Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εισαγωγή: μένοντας σε παλιό διαμέρισμα χωρίς μόνωση και κεντρική θέρμανση , όταν έχει βαρύ κρύο ακόμα κ όταν ανάβει το καλοριφέρ δεν ανεβαίνει σε ικανοποιητικά επίπεδα η θερμοκρασία. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να αυξήσω τη ροή αέρα σε ένα καλοριφέρ για αρχή.

Η "λύση" : Σκέφτηκα να φτιάξω ένα αυτοσχέδιο (πρόχειρο για αρχή) βεντιλατέρ αποτελούμενο από ένα κορμό από χαρτόνι ,που θα πιάνει το 1/4 περίπου του καλοριφέρ, πάνω  στο οποίο θα μπει ένας 140mm high airflow αθόρυβος ανεμιστήρας.

Το πρόβλημα: Η τροφοδοσία. Αρχικά σκέφτηκα να το τροφοδοτήσω με έναν φορτιστή κινητού 12v (έχει αγοραστεί αντάπτορας usb to 3pin)  αλλά ο ανεμιστήρας είναι 12v ,0.12A ενώ οι φορτιστές 12v έρχονται με 1.5Α. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την ένταση του ρεύματος; πχ φωτιά ή απλά να χαλάσει ο ανεμιστήρας;  Έχει δοκιμαστεί με 5 και 9v όπου γυρνούσε μεν αλλά φαντάζομαι με μικρότερη ταχύτητα        (ταχ 5v < ταχ 9v) απο τα 12v. Μπορώ να το λειτουργήσω έτσι απλά με 12v 1.5A ή πρέπει να πάρω μέτρα (κάποιο amp regulator) ?  

Υ.Γ. Οι δοκιμές ήταν σύντομες χωρίς να έχω κάνει το κουτί που θα στεγάσει τον ανεμιστήρα, για να δω με τί ταχύτητα θα γυρνάει περίπου με τα 5 και 9V.

Υ.Γ2 'Οχι δεν ανάψαμε ακόμα καλοριφέρ.

ΥΓ3 Ο αρχηκός σχεδιασμός ήταν με 3 ανεμιστήρες σε όλο το μήκος του καλοριφέρ αλλά με το airflow του ενος και μονο ίσως και να αρκεί (100qm/h)

Επεξ/σία από xampo_s
Δημοσ.

Αν ο φορτιστής σου έχει την ίδια τάση και παραπάνω αμπέρ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα δουλέψει κανονικά.  Πάντως γνώμη μου, και προπέλα αεροπλάνου  να βάλεις, αν το σώμα έχει λίγες θερμίδες δύσκολο να ζεσταθείς με τέτοιες πατέντες

• Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, katbo είπε

Αν ο φορτιστής σου έχει την ίδια τάση και παραπάνω αμπέρ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα δουλέψει κανονικά.  Πάντως γνώμη μου, και προπέλα αεροπλάνου  να βάλεις, αν το σώμα έχει λίγες θερμίδες δύσκολο να ζεσταθείς με τέτοιες πατέντες

Ευχαριστώ για την απάντηση. Το καλοριφερ ειναι καλό , απλά το σπιτι χάνει πολύ απο τους τοίχους καθώς δεν εχει μόνωση και 3 απο τις 4 πλευρες είναι ελεύθερες. Δε χανω και πολλά να το δοκιμάσω. ( στην τελική θα μπει στο pc o fan. Οταν πιάσου τα κρύα θα ποστάρω αποτελέσματα σε αυτο το thread αν καποιος αποφασίσει να το κανει και αυτος (αν ειναι θετικά) . Τα στοιχεία θα είναι ριθμός αύξησης θερμοκρασίας και τελική θερμοκρασια με και χωρις το βεντιλατερ. Η ιδέα πάρθηκε απο έτοιμα συστήματα που είδα τυχαία στο ίντερνετ αλλά πολύ ακριβά.

Δημοσ.

δεν θα κανει κατι. θα μεταφερεις την ζεστη 50 ποντους πιο περα, αυτο. μήπως να δοκιμάσεις τις πατροπαραδοτες λυσεις όπως αεροστοπ στην πορτα, χαλιά κτλ?

Δημοσ.
Μόλις τώρα, basilis_k6 είπε

δεν θα κανει κατι. θα μεταφερεις την ζεστη 50 ποντους πιο περα, αυτο. μήπως να δοκιμάσεις τις πατροπαραδοτες λυσεις όπως αεροστοπ στην πορτα, χαλιά κτλ?

ναι ξεχασα να αναφέρω οτι μονο οι τοίχοι έχουν θέμα . πορτες παραθυρα ειναι αλουμινίου. Όπως και να έχει αφου όλα τα υλικά τα έχω (μου βγήκε 7-8 ευρω σιγα το πραγμα) φορτιστή 12v έχω. θα κάνω την δοκιμή just in case.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Το έκανα αλλά χωρίς κατασκευή. Έβαλα χύμα 4 ανεμιστήρες πάνω στο καλοριφέρ του δωματίου. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι αισθητή όταν απομονώσεις το δωμάτιο σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι. Λέω να  βάλω και στο άλλο μεγάλο καλοριφέρ.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, xampo_s είπε

Το έκανα αλλά χωρίς κατασκευή. Έβαλα χύμα 4 ανεμιστήρες πάνω στο καλοριφέρ του δωματίου. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι αισθητή όταν απομονώσεις το δωμάτιο σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι. Λέω να  βάλω και στο άλλο μεγάλο καλοριφέρ.

πάνω θα πάρουν φωτιά (αν εννοείς κλασσικά pc fans) , κάτω να τους βάλεις

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, xampo_s είπε

Θελω να σκεφτω καμια φθηνη και ευκολη κατασκευη με ξυλο για να μπει απο πανω και οσο το δυνατον να κουμπωνει, ετσι ωστε να τραβαει αερα μεσα απο το καλοριφερ και οχι οτι να ναι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...