highpriest Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 2 λεπτά πριν, nickolas είπε Για τις άκρες που λες θες ακριβό prime φακό για κάτι καλύτερο από ένα Iphone (και αρκετά άλλα κινητά). Ακόμα και τότε θα πρέπει να τον κλείσεις σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα σε aperture που πρακτικά αντιστοιχεί σε κινητό (τύπου f5.6 ή 6.3) https://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=4&idPhone2=9846&idPhone3=11860&idCamera1=300302 πήγαινε στις γωνίες να δεις. πάτα scaling 2160 για να έχεις ίδια εικόνα. https://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=4&idPhone3=11860&idCamera1=300302&idCamera2=300303 ένα άλλο παράδειγμα που βάζω και Sony APSC (παλαιότερο μοντέλο αλλά με prime φακό). https://www.gsmarena.com/vidcmp.php3?idType=4&idPhone2=7243&idPhone3=11860&idCamera1=300302 και τέλος ένα παράδειγμα με αντίστοιχης ηλικίας κινητό για να μην υπάρχουν αμφιβολίες (Iphone 6S+) Δεν θέλει τόσο ακριβούς φακούς όσο θεωρείς. Και με έναν f/1,8 των 100-150 ευρώ παρόμοιο αποτέλεσμα θα έπαιρνες. Αλλά δεν είναι καν εκει το θέμα. Προφανώς διακρίνεις κι εσύ την διαφορά που αναφέρω, κι ας πιστευεις πως χρειάζεται ακριβότερος φακός για να επιτευχθεί. Επίσης τσέκαρε λίγο στο λινκ που μου έβαλες για σύγκριση, τι συμβαίνει στο low light όπως είναι και οι φώτο που βλέπουμε. Εκει η διαφορά του iphone 11 και της μηχανής διογκώνεται, ακριβώς όπως στις νυχτερινές φώτο του φίλου. Το iphone 14 τα πάει καλύτερα, αλλά δεν ξέρω ποιος θα δώσει 1400-1800 ευρώ ανάλογα με την έκδοση για να πάρει απλά το καλύτερο φωτογραφικό κινητό που και πάλι υπολείπεται όμως μιας φτηνής φωτογραφικής με μέτριο φακό Και μην παραβλέπεις πως στα λινκ που έβαλες βλέπουμε ελεγχόμενες συνθήκες σε στούντιο. Έξω αλλάζουν πολλά πράγματα. Επίσης διαπιστώνω και ένα "μικροκλέψιμο" του site σχετικά με τις μετρήσεις. Ψάχνω να βρω άλλες μετρήσεις καμερών και φακών και δεν βρίσκω. Επίσης και κυριότερο, βλέπω το πως πάρθηκε η φώτο και γράφει iso 640. Για ποιον λόγο 640 και όχι iso 100 με δύο-τρία στοπ πιο αργό κλείστρο; Γιατι στο f/2 και όχι στο f/1,8 ή και το f/1.4 που είναι ο φακός; Πως ακριβώς μετράει το site τις επιδόσεις όταν κάνει handicap στην μηχανή και τις επιδόσεις της; 1
greekfox1 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, nickolas είπε Δεν έχουν και μεγάλη διαφορά έτσι? Έβαλες night mode? Τι aperture/χρόνο έκθεσης είχες στη Νικον? Τα κινητά εδώ και πολλές γενεές είναι πολύ καλά για φώτο. Απλά τα Κινέζικα έχουν αυτήν την τάση "ωραιοποίησης" με την Samsung πιο καλαίσθητη, την LG δυστυχώς να μας έχει αφήσει νωρίς, την Google με τα Pixel στο παρελθόν να δείχνει το δρόμο (αιτία και αυτών των θεμάτων) και βέβαια την Apple να υλοποιεί αυτό που θέλει κανείς. Δυστυχώς δεν υπάρχει καλύτερο κινητό για φώτο/βίντεο από τα Iphone. Στο κινητό δεν μπήκε night mode, μαλλον επειδή εκεί που φωτομέτρηση, είχε αρκετό φως, δεν το ενεργοποίησε. Η φωτογραφία από την D300 τραβήχτηκε με ταχύτητα 1/30s και διάφραγμα 1.8 Εχεις δίκιο ότι τα iPhone βγάζουν πολύ καλές φωτογραφίες σε σύγκριση με τα android κινητά, ένα Samsung Note 10 που είχα, εβγαζε παστέλ φωτογραφίες ακόμα και την ημέρα. Από την οθόνη ενός κινητού σίγουρα φαίνονται συγκρίσιμες και αυτο είναι επίτευγμα για το κινητό, αλλά αν τις δεις σε οθόνη υπολογιστή, οι διαφορές είναι εμφανείς υπέρ της D300. Όσο και να βοηθάει το computational photography τα κινητά να βγάζουν πολύ καλύτερες φωτογραφίες απ’οσοβεπιτρεπουν οι μικροσκοπικοί αισθητήρες τους και οι μικροί φακοί που έχουν, η D300 έχει έναν τεράστιο σε σχέση με τα κινητά αισθητήρα και έχει και έναν prime 35ρη φακό με ελάχιστο διάφραγμα 1.8 που βγάζει απίστευτες φωτογραφίες και δεν είναι τόσο ακριβός όσο νομίζεις. Δες στο θέμα «η ματιά του φωτογράφου» τις φωτογραφίες που ανέβασα. 2
nickolas Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 @highpriestTo ΙSO δεν επηρεάζει την παραμόρφωση από τον φακό στα άκρα. Το να τραβάς με πιο κλειστό κλείστρο επίσης είναι όπως έγραψα βοηθητικό. Tο τωρινό Iphone 14 Pro είναι λίγο χειρότερο από επαγγελματικό ζουμ φακό σε επαγγελματικό σώμα όσον αφορά τη φώτο τοπίου στα 24mm Σε θέματα λεπτομέρειας τοπίου θα πρέπει να πας σε 24mm prime ακριβό για κάτι πραγματικά καλύτερο
highpriest Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, nickolas είπε @highpriestTo ΙSO δεν επηρεάζει την παραμόρφωση από τον φακό στα άκρα. Το να τραβάς με πιο κλειστό κλείστρο επίσης είναι όπως έγραψα βοηθητικό. Tο τωρινό Iphone 14 Pro είναι λίγο χειρότερο από επαγγελματικό ζουμ φακό σε επαγγελματικό σώμα όσον αφορά τη φώτο τοπίου στα 24mm Σε θέματα λεπτομέρειας τοπίου θα πρέπει να πας σε 24mm prime ακριβό για κάτι πραγματικά καλύτερο To iso γενικά δεν επηρεάζει την παραμόρφωση του φακού, ούτε στο κέντρο. Δεν είναι σχετικό με το θέμα μας για τις φωτογραφίες που αναλύουμε. Το ανέφερα στο επίπεδο του "κλεψίματος" του site ως μια έξτρα παρατήρηση για το πως γίνονται οι συγκρίσεις μεταξύ κινητών και μηχανών και πόσο δίκαιες είναι. Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2022 από highpriest
nickolas Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Έτσι για να θυμηθούμε τα παλαιά. Νομίζω δε χρειάζεται να πω τί είναι τι.. Έβαλα σε τριποδάκι το Iphone 13Pro και την κιτ Μ100 που εγγύς είναι αμφότερα ~25mm. Χρόνος έκθεσης και στα δύο 1/50s και 10s χρονοκαθυστέρηση στην Μ100 και νομίζω 2s στο κινητό. Τα ISO 400 για το κινητό και 1600 για την κάμερα. Αλλά δεν ενδιαφέρει εδώ μιας και παραθέτω τις εικόνες για να δούμε παραμόρφωση από τον φακό. Οι εικόνες συμπιέστηκαν ώστε και οι δύο να είναι ~1ΜΒ για να τις δεχτεί το insomnia. 1η η Μ100 και από κάτω το κινητό. Για την ιστορία στο κέντρο τα 24ΜΡ της Μ100 είναι οφθαλμοφανή ακόμα και με τον κιτ φακό απέναντι στα 12ΜΡ του Iphone. Δεν το περίμενα τόσο έντονα αυτό. Lens corrections ήταν όλα ενεργοποιημένα στην Canon και η φώτο τραβήχτηκε στο auto. 1
highpriest Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 18 λεπτά πριν, nickolas είπε Έτσι για να θυμηθούμε τα παλαιά. Νομίζω δε χρειάζεται να πω τί είναι τι.. Έβαλα σε τριποδάκι το Iphone 13Pro και την κιτ Μ100 που εγγύς είναι αμφότερα ~25mm. Χρόνος έκθεσης και στα δύο 1/50s και 10s χρονοκαθυστέρηση στην Μ100 και νομίζω 2s στο κινητό. Τα ISO 400 για το κινητό και 1600 για την κάμερα. Αλλά δεν ενδιαφέρει εδώ μιας και παραθέτω τις εικόνες για να δούμε παραμόρφωση από τον φακό. Οι εικόνες συμπιέστηκαν ώστε και οι δύο να είναι ~1ΜΒ για να τις δεχτεί το insomnia. 1η η Μ100 και από κάτω το κινητό. Για την ιστορία στο κέντρο τα 24ΜΡ της Μ100 είναι οφθαλμοφανή ακόμα και με τον κιτ φακό απέναντι στα 12ΜΡ του Iphone. Δεν το περίμενα τόσο έντονα αυτό. Lens corrections ήταν όλα ενεργοποιημένα στην Canon και η φώτο τραβήχτηκε στο auto. O φακός ef-m κιτ είναι ο 14-45 ή ο 18-55; Αν είναι ο πρώτος, κλέβεις εκκλησία. Είναι ο χειρότερος κιτ φακός που έπιασα στα χέρια μου (και φαίνεται και το distortion στην φώτο). Για τον δεύτερο δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά ακούγεται πως είναι καλύτερος.
babisskg Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 29 λεπτά πριν, nickolas είπε Έτσι για να θυμηθούμε τα παλαιά. Νομίζω δε χρειάζεται να πω τί είναι τι.. Έβαλα σε τριποδάκι το Iphone 13Pro και την κιτ Μ100 που εγγύς είναι αμφότερα ~25mm. Χρόνος έκθεσης και στα δύο 1/50s και 10s χρονοκαθυστέρηση στην Μ100 και νομίζω 2s στο κινητό. Τα ISO 400 για το κινητό και 1600 για την κάμερα. Αλλά δεν ενδιαφέρει εδώ μιας και παραθέτω τις εικόνες για να δούμε παραμόρφωση από τον φακό. Οι εικόνες συμπιέστηκαν ώστε και οι δύο να είναι ~1ΜΒ για να τις δεχτεί το insomnia. 1η η Μ100 και από κάτω το κινητό. Για την ιστορία στο κέντρο τα 24ΜΡ της Μ100 είναι οφθαλμοφανή ακόμα και με τον κιτ φακό απέναντι στα 12ΜΡ του Iphone. Δεν το περίμενα τόσο έντονα αυτό. Lens corrections ήταν όλα ενεργοποιημένα στην Canon και η φώτο τραβήχτηκε στο auto. Μία απλή διαπίστωση είναι , δεν δείχνει κάτι που να πλεονεκτεί η να υστερεί καμία από τις δύο συσκευές .
nickolas Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 O κιτ φακός είναι ο 14-45/3,5-6,3. Νομίζω πως είναι καλύτερος από τον 18-55/3,5-5,6 της Νίκον που είχε η D3100 στο θέμα των παραμορφώσεων και της οξύτητας. Επίσης είναι περίπου ο μισός σε μέγεθος (βέβαια ο ένας τελειώνει στο 45/6,3 και ο άλλος στο 55/5,6 που δε φαίνεται πολύ αλλά είναι)
highpriest Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 10 λεπτά πριν, nickolas είπε O κιτ φακός είναι ο 14-45/3,5-6,3. Νομίζω πως είναι καλύτερος από τον 18-55/3,5-5,6 της Νίκον που είχε η D3100 στο θέμα των παραμορφώσεων και της οξύτητας. Επίσης είναι περίπου ο μισός σε μέγεθος (βέβαια ο ένας τελειώνει στο 45/6,3 και ο άλλος στο 55/5,6 που δε φαίνεται πολύ αλλά είναι) Μιλαω συγκεκριμένα για το Μ mount μεταξύ των δύο κιτ. Για τον 18-55 του M mount. Για Νικον δεν γνωρίζω πολλά για τον 18-55 της. Μια φορά τον δούλεψα όλο κι όλο ένα ΣΚ πάνω σε μια 3300, αλλά τον θεωρώ καλύτερο απο τον 14-45 της σειράς M, και γενικά έναν πολύ τίμιο κιτ φακό. Ο 14-45 δεν είναι καλός κιτ φακός. Με είχε ταλαιπωρήσει πολύ να προσπαθώ να διορθώσω τα distortion του και να οξυνω την θολούρα του στο lightroom. Όσο ανέβαινες σε mm και ειδικά απο 25mm και μετά,τόσο χειρότερος γινόταν. Πήρα τον 18-150mm της ίδιας σειράς και ηρέμησε το κεφάλι μου. Ελβετικός σουγιάς ο 18-150mm. Αν κρατήσεις την Μ100 παρε έναν τέτοιο και μην τον βγάλεις ποτέ απο πάνω. Τα κάνει όλα. Στο λέω, επειδή στα μάτια μου η φωτογραφία του κινητού είναι ποιοτικά καλύτερα απο αυτή της Μ100. Αλλά ο φακός που χρησιμοποίησες εξηγεί πολλά.
stratigos24 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Sorry που χαλάω το νήμα και βάζω ένα συγκριτικό smartphone vs smartphone που είναι και πιο κοντά στην σύγκριση που θα έπρεπε να γίνεται. https://avclub.gr/index.php?threads/sygkritiko-iphone-14pro-samsung-s22-ultra.178606/ Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2022 από stratigos24
nickolas Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Εγώ πάντως αυτό που βλέπω είναι πως καθώς μεγαλώνουν οι φακοί στα smartphone (πλέον έχουμε πέσει κάτω από το f/5 σε όρους FF) αρχίζουν να έχουν τις παραδοσιακές αδυναμίες στις γωνίες των "κλασσικών" φωτογραφικών μηχανών ...που βέβαια δεν πρέπει να εκπλήσει μιας και πλέον μιλάμε για φακούς μεγέθους συγκρίσιμου με κλασσικές φωτογραφικές μηχανές που πρέπει να "πακεταριστούν" για να μπουν στην τσέπη.
highpriest Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Το κλέψιμο τώρα πρέπει να γίνει απο την αντίθετη πλευρά. Είναι καιρός να αρχίσουν οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών να ενσωματώνουν ευκολίες συνδεσιμότητας, απευθείας ροής, computational photography και άλλων features στις μηχανές. Ίσως ακόμη και λειτουργικό. Αυτό θα είναι game changer. 1 1
nickolas Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Πλαστικοί κόμπακτ και ελαφριοί αλλά τελικά οξύτατοι...Επίσης αντέχουν σε πτώσεις, να τα λέμε και αυτά.
greekfox1 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί στα 3 αντίστοιχα θέματα που άνοιξε ο @nickolas, αλλά ο Robin Wong αναφέρει κάτι αρκετά σημαντικό κατά τη γνώμη μου, ο χειρισμός της κάμερας είναι πολύ καλύτερος σε μια dslr ή μια mirrorless από ότι σε ένα κινητό. Πολύ καλύτερο πιάσιμο(ιδίως οι dslr) και έχεις κουμπιά για τις σημαντικότερες λειτουργίες στο κατάλληλο μέρος, αντί να παιδεύεσαι με την οθόνη… Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2022 από greekfox1 4
Dr_73 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2022 Και ο φακός που δείχνει , ο 50mm f/1.8D της nikon , πρέπει να είναι από τους πιο value for money φακούς. Και η απόδοσή του κορυφαία. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα