Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή από qnap σε freenas ?

IKARIWTHS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους ,μέχρι στιγμής έχω ένα qnap 253a και είμαι ευχαριστημένος,σε λίγους μήνες πάω σε καινούριο σπίτι με δομημένη καλωδίωση στα 10gbe ,κοίταξα στην ιστοσελίδα της qnap και είδα το τα 10gbe μοντέλα είναι πανάκριβα,έχει κάποιος στήσει freenas να μας πει δυο πράγματα ; fileserver θέλω να φτιαξω και plex server ,άντε και κάνα itunes server ,θέλω να έχω συγχρονισμο απο κινητό και απομακρυσμένηρυσμένη πρόσβαση,θα έχω 4 σκληρούς σε raid 10

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε

Καλησπέρα σε όλους ,μέχρι στιγμής έχω ένα qnap 253a και είμαι ευχαριστημένος,σε λίγους μήνες πάω σε καινούριο σπίτι με δομημένη καλωδίωση στα 10gbe ,κοίταξα στην ιστοσελίδα της qnap και είδα το τα 10gbe μοντέλα είναι πανάκριβα,έχει κάποιος στήσει freenas να μας πει δυο πράγματα ; fileserver θέλω να φτιαξω και plex server ,άντε και κάνα itunes server ,θέλω να έχω συγχρονισμο απο κινητό και απομακρυσμένηρυσμένη πρόσβαση,θα έχω 4 σκληρούς σε raid 10

Με ποσά χρήματα θέλεις  να στήσεις freenas με 10gbe? Ποσό κάνουν τα QNAP 10gbe?

Το σπίτι έχει switch 10gbe?

Επεξ/σία από atheatos

κάποια πράματα που το qnap κάνει  out of the box, στο freenas θα πρέπει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω ή να εγκαταστήσεις 3ες εφερμογές,

εγκατέστησέ το σε έναν παλιό υπολογιστή και δες αν σου κάνει,

έχω δοκιμάσει την τελευταία έκδοση σε αρχαίο pc με 4gb RAM, εγκατεστημένο σε στικάκι 8 gb και data σε μονό 500άρη hdd,

για να το δω ήταν μια χαρά,

για πραγματική χρήση θες τουλάχιστον  8gb ECC RAM και τουλάχιστον 2 hdds

---------------------

λίγο πιο εύκολο και με λιγότερες απαιτήσεις σε hardware είναι το Rockstor

--------------------

qnap και synology , παίρνεις έτοιμες λύσεις με το κλειδί στο χέρι, αλλά (στην ουσία)  πληρώνεις το software

-------------------

δεν ξέρω κατά πόσο σου είναι απαραίτητο το 10  Gbe και κατά πόσο χαμηλό σε specs  κατά τα λοιπά NAS θα μπορέσει να το εκμεταλευτεί

https://www.computeruniverse.net/de/qnap-tbs-453dx-4g-nas-system-4-bay?utm_channel=psm&utm_source=geizhals&utm_campaign=RV&utm_medium=artikel&utm_content=90748979&agt=288&acode=DSCV-1842

Το παραπάνω σου κάνει? 
Πόσοι υπολογιστές θα συνδεθούν πάνω του και πως? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/11/2019 στις 6:05 ΜΜ, IKARIWTHS είπε

κοίταξα στην ιστοσελίδα της qnap και είδα το τα 10gbe μοντέλα είναι πανάκριβα

Δεν ειναι μονο το σασί αυτό πανάκριβο, θα πρεπει να υπολογίσεις και σε switch 10gbe και σε κάρτες δικτύου για τα PC σου. Εντελώς αντικειμενικά μιλάμε για overkill σε οικιακο επίπεδο..

Απο οτι καταλαβαινω σε ενδιαφερει 99% το file transfer από και προς το NAS οπότε θα σου προτεινα LAG στο switch και δίκαρτα PC με teaming. Κόστος ~αρκετές φορές κάτω. Δεν θα έχεις 10gbe βέβαια θα έχεις 2gbps αλλά τουλαχιστον θα κρατησεις χαμηλα το κοστος σου.

Επεξ/σία από stelios.s

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε ψάχνω να κάνω οικονομία παιδια , περισσότερο ψάχνω να δω πόσο θα μου στοιχίσει ένας καλός υπολογιστής με freenas σε σχέση με ένα καλό qnap ,και αν τελικά θα μπορώ να κάνω τα ίδια πράγματα .Στο σπίτι υπάρχει καλωδίωση cat6a  τώρα ψάχνω για switch 10be και θέλω να συνδέσω 5υπολογιστες και ένα nas.

Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να προσέξω η μητρική να μπορεί να δεχθεί μια κάρτα pci με τη κάρτα δικτυου καθώς και άλλη μία pci με τον raid controller?

Επεξ/σία από IKARIWTHS

Στις 18/11/2019 στις 6:05 ΜΜ, IKARIWTHS είπε

κοίταξα στην ιστοσελίδα της qnap και είδα το τα 10gbe μοντέλα είναι πανάκριβα

9 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε

Δε ψάχνω να κάνω οικονομία παιδια

ΟΚ 😊

Eχεις δικιο οπως το εγραψα φαινεται σαν να αντιφασκω .Ας εξηγηθώ λοιπον.

Το νας που με ενδιαφερει της qnap ειδα οτι ειναι στη τιμη των 1500 ευρω , παρολο που λογω εργασιας θα κανει αποσβεση αναρωτιεμαι αν φτιαχνοντας ενα νας με freenas θα μπορω να κανω τα ιδια πραγματα και καλυτερα  και φθηνοτερα .Περισσοτερο με ενδιαφερει να μαθω απο γνωστες αν εχει το freenas ασυμβατοτητες σε καρτες δικτυο ,αν εχει μειωμένη απόδοση σε σχεση με καποια ετοιμη λυση κτλ

Σου απάντησα και στο αλλο thread που ανοιξες, προσωπικά θα δοκίμαζα με δίκαρτο εξοπλισμο και Link aggregation στο switch. Η διαφορά της ταχύτητας θα σου φανει τεραστια εαν εκανες τις δουλειες σου μεχρι τωρα με 1gigabit. Το αναφερω ολο αυτό γιατι η φαση 10gbe ειναι στα ντουζενια της και ο εξοπλισμος πανακριβος (switch, καρτες, καλωδια κ.ο.κ). Αν σε καποια χρονια πεσουν οι τιμες και οι ταχυτητες που έχεις δεν σου φτανουν τοτε θα ειναι λιγότερο κοστοβορο να κανεις αυτη τη μεταβαση/αναβάθμιση. Στην τελική όμως, εσυ αποφασίζεις. :)

3 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε

Eχεις δικιο οπως το εγραψα φαινεται σαν να αντιφασκω .Ας εξηγηθώ λοιπον.

Το νας που με ενδιαφερει της qnap ειδα οτι ειναι στη τιμη των 1500 ευρω , παρολο που λογω εργασιας θα κανει αποσβεση αναρωτιεμαι αν φτιαχνοντας ενα νας με freenas θα μπορω να κανω τα ιδια πραγματα και καλυτερα  και φθηνοτερα .Περισσοτερο με ενδιαφερει να μαθω απο γνωστες αν εχει το freenas ασυμβατοτητες σε καρτες δικτυο ,αν εχει μειωμένη απόδοση σε σχεση με καποια ετοιμη λυση κτλ

Εγω θα πρότεινα ενα custom μηχανημα με UnRaid. Αυτο ειναι και το δικο μου σχέδιο για αναβαθμιση του υπάρχοντως XPenology box που εχω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...