Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ενα sudo rm -r ειναι δεν ξερω γιατι το κανουμε θεμα.
Εσυ να τα βλεπεις, ολα αυτα ειναι απορροια των GUI λυσεων που σας χαλαει το terminal.

• Απαντ. 442
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Rockdye είπε

Ενα sudo rm -r ειναι δεν ξερω γιατι το κανουμε θεμα.
Εσυ να τα βλεπεις, ολα αυτα ειναι απορροια των GUI λυσεων που σας χαλαει το terminal.

Ειναι read-only η φαση με τον εξωτερικο δισκο.Δες τα σκρινσοτς.Κατι αλλο παιζει. Focuuuuussss :)

Δημοσ.

Η αρχική διατύπωση:

«σήμερα θέλησα να διαγράψω μερικά αρχεία από τον δεύτερο σκληρό που έχω στον υπολογιστή και δεν με αφήνει να κάνω rename ή delete κάποιο αρχείο.»

Ας μάθουν να λένε ότι εχουν dual boot. Το thread είναι για Linux. 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Rockdye είπε

Ας μάθουν να λένε ότι εχουν dual boot.

Το οτι υπαρχουν δυο δισκοι δεν σημαινει οτι υπαρχουν και δυο λειτουργικα.Μπορει και να υπαρχουν.Αλλα δεν υπαρχει αποδειξη για αυτο απο τα γραφομενα.

Οσο υπαρχουν ανθρωποι που δεν μπορουν να κρινουν ποσες πληροφοριες πρεπει να δωσουν για ενα θεμα , τοσο πιο επικινδυνοι ειναι την ωρα των εκλογων ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@mphxths Αν βγει ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα, θα βάλεις υπογραφή για 1 μήνα «I use Arch btw” μην σου πω εικόνες προφίλ πανό κ όλα αυτά τα καγκουρικα 😜

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Read only filesystem. Οπότε ο δίσκος είναι προσαρτημένος μόνο για ανάγνωση. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε dual boot συστήματα με windows, όπου τα τελευταία έχουν κλειδώσει το δίσκο είτε επειδή είναι ενεργοποιημένο το fast startup, είτε επειδή δεν έγινε σωστά η επανεκκίνηση/απενεργοποίηση του υπολογιστή από τα windows κλπ. Βέβαια σε τέτοια περίπτωση συνήθως αναφέρεται στο σφάλμα κάτα την προσπάθεια διαγραφής/μετονομασίας ένα σχετικό μήνυμα που προτρέπει το χρήστη να κάνει έλεγχο του δίσκου από τα windows.

Η άλλη περίπτωση είναι να μην είναι εγκατεστημένο το ntfs-3g ή να μη γίνεται η αυτόματη προσάρτηση από το σύστημα με δικαιώματα εγγραφής. Και αυτά βέβαια δύσκολο να συμβαίνουν μιας και οι ubuntu διανομές(και οι περισσότερες άλλες) τα κάνουν αυτόματα. Μπορεί βέβαια, λόγω του ότι το ubuntu είναι "σφιχτό" σχετικά με τις εξαρτήσεις μεταξύ πακέτων, να έγινε ενδιάμεσα κάποια απεγκατάσταση άλλου πακέτου και να πήρε μαζί της και το ntfs-3g.

Οπότε:

1. Αν έχεις windowς, μπαίνεις στα windows, τα αφήνεις να φορτώσουν, απενεργοποιείς το fast startup, κάνεις και έναν έλεγχο του δίσκου από εκεί ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν χρειάζεται επιδιόρθωση.

2. Αν τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα(ή δεν υπάρχουν windows εγκατεστημένα), ελέγχεις αν το ntfs-3g είναι εγκατεστημένο, και το εγκαθιστάς αν δεν είναι.

3. Αν ούτε κι αυτό έχει αποτέλεσμα, δοκιμάζεις να παρακάμψεις την αυτόματη προσάρτηση απ' το σύστημα, για την περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν έχει δικαιώματα εγγραφής, με την επεξεργασία του αρχείου fstab

sudo mkdir /media/data

sudo nano /etc/fstab 

Προσθέτεις στο αρχείο την παρακάτω γραμμή:

/dev/sdX    /media/data    ntfs-3g uid=1000,gid=1000,dmask=000,fmask=0000,noauto,x-systemd.automount    0    0

στο sdΧ στη θέση το Χ βάζεις το γράμμα που αντιστοιχεί στο δίσκο σου, αφού έχεις δύο μάλλον θα είναι sdb

για αποθήκευση του αρχείου πατάς ctrl+s και για να βγεις από τον nano ctrl+x.

• Like 2
Δημοσ.
17 ώρες πριν, htaccess είπε

Δεν πρόκειται.... μην παιδεύεσαι, τα έχει μπλοκάρει η microsoft.

Ρίξε μία ματιά εδώ > https://github.com/stanfieldr/ghetto-skype opensource εναλλακτικό για το skype , το λειτουργούσα παλαιότερα χωρίς πρόβλημα. :)

Αν το γυρίσω σε παλια έκδοση windows πχ windows 98 θα δουλεύει το skypeq

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, mphxths είπε

Μ'αρεσει που ξεκινησατε ολοι να δινετε λυσεις χωρις να ρωτησετε τα βασικα π.χ. διανομη , filesystem , disk health , mount options , τι λυσεις βρηκε και δοκιμασε , κλπ.

Εξωτερικος δισκος που απο οσο δειχνει το σκρινσοτ ... read only... Παμε παλι λυσεις χαχαχα :)

Καλησπέρα και πάλι, λόγω δουλεια δεν μπόρεσα να μπω νωρίτερα, σας ευχαριστώ όσι ασχοληθήκατε για το πρόβλημά μου.

Ο σκληρός αυτός, έχει κάποια downloads μου, κάποιες φωτογραφίες κτλ. Δεν ξέρω αν επηρεάζει αλλά έχει μέσα και ένα back up των windows που το είχα κάνει με το Aomei πρόγραμμα και ISO για το pop os. Πάντως OS εγκατεστημένο για να μπουτάρει δεν έχω. Ειπλέον ο σκληρός είναι δεύτερος σκληρός μέσα στον υπολογιστή συνδεδεμένος με SATA όχι εξωτερικο σκληρός (αν καταλάβατε κάτι τέτοιο σόρρυ).

Τον είχα φορμάρει πριν χρόνια, ο τύπος του είναι NTFS. Επίσης, η λύση που δοκίμασα η μία ήταν η εντολή που πρότεινε και ο @htaccess + μία εντολή ακόμη που δεν μπορώ να την βρω τώρα.

Επειδή ο φίλος @mphxths αναφερει κάποια πράγματα, να του πω ότι καλώς ή κακώς η χρόνια ενασχόληση με τα windows σε κάνει λίγο ράθυμο σε θέματα γνωστικού επιπέδου. Διανομή έχω αναφέρει στο δεύτερο μου ποστ (Pop OS). Το ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να φαίνονται στα δικά μου μάτια σημαντικά προς αναφορά, είναι θέμα ασχετοσύνης όχι βαρεμάρας ή ότι έχω όρεξη να σας σπάω μπάλες επειδή δεν έχω τι να κάνω.

Εννοώ πως προφανώς δεν φαντάστηκα πως το mount option παίζει κάποιο ρόλο. Το οποίο είναι mount at start up στην προκειμένη περίπτωση. Επίσης health δεν βρήκα πως να το δω, βλέπω ενα Disk condition OK.

EDIT: Εγκατέστησα nautilus admin αλλά  με δεξί κλικ  Open as administrator αλλά σε κανένα αρχείο δεν υπάρχει επιλογή open in terminal και επιπλέον δεν τα έχει επιλογή διαγραφή.

Επεξ/σία από Hawk_K
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Tρέξε ενα sudo fdisk -l και δώσε output. (ps μην δινεις σημασια στον mphxth, δουλευει manjaro, δεν του μιλαμε)

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραια, τώρα θα κάνουμε mount προσωρινά τον /dev/sdb που είναι ο δισκος που εχεις τα αρχεια που θες. Μετά καλό θα ήταν να τον κάνουμε ext4 να σε ευχαριστεί το linux.

sudo su
mkdir /mnt/media
mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt/media
exit

Μετα άνοιξε τον file explorer, και πληκτρολογησε /mnt να πας στον δισκο σου κ να παρεις τα αρχεια.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Rockdye είπε

Ωραια, τώρα θα κάνουμε mount προσωρινά τον /dev/sdb που είναι ο δισκος που εχεις τα αρχεια που θες. Μετά καλό θα ήταν να τον κάνουμε ext4 να σε ευχαριστεί το linux.

sudo su
mkdir /mnt/media
mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt/media
exit

Μετα άνοιξε τον file explorer, και πληκτρολογησε /mnt να πας στον δισκο σου κ να παρεις τα αρχεια.

Eκτελώνστας την τρίτη εντολή βγαίνει το παρακάτω.

Screenshot from 2020-04-04 17-03-20.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
sudo umount /dev/sdb1
sudo ntfsfix /dev/sdb1 

και ξαναπροσπάθησε με 

sudo ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/media

Επεξ/σία από Επισκέπτης
umount
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, monoxromos είπε

Αν το γυρίσω σε παλια έκδοση windows πχ windows 98 θα δουλεύει το skypeq

Επειδη το θεμα εγινε αχταρμας με τον καθενα να γραφει το προβλημα του, και επειδη βαριεμαι να βοηθησω τον καθενα, ας γραψω μονο για το skype και ελπιζω να το δει ο χρηστης που ενδιαφερεται για 32αρα διανομη.

Ο μονος αξιοπιστος τροπος να εχεις σημερα skype σε 32αρι λινουξ ειναι να βαλεις τον chromium που σου δινει η διανομη και να μπαινεις με αυτον στο web.skype.com. Σαν σελιδα, εχει ΟΛΕΣ τις δυνατοτητες του κανονικου (ο θεος να το κανει κανονικο βασικα) skype, εκτος απο το minimize στο tray.
Το ghetto-skype ειναι πλεον παρωχημενο επειδη ακομα και στην νεοτερη εκδοση του, την 1.6.0 που βγηκε το 2018, ηταν χτισμενο με παλιοτερες βιβλιοθηκες και εβγαζε ενα σωρο κουσουρια οπως θα δεις στα issue reports στο github του.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Rockdye είπε

sudo umount /dev/sdb1
sudo ntfsfix /dev/sdb1 

και ξαναπροσπάθησε με 

sudo ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/media

ήμουν προτεργάτης στο να παρεκλίνει το θέμα της πορείας του, οπότε ζητάω συγνώμη, δεν θα ξαναποστάρω εδώ για κάποιο πρόβλημα.

Τέλος, να πως με τα παραπάνω λύθηκε το θέμα. Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν και τον @Rockdye λίγο περισσότερο :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...