Locke_John Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Γεια σας, Έχω μερικές απορίες σχετικές με τον τίτλο που αναφέρω: Έχω γεννηθεί το 1987, αλλά το παιδικό βιβλιάριο υγείας μου, έχω χρόνια να το δω... Για την νέα μου επαγγελματική απασχόληση θα ήθελα να γνωρίζω ποιά εμβόλια έχω κάνει, αλλά δε νομίζω να υπάρχει τρόπος. Αν τυχόν γνωρίζει κάποιος ιατρός/μικροβιολόγος, αυτά δεν πάνε ανάλογα με την "γενιά"; Θέλω να πω, τα παιδιά της χρονιάς μου(+-1 χρόνο) όλοι (θεωρητικά) τα ίδια εμβόλια δεν θα κάναμε ως παιδιά έως τα 18; Επίσης, κάτι ακόμα: Γύρω στα 21 μου, έκανα ένα εμβόλιο ακόμα (το οποίο μου τουμπάνιασε αρκετά το χέρι..) αλλά δε θυμάμαι ποια ασθένεια αφορούσε. Υποψιάζομαι ότι ήταν ένα για την ηπατίτιδα (το οποίο γίνεται σε δόσεις (; ) και επαναλαμβάνεται /συμπληρώνεται ανά μερικά χρόνια; ) αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ρώτησα σχετικά την ιατρό που μου το έκανε αλλά δεν έχει ιδέα, ...Μπορώ κάπως να "βγάλω άκρη" σχετικά; Υπάρχει άλλο εμβόλιο που αφορά ενηλίκους λίγο μετά τα 18 τους; Τελευταία ερώτηση: Καλό είναι το.εμβολιο του αντιτετανικού να το κάνουμε ανά 10ετια; Πριν 9μιση χρόνια μπήκα στρατό, ίσως το έκανα εκείνες τις πρώτες ημέρες εκεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
theok2005 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Ξεκινάω με το τελευταίο ερώτημα που είναι το πιο απλό. Ναι, καλό είναι να γίνεται ανά δεκαετία. Σε εμάς έκαναν για τέτανο-διφθερίτιδα και για μηνιγγιτιδόκοκκο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν εξετάσεις αντισωμάτων για να δεις ποια σε ποιες ασθένειες είσαι καλυμμένος, ή και μπορείς να επαναλάβεις κάποιους εμβολιασμούς (ηπατίτιδα, ιλαρά κτλ). Αν θες να ενημερωθείς ρίξει μια ματιά εδώ: https://clinicalpharmacist.gr/blog/εμβολιασμοί-ενηλίκων-ο-ελέφαντας-μέσα-στο-δωμάτιο και στη συνέχεια ότι απορίες ή αμφιβολίες έχεις μίλησε με το γιατρό σου, να ακούσεις τι σου προτείνει να κάνεις. 2
Locke_John Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Να είσαι καλά, κατατοπιστικότατος.
alekan77 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Σε τουμπανιασε, εννοείς ότι έκανε πληγή που έκλεισε λίγο δύσκολα; Και τώρα έχεις σημαδι στον ώμο;
Locke_John Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 28 λεπτά πριν, alekan77 είπε Σε τουμπανιασε, εννοείς ότι έκανε πληγή που έκλεισε λίγο δύσκολα; Και τώρα έχεις σημαδι στον ώμο; Πρήστηκε αρκετά θυμάμαι, δεν έκανε πληγή, απλά έκανε να ξεπρηστει αρκετές ημέρες Το τσεκαρα πριν λίγο το σημείο εκεί στον ώμο μου κ πράγματι έχει μείνει ένα σημάδι ,μεγέθους όσο ο φακός της σελφι κάμερας των κινητών μας, απλά όχι ολοστρόγγυλο, κάπως πεπλατυσμένο. Καμιά σχέση με ένα μεγάλο σημάδι στρογγυλό σε μέγεθος κέρματος που έχουν γονείς μας (50-60 χρόνων άνθρωποι) . Δε περίμενα ότι θα υπάρχουν στοχευμένες εξετάσεις αντισωμάτων, ελπίζω να βγάλω άκρη έστω έτσι. Το αντιτετανικού θα το δρομολογησω.
dsvee Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Πριν κάνα χρόνο περίπου, μετά από τραύμα έπρεπε να κάνω αντιτετανικο εμβόλιο ή ορο. Όσο και αν έψαξα δεν υπήρχε πουθενά εμβόλιο αλλά μόνο όρος. Το εμβόλιο κρατάει 10 χρόνια και κοστίζει 1-2 ευρω, ενώ ο ορός ένα μήνα και κοστίζει 8 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έβρισκα πουθενά εμβόλιο.... Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2019 από dsvee 1
ELTASSOS Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Στον στρατο μας κανανε 1 γενικο εμβολιαβκατα πασης νοσου...αυτα κρατανε εφ ορου ζωης σε πετιπτωση επιστρατεθσης ναωειμαστε ετοιμοι. Για τα κοριτσια εκτος φανταρινες δεν ξερω τι γινεται 1
theok2005 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 10 ώρες πριν, dsvee είπε Πριν κάνα χρόνο περίπου, μετά από τραύμα έπρεπε να κάνω αντιτετανικο εμβόλιο ή ορο. Όσο και αν έψαξα δεν υπήρχε πουθενά εμβόλιο αλλά μόνο όρος. Το εμβόλιο κρατάει 10 χρόνια και κοστίζει 1-2 ευρω, ενώ ο ορός ένα μήνα και κοστίζει 8 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έβρισκα πουθενά εμβόλιο.... To σωστό ήταν να κάνεις εμβόλιο και ορό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τώρα κυκλοφορεί κανονικά το εμβόλιο και κοστίζει περίπου 4,90 ευρώ.
sexymwro7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 15 ώρες πριν, Locke_John είπε αυτά δεν πάνε ανάλογα με την "γενιά"; Θέλω να πω, τα παιδιά της χρονιάς μου(+-1 χρόνο) όλοι (θεωρητικά) τα ίδια εμβόλια δεν θα κάναμε ως παιδιά έως τα 18; "Θεωρητικα" ναι. Στην πραξη οχι. Πχ οι περισσοτεροι Ρομα ειναι πληρως ανεμβολιαστοι. Ελλειψη ενημερωσης ή ενδιαφεροντος. Δε μπορεις να βασιστεις στο "ελα μωρε, λογικα θα το χω κανει...". 15 ώρες πριν, Locke_John είπε Γύρω στα 21 μου, έκανα ένα εμβόλιο ακόμα (το οποίο μου τουμπάνιασε αρκετά το χέρι..) Θα ελεγα δερμοαντιδραση φυματινης, για να δουν αν εχεις ανοσια σε ή νοσεις απο φυματιωση. Spoiler 15 ώρες πριν, Locke_John είπε Μπορώ κάπως να "βγάλω άκρη" σχετικά; Ναι, πηγαινε και γραψε εξετασεις για τιτλους αντισωματων. Αναλογα με τα αποτελεσματα και αν εχεις ανοσια ή οχι, ζητα να σου κανουν τα αντιστοιχα εμβολια. 1
lak10 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) μια ερωτηση για να μην ανοιγω αλλο θεμα στις 25/9 μετα απο ενα γδαρσιμο σε σκαλα αεροπλανου εκανα ορο και το αντιτετανικο εμβολιο ο γιατρος του αερδρομιου μου ειπε να κανω την δευτερη δοση σε μια βδομαδα αλλα λογω κρυοματος την εκανα στις 16/10 για την τριτη δοση μου ειπε σε 6 μηνες. Ο Οικογενειακος γιατρος μου λεει οτι η τριτη δοση γινεται μετα απο ενα χρονο τι κανω Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου 2019 από lak10
Locke_John Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, sexymwro7 είπε "Θεωρητικα" ναι. Στην πραξη οχι. Πχ οι περισσοτεροι Ρομα ειναι πληρως ανεμβολιαστοι. Ελλειψη ενημερωσης ή ενδιαφεροντος. Δε μπορεις να βασιστεις στο "ελα μωρε, λογικα θα το χω κανει...". Θα ελεγα δερμοαντιδραση φυματινης, για να δουν αν εχεις ανοσια σε ή νοσεις απο φυματιωση. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Ναι, πηγαινε και γραψε εξετασεις για τιτλους αντισωματων. Αναλογα με τα αποτελεσματα και αν εχεις ανοσια ή οχι, ζητα να σου κανουν τα αντιστοιχα εμβολια. Επικοινώνησα με μικροβιολογικό εργαστήριο και μου ανέφεραν, ότι πιθανότατα το εμβόλιο σε ενήλικη ηλικία αφορά την ηπατίτιδα Β και πρέπει να επαναλαμβάνεται (γίνεται ανά κάποια χρόνια σε "δόσεις"). Θα κάνω τις εξετάσεις αντισωμάτων που υπάρχουν κ ανάλογα θα πράξω.
Locke_John Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Στις 18/11/2019 στις 11:54 ΜΜ, ELTASSOS είπε Στον στρατο μας κανανε 1 γενικο εμβολιαβκατα πασης νοσου...αυτα κρατανε εφ ορου ζωης σε πετιπτωση επιστρατεθσης ναωειμαστε ετοιμοι. Για τα κοριτσια εκτος φανταρινες δεν ξερω τι γινεται 1 εμβόλιο για πάσα νόσον; Μακάρι να είναι έτσι, τα έκανα όλα στον στρατό πριν καμιά 10αρια χρόνια την πρώτη ημέρα που μπήκα. Στις 19/11/2019 στις 9:30 ΠΜ, sexymwro7 είπε "Θεωρητικα" ναι. Στην πραξη οχι. Πχ οι περισσοτεροι Ρομα ειναι πληρως ανεμβολιαστοι. Ελλειψη ενημερωσης ή ενδιαφεροντος. Δε μπορεις να βασιστεις στο "ελα μωρε, λογικα θα το χω κανει...". Θα ελεγα δερμοαντιδραση φυματινης, για να δουν αν εχεις ανοσια σε ή νοσεις απο φυματιωση. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Ναι, πηγαινε και γραψε εξετασεις για τιτλους αντισωματων. Αναλογα με τα αποτελεσματα και αν εχεις ανοσια ή οχι, ζητα να σου κανουν τα αντιστοιχα εμβολια. Τις εξετάσεις αντισωμάτων τις "γράφω" σε παθολόγο κάποιου νοσοκομείου;
vagos789 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Στις 18/11/2019 στις 10:20 ΜΜ, dsvee είπε Πριν κάνα χρόνο περίπου, μετά από τραύμα έπρεπε να κάνω αντιτετανικο εμβόλιο ή ορο. Όσο και αν έψαξα δεν υπήρχε πουθενά εμβόλιο αλλά μόνο όρος. Το εμβόλιο κρατάει 10 χρόνια και κοστίζει 1-2 ευρω, ενώ ο ορός ένα μήνα και κοστίζει 8 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έβρισκα πουθενά εμβόλιο.... Σε καποια φαση αντικατασταθηκε απο ενα πολυδυναμο Πρεπει να το κανουμε καθε ~10 ετη περιπου,οι περισσοτεροι το καναμε στο στρατο
Προτεινόμενες αναρτήσεις