sacarelis22 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Καλημέρα στο φόρουμ! Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω ριζική ανακαίνιση σε 2οροφη μονοκατοικία στην οποία το ισόγειο είναι κλειστή αποθήκη. Στο σπίτι δεν υπάρχει τρόπος θέρμανσης και θα γίνουν όλα απ την αρχή.... Σπίτι 110τμ μονωμένο και με σκεπή Θα μπορούσατε να μου πείτε κάποιες προτάσεις?? Είμαι ανάμεσα σε πελλετ και αντλία θερμότητας.... Ευχαριστώ εκ των προτέρων
fredd0 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 πελλετ = χαμαλικι, καθαρισμα, χωρος αποθηκευσης αθ = δεη, υψηλοτερο κοστος αγορας πως θα θερμαινεις το χωρο? Ενδοδαπεδια; Σωματα; Φαν Κοιλ; Αν ειναι σωματα και σκευτεσαι για ΑΘ φροντισε ο Μηχανολογος σου να διαστοσιολογησει τα σωματα για χαμηλες θερμοκρασιες. Και καλο ειναι να εχεις τριφασικο ρευμα. Τουλαχιστον 3x35 Αν εισαι της σχολης ανοιγω θερμανση 2 ωρες το πρωι και 3 ωρες το βραδυ βαλε πελλετ. Αν εχεις (η θα κανεις) ΚΑΛΗ μονωση, οχι εργαλαβικες χαζομαρες 3 ποντους, καλα κουφωματα, βαζεις ΑΘ με αντισταθμιση, η θερμανση ανοιγει τον Νοεμβριο και κλεινει τον Μαιο και εχεις οικονομικη λειτουργια και μεγαλυτερη ανεση (σταθερη θερμοκρασια). Αν πας σε φαν κοιλ αντι για σωματα εχεις και δροσισμο το καλοκαιρι χωρις να βαζεις split κλιματιστικα. 1
sacarelis22 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 22 λεπτά πριν, fredd0 είπε πελλετ = χαμαλικι, καθαρισμα, χωρος αποθηκευσης αθ = δεη, υψηλοτερο κοστος αγορας πως θα θερμαινεις το χωρο? Ενδοδαπεδια; Σωματα; Φαν Κοιλ; Αν ειναι σωματα και σκευτεσαι για ΑΘ φροντισε ο Μηχανολογος σου να διαστοσιολογησει τα σωματα για χαμηλες θερμοκρασιες. Και καλο ειναι να εχεις τριφασικο ρευμα. Τουλαχιστον 3x35 Αν εισαι της σχολης ανοιγω θερμανση 2 ωρες το πρωι και 3 ωρες το βραδυ βαλε πελλετ. Αν εχεις (η θα κανεις) ΚΑΛΗ μονωση, οχι εργαλαβικες χαζομαρες 3 ποντους, καλα κουφωματα, βαζεις ΑΘ με αντισταθμιση, η θερμανση ανοιγει τον Νοεμβριο και κλεινει τον Μαιο και εχεις οικονομικη λειτουργια και μεγαλυτερη ανεση (σταθερη θερμοκρασια). Αν πας σε φαν κοιλ αντι για σωματα εχεις και δροσισμο το καλοκαιρι χωρις να βαζεις split κλιματιστικα. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!!! Η αλήθεια είναι ότι ψάχνω κυρίως για θέρμανση... Η ψύξη προς το παρόν δεν με απασχολεί. Λόγω δουλειάς η θέρμανση θα ανάβει μετά τις 3μ.μ και μέχρι στις 10 - 11 το βράδυ. Είμαι σε περιοχή που η θερμοκρασία δύσκολα πέφτει κάτω από το μηδέν, αντε να πέσει για 5-7 ημέρες σύνολο όλο το χειμώνα. Ερώτηση 1:τα σώματα που θα τοποθετηθούν είτε στην περίπτωση που μπει πελλετ είτε α/θ είναι ίδια? Ερώτηση 2:το 3φασικο με το μονοφασικο ρεύμα έχει διαφορά στην τιμή? Ερώτηση 3:ποσο είναι το κόστος περίπου και για τις 2 λύσεις? Αξίζει - συμφέρει η διαφορά για αντλία θερμότητας??? Χώρος για πελλετ κλπ υπάρχει αρκετός.... Χρόνος θα πρέπει να βρεθεί.... Ευχαριστώ πολύ!
fredd0 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 1. κανονικα οχι δεν ειναι ιδια. Αν βαλεις ΑΘ καλο ειναι τα σωματα να ειναι μεγαλυτερα ωστε να αποδιδουν τις απαιτουμενες θερμιδες με χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου 2. διαφορα στην τιμη ρευματος οχι δεν εχει. Εχει διαφορα στο κοστος εγκαταστασης (λιγο ακριβοτερος πινακας, μιλαμε για 100 ευρω) και εχει διαφορα στο κοστος "ρολογιου"(στην συνδεση δηλαδη απο τον ΔΕΔΔΗΕ) 3. ιδεα δεν εχω. Τι θερμιδες χρειαζεσαι. Ποσα σωματα. Τι εγκατασταση θα κανεις. Τι θελεις να αγορασεις. Μια μεση αντλια θερμοτητας ( γυρω στα 16kw) υπολογιζε απο 6,000+. Ενας λεβητας πελλετ μπορει να ξεκιναει απο 1500 για εναν βουλγαρικο μεχρι 10,000+ για Froling 14 λεπτά πριν, sacarelis22 είπε Λόγω δουλειάς η θέρμανση θα ανάβει μετά τις 3μ.μ και μέχρι στις 10 - 11 το βράδυ. Είμαι σε περιοχή που η θερμοκρασία δύσκολα πέφτει κάτω από το μηδέν, αντε να πέσει για 5-7 ημέρες σύνολο όλο το χειμώνα. Ενα βασικο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι ΚΑΝΟΝΙΚΑ η οικονομια στις πηγες θερμανσης χαμηλων θερμοκρασιων, ειτε αυτες ειναι ΑΘ ειτε λεβητες συμπυκνωσης Αεριου/Πετρελαιου προερχεται απο την ικανοτητα τους να δουλευουν σε χαμηλα φορτια. Να στο πω μπακαλικα. Αν μεσα σε μια μερα με πχ 10 βαθμους μεση θερμοκρασια το κτιριο σου εχει συνολικες απωλειες 120,000 θερμιδες εχεις 2 τροπους να αναπηρωσεις τις απωλειες. 1) να ανοιξεις τη θερμανση διακεκομμενα και με μεγαλο φορτιο, πχ να ανοιξεις ενα λεβητα υψηλων θερμοκρασιων για 4 -5-6 ωρες να σου δωσει 120,000 θερμιδες και να κλεισει η 2) η θερμανση να λειτουργει συνεχεια και στο παραδειγμα μας να δινει 5000 θερμιδες την ωρα (24*5000=120,000) Αυτο που προσφερει μεγαλυτερη ανεση και οικονομια ειναι το 2. Αλλα αυτο σημαινει οτι θερμανση λειτουργει συνεχεια. Αν δε το καταλαβαινεις και θελεις η θερμανση να λειτουργει 3-11 τοτε πας στην επιλογη 1. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις διακεκομμενα δε θα κανεις οικονομια. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις σωστα τοτε ναι ειναι η πιο "οικονομικη" θερμανση. Γιατι οσο λιγοτερο ζεσταινεις το νερο τοσο λιγοτερη ανεργεια σπαταλας σε απωλειες που δε πανε στον θερμαινομενο χωρο.
sacarelis22 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 19 λεπτά πριν, fredd0 είπε 1. κανονικα οχι δεν ειναι ιδια. Αν βαλεις ΑΘ καλο ειναι τα σωματα να ειναι μεγαλυτερα ωστε να αποδιδουν τις απαιτουμενες θερμιδες με χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου 2. διαφορα στην τιμη ρευματος οχι δεν εχει. Εχει διαφορα στο κοστος εγκαταστασης (λιγο ακριβοτερος πινακας, μιλαμε για 100 ευρω) και εχει διαφορα στο κοστος "ρολογιου"(στην συνδεση δηλαδη απο τον ΔΕΔΔΗΕ) 3. ιδεα δεν εχω. Τι θερμιδες χρειαζεσαι. Ποσα σωματα. Τι εγκατασταση θα κανεις. Τι θελεις να αγορασεις. Μια μεση αντλια θερμοτητας ( γυρω στα 16kw) υπολογιζε απο 6,000+. Ενας λεβητας πελλετ μπορει να ξεκιναει απο 1500 για εναν βουλγαρικο μεχρι 10,000+ για Froling Ενα βασικο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι ΚΑΝΟΝΙΚΑ η οικονομια στις πηγες θερμανσης χαμηλων θερμοκρασιων, ειτε αυτες ειναι ΑΘ ειτε λεβητες συμπυκνωσης Αεριου/Πετρελαιου προερχεται απο την ικανοτητα τους να δουλευουν σε χαμηλα φορτια. Να στο πω μπακαλικα. Αν μεσα σε μια μερα με πχ 10 βαθμους μεση θερμοκρασια το κτιριο σου εχει συνολικες απωλειες 120,000 θερμιδες εχεις 2 τροπους να αναπηρωσεις τις απωλειες. 1) να ανοιξεις τη θερμανση διακεκομμενα και με μεγαλο φορτιο, πχ να ανοιξεις ενα λεβητα υψηλων θερμοκρασιων για 4 -5-6 ωρες να σου δωσει 120,000 θερμιδες και να κλεισει η 2) η θερμανση να λειτουργει συνεχεια και στο παραδειγμα μας να δινει 5000 θερμιδες την ωρα (24*5000=120,000) Αυτο που προσφερει μεγαλυτερη ανεση και οικονομια ειναι το 2. Αλλα αυτο σημαινει οτι θερμανση λειτουργει συνεχεια. Αν δε το καταλαβαινεις και θελεις η θερμανση να λειτουργει 3-11 τοτε πας στην επιλογη 1. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις διακεκομμενα δε θα κανεις οικονομια. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις σωστα τοτε ναι ειναι η πιο "οικονομικη" θερμανση. Γιατι οσο λιγοτερο ζεσταινεις το νερο τοσο λιγοτερη ανεργεια σπαταλας σε απωλειες που δε πανε στον θερμαινομενο χωρο. Απολύτως κατανοητά όλα αυτά! Όταν λέω ότι η θέρμανση θα είναι 3-11 εννοώ ότι το βασικό ζητούμενο είναι τότε να είναι ιδανική η θερμοκρασία....φυσικα ότι και να επιλέξω είτε εγώ είτε κάποιος άλλος το θέμα είναι η κάθε επιλογή να δουλεύει σωστά ώστε να πάρεις το Μαξίμου της θέρμανσης στο μίνιμουμ της κατανάλωσης
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Μονοκατοικία, άρα pellet. Αλλά να βάλετε έναν καλό λέβητα. Θερμίδες στα 110τμ και μονοκατοικία να υπολογίζεις γύρω στις 25.000, μόνο αν υπάρχει πολύ καλή μόνωση τότε 20.000. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2019 από Επισκέπτης
sacarelis22 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, Nikosmile είπε Μονοκατοικία, άρα pellet. Αλλά να βάλετε έναν καλό λέβητα. Θερμίδες στα 110τμ και μονοκατοικία να υπολογίζεις γύρω στις 25.000, μόνο αν υπάρχει πολύ καλή μόνωση τότε 20.000. Με λέβητα πελλετ και βιομάζας τι ακριβώς γίνεται??? Οι λέβητες πελλετ τι ακριβώς χρειάζονται σαν ρουτίνα????
Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 1 minute ago, sacarelis22 said: Οι λέβητες πελλετ τι ακριβώς χρειάζονται σαν ρουτίνα???? Πέρα από τον όποιο καθαρισμό/συντήρηση, το να έχει κάποιον να τον ταΐζει πελλετ, ανεξαρτήτως ώρας/μέρας/όρεξης/ηλικίας/υγείας/φυσικής κατάστασης/whatever.
ParhsG Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, fredd0 είπε 1. κανονικα οχι δεν ειναι ιδια. Αν βαλεις ΑΘ καλο ειναι τα σωματα να ειναι μεγαλυτερα ωστε να αποδιδουν τις απαιτουμενες θερμιδες με χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου 2. διαφορα στην τιμη ρευματος οχι δεν εχει. Εχει διαφορα στο κοστος εγκαταστασης (λιγο ακριβοτερος πινακας, μιλαμε για 100 ευρω) και εχει διαφορα στο κοστος "ρολογιου"(στην συνδεση δηλαδη απο τον ΔΕΔΔΗΕ) 3. ιδεα δεν εχω. Τι θερμιδες χρειαζεσαι. Ποσα σωματα. Τι εγκατασταση θα κανεις. Τι θελεις να αγορασεις. Μια μεση αντλια θερμοτητας ( γυρω στα 16kw) υπολογιζε απο 6,000+. Ενας λεβητας πελλετ μπορει να ξεκιναει απο 1500 για εναν βουλγαρικο μεχρι 10,000+ για Froling Ενα βασικο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι ΚΑΝΟΝΙΚΑ η οικονομια στις πηγες θερμανσης χαμηλων θερμοκρασιων, ειτε αυτες ειναι ΑΘ ειτε λεβητες συμπυκνωσης Αεριου/Πετρελαιου προερχεται απο την ικανοτητα τους να δουλευουν σε χαμηλα φορτια. Να στο πω μπακαλικα. Αν μεσα σε μια μερα με πχ 10 βαθμους μεση θερμοκρασια το κτιριο σου εχει συνολικες απωλειες 120,000 θερμιδες εχεις 2 τροπους να αναπηρωσεις τις απωλειες. 1) να ανοιξεις τη θερμανση διακεκομμενα και με μεγαλο φορτιο, πχ να ανοιξεις ενα λεβητα υψηλων θερμοκρασιων για 4 -5-6 ωρες να σου δωσει 120,000 θερμιδες και να κλεισει η 2) η θερμανση να λειτουργει συνεχεια και στο παραδειγμα μας να δινει 5000 θερμιδες την ωρα (24*5000=120,000) Αυτο που προσφερει μεγαλυτερη ανεση και οικονομια ειναι το 2. Αλλα αυτο σημαινει οτι θερμανση λειτουργει συνεχεια. Αν δε το καταλαβαινεις και θελεις η θερμανση να λειτουργει 3-11 τοτε πας στην επιλογη 1. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις διακεκομμενα δε θα κανεις οικονομια. Αν παρεις ΑΘ και τη λειτουργεις σωστα τοτε ναι ειναι η πιο "οικονομικη" θερμανση. Γιατι οσο λιγοτερο ζεσταινεις το νερο τοσο λιγοτερη ανεργεια σπαταλας σε απωλειες που δε πανε στον θερμαινομενο χωρο. Αν κάνεις το 2 απο οσα έχω διαβάσει πρέπει να εχεις αυτοματιστμό/προγραμμα έτσι ωστε αν λειπεις 10 ώρες τη μερα απο το σπιτι να μην ειναι σε μεγάλη θερμοκρασία ο θερμοστάτης αλλα χαμηλότερα αλλιώς είναι σπατάλη. Εξάλλου οσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας ανεβαίνει το κόστος
Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 14 minutes ago, ParhsG said: Αν κάνεις το 2 απο οσα έχω διαβάσει πρέπει να εχεις αυτοματιστμό/προγραμμα έτσι ωστε αν λειπεις 10 ώρες τη μερα απο το σπιτι να μην ειναι σε μεγάλη θερμοκρασία ο θερμοστάτης αλλα χαμηλότερα αλλιώς είναι σπατάλη. Εξάλλου οσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας ανεβαίνει το κόστος Δεν νομίζω ότι θα πάρει κάποιος Α/Θ και θα της βάλει απλό θερμοστάτη χωρίς προγράμματα (δεν εννοώ smart/wifi).
Επισκέπτης Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 48 λεπτά πριν, sacarelis22 είπε Με λέβητα πελλετ και βιομάζας τι ακριβώς γίνεται??? Οι λέβητες πελλετ τι ακριβώς χρειάζονται σαν ρουτίνα???? Τσουβαλάκια των 15kg, τον γεμίζεις μια φορά την μέρα (3 τσουβαλάκια - 2 λεπτά δουλειά ) και τον καθαρίζεις μια φορά την μέρα με μια ηλεκτρική σκούπα (5 λεπτά δουλειά )
fredd0 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2019 22 λεπτά πριν, ParhsG είπε Αν κάνεις το 2 απο οσα έχω διαβάσει πρέπει να εχεις αυτοματιστμό/προγραμμα έτσι ωστε αν λειπεις 10 ώρες τη μερα απο το σπιτι να μην ειναι σε μεγάλη θερμοκρασία ο θερμοστάτης αλλα χαμηλότερα αλλιώς είναι σπατάλη. Εξάλλου οσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας ανεβαίνει το κόστος οι διαφορες ειναι ελαχιστες αν εχεις καλη μονωση 2-3 βαθμοι χαμηλοτερη θερμοκρασια εσωτερικου χωρου μπορει να σου "κερδιζουν" λιγες θερμιδες την ωρα σε κλιμα Αθηνας. Αν εχεις θερμοστατη με pid τυπου Nest (υπαρχουν και siemens) γλυτωνεις λιγα λεφτα αν στις ωρες που λειπεις κατεβασεις τη θερμοκρασια του χωρου πχ απο τους 22 στους 19. Αλλα και παλι η θερμανση πρεπει να ξεκινησει να θερμαινει προς τους 22 πολυ πριν γυρισεις σπιτι, για να συνεχισει να λειτουργει αποδοτικα. Αν μεινει στους 18 μεχρι να γυρισεις και μολις γυρισεις θελεις σε μιση η μια ωρα να ξαναπαει 22 τοτε αναγκαστικα θα ανεβουν οι θερμοκρασιες στα νερα και θα χασεις οτι κερδισες κατεβαζοντας τη θερμοκρασια χωρου.
james01gr Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2019 για το πέλλετ απλά σκέψου. έχεις γυναίκα; έχεις παιδιά; θα είσαι πάντα στο σπίτι για να μπορείς να γεμίζεις με πέλλετ; αν σε αυτές τις ερωτήσεις μπορείς να βρεις λύση, πάρε πέλλετ. αλλά πραγματικά δεν θα άντεχα να έχω την γυναίκα από πάνω να μου λέει συνεχώς και κάθε ημέρα ''πέλλετ έβαλες σοτν καυστήρα; γιατί δεν ανάβει;'' και αυτός είανι ένας από τους λόγους που έβαλα αντλία θερμότητας . χαμηλών θερμοκρασιών, κάνει περίπου 20 λεπτά να πιάσει θερμοκρασία το νερό τον χειμώνα, ανάλογα τον καιρό την κρατάω ανοικτή ή όχι. δουλεύει με fan coil. το καλοκαίρι χρειάζεται ένα δεκάλεπτο για ψύξη. κόστος αγοράς και εγκατάστασης (όχι σωληνώσεις) περί τα 10χιλ. σε 1,5 χρόνο έχω συνολικά κάψει 1200 ευρώ ρεύμα (Γενάρη 2018 - Ιούλιος 2019). μιλάμε για συνολική κατανάλωση, όχι μόνο της αντλίας. μένω Αθήνα. ο πατέρας μου για παράδειγμα καίει περί τα 800 λίτρα πετρέλαιο τον χρόνο για 90 τετραγωνικά σπίτι στην ίδια περιοχή (παλαιότερη οικοδομή αυτός αλλά όμως έχει θερμοπρόσωψη). δεν έχω κόστος για προαγορά της καύσιμης ύλης, ούτε άγχος να ξεμείνω, να κουβαλάω, να λερώνομαι. πατάς το κουμπάκι και αυτό. ΥΓ δεν έχω κλιματιστικά. εάν είχα κλιματιστικά, δεν θα είχα βάλει αντλία. αλλά για σπίτι 130 τετρ. θα χρειαζόμον τουλάχιστον 2 χιλ. για κλιματιστικά και μάλιστα όχι τα καλύτερα. αν πεις πως με βάση τις τιμές πετρελαίου τώρα θα χρειαζόμουν 1000 ευρώ τον κάθε χειμώνα για πετρέλαιο και πόσο ακόμη για τα αιρ κοντίσιον, και πως κόστος εγκατάστασης πετρελαίου (ή πέλετ) είναι τουλάχιστον 5 χιλ. θεωρώ σε 4-5 χρόνια έχω κάνει απόσβεση της αντλίας από την μη αγορά κλιματιστικών και την χαμηλότερη χρέωση του ρεύματος σε σχέση με το πετρέλαο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα