mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Καλησπέρα σας, Πρόσφατα αγόρασα ένα καινούριο pc, και το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω, ήταν να δω σε τι ταχύτητα έτρεχε η RAM. Είδα πως ήταν στο "auto" στα 2133Mhz, κι έτσι το έβαλα στα 3200Mhz, όπου και διαφημίζεται. Δοκίμασα με XMP 2.0 Profile 1, με auto, με manual ρύθμιση στα timings και το voltage βάζοντας τις Safe τιμές που μου έδινε ο "Ryzen Dram Calculator" (είτε από το tab του OC, είτε στο πιο χωμένο tab που ρυθμίζεις ram timings και infinity fabric). Κάποιες φορές bootαρε κανονικά, αλλά ο ήχος ήταν εντελώς παραμορφωμένος, ενώ άλλες φορές δεν πέρναγε καν το post. Επιπλέον, δοκίμασα και σε ενδιάμεσες ταχύτητες αλλά δεν ήταν stable και πάλι. (3000, 2933, 2666 κλπ..) Εδώ τα specs: CPU: AMD Ryzen 3700x GPU: Asus ROG STRIX RX 5700XT MB: AsRock Fatal1ty B450 Gaming K4 (προφανώς με bios update με ryzen πρηγούμενης γενιάς) RAM: G.Skill RipjawsV 32GB DDR4-3200MHz (F4-3200C16D-32GVK) Bios: L3.21 Τα timings από το DRAM CALCULATOR:
elpenor Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, mitsuyoshi είπε Καλησπέρα σας, Πρόσφατα αγόρασα ένα καινούριο pc, και το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω, ήταν να δω σε τι ταχύτητα έτρεχε η RAM. Είδα πως ήταν στο "auto" στα 2133Mhz, κι έτσι το έβαλα στα 3200Mhz, όπου και διαφημίζεται. Δοκίμασα με XMP 2.0 Profile 1, με auto, με manual ρύθμιση στα timings και το voltage βάζοντας τις Safe τιμές που μου έδινε ο "Ryzen Dram Calculator" (είτε από το tab του OC, είτε στο πιο χωμένο tab που ρυθμίζεις ram timings και infinity fabric). Κάποιες φορές bootαρε κανονικά, αλλά ο ήχος ήταν εντελώς παραμορφωμένος, ενώ άλλες φορές δεν πέρναγε καν το post. Επιπλέον, δοκίμασα και σε ενδιάμεσες ταχύτητες αλλά δεν ήταν stable και πάλι. (3000, 2933, 2666 κλπ..) Εδώ τα specs: CPU: AMD Ryzen 3700x GPU: Asus ROG STRIX RX 5700XT MB: AsRock Fatal1ty B450 Gaming K4 (προφανώς με bios update με ryzen πρηγούμενης γενιάς) RAM: G.Skill RipjawsV 32GB DDR4-3200MHz (F4-3200C16D-32GVK) Bios: L3.21 Τα timings από το DRAM CALCULATOR: Μήπως να δοκιμάσεις να τις δηλώσεις σαν Samsung OEM; Τι γράφει το Taiphoon ότι έχουν μέσα; Αν όντως γράφει Hynix κάνε export ( δες το complete report / κάνε τα timmings σε ns / export complete html report) και κάνε import στον calculator. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από elpenor
mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, elpenor είπε Μήπως να δοκιμάσεις να τις δηλώσεις σαν Samsung OEM; Τι γράφει το Taiphoon ότι έχουν μέσα; Αν όντως γράφει Hynix κάνε export ( δες το complete report / κάνε τα timmings σε ns / export complete html report) και κάνε import στον calculator. Αυτα απο Thaiphoon Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από mitsuyoshi
elpenor Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Αφού πατήσεις στο Taiphoon το Read και μετά το Report Πατάς το Show delays in nanoseconds και μετά File -> Export -> Complete HTML report. Στη συνέχεια κάνεις import στον calculator το html αρχείο του Taiphoon. Δεν ξέρω τι εννοεί ο κατασκευαστής με το M-die που γράφει και τι γράφουν στο reddit όμως με αυστηρούς όρους Μ-die ονομάζεται μόνο το chip της Samsung. Ένα link που μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από elpenor
mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Εκανα import στο Calculator απο Thaiphoon, και εβγαλε Hynix MFR. Δεν postαρε καν. Μια διευκρινηση ως προς τη διαδικασία που ακολουθώ. Ξέρω πως κάθε bios είναι διαφορετικό, οπότε θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο universal γίνεται. Για τα timings που δίνει ο Calculator.. Ενεργοποιώ XMP 2.0 Profile 1, επιλέγω 3200Mhz, και μετά βάζω απο κάτω τις τιμές που μου δίνει. Πιο κάτω βάζω Dram Voltage. Ακριβώς από πάνω έχει ένα πεδίο που λέγεται VDDCR SOC Voltage, αλλά δεν το πειράζω. Έπειτα, πάω σε άλλο tab, στο φάκελο AMD Overclocking/Accept/Dram Timings and Infinity Fabric (κάπως έτσι) και βάζω timing στο infinity fabric στα 1600mhz. Μετά πάω ενα βήμα πίσω και μπαίνω εκεί που λέει SoC Voltage και το ρυθμίζω. Επίσης, ο Calculator έχει ενα πεδίο που λέγεται tRFC (alt), αλλα στο bios έχει tRFC 2 και tRFC 4 (πέρα από το tRFC), και δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξω τις τιμές τους σε αυτα που λέει στο tRFC (alt) ή να τα αφήσω ως έχει. Αν δοκιμάσω κάποιο die της Samsung, ποιο να βάλω? (στο Samsung OEM λέει Not Supported) Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από mitsuyoshi
Fp84 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 @mitsuyoshi σε ποιες θέσεις έβαλες τις ram ? α1 β1 η α2 β2?
mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 8 λεπτά πριν, Fp84 είπε @mitsuyoshi σε ποιες θέσεις έβαλες τις ram ? α1 β1 η α2 β2? a2/b2
Fp84 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 18 λεπτά πριν, mitsuyoshi είπε a2/b2 μπορείς να τις δοκιμάσεις σε άλλο pc να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν κάποιο θέμα η ram
elpenor Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, mitsuyoshi είπε Εκανα import στο Calculator απο Thaiphoon, και εβγαλε Hynix MFR. Δεν postαρε καν. Μια διευκρινηση ως προς τη διαδικασία που ακολουθώ. Ξέρω πως κάθε bios είναι διαφορετικό, οπότε θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο universal γίνεται. Για τα timings που δίνει ο Calculator.. Ενεργοποιώ XMP 2.0 Profile 1, επιλέγω 3200Mhz, και μετά βάζω απο κάτω τις τιμές που μου δίνει. Πιο κάτω βάζω Dram Voltage. Ακριβώς από πάνω έχει ένα πεδίο που λέγεται VDDCR SOC Voltage, αλλά δεν το πειράζω. Έπειτα, πάω σε άλλο tab, στο φάκελο AMD Overclocking/Accept/Dram Timings and Infinity Fabric (κάπως έτσι) και βάζω timing στο infinity fabric στα 1600mhz. Μετά πάω ενα βήμα πίσω και μπαίνω εκεί που λέει SoC Voltage και το ρυθμίζω. Επίσης, ο Calculator έχει ενα πεδίο που λέγεται tRFC (alt), αλλα στο bios έχει tRFC 2 και tRFC 4 (πέρα από το tRFC), και δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξω τις τιμές τους σε αυτα που λέει στο tRFC (alt) ή να τα αφήσω ως έχει. Αν δοκιμάσω κάποιο die της Samsung, ποιο να βάλω? (στο Samsung OEM λέει Not Supported) Δεν βγάζει ο calculator αυτόματα το μοντέλο της μνήμης, εσύ του το γράφεις και σου βγάζει ανάλογα αποτελέσματα. Από τη στιγμή που γράφει Hynix M το Taiphoon δεν έχει νόημα να δοκιμάσεις κάτι άλλο από MFR. Το tRFC alt είναι μία δεύτερη επιλογή αν δεν δουλέψει η πρώτη. Οι επιλογές tRFC 2 και tRFC 4 στο bios δεν χρησιμοποιούνται από τους Ryzen, 1 να βάλεις ή 1000 δεν αλλάζει τίποτα. Επειδή οι μνήμες σου είναι dual rank σιγουρέψου ότι δεν έχεις επιλέξει το 1Τ αλλά το gear down mode. Επίσης ο calculator γράφει ότι για τις MFR σου πρέπει να έχεις power down enabled. Στην MSI δεν έχει σημασία αν έχεις βάλει το XMP profile πριν βάλεις τις τιμές αλλά στη δική σου μητρική μπορεί να έχει, δεν έχεις λόγο να το επιλέξεις όταν βάζεις manual τιμές. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από elpenor
mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 @Fp84 Δεν υπαρχει δυνατότητα δυστυχώς @elpenor Επομένως λες να αφήσω το XMP στο auto και απλα να βάλω 3200 και μετά τις τιμές? Επίσης, με την προαναφερθείσα διαδικασία ανέβηκα σταδιακά μέχρι 1.39v που έδειχνε ως max voltage αλλά και πάλι είχα θέμα με τον ήχο.
elpenor Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Εμένα η άποψη μου είναι να κάνεις disable το XMP πριν περάσεις τις τιμές. Επίσης πιστεύω ότι αν δεν έχεις περάσει όλα τα settings από τον calculator εξαρτάσαι από τις τιμές που θα βάλει η μητρική οι οποίες μπορεί να είναι λάθος. Γιατί δεν τις περνάς όλες όλες, ακόμα και αυτές από την δεύτερη σελίδα; Για παράδειγμα: Spoiler
mitsuyoshi Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Το έκανα (σε όσα κατάφερα να βρω) και πάλι τίποτα. Τη μία πάλι θέμα με τον ήχο, την άλλη με πέταξε σε system repair στα windows και τώρα δεν bootαρει καν απλά μια γυρναει μια όχι ο CPU fan. Στο τελευταίο reboot που έκανε μόνο του το γύρισε στο auto στα 2133mhz. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από mitsuyoshi
Sheogorath Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Ψιλοχάλι μητρική για μνήμες και MFR dual rank. Με καμία Παναγία δεν το βλέπω για 3200.
mitsuyoshi Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, Sheogorath είπε Ψιλοχάλι μητρική για μνήμες και MFR dual rank. Με καμία Παναγία δεν το βλέπω για 3200. Τι να σου πω.. Ένας γνωστός μου που μου την πρότεινε έχει ανεβάσει 3200 με xmp αλλά δε θυμάμαι τι μνήμες έχει. Θα δοκιμάσω αργότερα σταδιακά ανεβάσματα και θα σας πω. Edit: με μια μικρή αναζήτηση φαίνεται πως σχεδόν κανείς δεν είχε θέμα με το συγκεκριμένο combo mb/ram απλά με xmp στα 3200 Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2019 από mitsuyoshi
mitsuyoshi Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2019 Update σαν καλος σαμαρειτης: Οπως ειπα, ειχα το 3.21 BIOS. Το θεμα λυθηκε με update στην 3.50. Ευχαριστω παιδια για το χρονο σας. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα