Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και κάπου εδώ φαίνεται το πόσο πολύ θα βοηθούσε μια ανεξάρτητη αρχή διαχείρισης Whistleblowing στην Ελλάδα.

Βέβαια όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, κλείνουν το μάτι στις εταιρίες που έχουν παγιώσει τέτοιες συμπεριφορές, δε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Σαφώς όλο το πρόβλημα βρίσκεται στο οτι η αγορά εδώ και μερικά χρόνια ειναι πολύ κλειστή και οι υποψήφιοι πολλοί.

• Like 1
  • Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αφού βρήκες άλλη εταιρεία σήκω φύγε και μην ασχοληθείς άλλο. 

Οι πιθανότητες να μην βγάλεις καμία απολύτως άκρη είναι πολύ μεγάλη, και δεν ξέρω αν αξίζει την ταλαιπωρία. 

Να ξέρεις ότι αυτοί που έχουν τέτοιες πρακτικές όπως λες έχουν συνήθως ΠΟΛΥ μεγάλες γνωριμίες στην επιθεώρηση εργασίας και σε ένα σωρό άλλες υπηρεσίες. 

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, djcat είπε

Μιλάς με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα σε καθοδηγήσουν αυτοί - τηλ. 15512 - 9:00-15:00

https://www.ypakp.gr/index.php

γιατί δεν μου κάνει εντύπωση το ότι δουλεύουν έως τις 15:00?

έχει χαθεί πλέον κάθε ελπίδα,ακόμα και  βασικοτατα πράγματα τα κάνει ανάποδα αυτη η χώρα.

Επεξ/σία από DYEL
  • Like 1
Δημοσ.

Φίλε έγραψα ότι παντού τα ίδια σκατ@ είναι αλλά αυτά που περιγράφεις  εσύ ούτε σε γαλέρες με σκλάβους δεν γίνονταν.

Μην τους αφήνεις έτσι,πήγαινε στην επόμενη εργασία και ηρέμησε και μετά μάθε τι μπορείς να κάνεις.Ρώτα πχ τον λογιστή σου ή ένα φίλο δικηγόρο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Snoob είπε

ΔΕΝ λέω να μην αντιδράσει ο ΤS. Όμως, για να αντιδράσει, θα πρέπει να πάει δικαστικά και θα χρειαστεί οπωσδήποτε μαρτυρίες, δηλαδή ένορκη κατάθεση σε συμβολαιογράφο. Διαφορετικά, θα συμβεί αυτό που συνέβη πρόσφατα σε μεγάλη επαρχιακή πόλη, όπου εργαζόμενη αποχώρησε καταγγέλοντας εξύβριση, εκφοβισμό κτλ., απαιτώντας αποζημίωση 70.000 ευρώ (ηθική βλάβη και ουσιαστικά εξαναγκασμό σε παραίτηση για περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς της, άρα απόλυση), και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένορκες καταθέσεις σε συμβολαιογράφο όλων των υπολοίπων εργαζομένων που διέψευδαν τους ισχυρισμούς της.

Η υπόθεση έκλεισε εξωδικαστικά στα 1.000 ευρώ για να μη συνεχίσουν όλοι να πετάνε λεφτά στους δικηγόρους.

Το οποίο σημαίνει, πως αν δεν υπάρξει οργανωμένη κίνηση, από ανθρώπους αποφασισμένους να αποχωρήσουν από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας (καθώς, προφανώς, ένορκη κατάθεση που επιβεβαιώνει τα καταγγελόμενα αποκλείει πρακτικά κάθε συνέχιση εργασίας εκεί) δεν πρόκειται να βγει άκρη.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κάνει το διαιτητή σε μια τέτοια ιστορία, θα πει στους εμπλεκόμενους να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. 

δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμας.που είναι διαθεσιμοι να υποστούν πολύ χειρότερα πράγματα από εμάς για να σκοτώσουν σιγά σιγά τον εαυτό τους δουλεύοντας.

για αυτό έχει καταντήσει έτσι ο κόσμος ολος.

επειδή ο αφεντικος ξέρει ότι παντα θα βρει άτομα σε ανάγκη.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, DYEL είπε

δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμας.που είναι διαθεσιμοι να υποστούν πολύ χειρότερα πράγματα από εμάς για να σκοτώσουν σιγά σιγά τον εαυτό τους δουλεύοντας.

για αυτό έχει καταντήσει έτσι ο κόσμος ολος.

επειδή ο αφεντικος ξέρει ότι παντα θα βρει άτομα σε ανάγκη.

Ή επειδή ο εργαζόμενος λέει ψέμματα.

Θέλω να πω, είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία δεχόμαστε πως το πρόβλημα είναι εξ ορισμού ο "αφεντικός".

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ανέφερα, επειδή τη γνωρίζω καλά, το πρόβλημα ήταν η εργαζόμενη, γι' αυτό και βρήκε απέναντί της το σύνολο των τέως συναδέλφων της. Δεν ήταν το πρόβλημα "ο αφεντικός".

Από εκεί και πέρα, ελπίζω πως κανείς μας δεν θέλει να ζει σε μια κοινωνία όπου θεωρείσαι εξ ορισμού υπόλογος και εν αδίκω απλά και μόνο λόγω της ιδιότητάς σου... Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή από κάτι τέτοια θρέφονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εγώ εξήγησα αυτό που μου είπε ο λογιστής μου: η επιθεώρηση εργασίας δεν μπορεί να ελέγξει αν συμβαίνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Ακόμη και κλιμάκιο να στείλει, τι θα καταλάβει; Μόλις εμφανιστούν οι επιθεωρητές, ο (ας δεχτούμε άκρως προβληματικός) εργοδότης θα φέρεται υποδειγματικά. Τι θα βεβαιώσουν οι ελεγκτές;

Τα γράφω αυτά, επειδή παραπάνω διάβαζα για "ανεξάρτητες αρχές whistleblowers" κτλ.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας πράττει όπως νομίζει: αν θέλει, ας επικοινωνήσει με την Επιθεώρηση Εργασίας να δει τι θα του πουν, μπορεί να με πληροφόρησαν λάθος δύο λογιστές και ένας δικηγόρος, ποιος ξέρει...

• Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Snoob είπε

Μερικές επισημάνσεις:

1. Καταγγελία γίνεται μόνο επώνυμα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

2. Η επιθεώρηση εργασίας παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που αποδεικνύονται από άμεσα εξακριβώσιμα γεγονότα: λ.χ. καταγγελία ότι παραμένω ανασφάλιστος: ελέγχει αν έχω δηλωθεί στο ΙΚΑ, αν δεν έχω δηλωθεί επιβάλλει πρόστιμο.

3. Στα περιστατικά που περιγράφει ο TS δεν θα παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας. Θα καλέσει μεν την εταιρία εφόσον γίνει καταγγελία, η εταιρία θα διαψεύσει το περιεχόμενο της καταγγελίας, λήξη.

ΔΕΝ λέω να μην αντιδράσει ο ΤS. Όμως, για να αντιδράσει, θα πρέπει να πάει δικαστικά και θα χρειαστεί οπωσδήποτε μαρτυρίες, δηλαδή ένορκη κατάθεση σε συμβολαιογράφο. Διαφορετικά, θα συμβεί αυτό που συνέβη πρόσφατα σε μεγάλη επαρχιακή πόλη, όπου εργαζόμενη αποχώρησε καταγγέλοντας εξύβριση, εκφοβισμό κτλ., απαιτώντας αποζημίωση 70.000 ευρώ (ηθική βλάβη και ουσιαστικά εξαναγκασμό σε παραίτηση για περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς της, άρα απόλυση), και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένορκες καταθέσεις σε συμβολαιογράφο όλων των υπολοίπων εργαζομένων που διέψευδαν τους ισχυρισμούς της.

Η υπόθεση έκλεισε εξωδικαστικά στα 1.000 ευρώ για να μη συνεχίσουν όλοι να πετάνε λεφτά στους δικηγόρους.

Το οποίο σημαίνει, πως αν δεν υπάρξει οργανωμένη κίνηση, από ανθρώπους αποφασισμένους να αποχωρήσουν από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας (καθώς, προφανώς, ένορκη κατάθεση που επιβεβαιώνει τα καταγγελόμενα αποκλείει πρακτικά κάθε συνέχιση εργασίας εκεί) δεν πρόκειται να βγει άκρη.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κάνει το διαιτητή σε μια τέτοια ιστορία, θα πει στους εμπλεκόμενους να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. 

Αρα τελικα ο σοβαρος συνδικαλισμος εχει την αξια του.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, Snoob είπε

Θέλω να πω, είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία δεχόμαστε πως το πρόβλημα είναι εξ ορισμού ο "αφεντικός".

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που ανέφερα, επειδή τη γνωρίζω καλά, το πρόβλημα ήταν η εργαζόμενη, γι' αυτό και βρήκε απέναντί της το σύνολο των τέως συναδέλφων της. Δεν ήταν το πρόβλημα "ο αφεντικός".

Από εκεί και πέρα, ελπίζω πως κανείς μας δεν θέλει να ζει σε μια κοινωνία όπου θεωρείσαι εξ ορισμού υπόλογος και εν αδίκω απλά και μόνο λόγω της ιδιότητάς σου... Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή από κάτι τέτοια θρέφονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εγώ εξήγησα αυτό που μου είπε ο λογιστής μου: η επιθεώρηση εργασίας δεν μπορεί να ελέγξει αν συμβαίνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Ακόμη και κλιμάκιο να στείλει, τι θα καταλάβει; Μόλις εμφανιστούν οι επιθεωρητές, ο (ας δεχτούμε άκρως προβληματικός) εργοδότης θα φέρεται υποδειγματικά. Τι θα βεβαιώσουν οι ελεγκτές;

Τα γράφω αυτά, επειδή παραπάνω διάβαζα για "ανεξάρτητες αρχές whistleblowers" κτλ.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας πράττει όπως νομίζει: αν θέλει, ας επικοινωνήσει με την Επιθεώρηση Εργασίας να δει τι θα του πουν, μπορεί να με πληροφόρησαν λάθος δύο λογιστές και ένας δικηγόρος, ποιος ξέρει...

Μοναδική λύση η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ , με αστυνόμους/τροχονόμους/δικαστές & δικηγόρους δεν βρίσκεις ποτέ το δίκιο σου. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δύναμη έχει ο εργαζόμενος που θα πει "ΦΕΥΓΩ έχω βρει καλύτερη εργασία". Αν οι ανεργία συνεχίσει να πέφτει τα επόμενα χρόνια οι "κακοί" εργοδότες δεν θα βρίσκουν υπαλλήλους και θα κλείσουν.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Snoob είπε

σωπα ρε φιλε δηλαδη σου το πε ο λογιστης και συμφωνησες εσυ χωρις δευτερη σκεψη  να καθομαστε δηλαδη  με τα χερια σταυρωμενα και να λεμε και ευχαριστω ,αν δεν κανει τουλαχιστον κινηση με την επιθεωρηση να σφιχτει ο αλλος να ιδρωσει λιγο  εστω και χωρις αποτελεσμα, με τους επομενους θα ειναι ακομα χειροτερος

• Super Moderators
Δημοσ.
Μόλις τώρα, katman2000 είπε

σωπα ρε φιλε δηλαδη σου το πε ο λογιστης και συμφωνησες εσυ χωρις δευτερη σκεψη  να καθομαστε δηλαδη  με τα χερια σταυρωμενα και να λεμε και ευχαριστω ,αν δεν κανει τουλαχιστον κινηση με την επιθεωρηση να σφιχτει ο αλλος να ιδρωσει λιγο  εστω και χωρις αποτελεσμα, με τους επομενους θα ειναι ακομα χειροτερος

Εξήγησα πολύ απλά και αναλυτικά για ποιο λόγο δεν πρόκειται να παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας.

Μου το είπε ο λογιστής μου, το διασταύρωσα από δεύτερο λογιστή και ρώτησα δικηγόρο, προκειμένου να δημοσιεύσω μήνυμα στο νήμα.

Βλέπεις, ρε φίλε, αντίθετα με εσένα, δεν αρκούμαι σε ανούσια μηνύματα και confused φατσούλες, ψάχνω και ρωτάω πριν γράψω.

Καλή συνέχεια.

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, Snoob είπε

Ισως επειδή έχουμε καεί απο αφεντικά και όχι απο υπαλλήλους.Αλλωστε τα αφεντικά μπορούν να διώξουν υπάλληλο ,οι υπάλληλοι μπορούν μόνο να παραιτηθούν.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Snoob είπε

Μερικές επισημάνσεις:

1. Καταγγελία γίνεται μόνο επώνυμα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

2. Η επιθεώρηση εργασίας παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που αποδεικνύονται από άμεσα εξακριβώσιμα γεγονότα: λ.χ. καταγγελία ότι παραμένω ανασφάλιστος: ελέγχει αν έχω δηλωθεί στο ΙΚΑ, αν δεν έχω δηλωθεί επιβάλλει πρόστιμο.

3. Στα περιστατικά που περιγράφει ο TS δεν θα παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας. Θα καλέσει μεν την εταιρία εφόσον γίνει καταγγελία, η εταιρία θα διαψεύσει το περιεχόμενο της καταγγελίας, λήξη.

Ακριβώς όπως τα λέει ο φίλος Snoob έχουν τα πράγματα.

Το μόνο που πιστεύω μπορεί να γίνει, είναι να κάνεις κριτική και αξιολόγηση της επιχείρισης στο glassdoor και το ideed που είναι site για ανεύρεση εργασίας με αξιολόγηση των επιχειρήσεων από τους χρήστες. Τα προηγούμενα προστατεύουν την ανωνυμία των χρηστών. Οι άλλοι χρήστες μπορούν να δουν τα σχόλια πριν πιάσουν δουλειά σε μια επιχείρηση που δεν γνωρίζουν.

Θα πρότεινα σε όλους μας την αντικειμενική κριτική των επιχειρήσεων που δουλεύουμε, πιστεύω πως είναι δικαίωμά μας, όπως οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να λένε ότι θέλουνε.

Τώρα βέβαια, μπορεί να πουν κάποιοι ότι δεν είναι όλα τα σχόλια αντικειμενικά και ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να τα μαγειρεύουν, αλλά αν προσέξετε όταν διαβάζετε τα σχόλια θα δείτε τις διαφορές πια είναι αντικειμενικά και πια όχι και όσο περισσότερα είναι τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αν γνωρίζετε και άλλα αντίστοιχα site σαν τα παραπάνω θα μπορούσαμε να τα συγκεντρώσουμε εδώ.

Το άλλο που μπορώ να φανταστώ είναι αν καταφέρει κάποιος να τον τραβήξει κάποιο βίντεο την ώρα που λέει τέτοια πράγματα και να το ανεβάσει σε youtube/facebook .

Λόγω ότι πήρε δημοσιότητα το θέμα με το σουπερμάρκετ το δείξαν στα  μμε. Βέβαια κανείς δεν ξέρει μετά πως θα κινηθεί νομικά ο επιχειρηματίας και τι μπορεί να σου κάνει.

Το πρόβλημα στην Ελληνική επιχειρηματικότητα σε σχέση με την υπόλυπη Ευρώπη είναι ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία των εργδοτών δεν έχει την βασική εκπαίδευση (αλλά και παιδεία) (παράδειγμα πηγής που είχα πρόχειρη https://dasta.uom.gr/Moke/files/lessons/BSAS/Lessons_11_12.pdf ) και το ίδιο δυστυχώς έχω ζήσει και για ένα μέρος του ίδιου του προσωπικού όπου κάνουν σαν τους λύκους, γιατί στην τελική το προσωπικό κάνει την επιχείρηση και το κακό κλίμα (και όσο ανεβαίνει η κλίμακα ανεβαίνει και η ευθύνη γι αυτό), δεν ξεκινάει από κάτι μαγικό.

Εδώ όλοι οι εργοδότες έχουν την δικαιολογία ότι δεν βγαίνουν και ότι οι μισθοί είναι ακριβοί κτλ. Από την άλλη λένε ότι δεν βρίσκουν σωστούς και έμπειρους υπαλλήλους με κατάλληλη εκπαίδευση.(πχ. αναφορά στις εκθέσεις talent shortage survey της manpower  ). Λογικό δεν είναι να μην μπορούν να βρούν υπαλλήλους με εμπειρία, αφού τους θέλουν τζάμπα? Παράδειγμα φίλος προγραμματιστής με δεκαετή εμπειρία στην Ιρλανδία δουλεύει με 7500€ μισθό και εδώ του κάνανε προσφορά πέρυσι για 1200€. Σκεφτείτε ότι οι προγραμματιστές στην Βουλγαρία πέρνουν περισσότερα από τους Έλληνες και με μικρότερο κόστος διαβίωσης. Τώρα πως η εταιρία στην Ιρλανδία και στις άλλες χώρες του κόσμου μπορούν να πληρώνουν τέτοιους μισθούς και να βγάζουν και κέρδος, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω και μην μου πείτε ότι είναι η φορολογία ο λόγος, γιατί 30% έχουν στον Καναδά 35% στην Αμερική κτλ. και πάλι δουλεύουν μια χαρά.

Πιστεύω ότι απλά δεν ξέρουμε πως να δουλέψουμε αποδοτικά όπως οι έξω (μιλάω για την οργάνωση των επιχειρήσεών μας και τους επιχειρηματίες) γι αυτό τρέχουμε με τα 12ωρα και την ψυχολογική πίεση.

• Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Ισως επειδή έχουμε καεί απο αφεντικά και όχι απο υπαλλήλους.Αλλωστε τα αφεντικά μπορούν να διώξουν υπάλληλο ,οι υπάλληλοι μπορούν μόνο να παραιτηθούν.

Ναι, και;

Τι ακριβώς μας λέει αυτό; Υπάλληλος είσαι, από αφεντικά θα έχεις καεί. Ο εργοδότης θα έχει καεί από υπαλλήλους. Ο καθένας με τις εμπειρίες του (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, μόνος μου, δεν έχω υπαλλήλους, για τους πρόθυμους να εικάσουν γιατί γράφω αυτά που γράφω).

Το γυρνάτε πάλι σε μια παντελώς ανούσια συζήτηση, "τα κακά αφεντικά", "οι καημένοι οι εργαζόμενοι". Οκ, σεβαστός ο πόνος του καθενός, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ανακεφαλαίωση:

Πρότειναν στον TS στην αρχή του νήματος να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας. Λογικό ως σκέψη.

Ρώτησα και έμαθα, και μάλιστα (αντίθετα με ό,τι φαντασιώνονται οι κάτμαν αυτού του νήματος) από πολλαπλές πηγές (και όχι "χωρίς δεύτερη σκέψη") πως στις συγκεκριμένες καταγγελίες η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα παρέμβει.

Εξήγησα, στη βάση των πληροφοριών που έλαβα, από ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τέτοιες υποθέσεις, ότι μόνο δικαστικά μπορείς να κινηθείς, καταθέτοντας αγωγή, η οποία πρέπει να υποστηριχτεί από μαρτυρίες, ειδάλλως είναι ο λόγος σου απέναντι στο λόγο του καταγγελόμενου.

Αυτά έγραψα, αναλυτικά.

Και διαβάζω για καμμένους και για συνδικαλιστές, με παραθέσεις στα μηνύματά μου (γι' αυτό και απαντώ), πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που έγραψα.

Πιο απλά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Στην τελική, ας πάει στην Επιθέωρηση Εργασίας της περιοχής του ο ενδιαφερόμενος, κι αν του πουν ότι παρεμβαίνουν, θαυμάσια, να το γράψει εδώ, να ενημερωθούμε, και ποιο γραφείο του το είπε, γιατί εκεί όπου ξέρω εγώ είπαν τα αντίθετα και τους παρέπεμψαν να λύσουν τις διαφορές τους δικαστικά (για εξυβρίσεις, δηλαδή).

Καλή συνέχεια σε όλους.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...