα, αλλά με το μέγεθος της πόλης/κοινότητας.

Νέα Υόρκη, Λονδίνο, κτλ, ναι έτσι είναι. Τώρα αν είσαι σε ένα χωριό στη Σκωτία, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και Ελλάδα.

Εκεί είναι το θέμα ούτε ο ελεγκτής έκανε τον ψευτοτσαμπουκά γιατί έβγαλα πρόθυμα την κάρτα και κατάλαβε ότι ήταν λάθος μου. Τι να σε πω μπορεί να έπεσα σε σωστά τυπάκια.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, LIGHT1NG είπε

Και οι Εβραίοι βλέπουν το Πάσχα σαν ένα νέο ξεκίνημα και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν καμιά από τις 2 αυτές γιορτές αλλά σε όλες τις χώρες που πάνε επωφελούνται από αυτό + τις δικές τους γιορτές σε αυτές τις χώρες που έχεις πάει αν πέσεις ξερός κάτω και δεν φοράς κοστούμι hugo boss κλπ σε αγνοούν ο Έλληνας θα πάει να βοηθήσει ή να καλέσει βοήθεια στην Ελλάδα έτσι είναι τα κάλαντα έτσι μας τα πέρασαν και έτσι θα τα περάσουμε στις υπόλοιπες γενιές μας αν εσύ δεν γουστάρεις δικό σου θέμα. Το να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας δεν μας κάνει Έλληνες αλλά κάτι χειρότερο. 

καλα οκ. Προφανως και το bold δεν εχει να κανει με τη χωρα αλλα με τον αστικο ιστο. Δεν ειδα καποιον να βοηθαει την αδερφη μου που τους φωναζε βοηθεια εχοντας πιασει αγκαζε τον κλεφτη που ηθελε να της παρει την τσαντα. Απλα την κοιτουσαν σαν χανοι, μεχρι που την χτυπησε ο κλεφτης, πηρε την τσαντα κι εφυγε.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, mic2mic είπε

Πάντως αυτές τις μέρες, αν κάποιος έχει διάθεση να δώσει πχ 50 ευρώ, αντί να τα δώσει στα κάλαντα μπορεί να τα δώσει σε κάποιον ηλικιωμένο. Τα παιδάκια, ακόμα και τα πολύ στερημένα, όλο και από κάπου θα εισπράξουν αγάπη. Όλο και κάποιος θα τα φροντίσει. Και εδώ που τα λέμε, τα περισσότερα δεν θα καλύψουν κάποια βασική τους ανάγκη με τα κάλαντα. Ενώ για έναν ανήμπορο ηλικιωμένο που τον έχουν όλοι στο φτύσιμο, τα 10 και τα 20 ευρώ μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία.

Τα μικρά όλοι τα φροντίζουν. Ακόμα και τα ζώα θυσιάζονται για τα παιδιά τους. Αλλά η μεγαλύτερη ένδειξη πολιτισμού είναι να φροντίζεις αυτούς που έχουν πια ελάχιστα ή και καθόλου να δώσουν στην κοινωνία.

Πόσο σωστός... (αν και με μελαγχόλησες)

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος σε τι εξυπηρετεί πλέον αυτό το έθιμο, ειδικά όταν έχουν αλλάξει πολλά στη δομή της κοινωνίας και το έθιμο είχε να κάνει με συγκεκριμένες ανάγκες και με έντονη σύνδεση κοινωνίας-εκκλησίας.

Τώρα βλέπεις ενήλικες να χρειάζεται να συνοδεύσουν τα παιδιά στα κάλαντα (άλλες φορές για προστασία τους, άλλες φορές ως ταμίες της επιχείρησης και άλλες φορές για να "μπούν" σε άδεια σπίτια). Σε πολλές περιπτώσεις, δε, εδώ και καιρό,  μουσουλμάνοι τραγουδούν χριστιανικά κάλαντα, καθαρά για τη κονόμα (πρίν παρεξηγηθώ μακριά απο εμένα ότι έχει να κάνει με θρησκείες).

Σε μικρότερη ηλικία -δεκαετία 80- μια φορά μόνο πήγα για κάλαντα. Ακόμη και τότε το κίνητρο για τα περισσότερα παιδιά ήταν κυρίως ευτελές και όχι για το έθιμο. Με άλλα λόγια, δεν πήγαινες να πείς τα κάλαντα γιατί δεν είχαν οι γονείς σου να σου πάρουν ούτε τα βασικά, αλλά, για να πάρεις το κάτι παραπάνω. Παπάρια έθιμο επομένως (εκτός αν είσαι ιδιοκτήτης, μέτοχος, υπάλληλος καταστήματος παιχνιδιών ή όποιασδήποτε άλλης επιχείρησης που έχει να κερδίσει απο τη μετακίνηση του χρήματος).

Θα το έβλεπα αλλιώς, ίσως, αν έρχονταν άτομα εκπροσωπόντας διαπιστευμένες κοινωφελείς ομάδες και έδινες τον οβολό σου. Και τα άτομα αυτά να το κάνανε αφιλοκερδώς ως εθελοντές. (και μετά ξύπνησα, γιατί ως γνωστόν όλες αυτές οι ομάδες λειτουργούν με καθαρό και ανιδιοτελή τρόπο).

Δημοσ.

Εξαρτάται το mood με το οποίο έχω ξυπνήσει. Αν είμαι κομπλέ θα δώσω κάνα μπισκότο από myprotein, θα έδινα λεφτά αλλά σπάνια έχω ψιλά μέσα στο σπίτι γιατί χρησιμοποιώ παντού κάρτα.

Εξαρτάται επίσης από την ώρα που θα έρθουν, αν είναι 7μιση το χάραμα απλά χαρίζω μερικά επιφωνήματα με τη μητέρα του Χριστού 

Δημοσ.

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια θυμάμαι ακόμα κάτι από μια φορά που είχα βγει για κάλαντα.

Ενώ είχαμε πάει σε πολλά σπίτια και σε πολλά μαγαζιά της γειτονιάς, δεν πήγαμε σε έναν που είχε μαγαζί τον οποίο πάντα τον έβλεπα με μισό μάτι γιατί μου φαινόταν τσιγκούνης. Ε λοιπόν αυτός είχε βγει στην πόρτα του καταστήματος και αφού μας είδε στο απέναντι πεζοδρόμιο φώναξε "ε Xacti σε μένα δε θα μου τα πείτε?". Φυσικά τρέξαμε όλο χαρά.

Από τότε παρόλο που ήμουν μικρό παιδάκι έχω μάθει να μην κρίνω τους ανθρώπους αβίαστα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...