Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, sakura22 said:

Έχετε να προτείνετε κάποιο καλό, σχετικά φθηνό, ορθογώνιο/τετράγωνο, βαθύ ταψί;

Super Market, IKEA, κλπ θα βρεις άπειρα σε ο,τι κόστος θέλεις! :)

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έφτιαξα χτες το πρωί σήμερα έχουν μείνει 4-5 κομμάτια.Βγήκε τέλειο.

Δεν είχα ξαναφτιάξει μου αρέσει να πειραματίζομαι σε φαγητά.Πάντα μου άρεσε το καταίφι και νόμιζα ότι ήταν δύσκολο αλλά τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι υπολόγιζα.

ΣΥΝΤΑΓΗ.

1 κιλό καταίφι από mart πήγαν περίπου τα 600-700 γραμμάρια νομίζω 3,80 ευρώ

250 γρ. βούτυρο αγελάδας φτηνό πήρα δεν θα πω από που εσύ πάρτε ότι θέλετε 1,65 ευρώ γιατί το βρήκα σε εβδομαδιαία προσφορά.

Λίγο καρύδι τριμμένο στο μπλέντερ από δικό μου που είχα στο ψυγείο λίγη κανένα για άρωμα λίγη βανίλια και 4-5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για τη γέμιση

ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη 52 λεπτά από bread factory 600 γραμμάρια νερό μία μεγάλη κουταλιά γλυκόζη 1 μεγάλη κουταλιά μέλι 2 βανίλιες.Στην φωτιά και μόλις βράσει 1-2 λεπτά τράβηγμα να κρυώσει.

Στη συνέχεια ξαίνουμε το καταίφι καλά να μην είναι κολλημένο παίρνουμε από λίγο βάζουμε μία κουταλιά  γέμιση και τυλίγουμε καλά ούτε σφιχτά ούτε χαλαρά σε κομμάτια επιλογής μας εγώ τα έκανα μεγάλα και χορταστικά όπως βλέπετε . Τα ταψί μου είναι μεγάλο περίπου 25-27 πόντους χ 35.

Λιώνουμε το βούτυρο και όπως είναι ζεστό ρίχνουμε 1-2 κουταλιές στο κάθε καταίφι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 70-80 λεπτά περίπου και μέχρι να πάρει καλά χρώμα από πάνω.Μην το φοβάστε και το βγάλετε άψητο.Δεν καίγεται αλλά θέλει πολύ καλό ψήσιμο.

Μόλις το βγάλουμε ζεστό όπως είναι ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέχρι να σκεπάσει σχεδόν όλο το καταίφι. Μην φοβάστε θα το ρουφήξει.

Σε κανένα μισάωρο βγάζουμε 1-2 κομμάτια για δοκιμή.:D Φυσικά δεν συνιστάται σε όσους κάνουν διατροφή.:P

Κόστος περίπου 5 - 6 ευρώ αλλά σκεφτείτε ότι είναι περίπου η διπλή ποσότητα από αυτό που έχουν τα συνηθισμένα στρογγυλά ταψάκια.

 

IMG_1503.JPG

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 9
  • Thanks 1
Δημοσ.

Παιδιά πείτε μου έναν τρόπο να μην χύνεται το τυρί της πίτσας έξω από την πίτσα επειδή λιώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος!

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Ίσως να μην βάζεις τυρί περιμετρικά της πίτσας για κάνα εκατοστό ; 

Άλλη λύση που σκέφτομαι είναι να την κάνεις σε βαθύ ταψί και με διάμετρο ίση με αυτή του ταψιού :P

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, skiabox είπε

Παιδιά πείτε μου έναν τρόπο να μην χύνεται το τυρί της πίτσας έξω από την πίτσα επειδή λιώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος!

Ευχαριστώ!

Μη βάζεις τυρί μέχρι έξω έξω. Περιμετρικά άστο κενό 

Επεξ/σία από lek88
  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
15 hours ago, skiabox said:

Παιδιά πείτε μου έναν τρόπο να μην χύνεται το τυρί της πίτσας έξω από την πίτσα επειδή λιώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος!

Ευχαριστώ!

Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). 

Εγω την πετυχαίνω όπως θέλω από τότε που πήρα την πέτρα ψησίματος η οποία αναπτύσσει θερμοκρασίες πάνω από 350 βαθμούς όταν τη ζεσταίνεις για ώρα, κάτι που ο φούρνος μόνος του δεν το έπιανε. Σε 5-6 λεπτά έχω μια λεπτή και τραγανή βάση και τα υλικά στη θέση τους από πάνω. :)

  • Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, billdanos είπε

Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). 

Εγω την πετυχαίνω όπως θέλω από τότε που πήρα την πέτρα ψησίματος η οποία αναπτύσσει θερμοκρασίες πάνω από 350 βαθμούς όταν τη ζεσταίνεις για ώρα, κάτι που ο φούρνος μόνος του δεν το έπιανε. Σε 5-6 λεπτά έχω μια λεπτή και τραγανή βάση και τα υλικά στη θέση τους από πάνω. :)

τρελέ μου δώσε κάνα λινκ γιατι με γκουγκλαρισμα πέφτω σε μεγαλο εύρος τιμών, αμα εγκρίνεις του 10ευρου πχ μην σκάμε την κατοσταρου. Προθέρμανση πόση ωρα θελει αυτο το πραγμα, δηλαδη εκτος απο την τελική γεύση, γλιτώνεις και χρονο προθερμανσης-ρεύμα;

  • Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, le vent nous porterAAAA said:

τρελέ μου δώσε κάνα λινκ γιατι με γκουγκλαρισμα πέφτω σε μεγαλο εύρος τιμών, αμα εγκρίνεις του 10ευρου πχ μην σκάμε την κατοσταρου. Προθέρμανση πόση ωρα θελει αυτο το πραγμα, δηλαδη εκτος απο την τελική γεύση, γλιτώνεις και χρονο προθερμανσης-ρεύμα;

Αν το ζητούμενό σου είναι η οικονομία, τα ξεχνάς όλα και φτιάχνεις αυτό που σε καλύπτει. 

Για να πιάσεις μεγάλη θερμοκρασία στον οικιακό φούρνο, αναγκαστικά θα ξοδέψεις αρκετή ενέργεια και χρειάζεσαι πέτρα ή μαντέμι αρκετού πάχους και καλής ποιότητας για να μπορεί να συγκεντρώσει θερμοκρασία και να την κρατήσει (ξεκινάνε από 40-50 ευρώ και ανεβαίνουν).

Εγώ την πέτρα τη βάζω στη μεσαία θέση του φούρνου στις αντιστάσεις πάνω/κάτω, βάζω τη θερμοκρασία στο μέγιστο (250+) και πατάω και το κουμπί της γρήγορης προθέρμανσης που τα κάνει να δουλεύουν όλα στο full. Μετά από περίπου 20-30 λεπτά η πέτρα έχει θερμοκρασία 320-340 βαθμών (τη μετράω με θερμόμετρο υπερύθρων)! Απο κει και πέρα μόλις η πίτσα είναι έτοιμη στο ξύλινο φτυάρι μου, σβήνω το φούρνο και την ρίχνω πάνω στην πέτρα. Σε 4-5 λεπτά είναι έτοιμη με λεπτή και τραγανή βάση και τέλεια λιωμένα τα από πάνω. :) 

http://mypizzaproject.com/about

  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ε αυτο Εννοούσα καλε, αλλο μιση ωρα και αλλο κάνα δίωρο που λεει ο Άκης (οχι με πέτρα)

και το θεμα της οικονομίας το κοιτάζω σφαιρικως, απο το να δίνω δεκαευρα για ζύμες λαδερες και κατεψυγμένες με Γκουντα κλπ, αξίζει

αλλα δυο ωρες να καίει ο φούρνος γιαΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ τον λυπάμαι πραγματικά, οποτε θενκς για την ιδέα σου

 

 

Επεξ/σία από le vent nous porterAAAA
  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Επίσης μετά από άπειρες δοκιμές, για τα δικά μου γούστα η σωστή ζύμη* είναι:

1 & 1/4 της κούπας** αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα ζεστό νερό

1 κουταλάκι πολύ κοφτό μαγιά σκόνη

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι γλυκόζη*** αυτή τη συμπυκνωμένη στα βαζάκια που είναι σχεδόν άγλυκη

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

 

* Αυτές οι ποσότητες κάνουν μια μεγάλη πίτσα για 2 άτομα που τρώνε ...φυσιολογικά ή για έναν που τρώει πολύ! 😛 

** Την ίδια κούπα χρησιμοποιούμε για να μετράμε τα υλικά ε, δεν θέλω ανόητες ερωτήσεις! 

*** Αντί για γλυκόζη κάνει και ένα κουταλάκι ζάχαρη αλλά έχω παρατηρήσει πως με τη γλυκόζη γίνεται πιο crispy! 

 

Ρίχνουμε στο χλιαρό νερό τη γλυκόζη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και τα αφήνουμε στην άκρη για κάνα 10λεπτο μέχρι να βγάλει αφρό στην επιφάνεια.

Μετά τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια (στην αρχή θα κολλήσει όλο στα χέρια αλλά μετά απο μερικά μπινελίκια θα αρχίσει να ξεκολλάει). Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη ή λίγο νερό ανάλογα με τις ποσότητες που μετρήσαμε και το είδος του αλευριού.

Αφού γίνει μπάλα, το βάζουμε σε βαθύ πιάτο με αλεύρι στον πάτο για να ξεκολλήσει μετά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά εως μια ώρα. Ιδανικά μπορούμε να το φτιάξουμε το προηγούμενο βράδυ και να μείνει στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Θα φουσκώσει λιγότερο από το αν το αφήνουμε έξω αλλά θα είναι πιο σφιχτή η ζύμη για να την ανοίξουμε μετά σε λεπτό πάχος.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (αν έχουμε ξύλινο φτυάρι, το κάνουμε πάνω σε αυτό γιατί κολλάει λιγότερο και μπορούμε εύκολα μετά να τη ρίξουμε πάνω στην επιφάνεια ψησίματος) πρώτα με τα χέρια όσο μπορούμε και μετά με τον πλάστη μέχρι να γίνει λεπτή 2-3mm το πολύ. Αυτή η ζύμη όταν ψήνεται κάνει μέσα της "φουσκίτσες" και γίνεται τραγανή απ έξω και αφράτη στο κέντρο. 

PS: αν σας αρέσουν εκτρώματα τύπου pizza fun που έχουν πάνω της "παναγιάς τα μάτια" και με ένα κομμάτι χορταίνουν 3-4 άτομα, αγνοείστε τα παραπάνω και ανοίξτε στη μέση ένα καρβέλι ψωμί, βάλτε πάνω τα υλικά που θέλετε και ψήστε το στο φούρνο. 😛 

  • Like 7
  • Thanks 3
Δημοσ.
2 ώρες πριν, billdanos είπε

 

Μετά τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια (στην αρχή θα κολλήσει όλο στα χέρια αλλά μετά απο μερικά μπινελίκια θα αρχίσει να ξεκολλάει). Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη ή λίγο νερό ανάλογα με τις ποσότητες που μετρήσαμε και το είδος του αλευριού.

 

Περίπου την ίδια φτιάχνω για πεινιρλί - πίτσα εκτός από γλυκόζη.Βάζω ζάχαρη.Στην επόμενη θα βάλω γλυκόζη για δοκιμή.

Ένα μυστικό να αποφεύγουμε το πολύ κόλημα της ζύμης στα χέρια.Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία βαθιά λεκανίτσα ανοίγουμε λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά που έχουμε αραιώσει στο νερό και τα άλλα υλικά.Με ένα μεγάλο κουτάλι αρχίζουμε σιγά σιγά από τη μέσα μεριά της λακουβίτσας να παίρνουμε αλεύρι και το ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να δούμε ότι έχει αρχίσει να σφίγγει και πήρε το πολύ νερό και τότε βάζουμε χέρι :rolleyes: .Θα κολλήσει και πάλι στα δάχτυλα αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που κολλάει αν αρχίσουμε να ανακατεύουμε κατευθείαν με το χέρι.

Τώρα για να μην τρέχουν τα τυριά έξω εγώ χρησιμοποιώ άλλο κόλπο.Παίρνω τετράγωνο ταψί φτιάχνω μπόλικη και επαρκή ζύμη μέχρι τα άκρα και τη γυρίζω ελαφρά στις γωνίες προς τα πάνω. Να ξέρετε ότι στο τετράγωνο κλασικό εμαγιέ σε όσους δεν έχουν πέτρα όπως είπε ο billdanos ψήνεται καλύτερα και γίνεται τραγανή από κάτω.

  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
6 hours ago, billdanos said:

Να βάζεις λιγότερο τυρί και να μην είναι από αυτά που γίνονται εντελώς νερό όταν λιώνουν. Επίσης χρειάζεσαι μεγάλη θερμοκρασία στο φούρνο για να ψήνεται σχεδόν ακαριαία και όχι σε 20 λεπτά που την αφήνουν οι περισσότεροι (με ζύμη χοντρή λες και είναι ...παστίτσιο). 

Ακριβώς, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας αναγκαστικά αφήνουμε παραπάνω την πίτσα για να ψηθεί η ζύμη, με αποτέλεσμα το τυρί από πάνω να γίνεται χάλι ξεροψημένο...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...