Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, babisskg είπε

Κόζμο και κοζμάκη ....... 

Το DXOmark έχασε την αξιοπιστία όταν έβγαλε από την πρώτη θέση μηχανών την Pentax 645Z και έβαλε μια μούφα Hasselblad.

• Απαντ. 2,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να διατηρήσω ένα ανοικτό μυαλό όσον αφορά τις κάμερες στα κινητά.

Αυτη τη στιγμή έχω ένα realme 8 με τα 64mpx κάμερα, απο το οποίο δεν είμαι ευχαριστημένος. Σε Jpg βγάζει όντως 64mpx αλλά σε καμία περιπτωση δεν μπορεί η ανάλυση να συγκριθεί με κάμερας 20mpx με κιτ φακό. Όλα φαίνονται ψεύτικα.

Σε Raw η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο μπορώ να τραβήξω μόνο με 8-10mpx και όχι παραπάνω. Και πάλι όμως ακόμη και σε raw, και ακόμη και δεχόμενος τα 8-10 mpx δεν υπάρχει το sharpness που θα δω σε μια φωτογραφική μηχανή ακόμη και κόμπακτ. Φταίει το τζαμάκι του φακού ή ό ίδιος ο φακός;

Και έρχομαι να ρωτήσω. 

Για εμένα που θέλω να κουβαλάω ένα μικρό φωτογραφικό σύνολο τσέπης, αλλά δεν θέλω να διαθέσω πάνω απο 400 ευρώ για αυτό, υπάρχει κάποιο κινητό που να δίνει έστω τα αποτελέσματα παρόμοια των iphone που κάποιοι τα θεωρείτε υπέροχα; Και να μπορώ να τραβάω σε raw εκμεταλλευόμενος το computational photography που κάνει σε Jpg (δηλαδή 8 φωτογραφίες των 10mpx ενωμένες, αλλά raw;) 

Για την ώρα και περιεργαζόμενος κινητά φίλων (android) δεν μπόρεσα να βρω κάποιο. Αν μου υποδείξει κάποιος υπέρμαχος των καμερών στα κινητά κάποιο μοντέλο που να μπορεί να αντικαταστήσει μια κόμπακτ καλή κάμερα, θα ψάξω να το δοκιμάσω. 

Αλλά κρατάω πολύ πολύ μικρό καλάθι σύμφωνα με αυτά που έχω δει. Και το υπάρχον κινητό μου το εκθείαζαν οι youtubers. Μπούρδες! Δεν ξέρουν τι λένε. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε

Το DXOmark έχασε την αξιοπιστία όταν έβγαλε από την πρώτη θέση μηχανών την Pentax 645Z και έβαλε μια μούφα Hasselblad.

Αν και λείπουν πολλά νέα μοντέλα, υπάρχει κάτι που έχει σημασία στην κατάταξη . Η πρώτη apsc , βρίσκεται στην 44η θέση . Οι πρώτες 43, είναι όλες full frame & medium format. Ανάμεσα στις δύο πρώτες medium πάντως, δεν με χάλαγε καμία. Θα προτιμούσα την pentax.  Κι ας είναι βαριά , οπότε "δεν θα μπορώ να την κουβαλάω πάντα παζί μου"

Επεξ/σία από Dr_73
  • Like 1
Δημοσ.

Εγώ θα πω το εξής: πέρσι δεν πήρα iphone 13 pro, έμεινα με το iphone 11. Αντ' αυτού με 1650 ευρώ πήρα μια Sony a7c με τον κιτ φακό. Φέτος πάλι δεν πήρα το iphone 14 pro και έμεινα με το 11, το οποίο ακόμη δουλεύει άψογα. Έτσι, με 850 ευρώ πήρα τον Sigma 35mm f1.4 art. 

Μπορώ άραγε να βγάλω αρκετά καλές φωτογραφίες, ή πρέπει να αλλάξω τηλέφωνο;

• Like 3
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, highpriest είπε

Θα προσπαθήσω λοιπόν να διατηρήσω ένα ανοικτό μυαλό όσον αφορά τις κάμερες στα κινητά.

Αυτη τη στιγμή έχω ένα realme 8 με τα 64mpx κάμερα, απο το οποίο δεν είμαι ευχαριστημένος. Σε Jpg βγάζει όντως 64mpx αλλά σε καμία περιπτωση δεν μπορεί η ανάλυση να συγκριθεί με κάμερας 20mpx με κιτ φακό. Όλα φαίνονται ψεύτικα.

Σε Raw η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο μπορώ να τραβήξω μόνο με 8-10mpx και όχι παραπάνω. Και πάλι όμως ακόμη και σε raw, και ακόμη και δεχόμενος τα 8-10 mpx δεν υπάρχει το sharpness που θα δω σε μια φωτογραφική μηχανή ακόμη και κόμπακτ. Φταίει το τζαμάκι του φακού ή ό ίδιος ο φακός;

Και έρχομαι να ρωτήσω. 

Για εμένα που θέλω να κουβαλάω ένα μικρό φωτογραφικό σύνολο τσέπης, αλλά δεν θέλω να διαθέσω πάνω απο 400 ευρώ για αυτό, υπάρχει κάποιο κινητό που να δίνει έστω τα αποτελέσματα παρόμοια των iphone που κάποιοι τα θεωρείτε υπέροχα; Και να μπορώ να τραβάω σε raw εκμεταλλευόμενος το computational photography που κάνει σε Jpg (δηλαδή 8 φωτογραφίες των 10mpx ενωμένες, αλλά raw;) 

Για την ώρα και περιεργαζόμενος κινητά φίλων (android) δεν μπόρεσα να βρω κάποιο. Αν μου υποδείξει κάποιος υπέρμαχος των καμερών στα κινητά κάποιο μοντέλο που να μπορεί να αντικαταστήσει μια κόμπακτ καλή κάμερα, θα ψάξω να το δοκιμάσω. 

Αλλά κρατάω πολύ πολύ μικρό καλάθι σύμφωνα με αυτά που έχω δει. Και το υπάρχον κινητό μου το εκθείαζαν οι youtubers. Μπούρδες! Δεν ξέρουν τι λένε. 

Θα τολμήσω να αναφέρω τα Σόνια , χάριν του αισθητήρα τους , δεν ξέρω γιατί , αλλά έχουν διαφορά στα σημεία . Γενικότερα όποιο smartphone φοράει αισθητήρα της Sony γιατί υπάρχουν κι' άλλα από άλλες μάρκες .

Ξαναλέω στα σημεία , από εκεί και πέρα μην περιμένεις απόδοση φακών .

1 ώρα πριν, GQPhDFBI είπε

Άμα σας πετάξει τώρα κανένα συγκριτικό μεταξύ iPhone 14 pro max και Pentax 645Z ...... δεν θα φταίω εγώ ............... δεν τόχει και σε τίποτα ...... 

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, babisskg είπε

Θα τολμήσω να αναφέρω τα Σόνια , χάριν του αισθητήρα τους , δεν ξέρω γιατί , αλλά έχουν διαφορά στα σημεία . Γενικότερα όποιο smartphone φοράει αισθητήρα της Sony γιατί υπάρχουν κι' άλλα από άλλες μάρκες .

Ξαναλέω στα σημεία , από εκεί και πέρα μην περιμένεις απόδοση φακών .

Σονυ έχει το τωρινό μου!😄

Δηλαδή τα άλλα είναι ακόμη χειρότερα;😁

• Like 1
Δημοσ.

Θα βγω να πετάξω ξανα την παπατζα μου κ θα ξανα φύγω μιας και δεν έχω γνώσεις κ αν με πιάσετε στα τεχνικά θα φύγω διχως βρακί. 

Πηρα το xperia 1 iii στα 600 , πολύ κακος , δεν ξανά δίνω τόσα λεφτά για κινητό, και έφαγε κ αυτό ξύλο απο την nikon 1 j5 με τον ισοδύναμο 50αρη που έχει καρφωμένο επάνω της , το ίδιο κάδρο πάνω κάτω , σε ολα τα σενάρια , και με όλους τους φακούς του , αυτός που πλησιάζει την οπτική της κάμερας ειναι ο 70mm που εχει , ο main ειναι wide αλλα κ πάλι ξυλοφορτωνετε . 

Πριν εναν χρόνο κολλητός πηρε το s21u το οποίο επίσης κ ραπισε .

Η σύγκρισεις που εκανα για καλαμπουρι ήταν φυσικά σε raw μορφή, σε jpeg δεν μου αρεσουν τα κινητά, η jpeg της nikon ομως είναι πανέμορφη . 

Όσοι γράφετε εδω μεσα τα κινητά δεν ειναι για εσάς . 

Αλλα είναι ωραίο ομως που υπάρχει ένα πάντα στην τσέπη, μπορεί κ βγαζει καλές εικόνες κ εάν γνωρίζεις καδράρισμα κ να εκμεταλλευεσαι το φώς βγάζεις ωραία πράγματα.

Τωρα 600 εγω κ 1200 φιλος κ η j5 των 150 ευρω με τον κιτ κ προίκα τον nikkor που είπα να τα αρπάζει σαν τον Οβελίξ τους Ρωμαίους κ να τους ριχνει μπατσακια  "τι εκανες εδω; Εκανες κλικ ; " παφ παφ παφ παφ .

Δεν υπαρχει σύγκριση κατα την δικιά μου πολύ μικρή εμπειρία. 

Φαντάσου τα συστήματα που έχετε.

• Like 2
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, babisskg είπε

Τρίς ....... 

Ορίστε τα άλλα ...... μ' έπιασε η ουρά χθές το μεσημέρι πριν το φανάρι ...... κοιτάω απέναντι ..... Ωχ ..... ένα Yaris άνευ ζαντοελαστικών μέρα μεσημέρι ...... και ήταν και τσαπατσούληδες διότι ούτε καν μπήκαν στον κόπο να το τακάρουν , οπότε η ζημιά μεγαλώνει κι' άλλο ...... 

Με τι άλλο , βγάζω το κινητό ( Redmi Note 9T ) να φωτογραφίσω το σκηνικό ....... και πες μου εσύ αν αυτό λέγεται φωτογραφία ....... 

sketch-1663677618613.jpg

• Sad 2
Δημοσ.

Υ.γ επίσης πως βγάζετε ανθρώπους με τον main φακο των κινητών ; Βγαίνουν άσχημοι, ιεροσυλία ειναι !!!

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, georgerapp είπε

Θα βγω να πετάξω ξανα την παπατζα μου κ θα ξανα φύγω μιας και δεν έχω γνώσεις κ αν με πιάσετε στα τεχνικά θα φύγω διχως βρακί. 

Πηρα το xperia 1 iii στα 600 , πολύ κακος , δεν ξανά δίνω τόσα λεφτά για κινητό, και έφαγε κ αυτό ξύλο απο την nikon 1 j5 με τον ισοδύναμο 50αρη που έχει καρφωμένο επάνω της , το ίδιο κάδρο πάνω κάτω , σε ολα τα σενάρια , και με όλους τους φακούς του , αυτός που πλησιάζει την οπτική της κάμερας ειναι ο 70mm που εχει , ο main ειναι wide αλλα κ πάλι ξυλοφορτωνετε . 

Πριν εναν χρόνο κολλητός πηρε το s21u το οποίο επίσης κ ραπισε .

Η σύγκρισεις που εκανα για καλαμπουρι ήταν φυσικά σε raw μορφή, σε jpeg δεν μου αρεσουν τα κινητά, η jpeg της nikon ομως είναι πανέμορφη . 

Όσοι γράφετε εδω μεσα τα κινητά δεν ειναι για εσάς . 

Αλλα είναι ωραίο ομως που υπάρχει ένα πάντα στην τσέπη, μπορεί κ βγαζει καλές εικόνες κ εάν γνωρίζεις καδράρισμα κ να εκμεταλλευεσαι το φώς βγάζεις ωραία πράγματα.

Τωρα 600 εγω κ 1200 φιλος κ η j5 των 150 ευρω με τον κιτ κ προίκα τον nikkor που είπα να τα αρπάζει σαν τον Οβελίξ τους Ρωμαίους κ να τους ριχνει μπατσακια  "τι εκανες εδω; Εκανες κλικ ; " παφ παφ παφ παφ .

Δεν υπαρχει σύγκριση κατα την δικιά μου πολύ μικρή εμπειρία. 

Φαντάσου τα συστήματα που έχετε.

Μην λέμε τα ίδια και τα ίδια , όλοι μας χρησιμοποιούμε κινητά γι' αυτό που είναι δλδ τηλεφωνικές συσκευές και φυσικά τα χρησιμοποιούμε και για να βγάζουμε φωτογραφίες έχοντας είς γνώσιν τις αδυναμίες που υπάρχουν .

Με το να παρουσιάζονται τα κινητά ως καλύτερα και από φωτογραφικές μηχανές έχουμε αντιρρήσεις σοβαρές . 

Σαν να σου λένε να τηγανίσεις αυγά στην καφετιέρα ....... ε ..... γίνεται ? 

Η να σου λένε πως είναι πολύ νόστιμες οι αντζούγιες κομπόστα ...... ε ....... γίνονται οι αντζούγιες κομπόστα ? 

Ε , για τον νηματοθέτη γίνονται και είναι και πεντανόστιμες !!!

• Like 4
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, babisskg είπε

Ορίστε τα άλλα ...... μ' έπιασε η ουρά χθές το μεσημέρι πριν το φανάρι ...... κοιτάω απέναντι ..... Ωχ ..... ένα Yaris άνευ ζαντοελαστικών μέρα μεσημέρι ...... και ήταν και τσαπατσούληδες διότι ούτε καν μπήκαν στον κόπο να το τακάρουν , οπότε η ζημιά μεγαλώνει κι' άλλο ...... 

Με τι άλλο , βγάζω το κινητό ( Redmi Note 9T ) να φωτογραφίσω το σκηνικό ....... και πες μου εσύ αν αυτό λέγεται φωτογραφία ....... 

sketch-1663677618613.jpg

Είχα την ίδια συζητηση που κάνουμε εδώ, με φίλο, όταν του είπα πως μάλλον θα πάρω και μια μικρή καμερα να έχω στο καθημερινό μου EDC τσαντακι και έμεινε κάγκελο επειδή "μα τα κινητά είναι καλύτερα απο τις μικρές κάμερες"! (καλά που δεν είπε απο όλες τις κάμερες!)

Ε δεν είναι. Κι αυτή η φώτο σου είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Αλλά δεν μπόρεσα να του δώσω να το καταλάβει επειδή μου έδειχνε το κινητο του και μου έλεγε να δω την μια φώτο και την άλλη φώτο και τι ωραία που είναι και φωτεινά χρώματα κλπ.

Κάποιοι τις βλέπουν καλές τις φώτο των κινητών. Ίσως επειδή τις βλέπουν σε συντριπτικό ποσοστό στην οθόνη του κινητού τους.  Εκει έχω καταλήξει.

• Like 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, highpriest είπε

Είχα την ίδια συζητηση που κάνουμε εδώ, με φίλο, όταν του είπα πως μάλλον θα πάρω και μια μικρή καμερα να έχω στο καθημερινό μου EDC τσαντακι και έμεινε κάγκελο επειδή "μα τα κινητά είναι καλύτερα απο τις μικρές κάμερες"! (καλά που δεν είπε απο όλες τις κάμερες!)

Ε δεν είναι. Κι αυτή η φώτο σου είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Αλλά δεν μπόρεσα να του δώσω να το καταλάβει επειδή μου έδειχνε το κινητο του και μου έλεγε να δω την μια φώτο και την άλλη φώτο και τι ωραία που είναι και φωτεινά χρώματα κλπ.

Κάποιοι τις βλέπουν καλές τις φώτο των κινητών. Ίσως επειδή τις βλέπουν σε συντριπτικό ποσοστό στην οθόνη του κινητού τους.  Εκει έχω καταλήξει.

Όσο ενδιαφέρομαι εγώ για ένα καλό βιολί και την διαφορά που μπορεί να έχει στον ήχο από ένα android app που παίζει σε μουσική σε ένα smartphone , τόσο ενδιαφέρεται κι' εκείνος για την φωτογραφία και την τέχνη της φωτογραφίας και καλά κάνει εδώ που τα λέμε . 

Παρόλαυτα η διαφορά στον ήχο υπάρχει άσχετα με το τι πιστεύουμε η γνωρίζουμε εμείς γι' αυτήν την διαφορά . 

Ευτυχώς υπάρχουν οι αρνητές ( γενικής φύσεως και χρήσεως ) οι οποίοι έστω και από την ανάποδη φροντίζουν να διαφαίνεται η διαφορά ακόμη και στους αδαείς . 

Μα φυσικά και χρειάζεται μία δεύτερη και τρίτη και ....... μηχανή . Αυτός που ασχολείται με το αντικείμενο είναι σε θέση και να το αντιληφθεί και να το αξιοποιήσει κατάλληλα αυτό το σενάριο .

Δεν περιμένετε βέβαια να δείτε κανέναν με δεύτερο η και τρίτο κινητό για χρήση σαν φωτογραφικής μηχανής ....... ένα και καλό , ένα και να καίει ....... έτσι αγαπάει ο Πειραιάς ........ 🤣🤣🤣 ........ 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Πριν δω εικονες απο μια compact sony που μου δάνεισαν, w220 νομίζω , για να παίξω , η φωτογραφία ηταν το κινητό μου , αυτην ειχα εικονα , όπως κάποιον που δεν εχει βγει απο την Αθήνα. 

Μεσο εκείνης που μου άρεσαν οι διαφορετικές εικονες που εδινε , άρχισα να μπαίνω σε νήματα με εικονες από κάμερες, έτσι πήρα εν τέλη την Nikon . 

Που θελω να καταλήξω , οποιος εχει δει εικονες μονο μεσο smartphone δεν θα σας καταλάβει . 

Ο φιλος μου με το s21u προτίμησε την jpeg απο την raw που έφτιαξα εγώ , δεν είχα οξύτητα δεν είχα έντονα χρώματα δεν είχα ανοίξει τις σκιές τόσο πολύ δεν είχα ρίξει τα φωτεινά τόσο πολύ και και και . 

Καταλάβατε γιατί μιλάτε σε ξένο κόσμο; 

Εαν εγω δεν έμπαινα σε νήματα με κάμερες αυτή την στιγμή θα ήμουν χαρούμενος με την jpeg του καινούργιου μου κινητού κ θα ζήλευα το αμέσως επόμενο μοντέλο . 

Έτσι ήμουν δηλαδή. 

Τους αρέσει η φωτογραφία αλλα μεσο smartphone κ εχουν γινει πρεζόνια !!!!!!! 

Εχουν χασει την ουσία την ιδεα της φωτογραφίας κ κοιτάνε hdr κ τέτοια πράγματα τεχνικά. 

Εκει οι κατασκευαστές τους τσιμπάνε κ τους γλεντανε το πορτοφόλι.

Και οχι , δεν τους αρέσουν οι εικονες του κυρίου Μπάμπη, τις βρίσκουν θολές .

Εμενα πάλι πολύ, να βλέπω τον ψαρά πρώτο πλάνο κ το φορτηγό πλοίο από πίσω σουπερ κρεμα μποκε με κατι οπλα που πιθανον βαράει απο του βοδιού το κέρατο .

Διαφορετικοί κόσμοι. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, georgerapp είπε

Εχουν χασει την ουσία την ιδεα της φωτογραφίας κ κοιτάνε hdr

Εν τω μεταξύ, κάποιες DSLR έχουν επιλογή HDR στο χέρι.

Πχ η Canon 800D που δοκίμασα. Εκεί να δεις αύξηση του τονικού εύρους να τρελαθείς. Είναι βέβαιο πως σε οποιονδήποτε αρέσουν αυτές οι εμφανώς ψεύτικες εικόνες θα εντυπωσιαστεί ακόμα περισσότερο αν τις αντιπαραβάλλει με τις HDR εικόνες από το smartphone.

Άλλωστε κι εγώ ένα χειμώνα ανέβασα κάποια στιγμή συγκριτικό ενός smartphone 48px με μια Nikon 1 J5 (η τελευταία με και χωρίς HDR από το RAW) για να δείξω πόσο μεγάλα περιθώρια έχουν οι κάμερες αυτές για αύξηση του τονικού εύρους αν δε σε ενδιαφέρει και πολύ να έχει σχέση η φωτογραφία με την πραγματική εικόνα:

Αν λοιπόν θέλουμε οι συγκρίσεις να γίνονται στη βάση των software tricks, ας τα χρησιμοποιήσουμε εκατέρωθεν και όχι μόνο από τη μια πλευρά.

Επεξ/σία από Cntrl+X
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...