Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sakis444 είπε

Τα 2 μου σεντς, που λένε και οι Αμερικάνοι:

1. Θα χρειαστείς ένα καλό τρίποδα για αρχή. Καλό..όχι απαραίτητα πανάκριβο. Στο αμαζον πχ έχει τρίποδες για dslr από 30-35 ευρώ. Με 45-50 βρίσκεις πολύ καλό. Αυτόν έχω εγώ "samtian camera tripod 165cm". Από αγγλικό amazon. Βολεύει γιατί έχει ξεχωριστή σταθεροποίηση για κάθε πόδι , μπορεί να αντιστραφεί ώστε να κρατά ανάποδα τη μηχανή κ να τραβά κοντά στο έδαφος, έχει δικό του quick release plate. Οι μικροί τρίποδες για κινητά δεν κάνουν για μηχανές...θα έχουν κίνηση που θα οδηγεί σε θολές εικόνες σε long exposure και είναι επικίνδυνοι για τη μηχανή σου αν τους τοποθετήσεις σε επικίνδυνο σημείο και δεν αντέξουν το βάρος ξαφνικά. Η λύση του καπό του αυτοκινήτου ή κάτι παρεμφερές είναι μια πρόχειρη λύση αλλά καταλαβαίνεις ότι θα σε δεσμεύει και θα χάνεις σε κλίση οπότε δεν θα τραβάς αυτά που θες εσύ αλλά αυτό που σου επιτρέπει η επιφανεια!  Ο τρίποδας συνοψίζοντας είναι must για βράδυ και long exposures. Και ξαναλέω, μη ρισκάρεις με ένα μικρό τρίποδα κινητού (αν τέτοιο έχεις). Έχουν χαθεί μηχανές και μηχανές!!!

2. Tο aperture (f) δεν είναι "απαραίτητο" να είναι χαμηλό. Απλά όσο πιο χαμηλό τόσο περισσότερο φως συσσωρεύει άρα τόσο λιγότερο αναγκάζεσαι να ανεβάσεις το ISO σου που από ένα σημείο και πάνω ανεβάζει το "θόρυβο" στις φωτογραφίες σου ...aka μέτρια ποιότητα εικόνας. Με ένα f2.8 ή ακόμα και 3.5 είσαι αρκετά καλά για αρχη, μπορείς όμως στην πορεία να βρεις κάποιο prime φακό (όχι ΖΟΟΜ δηλαδη) για τη μηχανή που θα πάρεις χωρίς να ξηλωθεις με χαμηλότερο f. Eγω πχ βρήκα στο ebay έναν παλιό 50mm f1.4 της pentax στα 100 ευρώ που είναι τέλειος για την κάμερα μου και για βράδυ (και για άλλους λόγους).

Ειδικά αν πας στην κατηγορία της "αστροφωτογραφιας" θα χρειαστείς σίγουρα χαμηλό f-stop και κατά προτίμηση σχετικά ευρωγωνιο φακό ώστε να μπορείς να αυξήσεις το χρόνο της έκθεσης χωρίς να έχεις κίνηση στα αστερια (15-20mm σε aps-c σενσορα είναι οκ). Εκεί βέβαια ένας 15mm με χαμηλό f θα κοστίσει (υπάρχει πάντα η επιλογή μεταχειρισμένου ...το ebay είναι γεμάτο) , ψάχνεις αναλογα τη μηχανή που θα έχεις αγοράσει.

3. Σταθεροποιητής κίνησης εντός της μηχανής, επειδή το ανέφερε κάποιο παιδί ΔΕΝ χρειάζεσαι για τρίποδα. (Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμος για χειροκίνητες λήψεις βέβαια, μερα ή νυχτα!)

Κι ο λόγος που δεν χρειάζεσαι είναι επειδή ήδη ο τρίποδας κάνει τη δουλειά για αυτό. Κάπου εκεί μπερδευεται η σταθεροποίηση και ίσως προκαλέσει χωρίς λόγο κίνηση στη μηχανή την ώρα που κάνει λήψη φωτογραφίας. Παντού στα tutorial στο ίντερνετ συστήνουν αποσύνδεση αυτου του image stabilisation αν χρησιμοποιείς τρίποδα.

4. Mirorless η dslr είναι αδιάφορο. Βρες μια καλή μηχανή (σχέση ποιότητας/τιμή).Μην κόλλας τόσο στη μηχανή. Μια καλή οποιασδήποτε κατηγορίας , ακόμα και entry level άρα φθηνή σχετικά την κάνει τη δουλειά της. Ο φακός παίζει μεγαλύτερο ρόλο , και για βραδυνές. Entry level μηχανή με καλό φακό κάνει καλύτερη δουλειά από "επαγγελματική" μηχανή με κάποιο μέτριο kit φακό .

Αν πας σε dslr έχουν σήμερα είδα προσφορές δύο καταστήματα τη nikon 5600 με δύο φακούς 18-55 και 55-300 (καλύπτουν δηλαδή όλο το ευρος) με σταθεροποίηση κίνησης μάλιστα στα 599. Και τη nikon 3500 με τους ίδιους φακούς στα 399 συν έναν - μάλλον μέτριο αλλά λογικά επαρκή - τρίποδα. Πίστεψε με μια χαρά είναι οι μηχανές αυτές, ειδικά η πρώτη που είναι σούπερ για entry level επίπεδο φωτογραφικών. Και οι δύο τιμές με τους φακούς που προσφέρουν μαζί που για αρχή είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς, είναι φοβερές!!! Κι από ότι είδα έχουν και άτοκες τα καταστήματα (ονόματα δε γράφω, δεν ξέρω αν επιτρέπεται ...είναι και οι δύο πασίγνωστες αλυσιδες πανελληνίως)*

Υγ βλέπω ότι σε άλλα τοπικ αναφέρονται ονόματα επομένως : πλαίσιο και public :))

5. Θα χρειαστεί να μην προκαλέσεις κίνηση όταν πατήσεις το κουμπί για λήψη. Άρα remote control...ή χρήση κάποιου app για ενεργοποίηση λήψης από το κινητό σου (πολλές μηχανές το επιτρέπουν) αλλιώς η πιο απλή λύση αν δεν έχεις κάτι από αυτά να βαζεις κάποια δευτερόλεπτα delay στη λήψη για να σταθεροποιείται η κάμερα μετά το πάτημα (δεν βολεύει όμως αν θες να πετύχεις κάτι συγκεκριμένο μέσα στο κάδρο σου).

Αυτά τα ολίγα...την καλησπέρα μου.

Υγ Τίποτα δεν είναι δύσκολο, "μελέτη" και προπόνηση θέλει. Κι εγώ αρχάριος είμαι παρεπιπτόντως αλλά έχω ρίξει πολύ διάβασμα στο youtube τους τελευταίους δύο μήνες. Ξεκινα και καλό μας ταξίδι......;)

Επειδή έχω ρίξει πολύ διάβασμα η αλήθεια είναι ότι αυτό το "έχω βάλει στην άκρη την dslr μου" το πετυχαίνω πολύ συχνά,λογω μεγέθους βέβαια γιαυτό και η "στροφή" που έκανα προς mirrorless. Επειδή είναι αρχή ακόμα και θέλω να ψηθω φοβάμαι πλέον ότι αν πάρω dslr μπορεί  να ξενερώσω και να μη τη χρησιμοποιώ όσο θέλω ενώ με μια mirrorless αν μπορώ να πάρω σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα νομίζω θα την προτιμήσω. Πάντως ακόμα στο ψάξιμο είμαι οπότε δεν αποκλείω και την  dslr. 

Πολύ σημαντικο και αυτό για την σταθεροποιηση που δεν ήξερα. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια στο ταξίδι σου και ελπίζω να ξεκινήσω και γω σύντομα 

2 λεπτά πριν, Ablaoublas_542 είπε

ΕΥΓΕ! οτι πιο μπαρουφα για την συγκεκριμενη περιπτωση. Φαινεται ο ανθρωπος που διαβαζει μονο συγκριτικα και δεν βγαζει φωτογραφιες, ακου IBIS για αστροφωτογραφια😂

Παμε αναποδα λοιπον, με βαση τον φακο. Ανεξαρτητως συστηματος, ισως το καλυτερο vfm σε φακο για αστροφωτογραφια ειναι ο samyang 12mm f2. Εξαιρετικος φακος, και θα βρεθει στα 230 ευρω απο εξωτερικο η 280 απο ελλαδα. Τωρα, αυτος ο φακος βγαινει για fuji x-mount, sony e-mount και micro 4/3. Απορριπτουμε τα mft συστηματα γιατι θελουμε οσο το δυνατον περισσοτερο φως στον αισθητηρα  (χοντρικα). Απο κει και περα για το συγκεκριμενο ειδος φωτογραφιας δεν εχουμε απαιτησεις ιδιαιτερες για εργονομια και οφθαλμοσκοπιο, αλλα μας νοιαζει να εχει μια decent οθονη να βλεπουμε ποτε ειμαστε νεταρισμενοι και ποτε οχι. Οποτε θα προτεινα μια a6000, ιδανικα μεταχειρισμενη, αλλιως την βρισκεις απο εξωτερικο με 340. Οποτε 570 συνολο. Αν δεν σου αρεσει σε εναν χρονο γυρνας και τα πουλας γυρω στα 200 τον φακο, 290 την μηχανη, οποτε εχεις μπει 80 ευρω μεσα. 

Επισης, ΕΧΕΙ σημασια αν το συστημα ειναι mirrorless η dslr, μονο και μονο λογω του focus peaking που σε εναν αρχαριο παντα θα κανει πιο ευκολη την ζωη. Συν την αυξημενη σταθεροτητα λογω μικροτερου βαρους (αν και η 3500 ειναι πολυ ελαφρια)

https://www.lonelyspeck.com/rokinon-12mm-f2-0-ncs-cs-review/

Φακός για αστροφωτογραφια σημαίνει ότι ο ίδιος μπορεί να βγάλει και την πολη? Ρωταω γιατί με ενδιαφέρει και η αστροφωτογραφια αλλά αν χρειαστώ άλλο φακό για το ένα και άλλο για το άλλο τότε θα δώσω βάση πιο πολύ στα τοπία. 

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αστροφωτογραφια δεν ξέρω αν ενδιαφέρει τον φίλο (τώρα βλέπω ότι ενδιαφέρει) ..βασικά εγώ την έβαλα στην κουβέντα. Και ναι, προφανώς κάνει και για πόλη και για τα πάντα. Απλά είναι κατάλληλος για αυτό λόγω wide angle + χαμηλό f-stop όπως σου είπα και πριν, για αυτό τους λένε έτσι, κανονικοί φακοί είναι όπως όλοι.

Σημειωτέον, οι samyang είναι manual φακοί. Δεν έχω εμπειρία προσωπικά αλλά στην πορεία θα ήθελα να μάθω ...ειδικά για σταθερά τοπία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία το manual πάντως.

Ο samyang (rokinon...walimex...κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα) 12mm ή εστω ο 16mm είναι φακοί που έχουν μπει στη wish list. Βγαίνουν και για k-mount της pentax που έχω, έλα όμως που είναι πανάκριβοι σε σχέση με τα άλλα mounts που ανέφερες στην Ευρώπη και επομένως για την ώρα απλησιαστοι..... :((

Και ναι, είναι τέλειοι και για τοπία

Επεξ/σία από sakis444
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, sakis444 είπε

Η αστροφωτογραφια δεν ξέρω αν ενδιαφέρει τον φίλο (τώρα βλέπω ότι ενδιαφέρει) ..βασικά εγώ την έβαλα στην κουβέντα. Και ναι, προφανώς κάνει και για πόλη και για τα πάντα. Απλά είναι κατάλληλος για αυτό λόγω wide angle + χαμηλό f-stop όπως σου είπα και πριν, για αυτό τους λένε έτσι, κανονικοί φακοί είναι όπως όλοι.

Σημειωτέον, οι samyang είναι manual φακοί. Δεν έχω εμπειρία προσωπικά αλλά στην πορεία θα ήθελα να μάθω ...ειδικά για σταθερά τοπία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία το manual πάντως.

Ο samyang/rokinon 12mm ή ο 16mm είναι φακοί που έχουν μπει στη wish list. Βγαίνουν και για k-mount της pentax που έχω, έλα όμως που είναι πανάκριβοι σε σχέση με τα άλλα mounts που ανέφερες στην Ευρώπη και επομένως για την ώρα απλησιαστοι..... :((

Και ναι, είναι τέλειοι και για τοπία

Τέλεια τότες. Άμα κανουν για όλες τις "χρήσεις" που το θέλω και είναι και manual(γιατί εννοείται με manual θα δουλεύω)  τότε μπαίνουν και στην δική μου wish list. Ευχαριστώ! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ώπα, μόνο μια διευκρίνιση. Όταν λέω manual δεν εννοώ απλά τη ρύθμιση που έχει η κάθε φωτογραφική σχετικά με iso - aperture - shutter speed.

Οι συγκεκριμένοι φακοί είναι full manual, δεν έχουν δηλαδή autofocus. Aυτο εννοούσα! (Μικρό το κακό για still φωτογραφίες πάντως) Και αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που τους βρίσκεις σε τόσο χαμηλή - για την τρομερή ποιότητα τους - τιμή. Αλλιώς θα μιλάγαμε για 4ψηφια....

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να σου πει ο φίλος που γνωρίζει περισσότερα.

Επεξ/σία από sakis444
Δημοσ.

Γενικότερα ειναι φωτεινος, με καλη οξυτητα απ ακρη σ ακρη και χαμηλο κομμα και αστιγματισμο. Σε τοσο ευρυγωνιο το βαθος πεδιου ειναι αρκετα μεγαλο ωστε να μην ειναι θεμα η χειροκινητη εστιαση. Αλλωστε μιας που θα εισαι σε "θεση" για τις συγκεκριμενες ληψεις, αναμφιβολα αργα η γρηγορα θα στρεψεις το πλανο σου και προς τον ουρανο (αν το επιτρεπει η φωτορυπανση) 

1 ώρα πριν, Aris_halk είπε

Επειδή έχω ρίξει πολύ διάβασμα η αλήθεια είναι ότι αυτό το "έχω βάλει στην άκρη την dslr μου" το πετυχαίνω πολύ συχνά,λογω μεγέθους βέβαια γιαυτό και η "στροφή" που έκανα προς mirrorless. Επειδή είναι αρχή ακόμα και θέλω να ψηθω φοβάμαι πλέον ότι αν πάρω dslr μπορεί  να ξενερώσω και να μη τη χρησιμοποιώ όσο θέλω ενώ με μια mirrorless αν μπορώ να πάρω σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα νομίζω θα την προτιμήσω. Πάντως ακόμα στο ψάξιμο είμαι οπότε δεν αποκλείω και την  dslr. 

Πολύ σημαντικο και αυτό για την σταθεροποιηση που δεν ήξερα. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια στο ταξίδι σου και ελπίζω να ξεκινήσω και γω σύντομα 

Φακός για αστροφωτογραφια σημαίνει ότι ο ίδιος μπορεί να βγάλει και την πολη? Ρωταω γιατί με ενδιαφέρει και η αστροφωτογραφια αλλά αν χρειαστώ άλλο φακό για το ένα και άλλο για το άλλο τότε θα δώσω βάση πιο πολύ στα τοπία. 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, sakis444 είπε

Ώπα, μόνο μια διευκρίνιση. Όταν λέω manual δεν εννοώ απλά τη ρύθμιση που έχει η κάθε φωτογραφική σχετικά με iso - aperture - shutter speed.

Οι συγκεκριμένοι φακοί είναι full manual, δεν έχουν δηλαδή autofocus. Aυτο εννοούσα! (Μικρό το κακό για still φωτογραφίες πάντως) Και αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που τους βρίσκεις σε τόσο χαμηλή - για την τρομερή ποιότητα τους - τιμή. Αλλιώς θα μιλάγαμε για 4ψηφια....

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να σου πει ο φίλος που γνωρίζει περισσότερα.

Μικρό το κακό , όντως !!!

• 4 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

ξεθαβω το θεμα, για νυχτερινες ληψεις αστρα/γαλαξια/ουρανο για entry level και χαμηλο κοστολογιο αγορα μεταχ μηχανης τι εχετε να προτεινετε?
ευχαριστω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, makiss8 είπε

ξεθαβω το θεμα, για νυχτερινες ληψεις αστρα/γαλαξια/ουρανο για entry level και χαμηλο κοστολογιο αγορα μεταχ μηχανης τι εχετε να προτεινετε?
ευχαριστω

Δεν ξέρω τι θεωρείς χαμηλό αλλά η Canon 6D (μόνο η πρώτη όχι η δεύτερη) είναι η πιο VFM για αυτή τη χρήση. Για φακό τώρα ανάλογα τα γούστα ως προς το εστιακό μήκος. 

Edit : μιλάω καθαρά για θέμα απόδοσης εικόνας. Ως προς τις ευκολίες για το συγκεκριμένο είδος ίσως δεν είναι η πιο φιλική. Ωστόσο, είναι αγαπημένο μοντέλο τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών αστροφωτογραφων. 

Επεξ/σία από pifilos
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, makiss8 είπε

ευχαριστω

Όποια Full frame τελευταίας δεκαετίας βρεις σε καλή τιμή, σε συνδυασμό με έναν γρήγορο (f/2,8 και πιο ανοικτό) και ευρυγώνιο (κάτι αναμεσα σε 12mm έως 20m) φακό βρεις διαθέσιμο.

Περισσότερο βαρος δώσε στην αγορά φακού.

Πχ ένα εξαιρετικό και σχετικά οικονομικό σετ για αστροφωτογραφία (και όχι μονο) είναι μια canon 5d ii με έναν EF 16-35mm f/2.8L USM

https://www.mpb.com/en-eu/search?q=Canon EOS 5D Mark II

https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-ef-16-35mm-f-2-8-l-usm

ή εναλλακτικά 

https://www.mpb.com/en-eu/product/tokina-16-28mm-f-2-8-at-x-pro-fx-af-canon-ef-fit

και φυσικά και πολλοί prime, ακόμη γρηγορότεροι στο f/1.8 ΄ή και στο f/1.4

• Like 1
Δημοσ.
6 hours ago, highpriest said:

Όποια Full frame τελευταίας δεκαετίας βρεις σε καλή τιμή, σε συνδυασμό με έναν γρήγορο (f/2,8 και πιο ανοικτό) και ευρυγώνιο (κάτι αναμεσα σε 12mm έως 20m) φακό βρεις διαθέσιμο.

Περισσότερο βαρος δώσε στην αγορά φακού.

Πχ ένα εξαιρετικό και σχετικά οικονομικό σετ για αστροφωτογραφία (και όχι μονο) είναι μια canon 5d ii με έναν EF 16-35mm f/2.8L USM

https://www.mpb.com/en-eu/search?q=Canon EOS 5D Mark II

https://www.mpb.com/en-eu/product/canon-ef-16-35mm-f-2-8-l-usm

ή εναλλακτικά 

https://www.mpb.com/en-eu/product/tokina-16-28mm-f-2-8-at-x-pro-fx-af-canon-ef-fit

και φυσικά και πολλοί prime, ακόμη γρηγορότεροι στο f/1.8 ΄ή και στο f/1.4

Καλή η 5DII, ΑΛΛΑ δεν έχει interverlometer ή λήψεις πάνω των 30sec δίχως να πας σε bulb+εξωτερικό χειριστήριο. 
Αμφότερα διορθώνονται με magic lantern, αλλά ίσως δεν θέλει να "χακάρει" τη κάμερα του. 
Επίσης το interverlometer στο magic lantern είναι ψιλομάπα.
Έτσι, με τη κάμερα πρέπει να πάρει και εξωτερικό κλείστρο.

Για άστρο και γενικά νύχτα με τέτοια κάμερα, προσωπικά θα πρότεινα φακό prime και πολύ γρήγορο, εάν γίνεται Φ1.8 και κάτω.  
Ιδίως όταν η εναλλακτική είναι να βασιστείς στο ISO μιας 5DII ή γενικά αισθητήρα/επεξεργαστή ανάλογης γενιάς....

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, LongTom είπε

Καλή η 5DII, ΑΛΛΑ δεν έχει interverlometer ή λήψεις πάνω των 30sec δίχως να πας σε bulb+εξωτερικό χειριστήριο. 
Αμφότερα διορθώνονται με magic lantern, αλλά ίσως δεν θέλει να "χακάρει" τη κάμερα του. 
Επίσης το interverlometer στο magic lantern είναι ψιλομάπα.
Έτσι, με τη κάμερα πρέπει να πάρει και εξωτερικό κλείστρο.

Για άστρο και γενικά νύχτα με τέτοια κάμερα, προσωπικά θα πρότεινα φακό prime και πολύ γρήγορο, εάν γίνεται Φ1.8 και κάτω.  
Ιδίως όταν η εναλλακτική είναι να βασιστείς στο ISO μιας 5DII ή γενικά αισθητήρα/επεξεργαστή ανάλογης γενιάς....

Χειριστήριο έχει απο 10 ευρώ.

Για οικονομική λύση θα παίξει σε μοντέλα τέτοιας χρονολογίας αναγκαστικά, μιας και ακόμη και σε φτηνή λύση φακού prime wide στο f/1.8 να πάει, θα φάει ο φακός σημαντικό μέρος του budget.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα διαφωνήσω με την παραπάνω πρόταση. Μεταξύ της 5D II και της 6D η δεύτερη είναι ξεκάθαρα καλύτερη για αυτή τη χρήση. Δεν είναι τυχαίο που επαγγελματίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος τη χρησιμοποιούν ακόμα. 

Επίσης θα διαφωνήσω και με τον φακό. Πέραν του ότι είναι μέτριος για τη συγκεκριμένη χρήση το f/2.8 και με το σκεπτικό της απόδοσης του σε αυτό το διάφραγμα (σκοτεινός στα άκρα με οπτικές ατέλειες) είναι για μένα κακή επιλογή. Ένας manual focus Samyang 20mm f/1.8 είναι μια χαρά. 

Δεδομένου ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένο μπάτζετ αλλά ένα γενικό χαμηλό κοστολογιο οι παραπάνω επιλογές είναι συνολικά ένα φθηνό σύστημα συγκριτικά και με ο,τι αναφέρθηκε στα πιο πάνω σχόλια. Ακόμα, δεδομένου ότι ο χρήστης είναι μάλλον άπειρος αμφιβάλλω αν θα του είναι χρήσιμες οι πολλαπλές λήψεις για να τις ενώσει μετά ούτε τα 30 δευτερόλεπτα είναι περιοριστικά αφού μετά θα έχει trails. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
Δημοσ.

ευχαριστω παιδια, ναι αρχαριος για να το ξεκινησω σαν χομπι καθως τα καλοκαιρια εχω προσβαση σε βουνο με καθαρο ουρανο βραδυνο, μεγαλο υψομετρο, 
κοστολογιο γυρω στα 300 λεω , σε μεταχειρισμενο παντα καμερα κ φακο ισως

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, makiss8 είπε

ευχαριστω παιδια, ναι αρχαριος για να το ξεκινησω σαν χομπι καθως τα καλοκαιρια εχω προσβαση σε βουνο με καθαρο ουρανο βραδυνο, μεγαλο υψομετρο, 
κοστολογιο γυρω στα 300 λεω , σε μεταχειρισμενο παντα καμερα κ φακο ισως

Με 300 ευρώ σύνολο, όχι την πρόταση του @pfilos δεν φτάνεις (μια 6d μονο σώμα κάνει κοντά στα 400), αλλα ούτε και την δική μου που είναι αισθητά φτηνότερη.
Μάλλον θα χρειαστεί να αυξήσεις το μπάτζετ σου ή να μην κοιτάξεις για full frame, κάτι που δεν το συνιστώ, επειδή για το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας το μέγεθος του αισθητήρα παίζει σημαντικό ρόλο.

7 ώρες πριν, pifilos είπε

Θα διαφωνήσω με την παραπάνω πρόταση. Μεταξύ της 5D II και της 6D η δεύτερη είναι ξεκάθαρα καλύτερη για αυτή τη χρήση. Δεν είναι τυχαίο που επαγγελματίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος τη χρησιμοποιούν ακόμα. 

Επίσης θα διαφωνήσω και με τον φακό. Πέραν του ότι είναι μέτριος για τη συγκεκριμένη χρήση το f/2.8 και με το σκεπτικό της απόδοσης του σε αυτό το διάφραγμα (σκοτεινός στα άκρα με οπτικές ατέλειες) είναι για μένα κακή επιλογή. Ένας manual focus Samyang 20mm f/1.8 είναι μια χαρά. 

Δεδομένου ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένο μπάτζετ αλλά ένα γενικό χαμηλό κοστολογιο οι παραπάνω επιλογές είναι συνολικά ένα φθηνό σύστημα συγκριτικά και με ο,τι αναφέρθηκε στα πιο πάνω σχόλια. Ακόμα, δεδομένου ότι ο χρήστης είναι μάλλον άπειρος αμφιβάλλω αν θα του είναι χρήσιμες οι πολλαπλές λήψεις για να τις ενώσει μετά ούτε τα 30 δευτερόλεπτα είναι περιοριστικά αφού μετά θα έχει trails. 

Η οπτική σου δεν είναι λάθος. 
Παρόλα αυτά με έναν τέτοιο φακό τον περιορίζεις σε ένα τέτοιο είδος φωτογραφίας και ίσως και 1-2 άλλα εξειδικευμένα είδη. Είναι και εστιακά δεσμευτικό μήκος, είναι και manual. 
Ενώ στα 450 ευρώ καινουριο δεν τον λες και φτηνό (επειδή πάρα πολύ δύσκολα τον βρίσκεις μεταχειρισμένο)

Μαζί με μια μεταχειρισμένη μηχανή θα πάει σε ένα budget 800-900 ευρώ.

Εγώ το προσέγγισα λίγο διαφορετικά το θέμα. Από άλλη οπτική.
Χαμηλότερο budget, και με φακό πιο ευρείας χρήσης, ώστε αν δει πως τον τραβάει το άθλημα να αναβαθμίσει σώμα και μηχανή αργότερα που θα ξέρει τι ψάχνει, ενώ αν δει πως δεν τον τραβάει να έχει σύνολο που θα του κάνει και άλλα είδη φωτογραφίας, ή απλά να τα σπρώξει εύκολα και γρήγορα.

Δεν διαφωνώ πάντως με την πρόταση σου. 

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ στη θέση του φίλου θα έπαιρνα όποιο (είτε mirrorless είτε dslr) σώμα μηχανής crop έβρισκα (κατα προτίμηση με x1.5 crop factor) στα 150 ευρώ και με άλλα 150 ένα φακό φωτεινό. Θέλει με εύρος ? ας πάρει 17-50 2.8 Sigma/Tamron. Θέλει πιο ευρυγώνιο με εύρος ? sigma 10-20, tokina 11-16 κλπ κλπ. Θέλει prime φακό? Κάποιον από 16mm και κάτω..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...