Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. 

Εγκρίθηκε στον πατέρα μου το εξοικονομώ και είμαστε στη διαδικασία επιλογής θέρμανσης. Ήρθε μηχανικός στο σπίτι και αφού έκανε τις μετρήσεις το πρότεινε κι αυτός μιας και δεν υπάρχει και δυνατότητα για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Μερικές πληροφορίες. Το σπίτι είναι διώροφο, συνολικά 160 τ.μ. σε χωριό της Θεσσαλίας. Έχει κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια για μόνωση και με το εξοικονομώ, πέρα από τη θέρμανση, θα μπει και μόνωση. Επίσης αν μπουν αντλίες θερμότητας, θα μπουν στα σώματα καλοριφέρ που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για πετρέλαιο. Με το πετρέλαιο να πω ότι κάθε χρόνο καίει 2,5 τόνους πετρέλαιο χωρίς να ζεσταίνονται ιδιαίτερα. Φυσικά το τζάκι είναι μόνιμα αναμμένο. Δηλαδή πέρα από τα έξοδα των 2,5 τόνων, είναι και αυτά του ξύλου για το τζάκι (3-4 τόνοι).  

Τώρα οι απορίες μου είναι το κατά πόσο αξίζει να μπουν αντλίες θερμότητας. Γνωρίζω μόνο ότι άτομα που είχαν με την ενδοδαπέδια μορφή, έχουν πολύ καλή απόδοση και οικονομία.Από την άλλη 2 γνωστοί του πατέρα μου του είπαν ότι κάποιοι που έβαλαν αντλίες σε σώματα καλοριφέρ πλήρωσαν "τα μαλλιά της κεφαλής τους". Αναφερόμενοι στα έξοδα καύσης και όχι εγκατάστασης. Αυτό έχει βάλει σε σκέψεις τον πατέρα μου, παρόλο που ακόμη και ο μηχανικός είπε ότι θα έχει 60-70% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο. 

Επίσης θεωρώ ότι από την κατασκευή του σπιτιού δεν έγινε σωστή μελέτη τοποθέτησης των σωμάτων. Αυτό το λέω γιατί όποτε ανοίγουν καλοριφέρ, ο πάνω χώρος (σοφίτα) ζεσταίνεται υπερβολικά και κάτω έχει ψύχρα. Πρέπει δηλαδή να δουλέψουν για ώρα τα σώματα ώστε να ζεσταθεί και το κάτω μέρος. Πάνω για τα τετραγωνικά (γύρω στα 40) έχει μεγάλα σώματα σε σχέση με κάτω. Θυμάμαι όταν έμενα εκεί και η τιμή του πετρελαίου ήταν φθηνή και είχαμε καλοριφέρ όλη τη μέρα. για να μείνω πάνω στο δωμάτιο, άνοιγα και το παράθυρο γιατί είχε πολύ ζέστη. ενώ κάτω ήταν μια χαρά. 

Αυτό δεν ξέρω πως θα επηρεάσει την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας και πόσο πολύ θα χρειαστεί να καίει και αν εν τέλει κάνουμε σωστή επιλογή. 

Τροφή για κουβέντα κοινώς. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε

Επειδή λες χωριο, το σπιτι εχει και διαθέσιμο οικόπεδο;

Αν ναι την γεωθερμία την εχεις σκεφτεί;

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο παρότι χωριό. Την γεωθερμία ακουστά την έχω. Απ΄ ότι ξέρω όμως έχει πολύ μεγάλο αρχικό κόστος. Κάνω λάθος;

Δημοσ.

Επειδή τα χρήματα δεν είναι λιγα (παρόλη την επιδότηση), θα φωνάξεις ένα μηχανολόγο (δε ξέρω αν ηταν πολιτικος αυτος που ηρθε για το ΠΕΑ).

Αυτός λοιπόν θα κάνει απ'την αρχή μια μελέτη απωλειών, θεωρώντας δεδομένη πλεον τη μόνωση σε δώμα/ταράστα/τοίχους.

Θα σου βγάλει τις Χ θερμίδες. Θα δεί τα υφιστάμενα σώματα και θα τις θερμίδες τους. Θα προτείνει διόρθωση λογικα. 

Και τότε θα σου πει αν συμφέρει να πας σε αντλία θερμότητας...Το συμφέρει ειναι λιγο υποκειμενικό, γιατι δε ξερουμε τι αλλαγές σωματων θα προκύψουν.

Γενικα αντλία θερμότητας καλό ειναι να τη λειτουργείς σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οσο χαμηλότερα τοσο καλύτερη αποδοση. (οπως φυσικα σε ολα τα συστήματα θέρμανσης).

Δημοσ.
5 ώρες πριν, kanesaxo είπε

Επειδή τα χρήματα δεν είναι λιγα (παρόλη την επιδότηση), θα φωνάξεις ένα μηχανολόγο (δε ξέρω αν ηταν πολιτικος αυτος που ηρθε για το ΠΕΑ).

Αυτός λοιπόν θα κάνει απ'την αρχή μια μελέτη απωλειών, θεωρώντας δεδομένη πλεον τη μόνωση σε δώμα/ταράστα/τοίχους.

Θα σου βγάλει τις Χ θερμίδες. Θα δεί τα υφιστάμενα σώματα και θα τις θερμίδες τους. Θα προτείνει διόρθωση λογικα. 

Και τότε θα σου πει αν συμφέρει να πας σε αντλία θερμότητας...Το συμφέρει ειναι λιγο υποκειμενικό, γιατι δε ξερουμε τι αλλαγές σωματων θα προκύψουν.

Γενικα αντλία θερμότητας καλό ειναι να τη λειτουργείς σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οσο χαμηλότερα τοσο καλύτερη αποδοση. (οπως φυσικα σε ολα τα συστήματα θέρμανσης).

Ο άνθρωπος που ήρθε κι έκανε τη μελέτη είναι μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ο συγκεκριμένος πρότεινε μόνωση και για θέρμανση αντλίες θερμότητας. Βέβαια ο συγκεκριμένος έχει πουλάει και τέτοια συστήματα και είναι πιθανό αν η πιο ακριβή αγορά (αντλία), να συμφέρει και τον ίδιο. 

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, broxopios είπε

Βέβαια ο συγκεκριμένος έχει πουλάει και τέτοια συστήματα και είναι πιθανό αν η πιο ακριβή αγορά (αντλία), να συμφέρει και τον ίδιο. 

Δεν είναι πιθανό,είναι 100% σίγουρο.

Ψάχτο καλά προτού πάρεις απόφαση ,μην θαμπώνεσαι με τα 70% και 80% εξοικονόμησης που λένε,θέλει σωστή μελέτη γιατί μπορεί να πετάξεις πολλά λεφτά και να μην κάνεις τίποτα.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, pano είπε

Δεν είναι πιθανό,είναι 100% σίγουρο.

Ψάχτο καλά προτού πάρεις απόφαση ,μην θαμπώνεσαι με τα 70% και 80% εξοικονόμησης που λένε,θέλει σωστή μελέτη γιατί μπορεί να πετάξεις πολλά λεφτά και να μην κάνεις τίποτα.

70-80% είναι κάπως ουτοπικό η αλήθεια είναι.

Πήγαινε σε έναν άλλο μηχανολόγο. Πάνω από 100-150€ δε νομίζω να σου παρει. Για να έχεις το κεφαλι σου ήσυχο

Δημοσ.

Σαφέστατα μελέτη σε άλλο μηχανολόγο. 

Επίσης θεωρώ σίγουρο πως θα πρέπει να γίνει αλλαγή στα σώματα ώστε να υπάρχει σωστή κατανομή θερμότητας μέσα στο σπίτι. 

Αφήνω ένα μικρό ενδεχόμενο ο καυστήρας πετρελαίου να είναι μικρότερος απ ότι θα έπρεπε να είναι. 

Δημοσ.

Όλες οι εταιρείες που αναλαμβάνουν αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε Α/Θ, προτείνουν πρώτα την μόνωση του κτιρίου, στην συνέχεια εκπονείται ξανά μελέτη θερμικών απωλειών διότι στα περισσότερα κτίρια προ του 2000 οι μελέτες για την τοποθέτηση καλοριφέρ ήταν άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε με αποτέλεσμα υπερδιαστασιολόγηση ή υποδιαστασιολόγηση των σωμάτων. Μετά και τις παραπάνω αλλαγές γίνεται η αντικατάσταση του συστήματος με Α/Θ. Με την Α/Θ έχεις σίγουρα κέρδος έναντι του πετρελαίου. Θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε τριφασική σύνδεση της Α/Θ και λογικά θα έχετε και τις όποιες εκπτώσεις στο τιμολόγιο του ρεύματος π.χ. νυχτερινό τιμολόγιο κτλ ή ακόμα μπορείτε να κοιτάξετε και για ιδιώτη πάροχο.

Δημοσ.

Καταρχάς στα πλαίσια του προγράμματος πρέπει να μπούνε θερμοστατικες κεφαλές (Δ.Α.Ε). Αυτές θα σου λύσουν το θέμα με τα σώματα χωρίς να δηλώνεις και να βάζεις αλλά. Αν αλλάξεις σώματα θα μπούνε χοντρικά τα μισά σε μέγεθος, αλλά πάλι θες κεφαλές και μια σωστή μελέτη απωλειών.

Η μόνωση αν γίνει σωστά θα σας ρίξει τα πετρέλαια 50+% κάτω ακόμα και με τον ίδιο λέβητα. Η αντλία εξασφαλίζει την μέγιστη οικονομία, χωρίς εξάρτηση από τιμές πετρελαίου αλλά έχει μεγάλο κόστος. Φθηνότερη ναλλακτική ειναι ένας νέος λέβητας πετρελαίου μίσος σε ισχύ(θα δείξει η μελέτη) με συμπυκνώματα που θα εξασφαλίσει τη μέγιστη οικονομία αν επιλέξεις το πετρέλαιο.

Λογικό είναι ο εγκατάστασης να θέλει να σου πουλήσει το ακριβότερο γιατί θα έχει μεγαλύτερο κέρδος, εσύ όμως αποφασίζεις.

Δημοσ.

Η απόδοση των αντλιών θερμότητας, δεν εξαρτάται απο την εξωτερική θερμοκρασία? Αν στο χωριό της Θεσσαλίας που αναφερόμαστε η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω των 5C για μεγάλες περιόδους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει επαρκής απόδοση?!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Yπάρχει και η επιλογή του υγραερίου. Αφου εισαι σε μονοκατοικία, αν έχεις κήπο μπορεις να βάλεις δεξαμενή υγραεριου.

Επισης εφόσον δεν εισαι σε πολυκατοικία, έχεις δικαίωμα μέχρι και 4ης 25άρες φιάλες. Υπερ αρκετές για τον μήνα σου, ανάλογα την περιοχή πάντα.

Βέβαια, αν έχεις επιλογή πετρελαίου, σε δεξαμενη, ειναι πιο απλό.

Οι αντλίες θέρμανσης, ειναι αποδοτικές αλλά και πανάκριβες, ενω συνηθως βγαίνουν και πράγματα που δεν έχουν υπολογιστεί, οπως το οτι πιθανον θα χρειαστεις τριφασικό ρεύμα κτλ

Επεξ/σία από pontez2
Δημοσ.

Δύο παρατηρήσεις.

Λες στη σοφίτα έχει περισσότερη ζέστη.Λογικό είναι αν υπάρχει ελεύθερη εσωτερική επικοινωνία με σκάλα.Η ζέστη ανεβαίνει στο πάνω μέρος.

Λες ότι το τζάκι καίει μέρα νύχτα και πάρα πολλά ξύλα.Το ελεύθερο τζάκι (εκτός και αν είναι ενεργειακό) διώχνει περισσότερη τη ζέστη των καλοριφέρ μέσω της καμινάδας παρά ζεσταίνει το χώρο.

Από την άλλη μη νομίζεις πως η αντλία θερμότητας είναι και καμιά φτηνότατη λύση.Γείτονας για διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στην Αθήνα που υποτίθεται ότι δεν κάνει και μεγάλα κρύα μου έλεγε ότι πέρισυ η αντλία που έβαλε πριν δύο χρόνια για θέρμανση του έκαψε  1800 ευρώ.Δεν τα λες και λίγα.

Όπως είπαν και άλλοι ρώτησε και αλλού μη πέφτεις στον πρώτο που θα σου πει μεγάλα λόγια να πάρει τη δουλειά και μη πιστεύεις σε παχιά λόγια.

Δημοσ.

υπάρχουν αντλίες και αντλίες. Αν για παράδειγμα βάλεις μια αντλία μέσης ή χαμηλής θερμοκρασίας ναι θα πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου.Αν πάλι πας σε μία αντλία υψηλών θερμοκρασιών (80) τότε ναι μεν έχεις χαμηλότερο βαθμό απόδοσης αλλά επιδή δουλεύεις σε χαμηλούς βαθμούς (65-70) έχεις μεγάλη οικονομία. Μου κάνει εντύπωση που μιλάς για <<αντλίες>> !!!! Σε σπίτι 160 τετρ. μία και μόνο αντλία 16αρα θα είναι υπέρ αρκετή ότι μόνωση και να έχεις ή να μην έχεις.

Στο δικό μου για παράδειγμα με 240 τετρ. δουλεύει από το 2009 μια 16αρα daikin και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα.Εκαιγα περ 3,5 τόννους πετρέλαιο και ειμαι στα 1300ευρω για το τετράμηνο του χειμώνα με όλη την υπόλοιπη κατανάλωση του σπιτιού.Είμαι βόρεια , στην Καβάλα , και σε αρκετά κρύα περιοχή της. 

Για μένα αν ο χώρος για δεξαμενή υγραερίου είναι ανύπαρκτος προχώρα με αντλία. Απλά πάρε γνώμες από αρκετούς και όχι μόνο από έναν.

Η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών , όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω , θεωρώ ότι θα λύσει το πρόβλημα της υπερβολικής θέρμανσης των επάνω χώρων, εκτός και αν υπάρχει η δυνατότητα ξεχωριστού θερμοστάτη και ηλεκτροβάνας για εκεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...