Προς το περιεχόμενο

Linux 2 Months Challenge - Για να σας δω


sotthes

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιρνω την εμπνευση απο το level1techs.com (πρωην TekSyndicate).

 

Θεωρω πως ενα thread που προτεινει χρηστες να γυρισουν σε Linux ειναι πολυ χρησιμο για ολους. Τo Level1Techs ειχε 1 year challenge αλλα πιστευω πως μονο δυο μηνες ειναι αρκετοι για να πειστει καποιος και να κανει την αλλαγη.

 

Προσωπικα, οταν γυρισα σε Linux, εμαθα σε 1 - 2 μηνες οσα δεν ειχα μαθει σε 10 χρονια στα Windows. Προκαλω λοιπον οσους ειναι διατεθειμενοι να κανουν την αλλαγη για 2 μηνες και να πειραματιστουν, να σχολιασουν εδω αποριες, προβληματα, λυσεις, τι τους αρεσε και τι οχι. Προσωπικα, ειμαι διατεθιμενος να βοηθησω στα παντα οσο μπορω και προλαβαινω και να προσφερω οσο περισσοτερο μπορω στην διαδικτυακη κοινοτητα που μου διδαξε πανω - κατω οσα γνωριζω μεχρι τωρα.

 

Εαν επιθυμουν οι mods μπορουν να κανουν το θεμα sticky και να βοηθησουν και οι ιδιοι οσο μπορουν.

 

Αντε να σας δω λοιπον, μπορειτε να βγαλετε ακρη στο πανεμορφο (χαος) που στην αρχη μοιαζουν τα Linux? Υπαρχει αραγε κατι που θα σας λειψει απο τα Windows ή ειναι ολα μια ιδεα?

 

Αναμενω σχολια..

 

Edit: Ενας οδηγος πως να εγκαταστησετε το Fedora 30 Linux. Το Fedora ειναι παρομοιο με το Ubuntu σε skill level, απλα βασιζονται σε διαφορετικο package management. Δεν εχει ιδιαιτερη σημασια, απλα για καποιο ανεξηγητο λογο προτιμω τις rpm based distros απο τις deb. Για εσας δεν εχει καμια σημασια, απλα ειπα να κανω link εναν οδηγο για βοηθεια. ΠΡΟΣΟΧΗ, μπορειτε να χρησιμοποιησετε 2 USB, ενα για να γραψετε πανω το Fedora ISO και ενα για εγκατασταση. Σας προτεινω να κανετε εγκατασταση σε ενα δευτερο USB αντι να προσπαθησετε να κανετε εγκατασταση στον ήδη υπαρχων σκληρο που εχει Windows ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΤΑ WINDOWS κατα τη διαρκεια εγκαταστασης του Fedora. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε το Rufus στα Windows για να κατασκευασετε το Fedora Bootable ISO.

 

https://www.linuxtechi.com/fedora-30-workstation-installation-guide/

 

Edit2: Λιγη 8 bit music να σας βαλει στο "hacking" κλιμα:

 

Επεξ/σία από sotthes
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

46 λεπτά πριν, sotthes είπε

Προσωπικα, ειμαι διατεθιμενος να βοηθησω

Ανευ πληρωμης ? Γιατι στο αλλο θεμα , θες λεφτα ;) 

47 λεπτά πριν, sotthes είπε

Προκαλω λοιπον οσους ειναι διατεθειμενοι να κανουν την αλλαγη για 2 μηνες και να πειραματιστουν, να σχολιασουν εδω αποριες, προβληματα, λυσεις, τι τους αρεσε και τι οχι

 

47 λεπτά πριν, sotthes είπε

Υπαρχει αραγε κατι που θα σας λειψει απο τα Windows

Ναι υπαρχει.Να δουλευει η καρτα γραφικων μου (optimus) . Βαζω το λινουξ ... στα 2 λεπτα το βγαζω γιατι δεν δουλευει η optimus καρτα γραφικων.Το βγαζω. Το τεστ των "2 μηνων" απετυχε.
Μην ακουσω περι bumblebee , prime , login/logout , διπλο Χ και αλλες μαλακιες , προσβαλλουν τα λεφτα που εδωσα για το λαπτοπ μου , το 90% των οποιων κοστιζει κυριως η καρτα γραφικων.
Αρα απαιτω απο το λειτουργικο να την υποστηριζει πληρως (οκ φταιει και η nvidia στο θεμα αυτο...).

Eπισης , καλη αναγνωση.Δεν επιτιθεμαι στο λινουξ.Την μερα που θα υποστηριχτει το optimus πληρως θα κανω την μεταβαση παρολο τον απειρο καταλογο των προβληματων του.
Αλλα εκεινη την μερα ισως φαω κανα μηνα για να αποφασισω διανομη...DE...partition scheme , και και και.... ελπιζω εκεινη την μερα να εχουν εξελιχθει τα πραγματα αρκετα και προς συγκεκριμενες κατευθυνσεις και να κανουν τις επιλογες μου πιο ευκολες..γιατι τωρα ολα τα προτζεκτς κανουν σπασμωδικες κινησεις περαδωθε..οχι μπρος.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, mphxths said:

Ανευ πληρωμης ? Γιατι στο αλλο θεμα , θες λεφτα ;) 

Το αλλο "θεμα" ειναι business facing. Αμφιβαλλω εαν καποιος οικιακος χρηστης ή μικρη επιχειρηση τρεχει AD DC ή κατι παρομοιο. Και εαν γνωριζεις πως επιλυνεται, θα δεις πως εχω αναφερει και προσθεσει αρκετα στο πως μπορει καποιος να το καταφερει μονος του. Ειναι κατι που χρειαζεται μιαμιση ωρα configuration οταν γνωριζεις τι πρεπει να κανεις και προφανως θα χρεωσω εαν ειναι να το κανω ο ιδιος.

 

Δε γνωριζω τι εχεις δοκιμασει σχετικα με το NVIDIA Optimus και γενικα του τι ειναι διαθεσιμο. Δεν εχω γνωση επι του θεματος, η μονη μου απορια ειναι εαν χρησιμοποιουσες nouveau ή nvidia drivers. Το μονο που μπορω να κανω αυτη τη στιγμη ειναι να σου κανω link στο θεμα του ArchWiki, που ισως να εχεις δει και να μη σε βοηθησει: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus

 

Εαν γνωριζεις απο Linux, πιθανοτατα να γνωριζεις πως η NVIDIA δεν ειναι και η πιο φιλικη εταιρεια οσον αφορα το Open Source. Κατανοω πως μπορει να μην σε ικανοποιει αυτο αλλα δε σε αναγκασε και κανενας να κανεις την αλλαγη. Οσον αφορα αυτο το θεμα, πιθανοτατα να ευθυνεται η NVIDIA και οχι το οποιοδηποτε distro ή το upstream.

 

Η επιλογη distro, DE και partiton scheme (LVM προτεινω ανεπιφυλακτα) ειναι προσωπικη επιλογη. Αυτο ειναι και το νοημα, μπορεις να κανεις ο,τι θελεις, οπως το θελεις. Προσωπικα εχω τα παντα σε ZFS, περαν της kernel και initramfs, που εχω σε EFI partition σε USB και κανω direct UEFI kernel boot αντι για να εχω boot loader/manager αλλα αυτο ειναι κατι πολυ εξειδικευμενο και προσωπικο και δε σημαινει οτι ο καθε χρηστης πρεπει στο πρωτο του install να κατσει να επιλεξει και να ασχοληθει.

 

Ο καθε χρηστης μπορει να κανει εγκατασταση Linux στο PC ή laptop του, το εαν θα λειτουργει οπως θελεις εσυ (ή ο καθενας) εξαρταται απο τον ιδιο και 1000 αλλα πραγματα. Δεν ειπε κανενας οτι ολα λειτουργουν 100% οπως στα Windows και οτι θα επρεπε να περιμενεις μια παρομοια εμπειρια. Αυτο ειναι και το νοημα του thread και σε ευχαριστω για τη συμμετοχη σου.

 

Ισα - ισα, το ολο εγχειρημα εχει να κανει με το να βαλεις τον χρηστη να ασχοληθει και να καταλαβει τι ειναι αυτο που παει να κανει και για ποιον λογο. Εαν μπορουσες να μας προσφερεις περισσοτερες πληροφοριες για το hardware και software που χρησιμοποιησες ισως να ηταν βοηθητικο για τους υπολοιπους ενδιαφερομενους.

 

 

Επεξ/σία από sotthes
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, sotthes είπε

Εαν μπορουσες να μας προσφερεις περισσοτερες πληροφοριες για το hardware και software που χρησιμοποιησες ισως να ηταν βοηθητικο για τους υπολοιπους ενδιαφερομενους.

Θα ξεκινησω τα σχολια μου απο δω. Χρησιμοποιω εδω και χρονια μονο φορητα. Για διαφορους λογους , που δεν ειναι του παροντος να αναλυσω. Και οντας στον χωρο των φορητων , το 99% αυτων χρησιμοποιει καποιο hybrid scheme.. συνηθως intel/ati ή intel/nvidia. Αν και διαφωνω με την ανακαλυψη που ακουει στο ονομα optimus (αν θελανε οικονομια στην μπαταρια , βαλτε μια καρτα που οταν οι εργασιες δεν απαιτουν "δυναμη" , να ριχνει τα ρολογια της στον πατο τελειως...οπως γινεται εν μερει δηλ στις 2ες καρτες...το optimus σκηνικο μονο προβληματα δημιουργει) ειναι κατι που ειναι πλεον αναγκαιο κακο.
Γραφεις σε ενα σημειο :
 

9 ώρες πριν, sotthes είπε

Εαν γνωριζεις απο Linux, πιθανοτατα να γνωριζεις πως η NVIDIA δεν ειναι και η πιο φιλικη εταιρεια οσον αφορα το Open Source.

 

9 ώρες πριν, sotthes είπε

Οσον αφορα αυτο το θεμα, πιθανοτατα να ευθυνεται η NVIDIA και οχι το οποιοδηποτε distro ή το upstream.

Προφανως και ειναι ετσι , το εγραψα και στο προηγουμενο ποστ μου μεσα στην παρενθεση.Για μενα η nvidia ειναι η πιο μισητη εταιρια που υπαρχει , ιδιως μετα απο αυτο που εκανε πριν χιλιαδες χρονια με την 3dfx (θα θυμουνται οι παλιοι) , αλλα δυστυχως βγαζει τις καλυτερες καρτες (για καιρο , υποπτευομαι , υλοποιουσε τεχνογνωσια και blueprints της 3dfx) και δυστυχως ειναι μαλακισμενη στο θεμα linux/open source.
Απο την αλλη δεν παυω να σκεφτομαι γιατι η nvidia , οπως και αλλες εταιριες λογισμικου αλλα και hardware δεν υποστηριζουν με θερμη το λινουξ ? Μηπως επειδη υπαρχει εκεινη η λιστα με τα προβληματα που λινκαρα?Μηπως επειδη υπαρχει ελιτισμος στον χωρο και κραταει τους χρηστες σε 0.κατι ποσοστα?Μηπως επειδη εχουμε τον Χ για 50 χρονια και τον wayland για αλλα 20 και παρολα αυτα κανενα απο τα 2 δεν λειτουργει ακομα οπως πρεπει?Επειδη υπαρχει τοσο πλουραρισμος που οταν καποιος φτιαχνει κατι για το λινουξ δεν ξερει πως να το κανει να λειτουργει σωστα με ενα σωρο κερατα που υπαρχουν?Και δεν μιλαμε για απλα προγραμματα , αλλα για drivers...

9 ώρες πριν, sotthes είπε

Δε γνωριζω τι εχεις δοκιμασει σχετικα με το NVIDIA Optimus και γενικα του τι ειναι διαθεσιμο. Δεν εχω γνωση επι του θεματος, η μονη μου απορια ειναι εαν χρησιμοποιουσες nouveau ή nvidia drivers.

Oι λυσεις που κυκλοφορουν εκει εξω ειναι κυριως το bumblebee το οποιο εχει σημαντικη επιπτωση στο perfomance , οπως και λυσεις που απαιτουν να κανεις logout/login για να εναλλαξουν τις 2 καρτες καθε φορα.Αλλη μια λυση που κυκλοφορει ειναι να τρεχει 2ος Χ σε καποια ξεχωριστη κονσολα αποκλειστικα πανω στην 2η καρτα , που σημαινει καταναλωση σημαντικων εξτρα πορων του συστηματων.
Μην κοροιδευομαστε δεν ειναι σοβαρες λυσεις αυτες.Η μονη αποδεκτη κατ'εμε λυση ειναι να το υποστηριξει πληρως η nvidia στους drivers της...να λειτουργει η φαση οπως στα windows..δεξι κλικ στο shortcut σου , και να το εκτελεις με οποια καρτα θες...οπως και με το σχετικο nvidia utility να φτιαχνεις προφιλς προγραμματων , το ταδε με ιντελ , το αλλο με nvidia κλπ..για να μην κανεις συνεχεια δεξι κλικ κλπ...απλα πραγματα ζηταμε...αλλα η nvidia στα αρχιδια της...
Επισης μην ξεχναμε οτι ακομα και φορητο/desktop  με single nvidia καρτα αν εχεις , η χρηση των επισημων κλειστων οδηγων με wayland  ειναι τερμα προβληματικη με τρελο screen tearing.
Μαλακιζονται οι wayland devs με τους nvidia devs , ο καθενας θελει τα δικα του protocols να χρησιμοποιησει και δεν μπορουν να συνεργαστουν με τιποτα.

9 ώρες πριν, sotthes είπε

Κατανοω πως μπορει να μην σε ικανοποιει αυτο αλλα δε σε αναγκασε και κανενας να κανεις την αλλαγη.

Σαφως , για αυτο και δεν την εκανα.Αγαπαω το λινουξ και προσπαθω να το τραβηξω απο τα μαλλια να το βαλω σαν κυριο λειτουργικο.Αλλα δυστυχως...δεν λειτουργει για μενα.Το χω και παιζω σε virtual machines και μεχρι εκει.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το linux δεν είναι αντικαταστάτης των windows, είναι πυρήνας δεν προσδοκά να μοιάσει με windows.

Μια καλή λύση για όλη αυτή την παρεξηγήση θα ήταν η επικαιροποίηση του GNU's Not Unix σε GNU's Not Windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτη η λιστα εδω εχει μαζεμενα ολα τα κουσουρια του λινουξ σαν desktop λειτουργικο. Δεν εχουν ολα την ιδια βαρυτητα για ολους και, για την ολικη μεταβαση ή την προκληση των Χ μηνων, το προβλημα ειναι ποσο διατεθημενος ειναι ο χρηστης να κανει τα στραβα ματια σε αυτα.
https://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html

Πρωτο πρωτο η υποστηριξη του optimus btw...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, newfoot είπε

το linux δεν είναι αντικαταστάτης των windows, είναι πυρήνας δεν προσδοκά να μοιάσει με windows.

Μια καλή λύση για όλη αυτή την παρεξηγήση θα ήταν η επικαιροποίηση του GNU's Not Unix σε GNU's Not Windows.

Το linux ειναι πυρηνας.Αλλα για χαρη της κουβεντας προφανως οταν λεμε "linux" αναφερομαστε στις διανομες linux.Μην αρχισουμε να παιζουμε με τις λεξεις και τις εννοιες.
Και εφοσον μιλαμε για διανομες linux που ειναι λειτουργικο συστημα , ναι θα συγκριθει με αλλο λειτουργικο συστημα (τα windows κατα κυριο λογο) και ποσο μπορει να εχει μια θεση στο μηχανημα μας.

Αν θες να παιξουμε με ακρωνυμια και αρχικα και τι λεμε οταν γραφουμε μια λεξουλα και τι οταν γραφουμε αλλη , πες το μας να φτιαξουμε αλλο θεμα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, mphxths είπε

Το linux ειναι πυρηνας.Αλλα για χαρη της κουβεντας προφανως οταν λεμε "linux" αναφερομαστε στις διανομες linux.Μην αρχισουμε να παιζουμε με τις λεξεις και τις εννοιες.
Και εφοσον μιλαμε για διανομες linux που ειναι λειτουργικο συστημα , ναι θα συγκριθει με αλλο λειτουργικο συστημα (τα windows κατα κυριο λογο) και ποσο μπορει να εχει μια θεση στο μηχανημα μας.

Αν θες να παιξουμε με ακρωνυμια και αρχικα και τι λεμε οταν γραφουμε μια λεξουλα και τι οταν γραφουμε αλλη , πες το μας να φτιαξουμε αλλο θεμα.

Άσε μας ρε λεβέντη, το μεγαλύτερο εν ενεργεία open source project είναι και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, τώρα αν εσύ θες να το κρίνεις με όρους windows να αρχίσουμε από την αρχή μιλώντας για ΤΑ ubuntu ΤΑ kali κτλ κτλ, επίσης το υφάκι όχι σε εμένα, δεν με νοιάζει το μηχάνημα σου κάνε ότι θες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, newfoot είπε

Άσε μας ρε λεβέντη, το μεγαλύτερο εν ενεργεία open source project είναι και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, τώρα αν εσύ θες να το κρίνεις με όρους windows να αρχίσουμε από την αρχή μιλώντας για ΤΑ ubuntu ΤΑ kali κτλ κτλ, επίσης το υφάκι όχι σε εμένα, δεν με νοιάζει το μηχάνημα σου κάνε ότι θες

O linus το αντιμετωπιζει ως λειτουργικο εδω.Kαι ο,τι ελεγα εγω καποτε ηρθε να τα πει ο λινους στο βιντεο.Αλλα με κραζανε στο ινσομνια οτι επιτιθεμαι στο λινουξ (λειτουργικο συστημα).Η google το αντιμετωπιζει ως λειτουργικο φτιαχνοντας chrome os  / android .Τεραστιες εταιριες που το χρησιμοποιουν ως λειτουργικο , λες να τους ενδιαφερει αν εσυ παιζεις με τις λεξουλες και αν εσυ το θεωρεις "open source project"...απλα...?
Εσυ κατσε να το αντιμετωπισεις σαν ...πυρηνα...που ειναι βεβαιως..αλλα στις συζητησεις μας αναφερομαστε στις διανομες/λειτουργικα συστηματα που στηριζονται στον πυρηνα.
Tωρα αν θες να κανεις επιδειξη γνωσεων , οτι ξερεις τι σημαινουν αρχικα λεξεων , οτι τρολλαρεις τους διαφορους που λενε "τα" ubuntu/kali/κλπ , καντην λιγο παραπερα..σε λαθος μερος μπηκες.
Οχι μονο δεν σε νοιαζει το μηχανημα μου και ευχαριστω που μου δινεις και την αδεια να κανω ο,τι θελω με αυτο , λογικα δεν σε νοιαζει απο ο,τι φαινεται και το θεμα , που μπηκες και το γαμησες με το υφακι του ξερολα ...

Επεξ/σία από mphxths
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, jim_p είπε

το προβλημα ειναι ποσο διατεθημενος ειναι ο χρηστης να κανει τα στραβα ματια σε αυτα

Αυτο, και το ποσες χριστοπ@ναγιες/αγιους ξερει να λεει.

kk.png.f271248f90e1f641bc6b3a0f26b65c73.png

πλεον νομιζω οτι μπορω να το γυρισω σε παπα, κοντευω να μαθω ολα τα απολυτικια

Επεξ/σία από tritonas00
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, tritonas00 είπε

Αυτο, και το ποσες χριστοπ@ναγιες/αγιους ξερει να λεει.

kk.png.f271248f90e1f641bc6b3a0f26b65c73.png

Ας δουλευε το ρημαδι το optimus και ας υπηρχε παπυρος με προβληματα..ξερω να βριζω :)

Μεχρι τοτε , θα ειμαι στο ntoskrnl.exe . Εχμμ εννοουσα τα windows...για μια στιγμη νομιζα οτι μιλουσαμε για πυρηνες :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

επειδη δεν ξερω απο διπλες καρτες κλπ, δεν κλεινει ας πουμε η ιντελ στο bios και να δουλευεις μονο την nvidia?

 

Επεξ/σία από tritonas00
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 το linux (TA για τον mphxth) προυποθέτουν είτε, όπως ο jim_p λέει συμβιβασμούς, είτε ενεργή συμμετοχή σε αυτό, αλλιώς απλά βάζεις windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 λεπτά πριν, newfoot είπε

 το linux (TA για τον mphxth) προυποθέτουν είτε, όπως ο jim_p λέει συμβιβασμούς, είτε ενεργή συμμετοχή σε αυτό, αλλιώς απλά βάζεις windows.

Βασικά για να είμαστε δίκαιοι φίλος newfoot, ο mphxthς είναι παλιό μέλος και γνώστης και ουκ ολίγες φορές έχει βοηθήσει πολλους με προβλήματα σε διανομές στο forum.

Επίσης καλως ήρθες στο forum καθώς βλέπω οτι είσαι και μέλος 2-3 εβδομάδες.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...