Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην παρέα.

Είμαι στην αναζήτηση υπολογιστή με MacOS, αποκλειστικά για εργασία στο σπίτι σε home lab, για πειραματισμούς. Όχι σαν μόνιμο workstation. Έχω ήδη iPhone και iPad, αλλά έχω στήσει πολλά εδώ και χρόνια σε Win10 και Linux, οπότε δεν θα πετούσα τα Windows για να γυρίσω μόνιμα σε Mac.

Ο σκοπός της επιλογής είναι στην καλύτερη δυνατή τιμή, να έχω για τα περισσότερα χρόνια updateable MacOS στο σπίτι για τους πειραματισμούς, χωρίς απαραίτητα να έχω ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις απόδοσης.

Με το σκεπτικό αυτό κατέληξα ότι είναι καλύτερα ένα Mac Mini, από ένα docked Macbook, λόγω χαμηλότερου κόστους συντήρησης σε περίπτωση βλάβης, αλλά και αρχικής τιμής απόκτησης. Το τελευταίο μου ερώτημα είναι αν π.χ. πάρω το i3 που είναι σε χαμηλότερη τιμή, θα φτάσει να είναι updateable όσο και το i5 ή το i7 στο βάθος των χρόνων; Κάνει διακρίσεις η Apple στο θέμα του εξοπλισμού για το αν θα πάρει μια αναβάθμιση ή το παίρνουν όλα τα μοντέλα της ίδιας σειράς;

Ευχαριστώ πολύ.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό που ζητάς είναι δύσκολο να στο απαντήσει κάποιος εκτός και έχει μαντικές ικανότητες.

Ανεξάρτητως του λειτουργικού , στην αγορά hardware κοιταμε αυτό που θα καλυπτει τις μελλοντικές μας αναγκες, βάση  των δυνατοτητων του. Για μενα ενα υπολογιστης ακομα και για linux δεν θα με ικανοποιούσε για χρήση στο μελλον, αν δεν ειχε τουλάχιστον 6 πυρηνες και 12thread. Αυτο στην apple λόγω intel κοστίζει ακριβά.

To. Mac OS μπορείς να το εγκαταστήσεις και σε virtual machine αν θες να πειραματιστείς κάπως, με αυτο  μονο απο πλευράς software.To  Mac OS  Catalina που ειναι το τελευταίο τρεχει και σε hardware του 2012. Aλλα αυτό που ζητας να σου εγγυηθουμαι οτι τα επομενα θα τρεχουν σε βαθος χρονων, μονο ενας απο τα κεντρικά της Apple μπορει να στο απαντήσει.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, atheatos είπε

Αυτό που ζητάς είναι δύσκολο να στο απαντήσει κάποιος εκτός και έχει μαντικές ικανότητες.

Ανεξάρτητως του λειτουργικού , στην αγορά hardware κοιταμε αυτό που θα καλυπτει τις μελλοντικές μας αναγκες, βάση  των δυνατοτητων του. Για μενα ενα υπολογιστης ακομα και για linux δεν θα με ικανοποιούσε για χρήση στο μελλον, αν δεν ειχε τουλάχιστον 6 πυρηνες και 12thread. Αυτο στην apple λόγω intel κοστίζει ακριβά.

To. Mac OS μπορείς να το εγκαταστήσεις και σε virtual machine αν θες να πειραματιστείς κάπως, με αυτο  μονο απο πλευράς software.To  Mac OS  Catalina που ειναι το τελευταίο τρεχει και σε hardware του 2012. Aλλα αυτό που ζητας να σου εγγυηθουμαι οτι τα επομενα θα τρεχουν σε βαθος χρονων, μονο ενας απο τα κεντρικά της Apple μπορει να στο απαντήσει.

Δεν είναι τόσο θέμα μαντικής ικανότητας όσο θέμα πολιτικής της Apple. Ως τώρα βλέπω ότι σε κάθε νέο Mac OS, αναφέρουν compatibility λίστα με τα παρελθοντικά και αναφέρονται σε συγκεκριμένες σειρές, χωρίς να κάνουν διάκριση στα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν. Αυτό που περισσότερο ρωτάω, είναι αν κάποιος βάσει προσωπικής εμπειρίας έχει παρατηρήσει εντός της ίδιας σειράς που υποτίθεται είναι στα συμβατά, να μην το πήρε π.χ. το πιο αδύναμο μηχάνημα της σειράς.

Σχετικά με το VM, δεν το ήξερα ότι υπάρχει, ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Το ερώτημα πάνω σε αυτό που θέλω, είναι (α) αν τρέχει με την ίδια αξιοπιστία 100% με το λειτουργικό στο πραγματικό μηχάνημα Apple, γιατί έχει σημασία για τον πειραματισμό μου, και (β) αν είναι updateable χωρίς να κατεβάζω χειροκίνητα κάθε φορά τις μικρο-αναβαθμίσεις μόνος μου.

9 ώρες πριν, SaFiS είπε

Μπες στον κόσμο του Hackintosh. Αν στήσεις ένα σωστό, δοκιμασμένο μηχανάκι, δεν έχεις να ζηλέψεις τπτ από το κανονικό...

https://www.tonymacx86.com/buyersguide/building-a-customac-hackintosh-the-ultimate-buyers-guide/

Ενδιαφέρουσα πρόταση, ευχαριστώ. Θεωρώ ότι όσο έχω μελετήσει το θέμα του Hackintosh, δεν θα με βολέψει, γιατί ψάχνω το πραγματικό λειτουργικό να τρέχει άπταιστα όπως στο πραγματικό hardware της Apple, για τους πειραματισμούς που θέλω. Επίσης, σε όρους χρόνου, θέλω να έχω όλο το χρόνο για τους πειραματισμούς και όχι να τούς αφιερώσω για να στήσω κάτι με πολύ κόπο και αρκετούς συμβιβασμούς και με κάποιες ελλείψεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 21/11/2019 στις 11:33 ΠΜ, kostasgr78 είπε

Δεν είναι τόσο θέμα μαντικής ικανότητας όσο θέμα πολιτικής της Apple. Ως τώρα βλέπω ότι σε κάθε νέο Mac OS, αναφέρουν compatibility λίστα με τα παρελθοντικά και αναφέρονται σε συγκεκριμένες σειρές, χωρίς να κάνουν διάκριση στα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν. Αυτό που περισσότερο ρωτάω, είναι αν κάποιος βάσει προσωπικής εμπειρίας έχει παρατηρήσει εντός της ίδιας σειράς που υποτίθεται είναι στα συμβατά, να μην το πήρε π.χ. το πιο αδύναμο μηχάνημα της σειράς.

Σχετικά με το VM, δεν το ήξερα ότι υπάρχει, ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Το ερώτημα πάνω σε αυτό που θέλω, είναι (α) αν τρέχει με την ίδια αξιοπιστία 100% με το λειτουργικό στο πραγματικό μηχάνημα Apple, γιατί έχει σημασία για τον πειραματισμό μου, και (β) αν είναι updateable χωρίς να κατεβάζω χειροκίνητα κάθε φορά τις μικρο-αναβαθμίσεις μόνος μου.

Ενδιαφέρουσα πρόταση, ευχαριστώ. Θεωρώ ότι όσο έχω μελετήσει το θέμα του Hackintosh, δεν θα με βολέψει, γιατί ψάχνω το πραγματικό λειτουργικό να τρέχει άπταιστα όπως στο πραγματικό hardware της Apple, για τους πειραματισμούς που θέλω. Επίσης, σε όρους χρόνου, θέλω να έχω όλο το χρόνο για τους πειραματισμούς και όχι να τούς αφιερώσω για να στήσω κάτι με πολύ κόπο και αρκετούς συμβιβασμούς και με κάποιες ελλείψεις.

Δηλαδή θες να μου πεις ότι έχουν κάποια πολιτική και οχι τεχνικά προβλήματα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας? 

Πολιτική που δεν είναι γραμμένη κάπου και την ξέρουν μερικοί χρήστες σε ένα forum εγώ πάντως δύσκολα θα εμπιστευομουν.

Οσο για   το VM και Hackintosh έχουν περιορισμούς που θέλει αρκετό ψάξιμο για να παρακαμφθουν και δεν έχουν την απροβλημάτιστη λειτουργία ενός mac.

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 1
Δημοσ.

δεν έχω καταλάβει ακριβώς για τι χρήση το θέλεις, αλλά το αν παίρνει αναβαθμίσεις macOS, δεν έχει σχέση με τι επεξεργαστή έχει, αλλά ποιά χρονιά βγήκε το μοντέλο.

Για hackintosh δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είναι λίγο πονοκέφαλος για κάθε αναβάθμιση που θα υπάρχει.

Αν θες να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος για το τι προγράμματα θα τρέχεις και πόσα λεφτά διαθέτεις, τότε μπορούμε να σου δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, onelonelystar είπε

δεν έχω καταλάβει ακριβώς για τι χρήση το θέλεις, αλλά το αν παίρνει αναβαθμίσεις macOS, δεν έχει σχέση με τι επεξεργαστή έχει, αλλά ποιά χρονιά βγήκε το μοντέλο.

Για hackintosh δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είναι λίγο πονοκέφαλος για κάθε αναβάθμιση που θα υπάρχει.

Αν θες να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος για το τι προγράμματα θα τρέχεις και πόσα λεφτά διαθέτεις, τότε μπορούμε να σου δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση.

Παραθέτω τα παραπάνω που έγραψα στην αρχή.

22 ώρες πριν, kostasgr78 είπε

Είμαι στην αναζήτηση υπολογιστή με MacOS, αποκλειστικά για εργασία στο σπίτι σε home lab, για πειραματισμούς. Όχι σαν μόνιμο workstation.

Ο σκοπός της επιλογής είναι στην καλύτερη δυνατή τιμή, να έχω για τα περισσότερα χρόνια updateable MacOS στο σπίτι για τους πειραματισμούς, χωρίς απαραίτητα να έχω ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις απόδοσης.

Με το σκεπτικό αυτό κατέληξα ότι είναι καλύτερα ένα Mac Mini, από ένα docked Macbook, λόγω χαμηλότερου κόστους συντήρησης σε περίπτωση βλάβης, αλλά και αρχικής τιμής απόκτησης..

Το θέλω για κάποιους πειραματισμούς, όπως λέω, χωρίς απαιτήσεις απόδοσης, δεν είναι cpu-stressing ή memory-stressing. Θέλω απλά να τρέχει το αυθεντικό Mac OS και να με πάει όσο το δυνατόν στα περισσότερα χρόνια στη χαμηλότερη τιμή κόστους ανά έτος, και οπωσδήποτε να παίρνει τις αναβαθμίσεις συνέχεια. Θα το αντικαθιστούσα, μόνο και μόνο για να συνεχίσω να είμαι "Mac OS updated".

Σχετικά με το αν θα παίρνει αναβαθμίσεις, αυτό έχω δει κι εγώ, η Apple να κάνει αναφορά σε σειρά π.χ. το τάδε του 2012, και όχι σε χαρακτηριστικά του μοντέλου της σειράς. Αυτό είδα ότι ακολουθεί ως πολιτική, που διαφωνεί ο φίλος παραπάνω.

Άρα υποθετικά, βάσει αυτών των απαιτήσεων, πρέπει να μού κάνει το i3 από την τελευταία σειρά. Περισσότερο, διατύπωσα το ερώτημα, μήπως κάποιος έχει παρατηρήσει ότι το «χαμηλότερο» σε προδιαγραφές μιας ίδιας σειράς, δεν έχει πάρει αναβάθμιση κάποια φορά, ενώ τα πιο «δυνατά» της ίδιας σειράς έχουν πάει πιο μακριά χρονικά σε ικανότητα αναβάθμισης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, kostasgr78 είπε

Παραθέτω τα παραπάνω που έγραψα στην αρχή.

Το θέλω για κάποιους πειραματισμούς, όπως λέω, χωρίς απαιτήσεις απόδοσης, δεν είναι cpu-stressing ή memory-stressing. Θέλω απλά να τρέχει το αυθεντικό Mac OS και να με πάει όσο το δυνατόν στα περισσότερα χρόνια στη χαμηλότερη τιμή κόστους ανά έτος, και οπωσδήποτε να παίρνει τις αναβαθμίσεις συνέχεια. Θα το αντικαθιστούσα, μόνο και μόνο για να συνεχίσω να είμαι "Mac OS updated".

Σχετικά με το αν θα παίρνει αναβαθμίσεις, αυτό έχω δει κι εγώ, η Apple να κάνει αναφορά σε σειρά π.χ. το τάδε του 2012, και όχι σε χαρακτηριστικά του μοντέλου της σειράς. Αυτό είδα ότι ακολουθεί ως πολιτική, που διαφωνεί ο φίλος παραπάνω.

Άρα υποθετικά, βάσει αυτών των απαιτήσεων, πρέπει να μού κάνει το i3 από την τελευταία σειρά. Περισσότερο, διατύπωσα το ερώτημα, μήπως κάποιος έχει παρατηρήσει ότι το «χαμηλότερο» σε προδιαγραφές μιας ίδιας σειράς, δεν έχει πάρει αναβάθμιση κάποια φορά, ενώ τα πιο «δυνατά» της ίδιας σειράς έχουν πάει πιο μακριά χρονικά σε ικανότητα αναβάθμισης.

Μα εννοείται ότι το τάδε μοντέλο του 2012 έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με την εύρυθμη λειτουργία του τελευταίου Mac OS. Δεν ειναι θέμα πολιτικής οτι αποφασιζει να το απαγορεψει επειδή ειναι παλιο ή οτιδηποτε αλλο. Δηλαδη αν σε 2 χρονια  αποφασίσει να καταργησει το μοντελο που μολις πηρες, απο το upgrade που κανει καθε χρονο, γιατι το επομενο της λειτουργικο θα τρεχει μονο σε apple  επεξεργαστες τι θα πεις? Αυτο ειναι η πολιτική της?

Αν παρατηρήσεις την ιστορία της Apple δεν ειχε ποτε μια στανταρ πολιτική και οι αλλαγες που εκανε δεν ακολουθουσαν καποιο pattern.

To να σου πουμε σιγουρα οτι ο υπολογιστης που πηρες θα σε βγαλει ταδε χρονια ειναι τζοκερ...

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.

Όταν η apple σταματήσει να υποστηρίζει το Mac mini 2018 με updates, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταματήσει να τα υποστηρίζει ανεξέρτητα από τον επεξεργαστή. To θετικό του Mac mini είναι ότι μπορείς να του κουμπώσεις παραπάνω RAM σε αντίθεση με τα MacBook που πλέον είναι ενσωματωμένα όλα.

Aν και ο core i3 είναι καλός cpu, αξίζει να πάρεις το core i5. Είναι 300 ευρώ παραπάνω αλλά παίρνεις δυνατότερο cpu και διπλάσιο ssd. Σε βάθος χρόνου θα βγάλει την αξία του. Ακόμα και στις απλές εργασίες τη διαφορά την καταλαβαίνεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, kostasgr78 είπε

Καθώς δεν έχω εμπειρία με Mac OS, ας πούμε έτσι ενδεικτικά τί διαφορά θα παρατηρήσει κανείς μεταξύ i3 και i5 σε αυτό το λειτουργικό;

Στο λειτουργικό με το οποίο έχεις εμπειρία , με πόσα threads επεξεργαστή είσαι ικανοποιημένος?

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, onelonelystar είπε

google is your best friend 

Ευχαριστώ για την παράθεση του συνδέσμου, ωστόσο το άρθρο είναι σημαντικά ελλιπές σε τεκμηρίωση.

26 λεπτά πριν, atheatos είπε

Στο λειτουργικό με το οποίο έχεις εμπειρία , με πόσα threads επεξεργαστή είσαι ικανοποιημένος?

Στα λειτουργικά που τρέχω, έχω στημένα πολλά πράγματα, Windows 10 και Linux, οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω.

Ξαναθέτω το θέμα που είπα παραπάνω, ότι το συγκεκριμένο που αναζητώ, δεν το θέλω για κεντρικό workstation, αλλά για κάποιους πειραματισμούς που δεν είναι cpu-stressing και memory-stressing.

Επεξ/σία από kostasgr78

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...