Προς το περιεχόμενο

Font rendering 2019 - Firefox


angelheart.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νεο PC (Tower - Ryzen 3600 φυσικά) οπότε είπα να φρεσκάρω και το Linux. Κλασικός χρήστης Manjaro πλέον έβαλα το καινούριο (18), πήρα το cheat-sheet μου, τα πήρα με τη σειρά και άρχισα το finetuning.

Έφτασα λοιπόν γρήγορα και στο (πονεμένο) θέμα του font-rendering. Εδώ το cheat-sheet μου είχε ένα topic από το 2013. Από τότε βέβαια πέρασε αρκετός καιρός, το infinality δεν υπάρχει πια (βασικά ούτε και τότε υπήρχε πλέον) και είμαστε στην εποχή του freetype2.     

Τι έχω κάνει μέχρι στιγμής

1.  Settings --> Appearance --> Fonts --> Rendering --> Slight / RGB

2.  sudo pacman -S ttf-dejavu ttf-liberation noto-fonts

3.  Στο /etc/profile.d/freetype2.sh έκανα uncomment το export FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=40"

4. (copy/paste από το σχόλιο του Τρίτωνα). Δημιούργησα τα αρχεία ~/.config/fontconfig/fonts.conf και ~.Xdefaults. Περιεχόμενο αυτούσια αυτά του Τρίτονα. Να σημειώσω εδώ ότι είναι ΕΠΙΛΟΓΗ να μην πάω με διαφορα how-tos που μπορεί κανείς εύκολα να βρει για Arch, μιας και όλα μα όλα επιμένουν να "πειράξουν" το /etc/fonts/local.conf ή γενικά μιλώντας αρχεία στο /etc, μιας και το θέμα ΓΙΝΕΤΑΙ και στο ~/ χωρίς να πειράξεις αρχεία συστήματος οπότε αν κάτι πάει στραβά απλά σβήνεις το φάκελο στο home και όλα μέλι γάλα.

Με αυτά και μ' αυτά η εικόνα είναι καλύτερη αν και μια "θολούρα/θαμπάδα" που φυσικά μπορεί να οφείλεται και στα settings της οθόνης υφίσταται ακόμα. 

Αυτό που ΔΕΝ καταλαβαίνω είναι στο screenshot παρακάτω. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα ο Firefox κάνει το rendering σωστά κάπου μέχρι τη μέση της σελίδας (το επάνω μισό της εικόνας) και το χάνει απ' τη μέση και κάτω (κάτω μισό της εικόνας) πράγμα το οποίο με καμμία λογική ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ... Επομένως είναι κάτι άλλο που δεν το ξέρω. Έχει κανένας καμιά ιδέα ;

 

 

Επεξ/σία από angelheart.gr
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως έχει θέμα το website και όχι ο firefox; Ποιο website είναι; Σελίδες με προβλήματα τις διαχειρίζονται μερικές φορές διαφορετικά οι browsers. Στον firefox μπορεί να σκάει έτσι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα και εγώ αυτό, αλλά μου φάνηκε λίγο δύσκολο. Η σελίδα είναι το defence-point.gr. Να σημειώσω ότι ΠΡΙΝ τις οποιεσδήποτε αλλαγές το rendering της σελίδας ήταν εξ ολοκλήρου όπως το δεύτερο/κάτω μισό του screenshot. Τώρα μετά τις αλλαγές μεγάλα κομμάτια (περίπου η μισή ίσως και λίγο παραπάνω) έχουν καλό rendering ενώ τα υπόλοιπα όπως τα βλέπετε.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ετσι το δειχνει ο chrome εδω

kk.png.744ce8a1db4afe578025e570a41593bf.png

 

εχε υποψη οτι απο pango 1.44 και μετα ξεπατωσαν το rendering και προσπαθουμε να πεισουμε να το φτιαξουν:mad:

Επεξ/σία από tritonas00
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κάτι που (κακώς) δεν είπα ξεκάθαρα είναι ότι σε Chrome δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με το rendering να γίνεται απρόσκοπτα. Επίσης να πω ότι μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχω βρει άλλη ελληνική σελίδα με συμπεριφορά όπως αυτή του defence-point. Να έχει σχέση μόνο με τη σελίδα ; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Update - Για όποιον ενδιαφέρεται

Σε κάποια στιγμή παρατήρησα ότι όταν έγραφα στα ελληνικά κάτι στην searchbar ενός tab, μου έβγαζε στα search suggestions το "άσχημο rendering". Το "π" πχ ήταν ξεκάθαρα "στραβό", επομένως ΔΕΝ είναι σίγουρα οι ιστοσελίδες αλλά ο Firefox. Anyway το θέμα το έψαξα πάρα πολύ αυτές τις μέρες, διάβασα ΠΑΡΑ πολλά, χωρίς - δυστυχώς - να γίνω σοφότερος. Όσο περισσότερο  διάβαζα τόσο περισσότερο στο κρανίο τα έπαιρνα βασικά.

Για μένα, μετά από όλα όσα διάβασα, το πιο ΑΠΛΟ και ΕΥΚΟΛΟ how-to είναι αυτό εδώ. ΔΕΝ είναι επεξηγηματικό αλλά είναι σχεδόν όλα μαζεμένα και to the  point. Στο τέλος (Firefox) έχει δυο ρυθμίσεις.  Με αυτές τις 2 αλλαγές το rendering στον Firefox είναι πλέον νορμάλ.

gfx.font_rendering.fontconfig.max_generic_substitutions = 127 - Εδώ αλλάζουμε το default value σε 127
layout.css.dpi = ** - εδώ βάζουμε το dpi της οθόνης μας. Αυτό είναι ήδη προ-ρυθμισμένο σε μένα (Settings --> Appearance --> Fonts) στο 96. YMMV. 

Επίσης άλλαξα και την ρύθμιση και στο /etc/profile.d/freetype2.sh από 40 στο 38, από το freetype2 δλδ στο infinality-mode. Παρ' όλο που (υποτίθεται ότι) το freetype default (minimal subpixel mode) είναι τουλάχιστο ισάξιο εγώ βλέπω ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά. Μπορεί να είναι και τα χρόνια μου, μπορεί τα γυαλιά μου, δεν ξέρω. 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...