Fredman Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με το undervolting ενός επεξεργαστή, κυρίως για πτώση θερμοκρασιών. Εγώ, για παράδειγμα τρέχω τον 9700κ stable με voltage offset στο -1,250 και πέφτουν οι θερμοκρασίες 8-10 βαθμούς, χωρίς επιπτώσεις στο stock performance. ( 4.6 all cores) Πιστεύετε ότι το undervolting αποτελεί αξιόπιστη λύση, όταν πρόκειται για την αποτελεσματικότερη ψύξη ή προκαλεί κάποιου είδους σταδιακή βλάβη στον cpu; Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2019 από Fredman
elpenor Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 44 λεπτά πριν, Fredman είπε Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με το undervolting ενός επεξεργαστή, κυρίως για πτώση θερμοκρασιών. Εγώ, για παράδειγμα τρέχω τον 9700κ stable με voltage offset στο -1,250 και πέφτουν οι θερμοκρασίες 8-10 βαθμούς, χωρίς επιπτώσεις στο stock performance. ( 4.6 all cores) Πιστεύετε ότι το undervolting αποτελεί αξιόπιστη λύση, όταν πρόκειται για την αποτελεσματικότερη ψύξη ή προκαλεί κάποιου είδους σταδιακή βλάβη στον cpu; Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει το undervolting είναι μειωμένες επιδόσεις (που μπορείς να τις δεις μόνο με κάποιο benchmark όπως το Cinebench) ή crash. Αν δεν έχεις κανένα από αυτά τα δύο προβλήματα τότε κατά την γνώμη μου καλά κάνεις. Να έχεις υπόψιν σου ότι το -1,250 είναι πολύ μεγάλο νούμερο και δύσκολα να μην επηρεάζει ενώ -0.5 / -0.75 είναι στα συνηθισμένα πλαίσια. 2
Fredman Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Μέχρι τώρα πάντως, δεν μου έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα το συγκεκριμένο undervolt. Από 1,300 και κάτω κρασάρει κάποιες φορέςΊσως και η μητρική μου ( Gigabyte z390m) να το "τάιζε" πολύ περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Κυμαίνεται νομίζω από 0,6 μεχρι 1.18-9 το voltage. Σε όσα bench και games έχω βάλει, οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες με αυτές του "κανονικού" voltage. Πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος να το κατεβάσω στα επίπεδα που λές, εφόσον δεν κρασάρει;
elpenor Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 3 λεπτά πριν, Fredman είπε Μέχρι τώρα πάντως, δεν μου έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα το συγκεκριμένο undervolt. Από 1,300 και κάτω κρασάρει κάποιες φορέςΊσως και η μητρική μου ( Gigabyte z390m) να το "τάιζε" πολύ περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Κυμαίνεται νομίζω από 0,6 μεχρι 1.18-9 το voltage. Σε όσα bench και games έχω βάλει, οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες με αυτές του "κανονικού" voltage. Πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος να το κατεβάσω στα επίπεδα που λές, εφόσον δεν κρασάρει; Νομίζω ότι είναι θέμα binning και όχι μητρικής, το 1.19 είναι λίγο voltage. Τα bench και τα games που δεν χρησιμοποιούν AVX δεν είναι δείγμα σταθερότητας αλλά η δική μου άποψη (που δεν νομίζω ότι θα συμφωνούν πολλοί με αυτή) είναι ότι αν για την δουλειά που τον έχεις είναι σταθερός και με ίδιες επιδόσεις δεν χρειάζεται να ψάξεις να βρεις αν έχει χάσει σταθερότητα σε σκληρά test, άστο όπως είναι. Αν τον χρησιμοποιούσες για critical εργασίες και ήθελες να είσαι 100% σίγουρος για την σταθερότητα θα έπρεπε να τρέξεις ένα prime για 24 ώρες, αφού δεν κάνεις τίποτα critical αν στο μέλλον δεις ότι κολλάει σε κανένα game ας μειώσεις τότε το undevolting. 1
LIGHT1NG Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Δες στο hwinfo64 τι τάση δίνει μαξ με το offset που έχεις κάνει και αντίστοιχα δοκίμασε override την τάση αυτή και βάλε all core 4.6-4.7 ίσως πετύχεις και καλύτερο performance. Αν και νομίζω με τάση 1.28 τα 4.9 ίσως 5ghz τα πιάνεις, τι ψύξη έχεις.?
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος undervolt τον cpu. Οι θερμοκρασίες που τρέχουν σε στοκ κατάσταση είναι απολύτως ασφαλείς. Άντε το καλοκαίρι να είναι λίγο παραπάνω αλλά ανεβάζεις λίγο τις στροφές της ψήκτρας. Άλλωστε ποιος έχει στοκ ψήκτρα; Το πολύ πολύ σε κάνα APU αλλά αυτά έτσι και αλλιώς δεν θερμαίνονται ιδιαίτερα..
Fredman Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, LIGHT1NG είπε Δες στο hwinfo64 τι τάση δίνει μαξ με το offset που έχεις κάνει και αντίστοιχα δοκίμασε override την τάση αυτή και βάλε all core 4.6-4.7 ίσως πετύχεις και καλύτερο performance. Αν και νομίζω με τάση 1.28 τα 4.9 ίσως 5ghz τα πιάνεις, τι ψύξη έχεις.? Η ψύκτρα που έχω είναι η “ premium” aftermarket της intel TS15A και δυστυχώς δεν κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά, γι αυτό και ασχολήθηκα με το undervolt. Την έβαλα γιατί το μικρό cougar spike κουτί που έχω δεν μου δίνει πολλές επιλογές σε ψύκτρες. Με το -0,125 Πιάνει maximum εκτός avx 1,19 v. Και 69-70c. Με το κανονικό βολτ πάει στους 80. Φυσικά όταν τα παιχνίδια που παίζω ή τα benchmark έχουν avx, ανεβαίνει το βολταζ, ειδικά στα CPU intensive με avx games φτάνει τους 81-82. ( όλα αυτά στο stock 4,6 all cores). Επεξ/σία 10 Δεκεμβρίου 2019 από Fredman
LIGHT1NG Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 11 λεπτά πριν, Fredman είπε Η ψύκτρα που έχω είναι η “ premium” aftermarket της intel TS15A και δυστυχώς δεν κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά, γι αυτό και ασχολήθηκα με το undervolt. Την έβαλα γιατί το μικρό cougar spike κουτί που έχω δεν μου δίνει πολλές επιλογές σε ψύκτρες. Με το -0,125 Πιάνει maximum εκτός avx 1,19 v. Και 69-70c. Με το κανονικό βολτ πάει στους 80. Φυσικά όταν τα παιχνίδια που παίζω ή τα benchmark έχουν avx, ανεβαίνει το βολταζ, ειδικά στα CPU intensive με avx games φτάνει τους 81-82. Ο.ο αυτό είναι υπερβολικά κακό temp.... Εμένα ο 3600 σε gaming πάει μαξ 52 βαθμούς. Μήπως να κάνεις μια επένδυση σε ένα κουτί και μια ψύκτρα?
Fredman Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2019 Μάλλον προς τα εκεί θα το πάω. Μέχρι τότε, λέω να κατεβάσω την συχνότητα στις avx instructions κατά 200 , ώστε να έχω Max 70c ό,τι οι αν γίνει.
solaufein Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Ο elpenor τα είπε όλα. Αν όντως τον χρησιμοποιείς για critical καταστάσεις (για δουλειά ντε), τότε καλό θα ήταν να το ψάξεις κ να βρεις το sweetspot σου. Σε 2 μέρες θα έχεις απαντήσεις, ίσως πας σε ενα καλούτσικο cooler, ίσως παίξεις με τις συχνότητες κ βολτ. Αν είναι για παιχνίδια κτλ , κλαιν μαιν. Θα βρείς τη κατάσταση σιγά σιγά καθώς σε κρεμάει το σύστημα. 80 δεν είναι κ τρομερό ποσό για intel ... μην τρομάζεις. Απλά άφησε ενεργά τα C state και δε θα έχεις πρόβλημα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα