GoMaR Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλημερα στο φορουμ. Λοιπον πριν αρκετα χρονια ειχα παρει μεταχειρισμενο ενα πανι και εναν προβολεα για το δωματιο μου. Να ζησω λιγο την αισθηση του προτζεκτορα. Απλα τωρα σκεφτομαι να κανω μια αναβαθμιση γιατι ο παλιος εχει βγαλει τα ψωμια του. Ο προτζεκτορας που εχω (μη γελασετε σας παρακαλω ) https://www.techradar.com/reviews/audio-visual/projectors/hitachi-pj-tx300-125804/review (720p παρακαλω) Το πανι εχει αποσταση απο τον τοιχο 4μετρα (αλλα με την βαση, η αποσταση απο τον φακο ειναι στα 3,5μετρα) Ημουν σε σκεψεις να αγοραζα μια 65" τηλεοραση αλλα επειδη πισω απο το πανι, εχω φωτογραφιες απο το αλμπουμ μου, αναγκαστικα θα εφευγαν για να μπει η τηλεοραση + οτι δε ξερω αν θα "μπουκωσει" ο χωρος με τοσο μεγαλο μαυρο πραγμα. Οποτε θα συνεχισω να εχω αυτο το setup. (και ας επικεντρωθουμε σε αυτο) Νομιζω με τις διαστασεις του πανιου, βγαινει κοντα στις 85" Αυτο που με ενοχλει πλεον ειναι οτι ο προτζεκτορας εχει αρχισει το τρεμουλο, οχι καλα χρωματα στις ακρες, αδυναμος αρκετα και πλεον βλεπω τις ταινιες στο σαλονι (55 " ). Οπως καταλαβαινετε απαιτησεις ΔΕΝ εχω (οχι οτι δε τις διακρινω - απλα δε θελω να σκασω λεφτα). Απλα θελω να αναβαθμισω την εικονα θεασης ως προς την φωτεινοτητα, χρωματα και μαυρα. Θα μου πειτε, αυτα κοστιζουν, ναι αλλα πιστευω ο οποιοσδηποτε συγχρονος προβολεας θα τα εχει ολα αυτα Αρχικα σκεφτομαι για Epson TW650 / Optoma 144x / optoma hd27e. Οποτε αυτο ειναι και το price range. Αλλα διαβαζοντας διαφορα θεματα απο το φορουμ εχω μπερδευτει με τεχνικες ορολογιες. Τι ειναι 3LCD και τι DLP και ποια η βασικη διαφορα τους; (χοντρικα και κατανοητα ) Επισης αυστηρη μελετη δεν ειχε γινει για την θεση μιας και ο hitachi ειχε keystone οπως και lens/tilt shift αν το λεω σωστα και ευθυγραμμιζα την εικονα. Οι καινουργιοι θα το εχουν αυτο; Επισης αρκετες φορες παιρνω τον προτζεκτορα και τον παω στο εξοχικο μου οπου βλεπουμε ταινιες εκει, προβολη στον τοιχο. Και εκει παλι δεν εχει γινει η απαραιτητη "μελετη" για την θεση οπου ο χιτατσι με βοηθησε αρκετα για την ευθυγραμμιση. Εν ολιγης αυτο που ζηταω ειναι απο την εμπειρια σας τι να προσεξω η δε χρειαζεται τπτ απο ολα τα παραπανω και να παω να παρω εναν απο αυτους και να τελειωνω; Σαφως για τους γνωστες του χωρου, μπορει να διακρινετε πολλα λαθη για το σεταπ, αλλα με καλυπτε και χαρηκα πολλες ταινιες. Μεχρι που αρχισε η αντιστροφη μετρηση και εκανε την θεαση κουραστικη. Οτι μετρησεις θελετε να κανω η εχω παραλειψει να πω, χαρα μου να απαντησω. Σας ευχαριστω! συμφωνα με calculators και αν καταλαβαινω σωστα, στα 3,5 μετρα ολοι οι προτζεκτορες που εχω αναφερει βγαζουν παραπανω απο τις διαστασεις του πανιου.... https://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EH-TW650-projection-calculator-pro.htm#top Επεξ/σία 24 Νοεμβρίου 2019 από GoMaR
mitspetr Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Οι DLP έχουν ένα chip με μικροκαθρέφτες που αντανακλούν το φως και αυτό περνάει μέσα από χρωματικό τροχό για να αποκτήσει η εικόνα χρώμα, οι LCD το περνάνε μέσα από τρία chip μπλε πράσινο και κόκκινο για να αποκτήσει η εικόνα χρώμα. Διαφορές δεν έχει νόημα να κάτσουμε να γράψουμε της μιας και της άλλης τεχνολογίας, κάθε σχολή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οπότε για τέτοιες συζητήσεις καλό είναι να έχεις μαζί σου και μια ασπίδα, ένα κράνος κάτι που να σε προστατέψει από τις διαφωνίες. Δεν φτάνει μόνο να υπολογίσεις την απόσταση προβολής. Πρέπει να υπολογίσεις γενικότερα και σε ποιο ύψος θα πέφτει η εικόνα. Κανένας από τους τρεις που αναφέρεις δεν έχει κάποιου είδους μετατόπισης του φακού για να είναι πιο ευέλικτος στην εγκατάσταση, ούτε και κανένα σπουδαίο zoom. Αυτό γιατί για λόγους οικονομίας, ούτε σπουδαίο φακό έχουν. Αλλά αυτό σε νοιάζει περισσότερο για το πόσο καλά θα νετάρει ο φακός στις άκρες της εικόνας, όπου συνήθως οι φτηνοί φακοί είναι φλου. Στην εγκατάσταση επίσης έχει σημασία αλλά αυτό ξεπερνιέται όπως θα δεις παρακάτω. Χρήση Keystone (τραπεζοειδούς διόρθωσης που λένε και στη Μύκονο) κοίταξε να την αποφύγεις εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει τελικά η ποιότητα της εικόνας. Για να δουλέψει, υποχρεωτικά μειώνει την ανάλυση της εικόνας, καθώς αν για παράδειγμα η διόρθωση πρέπει να γίνει από αριστερά γιατί ο προβολέας δείχνει υπό γωνία και η αριστερή πλευρά είναι μεγαλύτερη, ο μόνος τρόπος να έρθει στα ίσα η πλευρά αυτή με τη δεξιά είναι να μειώσεις το προβαλλόμενο μέγεθος. Μάντεψε πως γίνεται αυτό. Φυσικά προβάλλοντας την αριστερή πλευρά σε μικρότερο αριθμό pixel. Κατά τη γνώμη μου, πάρε τον προβολέα που σου αρέσει και κοίταξε μετά να τον βάλεις στην απόσταση προβολής που απαιτείται και όχι το ανάποδο, δηλαδή ποιος προβολέας κάνει για την απόσταση προβολής που έχεις. Όπως σου είπα και πριν θα πρέπει να δεις και το ύψος, γιατί οι προβολείς αυτοί έχουν offset στον τρόπο προβολής της εικόνας, δηλαδή όπως λένε και στη Μυτιλήνη η σταθερή δέσμη του προβολέα ξεκινά λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φακού, ανάλογα σε ποιο ημισφαίριο της γης είναι τοποθετημένος ο προβολέας, ή αν είναι σε τραπέζι ή στο ταβάνι, προβάλλοντας κανονικά ή ανάποδα. Προϋποθέτει κάποιους υπολογισμούς το όλο μυθιστόρημα της εγκατάστασης, πάντως το projector central μια χαρά calculator είναι για να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα. Πάρε και καμιά οθόνη με μαύρα περιθώρια. Πιο φτηνές και από πασατέμπο είναι πια. Τα μαύρα περιθώρια τα χρειάζεσαι γιατί έτσι μόνο είναι σωστή η εικόνα. Θα δεις να κάνει pop-out η εικόνα που δεν θα το πιστεύεις λόγω αύξησης της αντίληψης του ματιού στο κοντραστ της. Τι διάλα, όλο αυτό εγώ το έγραψα; Βαρέθηκα δεν γράφω άλλο... . Επεξ/σία 24 Νοεμβρίου 2019 από mitspetr 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα