Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε καινούργιο PC αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, όποτε παίζω κάποιο παιχνίδι ξεκινάει ένας ενοχλητικός τσιριχτός ήχος στα monitor ηχεία (humming, buzzing ή όπως θέλετε πείτε τον). Η "αλυσίδα" πάει ως εξής: Monitor ηχεία --> XLR καλώδια --> εξωτερική κάρτα ήχου --> USB καλώδιο που καταλήγει στη μητρική.

Άρχισα να το ψάχνω στο ίντερνετ, σε παρόμοιο θέμα πρότειναν να μπουν τα καλώδια ρεύματος των δύο ηχείων σε ξεχωριστή μπρίζα από αυτήν του υπολογιστή. Το έκανα και το buzzing μειώθηκε τόσο ωστέ να μην ακούγεται σχεδόν καθόλου, αν κόλλαγες όμως το αυτί σου στα ηχεία κάτι υπήρχε ακόμα. Επίσης αν ήθελα να προσθέσω ο,τιδήποτε στο πολύμπριζο που έβαλα τις μπρίζες των ηχείων (ακόμα και φορτιστή κινητού) επανερχόταν το buzzing, σε πολύ χαμηλότερο βαθμό όμως από ότι όταν ήταν στο πολύμπριζο με το PC. Με περαιτέρω αναζήτηση σε ένα άλλο forum κάποιος λέει πως βρήκε λύση αγοράζοντας αυτά τα δύο ground lifters. Το site είναι Αυστραλιανό οπότε σε κάτι πιο κοντινό βρήκα από Amazon αυτά τα αντίστοιχα. Ήρθαν σήμερα και τα δοκίμασα και απλά άλλαζαν κάπως το ύφος του buzzing, για την ακρίβεια το δυνάμωναν κιόλας, οπότε τζίφος κι εδώ.

Έχει κανείς ιδέα τι συμβαίνει και πως μπορώ να αποφύγω αυτό το θόρυβο; Είμαι άσχετος με το γενικότερο κομμάτι του ήχου και θα ήθελα να επαναφέρω τις μπρίζες των ηχείων στο πολύμπριζο που είναι και το PC για να είναι συμμαζεμένα όλα και να μη στέλνω καλώδια παντού μέσα στο δωμάτιο. Αναλυτικά το set-up του PC:

MoboASUS ROG MAXIMUS X HERO (WI-FI AC)

CPUINTEL i7 8700k

GPUMSI GTX 1080 TI GAMING

RAMG.SKILL TRINDENT Z 3200MHz CL14 32GB (2x16)

PSUEVGA SuperNova 850 G3 X1

COOLINGCORSAIR H115i PRO RGB 280mm

SSDSAMSUNG 970 EVO M.2 512GB

MonitorASUS ROG Swift PG279

SpeakersKRK Rokit 5 G3

Sound CardMackie Onyx Artist 1.2

Καλώδια XLRMetro PXJ-006

Πολύμπριζο: Crystal Audio CP6 1300J/70dB

Επεξ/σία από EverythingYouBelieve
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, EverythingYouBelieve είπε

Σε καινούργιο PC αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, όποτε παίζω κάποιο παιχνίδι ξεκινάει ένας ενοχλητικός τσιριχτός ήχος στα monitor ηχεία (humming, buzzing ή όπως θέλετε πείτε τον). Η "αλυσίδα" πάει ως εξής: Monitor ηχεία --> XLR καλώδια --> εξωτερική κάρτα ήχου --> USB καλώδιο που καταλήγει στη μητρική.

Άρχισα να το ψάχνω στο ίντερνετ, σε παρόμοιο θέμα πρότειναν να μπουν τα καλώδια ρεύματος των δύο ηχείων σε ξεχωριστή μπρίζα από αυτήν του υπολογιστή. Το έκανα και το buzzing μειώθηκε τόσο ωστέ να μην ακούγεται σχεδόν καθόλου, αν κόλλαγες όμως το αυτί σου στα ηχεία κάτι υπήρχε ακόμα. Επίσης αν ήθελα να προσθέσω ο,τιδήποτε στο πολύμπριζο που έβαλα τις μπρίζες των ηχείων (ακόμα και φορτιστή κινητού) επανερχόταν το buzzing, σε πολύ χαμηλότερο βαθμό όμως από ότι όταν ήταν στο πολύμπριζο με το PC. Με περαιτέρω αναζήτηση σε ένα άλλο forum κάποιος λέει πως βρήκε λύση αγοράζοντας αυτά τα δύο ground lifters. Το site είναι Αυστραλιανό οπότε σε κάτι πιο κοντινό βρήκα από Amazon αυτά τα αντίστοιχα. Ήρθαν σήμερα και τα δοκίμασα και απλά άλλαζαν κάπως το ύφος του buzzing, για την ακρίβεια το δυνάμωναν κιόλας, οπότε τζίφος κι εδώ.

Έχει κανείς ιδέα τι συμβαίνει και πως μπορώ να αποφύγω αυτό το θόρυβο; Είμαι άσχετος με το γενικότερο κομμάτι του ήχου και θα ήθελα να επαναφέρω τις μπρίζες των ηχείων στο πολύμπριζο που είναι και το PC για να είναι συμμαζεμένα όλα και να μη στέλνω καλώδια παντού μέσα στο δωμάτιο. Αναλυτικά το set-up του PC:

MoboASUS ROG MAXIMUS X HERO (WI-FI AC)

CPUINTEL i7 8700k

GPUMSI GTX 1080 TI GAMING

RAMG.SKILL TRINDENT Z 3200MHz CL14 32GB (2x16)

PSUEVGA SuperNova 850 G3 X1

COOLINGCORSAIR H115i PRO RGB 280mm

SSDSAMSUNG 970 EVO M.2 512GB

MonitorASUS ROG Swift PG279

SpeakersKRK Rokit 5 G3

Sound CardMackie Onyx Artist 1.2

Καλώδια XLRMetro PXJ-006

Πολύμπριζο: Crystal Audio CP6 1300J/70dB

Δοκιμάσατε να συνδέσετε την οθόνη και τα ηχεία με πρίζα ασφαλείας. Πιθανόν φταίει το βρώμικο ρεύμα.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Δοκιμάσατε να συνδέσετε την οθόνη και τα ηχεία με πρίζα ασφαλείας. Πιθανόν φταίει το βρώμικο ρεύμα.

Δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει "βρώμικο ρεύμα" μα αν δεις στο set-up του PC μου αναφέρω ακόμα και το πολύμπριζο που είναι ακριβώς αυτό που γράφεις της Crystal Audio, απλά εκείνο έχει 3 θέσεις ενώ το δικό μου έχει 6 θέσεις.

Για τα πρακτικά στο πολύμπριζο που θέλω να είναι όλα δεσμεύονται μόνο οι 4 θέσεις: μια για το τροφοδοτικό του PC, μια για την οθόνη και δύο για τα δύο μόνιτορ ηχεία.

Επεξ/σία από EverythingYouBelieve
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, atheatos είπε

Δοκιμασες σε άλλες usb την κάρτα ήχου και συνεχίζει?

Ναι η μητρική βγάζει 5-6 θύρες USB πίσω από τον πύργο, την έβαλα σε όλες. Μάλιστα έβγαλα και όποια άλλη συσκευή USB υπήρχε, πάλι τα ίδια.

Δημοσ.

Μου φαίνεται περίεργο ότι ξεκινά το buzzing μόνο στα παιχνίδια. Όταν κάνεις άλλα πράγματα, π.χ μουσική, βίντεο, δεν έχει πρόβλημα ? Μια άλλη λύση που είχα διαβάσει παλιότερα σε άλλο forum είναι να βάλεις τα monitors πάνω σε power conditioner, π.χ κάτι τέτοιο https://www.thomann.de/gr/furman_m10x_e.htm. Βέβαια αυτή η λύση κοστίζει και δε ξέρω αν αξίζει να το δοκιμάσεις, γιατί πιθανόν να φταίει και τίποτα άλλο, αλλά απλά το αναφέρω ως εναλλακτική.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Metal_Head είπε

Μου φαίνεται περίεργο ότι ξεκινά το buzzing μόνο στα παιχνίδια. Όταν κάνεις άλλα πράγματα, π.χ μουσική, βίντεο, δεν έχει πρόβλημα ?

Ναι, κάνει το θόρυβο μόνο όταν βάζω κάποιο παιχνίδι οπότε η λογική μου λέει ότι γίνεται μόνο όταν η κάρτα γραφικών αρχίζει να δουλεύει πιο εντατικά.

Από την άλλη επειδή μοντάρω βίντεο και κάνω και coloring (εννοώντας ότι χρησιμοποιώ συχνά βαριά και απαιτητικά εφέ και κάνω rendering συχνά) που επίσης η κάρτα γραφικών δουλεύει πιο εντατικά, ποτέ δεν έχει βγάλει το ίδιο πρόβλημα.

2 ώρες πριν, Metal_Head είπε

Μια άλλη λύση που είχα διαβάσει παλιότερα σε άλλο forum είναι να βάλεις τα monitors πάνω σε power conditioner, π.χ κάτι τέτοιο https://www.thomann.de/gr/furman_m10x_e.htm. Βέβαια αυτή η λύση κοστίζει και δε ξέρω αν αξίζει να το δοκιμάσεις, γιατί πιθανόν να φταίει και τίποτα άλλο, αλλά απλά το αναφέρω ως εναλλακτική.

Δεν έχω ιδέα τι είναι το Power Conditioner και σίγουρα, όπως λες, δεν θα το δοκίμαζα καθώς κοστίζει αρκετά, παρά μόνο αν ήξερα ότι αυτό είναι η λύση.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ιnternet για το παιχνιδι παιρνεις μεσο της ενσωματωμενης καρτας wifi της  μητρικής?

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
2 ώρες πριν, EverythingYouBelieve είπε

Συγνώμη για την κατάχρηση μα ξαναποστάρω μήπως το δει κάποιο καινούργιο μάτι που μπορεί να γνωρίζει το πρόβλημα.

Είσαι ευγενέστατος φίλε μου.

Δοκίμασε να συνδέσεις τα ηχεία από την unbalanced είσοδο στο 3.5mm jack της ενσωματωμένης κάρτα ήχου.

Τα rockit έχουν rca, επομένως θα χρειαστείς ένα καλώδιο rca σε 3.5mm. Αν διορθωθεί θα ξέρουμε ότι φταίει η (εξωτερική) κάρτα ήχου ή οι drivers της.

Αν καταλήξουμε ότι φταίνε οι drivers της ενσωματωμένης δοκίμασε να την κάνεις disable από το bios και κάνε uninstall τους drivers της.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 13/11/2019 στις 8:42 ΜΜ, EverythingYouBelieve είπε

Σε καινούργιο PC αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα

κάποια πράγματα δεν τα κατάλαβα* αλλά σε κάθε περίπτωση ο μόνος τρόπος για να βρεις άκρη είναι αποκλείοντας κάθε αίτιο ξεχωριστά γιατί είναι πολλά τα σημεία που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα και μπορεί και να συνυπάρχουν πολλαπλά αίτια ταυτόχρονα

το πρώτο σύμπτωμα φαίνεται να σχετίζεται με υψηλό φόρτο εργασίας όπως σε games
άρα θα μπορούσε να προέρχεται από τις αυξημένες παρεμβολές που δημιουργούνται όταν αυξάνεται το ρεύμα και άρα τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια του gaming, το οποίο επηρρεάζει τα μη προστατευμένα σημεία (είτε συσκευές είτε συνδέσεις στη μητρική είτε καλώδια)
ένα από αυτά να είναι χαμηλής ποιότητας, θα προκύψει πρόβλημα
ακόμα η αύξηση ρεύματος για cpu/gpu/motherboard θα μπορούσε να προκαλεί διακυμάνσεις τροφοδοσίας στις θύρες usb με αποτέλεσμα να προκύπτουν παρεμβολές εσωτερικά του καλωδίου usb (από τα καλώδια τροφοδοσίας στα καλώδια data) που συνδέεται το audio interface αφού αυτό δεν έχει ξεχωριστή τροφοδοσία (και άρα παίρνει και δεδομένα και τροφοδοσία από το ίδιο καλώδιο usb)
αν και δεν αποκλείει εντελώς την περίπτωση, μπορείς να κάνεις ένα έλεγχο επειδή βλέπω πως αναρωτιέσαι γιατί δεν γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια εργασίας επεξεργασίας
βάλε ένα benchmark που να τρέχει μόνο με gpu (επιβεβαίωσε το ελέγχοντας ότι cpu = 0 στο task manager), ένα που τρέχει μόνο cpu (επιβεβαίωση για gpu = 0 μέσω gpu-z) και ένα που να τρέχει και με τα δύο και δες σε ποιες περιπτώσεις έχεις πρόβλημα και σε ποιο επίπεδο προβλήματος ανήκει (ανέφερες μεγάλο αλλά και μειωμένο θόρυβο που μπορεί να υποδεικνύει μείωση του αιτίου αλλά μπορεί να υποδεικνύει και δύο διαφορετικά προβλήματα/αίτια)

όμως αναφέρεις πως αλλάζει η συμπεριφορά όταν αλλάζεις πρίζες/συσκευές
πράγμα που υποδεικνύει θέμα τροφοδοσίας
αν είναι θέμα τάσης τότε αν δεν κάνω λάθος η πρίζα ασφαλείας δεν θα βοηθούσε πουθενά καθώς αφορά σε υπέρταση που συνήθως προέρχεται από κεραυνό και όχι σε μικρές διακυμάνσεις
από τις τελευταίες, η συσκευή που μας προστατεύει είναι ένα πολύ καλό τροφοδοτικό, ένας σταθεροποιητής τάσης ή ένα ups που περιέχει και σταθεροποιητή τάσης

εκτός κι αν υπάρχει θέμα ground loop
*εδώ κάποια πράγματα δεν τα κατάλαβα αλλά μπορεί εγώ να μην γνωρίζω το θέμα
για παράδειγμα ground loop (και άρα ανάγκη για ground lift) εμφανίζεται όταν δύο ή περισσότερες συσκευές που θέλουν ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος (πχ pc / ηχεία / κάρτα ήχου / δίσκοι / ενισχυτές με δικό τους καλώδιο-πρίζα) είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και παίρνουν ρεύματα από διαφορετικές πρίζες (τοίχου, ανεξαρτήτως τυχόν πολύπριζων)
επειδή στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά δυναμικού ακόμη και μεταξύ των γειώσεων διαφορετικών πριζών, όταν συνδέσεις μεταξύ τους συσκευές που είναι συνδεδεμένες στις διαφορετικές πρίζες δημιουργείται κύκλωμα (αφού κατ' ουσίαν συνδέεται η γείωση της μίας πρίζας με αυτή της άλλης)
δηλαδή περνάει ("extra") ρεύμα από όλες αυτές τις συσκευές προκαλώντας και "θόρυβο" και άλλα προβλήματα
το πρόβλημα λύνεται προφανώς όταν μπαίνουν όλες οι συσκευές στην ίδια πρίζα αφού δεν έχει διαφορά δυναμικού με τον εαυτό της ή αν χρησιμοποιήσεις μια ενδιάμεση συσκευή που να έχει ground lift δηλαδή διακόπτει το κύκλωμα κόβωντας την επαφή των "δύο" γειώσεων που προέρχονται από τις διαφορετικές πρίζες
εσύ όμως αναφέρεις το ανάποδο αν κατάλαβα καλά, δηλαδή διάβασες ότι πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο, να τις βάλεις σε διαφορετικές πρίζες (πράγμα που δείχνει προς την κατεύθυνση έλλειψης επαρκούς τροφοδοσίας) και πως είδες βελτίωση ενώ επίσης λέμε πως το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονα όταν κάνεις συγκεκριμένες εργασίες στο pc
άρα εγώ καταλαβαίνω πως δεν μιλάμε για ground loop και άρα δεν θα πρεπε να ψάχνεις για ground lift
έχω κάνει κάποιο λάθος μέχρι εδώ;
αν όντως υπάρχει θέμα ανεπαρκούς τροφοδοσίας τότε φαντάζομαι πως αυτό θα μπορούσες να το αποκλείσεις μία και έξω αν μπορούσες να βάλεις κάθε συσκευή σε πρίζα διαφορετικής ασφάλειας (πίνακα) ή (μάλλον καλύτερα) να βάλεις το pc σε διαφορετική ασφάλεια

επίσης είπες πως συνδέεις τα ηχεία σου (υποθέτω active) με xlr στο audio interface
το audio interface που ανέφερες δεν έχει xlr output άρα χρησιμοποιείς κάποιο adaptor ή adaptor cable;
άρα το xlr-xlr ground lift μπήκε μεταξύ monitor και pc/audio interface (που δεν έχει δική του τροφοδοσία);

η ενσωματωμένη κάρτα ήχου θα πρέπει να γίνει disabled
δεν βλέπω πως μπορεί να προκύπτει το πρόβλημα από drivers του audio interface εκτός κι αν έχεις δει να αναφέρεται κάτι στο internet για το συγκεκριμένο προϊόν οπότε δεν θα έτρωγα χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση προς το παρόν

αυτά που θα δοκίμαζα θα ήταν
- έλεγχος μέσω benchmark που ανέφερα πιο πάνω
- σύνδεση audio interface στη usb θύρα add-on κάρτας pci-e usb αν το κόστος είναι αποδεκτό
- αποσύνδεση οθόνης από pc και ρεύμα (και εδώ που τα λέμε αποσύνδεση οποιασδήποτε συσκευής είναι δυνατό να αποσυνδεθεί την ώρα που προκύπτει το πρόβλημα για να δω αν αλλάζει η συμπεριφορά)
- δοκιμή παράκαμψης του audio interface διατηρώντας όσα άλλα μπορείς ίδια
- δοκιμή αλλαγής ηχείων αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα
δυστυχώς μόνο με αυτόν τον τρόπο βρίσκεις τον ένοχο σε αυτά τα προβλήματα

Επεξ/σία από JChrist
Δημοσ.

δανεισου μια εξωτερική καρτα ήχου με δικη της τροφοδοσία και μαλλον θα λυσεις το πρόβλημα σου, γιατι προερχεται απο τις διακυμανσεις στο ρευμα που περναει απο το usb. Δεν νοουνται παρασιτα σε balanced συνδεσεις. 

Δημοσ.

καλά στα balanced δεν γίνεται να έχει παρεμβολές, μπορεί όμως να έχει εξωτερικές παρεμβολές στο usb καλώδιο ή (το πιο πιθανό) στη usb θύρα της μητρικής

Δημοσ.

Έχεις θέμα με γείωση.

Είχα παρόμοια θέματα με στούντιο μόνιτορ ηχεία 

Με έναν παθητικό προενισχυτή λογικά δεν θα έχεις θέμα . Εγώ έτσι το έλυσα τότε το θέμα μου .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/11/2019 στις 3:29 ΜΜ, EverythingYouBelieve είπε

Συγνώμη για την κατάχρηση μα ξαναποστάρω μήπως το δει κάποιο καινούργιο μάτι που μπορεί να γνωρίζει το πρόβλημα.

Σε παρομοιο προβλημα σε bar ενος φιλου μιας και δεν ειχαμε πολλες επιλογες για

πριζες και ηταν πολλα τα μηχανηματα που επρεπε να μπουν και δοκιμασα οτι ηταν δυνατων μεχρι και Usb με φιλτρο σε μια maya44+ που ειχε αλλα δεν αλλαζε κατι, μας βοηθησε ενα ground loop isolator. Συνδεσε τα ηχεια σου με balanced αν γινεται και βαλε ενα isolator

http://www.hallresearch.com/page/Products/GLI-RCA

https://www.skroutz.gr/c/3738/axesouar-ichosystimaton-autokinhtou.html?keyphrase=ground+loop+isolator

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...