Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Πρόσφατα πήρα 2 walkie talkie   τα οποία λέει θεωρητική απόσταση 10 χιλιόμετρα, Τα πήρα για χρήση στο χιονοδρομικό για να μην ψαχνόμαστε στης πίστες. 

Τα δοκίμασα μέσα στην πόλη και δεν πάιζανε σε απόσταση πάνω απο 700 μέτρα.

Εχω κάνει κάποια ρυθμηση λάθος η απλά δεν παίζουν λογο κτηρίων?

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σίγουρα τα κτήρια ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας.

Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, τα απλά ασύρματα dect, γράφουν ότι πιάνουν 300μ σε ανοιχτό χώρο, 50μ σε κλειστό χώρο.

Από εκεί και πέρα, το ίδιο το κανάλι που θα χρησιμοποιήσεις, παίζει ρόλο στη σκέδαση του σήματος.

Όσο χαμηλότερη συχνότητα (υψηλότερο μήκος κύματος) τόσο λιγότερο απορροφάται το σήμα από τους τοίχους, επομένως το κύμα ταξιδεύει μακρύτερα μέσω σκεδάσεων.

Για να πάρεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση, επέλεξε το χαμηλότερο (ελεύθερο) κανάλι στα VHF ( από 136MHz βλέπω ότι ξεκινάει) κι επανέλαβε τη δοκιμή.

Επεξ/σία από solution1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την εμβέλεια που αναφερουν ολοι οι πομποδεκτες στα χαρακτηριστικά  ειναι οπτικη επαφη αλλα κ παλι παιζει ρολο κ ο καιρος.

Εχω τα uv5r της ιδιας εταιρείας κ σε ταξιδια που κανω ευρωπη στους αυτοκινητοδρομους εχω βγαλει κ 5χιλ εμβέλεια  κι ολα αυτα με ονομαστικα 5w . Αν δεν σου κανει η εμβέλεια σου δινει κ αλλες κεραιες με περισσότερα db

Επεξ/σία από bill_zaf
Δημοσ.

ρυθμιση θελει σιγουρα , για το χιονοδρομικο μια χαρα ειναι .......ριξε μια ματια που να μην εκπεμπεις για να περνας απαρατηρητος

αλλα να προσεχεις γιατι αυτο το μηχανακι απαιτει αδεια ραδιοερασιτεχνη για να μιλας και μπορει να μπλεξεις....

Δημοσ.
6 ώρες πριν, solution1 είπε

Σίγουρα τα κτήρια ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας.

Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, τα απλά ασύρματα dect, γράφουν ότι πιάνουν 300μ σε ανοιχτό χώρο, 50μ σε κλειστό χώρο.

Από εκεί και πέρα, το ίδιο το κανάλι που θα χρησιμοποιήσεις, παίζει ρόλο στη σκέδαση του σήματος.

Όσο χαμηλότερη συχνότητα (υψηλότερο μήκος κύματος) τόσο λιγότερο απορροφάται το σήμα από τους τοίχους, επομένως το κύμα ταξιδεύει μακρύτερα μέσω σκεδάσεων.

Για να πάρεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση, επέλεξε το χαμηλότερο (ελεύθερο) κανάλι στα VHF ( από 136MHz βλέπω ότι ξεκινάει) κι επανέλαβε τη δοκιμή.

Εγω εβαλα την μεγαλύτερη γιατι νόμιζα οτι θα πηγαινει ποιο μακρυα..

Εχει 2 διαφορετικους αριθμους πάνω και κάτω να βαλω το μικρότερο και στα 2?

Επίσης λές χαμηλότερο ελέυθερο κανάλι δηλαδή να μην το χρησιμοποιει κάποιος άλλος? να μην ακουω ομιλίες κτλ?  

4 ώρες πριν, kostasbm είπε

ρυθμιση θελει σιγουρα , για το χιονοδρομικο μια χαρα ειναι .......ριξε μια ματια που να μην εκπεμπεις για να περνας απαρατηρητος

αλλα να προσεχεις γιατι αυτο το μηχανακι απαιτει αδεια ραδιοερασιτεχνη για να μιλας και μπορει να μπλεξεις....

το εχω ακουσει οτι ειναι παράνομα αλλά δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα γιατι θα το εχουμε στο βουνο, αν δεν ειναι χρονοβόρα η διαδικασία ισος βγάλω και την άδεια 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, mastoras007 είπε

Εγω εβαλα την μεγαλύτερη γιατι νόμιζα οτι θα πηγαινει ποιο μακρυα..

Εχει 2 διαφορετικους αριθμους πάνω και κάτω να βαλω το μικρότερο και στα 2?

Επίσης λές χαμηλότερο ελέυθερο κανάλι δηλαδή να μην το χρησιμοποιει κάποιος άλλος? να μην ακουω ομιλίες κτλ?  

το εχω ακουσει οτι ειναι παράνομα αλλά δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα γιατι θα το εχουμε στο βουνο, αν δεν ειναι χρονοβόρα η διαδικασία ισος βγάλω και την άδεια 

καταρχην οι τιμες που δινουν είναι πάντα θεωρητικές, με οπτικη επαφη και ιδανικές συνθήκες έχω μιλήσει παρνηθα ευβοια με τετοιο μηχανάκι. 

οι αριθμόι πάνω και κάτω είναι για να μπορείς να ακους 2 διαφορετικά κανάλια αλλά και με τη χρήση α/β  να μπορεις να αλλάζεις και τη συχνότητα που εκπέμπεις.

Εχε στο νου σου όπως είπαν παραπάνω πως είναι όντως παράνομη η λειτουργία του , και πως επειδη τα ιδια χρησιμοποιούν αστυνομια/πυροσβεστικη/ εκαβ μπορείς να προκαλέσεις κάποια παρεμβολή και να σε τρέξουν αν εχουν όρεξη. Σίγουρα η χρήστη στο ΄βουνό΄ δεν θα ενοχλήσεις τόσο, αλλά ναι μεν αλλα...

Η αδεια και το πτυχιο ραδιοερασιτέχνη , πέρα από το ότι θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πειράζεις και τί είναι η κάθε ρύθμιση θα σου δώσει και τις γνώσεις που σου λείπουν για να μην ενοχλείς κανέναν. 

Υπάρχουν συχνότητες που είναι καθαρά για δορυφορικές επικοινωνίες,συχνότητες που είναι για μεταφορά εικόνας, αναμεταδοτών και επαναληπτών ή της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας. καλώς η κακώς δεν είναι παιχνίδι. 

Συμβουλή μου πάρε ενα cb τωρα που άνοιξε ο νόμος ή μεινε στα pmr 446 . 

διαφορετικά κάνε μαθήματα (δωρεαν είναι) σε κάποιο από τους συλλόγους (για παράδειγμα Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών ) και πρώτα από όλα rtfm . ;)

φιλικά 

73 de SY1BMK

Δημοσ.
2 ώρες πριν, georgeps21 είπε

Συμβουλή μου πάρε ενα cb τωρα που άνοιξε ο νόμος ή μεινε στα pmr 446 . 

Τι εννοείς να πάρω cb? Επίσης τι εννοείς να μείνω στα PMR 446?

Αν μεινω εκει PMR 446 δεν θα ενοχλήσω καποιον?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, mastoras007 είπε

Τι εννοείς να πάρω cb? Επίσης τι εννοείς να μείνω στα PMR 446?

Αν μεινω εκει PMR 446 δεν θα ενοχλήσω καποιον?

Υπαρχουν τα CB, ασυρματοι που εκπέμπουν σε άλλη μπάντα,με άλλη διαμόρφωση και περισυ με νομο ξανα άνοιξαν για χρήση στο κοινό.

Οχι δεν εννοω να μεινεις στα 446MHz , εννοώ να μείνεις στις μικρές νομιμες συσκευες που εκπέμπουν 0.5Watt αντί για την δικιά σου που εκπέμπει 5watt.

Από την άλλη θα είναι πολύ πιο safe να εκπέμπεις στη μπάντα 446 στις παρακάτω συχνότητες, και να κατεβάσεις την εκπομπή στο Low  που είναι 1 Watt, ΑΛΛΑ παλι δεν μπορεί κανένας να σου εγγυηθεί ότι δεν θα μπλέξειες σε πιθανό έλεγχο. 

α.α. καναλιού Συχνότητα (MHz)
1 446.00625
2 446.01875
3 446.03125
4 446.04375
5 446.05625
6 446.06875
7 446.08125
8 446.09375

Κανονικά ακόμη και αυτό που προτείνω είναι παράνομο, καθώς με βάση νόμου η μπάντα 446 πρεπει να χρησιμοιποιείται αποκλειστικά μεχρι 0.5watt   και με ασυρματο χωρις αποσπώμενη κεραία. Επίσης κινδυνέυεις να παρεμβάλεις τους γειτονικούς ασυρμάτους που μπορεί να χρησιμοποιουν εκπομπή βάση νόμου και να τους 'πατας' με τη δυνατότερη εκπομπή σου.

Απο wikipedia: 

"Στην Ελλάδα η διάθεση και η χρήση συσκευών PMR446 επιτράπηκε με την ΚΥΑ 4100/2002 (ΦΕΚ 328Β/2002)[4]. Για την αγορά και χρήση των συσκευών αυτών δεν απαιτείται κανενός είδους άδεια. Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται η λειτουργία PMR446 στην περιοχή συχνοτήτων 446,000MHz - 446,100MHz, με διαχωρισμό διαύλων (καναλιών) 12,5kHz, με μέγιστη ισχύ εκπομπής 500mW και διαμόρφωση συχνότητας (narrow FM - 16KF3E). Οι συσκευές πρέπει να είναι φορητές (τύπου walkie-talkie), με μη αποσπώμενη κεραία. Με βάση τα παραπάνω, στην Ελλάδα επιτρέπεται η χρήση των πρώτων 8 αναλογικών καναλιών PMR446"

φιλικά.

Επεξ/σία από georgeps21
Δημοσ.

Πφφ ολόκληρη ιστορία.

Για ενα χιονοδρομικό τα πηραμε να κανουμε το χαβα μας και θα βρω και τον μπελά μου απο πάνω κοιτα να δεις.

Εντομεταξύ πρίν λίγες μερες εκοβα βόλτες με το ποδήλατο και καναμε δοκιμές μέσα στην πόλη να δουμε μεχρι που φτάνει.

Θα δω μηπος γραφτώ και πάρω αυτο το δίπλωμα αλλιως θα εμφανίζω και ανοίγω πάνω στο βουνό μόνο 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mastoras007 είπε

Πφφ ολόκληρη ιστορία.

Για ενα χιονοδρομικό τα πηραμε να κανουμε το χαβα μας και θα βρω και τον μπελά μου απο πάνω κοιτα να δεις.

Εντομεταξύ πρίν λίγες μερες εκοβα βόλτες με το ποδήλατο και καναμε δοκιμές μέσα στην πόλη να δουμε μεχρι που φτάνει.

Θα δω μηπος γραφτώ και πάρω αυτο το δίπλωμα αλλιως θα εμφανίζω και ανοίγω πάνω στο βουνό μόνο 

καλυτερα ενα cb να κανεις τη δουλεια σου, χωρις αδειες, και παραβολα, και κανεις και τη κουβεντα σου. Οι ραδιοερασιτεχνικοι ασυρματοι δεν ειναι ΄παιχνιδι' και το κρατος δεν το βλεπει ετσι καλως η κακως. Τωρα γιατί σου το πουλησαν ειναι αλλη ιστορια που δεν φταιει ο καταναλωτης.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, mastoras007 είπε

Αν σε έβλεπε κανείς να το κουβαλάς επάνω σου και να μιλάς, θα είχες μπλέξει... Ναι, είναι παράνομο να κατέχεις και να χρησιμοποιείς πομποδέκτη χωρίς πτυχίο και άδεια, και ο δικός σου δεν είναι καν 5w, είναι 8w και μπορείς άθελά σου να προκαλέσεις παρεμβολές αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά..

Παλιότερα, πωλούνταν παρόμοια μηχανήματα καλύπτοντας τα προσχήματα, με προγραμματισμένες από πριν τις 8 "επιτρεπόμενες" συχνότητες των pmr και τα διέθεταν σαν τέτοια (άσχετα αν εκπέμπαν σε δεκαπλάσια ισχύ από την επιτρεπόμενη, μπορούσαν να προγραμματιστούν σε οποιαδήποτε άλλη συχνότητα και είχαν αποσπώμενη κεραία).. Τώρα βλέπω, ούτε καν αυτό... Και τα διαφημίζουν σαν walkie-talkie....

Όπως σωστά γράφτηκε, για να μη βρεθείς παραπάνω μπλεγμένος, προσπάθησε τουλάχιστον να το χρησιμοποιείς μόνο σε κάποια από τις 8 συχνότητες που σου έγραψε ο georgeps21 παραπάνω και μην το δουλεύεις με την πλήρη ισχύ στα 8w.

73 de SV1OAC

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...