Επισκέπτης Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 @polaki Με τρολάρεις; Δε σου έβαλα φωτό απο North America? Δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν την την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του λειτουργικού;
gordonas Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 15 ώρες πριν, EuphangeL είπε Αν δεν μπόρεσε να κάνει "σοβαρή" γραφιστική δουλειά σε Macbook Pro, θα καταφέρει να κάνει σε Windows laptop? Και με painpoints τα χρώματα οθόνης και την μπαταρία? 😂 Με δεν έβαλα το Macbook Pro vs Windows laptop στο σχόλιο μου. Το θέμα είναι ότι με το Macbook Pro σοβαρή επαγγελματική δουλειά σε επίπεδο επεξεργασίας βίντεο/εικόνας/ήχου δεν γίνεται. Για ποιο λόγο να πληρώσει ένας επαγγελματίας, που κάνει επεξεργασία βίντεο/εικόνας/ήχου, 3.000€ για ένα laptop; Ξεχνάμε το βασικό. Δουλειές γραφίστα και επεξεργασίας βίντεο σε 15-16" οθόνη; Πλάκα κάνετε; Ποιος επαγγελματίας σε φωτογραφία/βίντεο/έντυπα και άλλα συναφή κάνει δουλειά στο laptop; Τι ποσοστό είναι η δουλειά που κάνει στο laptop; Το 5%; Όλοι αυτοί έχον Mac desktop με την γαμάτη-τεράστια οθόνη, γιατί μόνο εκεί μπορεί να κάνεις παραγωγική δουλειά. Σαν να μου λέει κάποιος ότι έχει 4 παιδιά αλλά την βγάζει και με ένα smart για όταν δεν μπορεί να πάρει το πολυμορφικό. Τα laptop έχουν χρήση σε πολύ συγκεκριμένους επαγγελματίες για εφαρμογές που δεν απαιτούν top laptop hardware. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Θα κάτσει ο γραφίστας να δουλέψει Illustrator στο laptop σπίτι; Ο σοβαρός επαγγελματίας όχι. Θα έχει desktop και στο σπίτι. Το MBP το έχει για χαβαλέ και επειδή απλά μπορεί να το πληρώσει. Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από laptop τέρατα των 2.000€+, είτε είναι Windows, είτε Apple.
EuphangeL Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Το να συνδέσει το λαπτοπ με οθόνη δηλαδή το θεωρούμε αδιανόητο..
Super Moderators billdanos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 5 hours ago, EuphangeL said: Το να συνδέσει το λαπτοπ με οθόνη δηλαδή το θεωρούμε αδιανόητο.. Και με 2 οθόνες 6K ταυτόχρονα μη σου πω (τις υποστηρίζει το mb pro). Αρα φαντάζομαι πως εγώ που μπορεί να διορθώσω psd files ακόμη και στην τουαλέτα με το laptop, μάλλον κάτι κάνω λάθος! Αλλά δε βαριέσαι, αρκεί που μπαίνει ο μισθός κάθε μήνα!
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 9 ώρες πριν, gordonas είπε Με δεν έβαλα το Macbook Pro vs Windows laptop στο σχόλιο μου. Το θέμα είναι ότι με το Macbook Pro σοβαρή επαγγελματική δουλειά σε επίπεδο επεξεργασίας βίντεο/εικόνας/ήχου δεν γίνεται. Για ποιο λόγο να πληρώσει ένας επαγγελματίας, που κάνει επεξεργασία βίντεο/εικόνας/ήχου, 3.000€ για ένα laptop; Ξεχνάμε το βασικό. Δουλειές γραφίστα και επεξεργασίας βίντεο σε 15-16" οθόνη; Πλάκα κάνετε; Ποιος επαγγελματίας σε φωτογραφία/βίντεο/έντυπα και άλλα συναφή κάνει δουλειά στο laptop; Τι ποσοστό είναι η δουλειά που κάνει στο laptop; Το 5%; Όλοι αυτοί έχον Mac desktop με την γαμάτη-τεράστια οθόνη, γιατί μόνο εκεί μπορεί να κάνεις παραγωγική δουλειά. Σαν να μου λέει κάποιος ότι έχει 4 παιδιά αλλά την βγάζει και με ένα smart για όταν δεν μπορεί να πάρει το πολυμορφικό. Τα laptop έχουν χρήση σε πολύ συγκεκριμένους επαγγελματίες για εφαρμογές που δεν απαιτούν top laptop hardware. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Θα κάτσει ο γραφίστας να δουλέψει Illustrator στο laptop σπίτι; Ο σοβαρός επαγγελματίας όχι. Θα έχει desktop και στο σπίτι. Το MBP το έχει για χαβαλέ και επειδή απλά μπορεί να το πληρώσει. Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από laptop τέρατα των 2.000€+, είτε είναι Windows, είτε Apple. Τι διαβάζουμε πάλι; 🤔 Είσαι γραφίστας και τα γράφεις αυτά; Oι περισσότεροι freelance designers που ξέρω δουλεύουν σε Macbook Pro που το βάζουν σε εξωτερικές οθόνες και εννοείται στα ζόρια κάνουν δουλειά στο σπίτι (ναι στην 13" / 15" οθόνη!) Σχεδόν όλοι οι music producers/performers που ξέρω έχουν Macbook Pro και με αυτά παίζουν σε studio και μαγαζιά. Εσύ για τι μιλάς; Για χολυγουντιανά στούντιο; Τα Macbook κάνουν υπερπολλαπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με τα desktop Mac. Κατά τ΄αλλα, οκ, ναι, υπάρχουν και οι εταιρίες που θα πάρουν το iMac για τον τάδε υπάλληλο ή και τα μικρά boutique studios που ναι, με ένα project το βγάζουν το iMac Pro.
gthe Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 15 ώρες πριν, EuphangeL είπε Το να συνδέσει το λαπτοπ με οθόνη δηλαδή το θεωρούμε αδιανόητο.. 10 ώρες πριν, billdanos είπε Και με 2 οθόνες 6K ταυτόχρονα μη σου πω (τις υποστηρίζει το mb pro). Φυσικά η apple είναι και η μοναδική εταιρία που δεν έβγαλε ποτέ επίσημο docking station για την business σειρά της! Προφανώς της χαλάει το image του "πανέμορφου" laptop το docking και τους γράφει τους επαγγελματίες εκεί που δεν πιάνει μελάνι στο κομμάτι της πρακτικότητας ... Σε άλλα νέα ... εμείς οι δευτεράτζες με Latitudes, Thinkpads και Elitebooks έχουμε σεταρισμένες τις οθόνες μας στο επίσημο dock και απλά το βάζω/βγάζουμε όποτε πρέπει. 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 12 minutes ago, gthe said: Φυσικά η apple είναι και η μοναδική εταιρία που δεν έβγαλε ποτέ επίσημο docking station για την business σειρά της! Προφανώς της χαλάει το image του "πανέμορφου" laptop το docking και τους γράφει τους επαγγελματίες εκεί που δεν πιάνει μελάνι στο κομμάτι της πρακτικότητας ... Σε άλλα νέα ... εμείς οι δευτεράτζες με Latitudes, Thinkpads και Elitebooks έχουμε σεταρισμένες τις οθόνες μας στο επίσημο dock και απλά το βάζω/βγάζουμε όποτε πρέπει. Ενώ εμείς ας πούμε δεν τις βάζουμε/βγάζουμε όποτε θέλουμε? Τι άλλο θα πείτε σαν επιχείρημα... 9 minutes ago, forgotten said: msi alpha ,ιδια specs με 1000 ευρω .... Εννοείς αυτό το χάλι?
forgotten Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 7 λεπτά πριν, billdanos είπε Ενώ εμείς ας πούμε δεν τις βάζουμε/βγάζουμε όποτε θέλουμε? Τι άλλο θα πείτε σαν επιχείρημα... Εννοείς αυτό το χάλι? εαν θεωρειται χαλι τοτε τι να πει το area51m alienware.....
StavrosD Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Κατ'αρχάς, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείτε ότι είναι ακριβό το Macbook Pro 16" Το 8πύρηνο έχει τον Intel i9-9880H Το οικονομικότερο windows laptop στο σκρούτζ με αυτό τον επεξεργαστή και 1TB δίσκο κοστίζει περίπου 2900€. Η διαφορά κόστους με το αντίστοιχο macbook είναι κάτω από 10%. Αν συνυπολογίσουμε την μεγαλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερη αυτονομία και το μεταλλικό περίβλημα νομίζω η διαφορά 10% είναι λογική. Το κόστος στους επαγγελματίες είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου το 1/3. Ο επαγγελματίας δεν θα πληρώσει ΦΠΑ και επειδή θα το περάσει στα επαγγελματικά έξοδα θα γλιτώσει εισφορά αλληλεγγύης (έως 10%), ασφαλιστικές εισφορές (πέρυσι ήταν για τους μηχανικούς 38%) και τον φόρο εισοδήματος (22%~45% επί των κερδών). Στην πράξη θα κοστίσει το 1/3, τα υπόλοιπα ήταν ήδη χαμμένα λεφτά. Προσωπικά θέλω να επενδύσω σε macbook για την δουλειά. Οι χρήστες iPhone και iPad δίνουν αρκετά περισσότερα για λογισμικό, οι χρήστες android συνήθως περνάνε σπασμένα. Όχι πως δεν σπάνε και τα iPhone αλλά όταν κάποιος έχει δώσει 1000€ για κινητό δεν νομίζω να θέλει να χάσει την εγγύηση. Στις 13/11/2019 στις 6:59 ΜΜ, chrisxpap είπε τα 64gb ram την χρεωνουν επιπλεον 800$ ενω κοστιζει γυρω στα 350$ και τα 8tb sdd κοστιζουν περιπου 1100 και η apple στο δινει με επιπλεον 2400$ και μιλάμε για τιμες λιανικης όχι χονδρικης που θα παίρνει η απλ και δεν εχει να κανει ουτε με ios ειναι καλυτερο ουτε με retina κτλ, μιλάμε για την διαφορα στην ram και στους ssd ανάμεσα στο ίδιο μοντέλο. Στα υπόλοιπα μοντέλα χρησιμοποιούν dimm του εμπορίου, τα MacBook τα έχουν κολημμένα από το εργοστάσιο ώστε να εξοικονομήσουν χώρο. Αυτό δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζει η κατασκευή καθώς και το στοκ. Δεν θυμάμαι πως το λένε οι επιχειρηματίες αλλά υπάρχει κόστος λόγω των περισσότερων διαφορετικών προϊόντων που στοκάρουν. Οι ανταγωνιστές χρησιμοποιούν DIMM οπότε την ώρα της παραγγελίας αντικαθιστούν τα DIMM αν ο πελάτης παραγγείλει περισσότερη μνήμη. Παράλληλα στα DIMM υπάρχει χώρος για πολλά memory chips οπότε χρησιμοποιούν πολλά τσιπ μικρότερης χωρητικότητας τα οποία είναι πιο οικονομικά. Στα MacBook ο χώρος είναι συγκεκριμένος οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιούν τσιπ μεγάλης χωρητικότητας τα οποία λόγω περιορισμένης ζήτησης είναι πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για τον δίσκο, είναι τσιπάκια κολλημένα στην μητρική. Στις 13/11/2019 στις 7:07 ΜΜ, gthe είπε Εξαρτάται προφανώς το τι θες και τι πρέπει να κάνεις στη δουλειά σου, δεν υπάρχει σωστό και λάθος σύστημα. Για παράδειγμα στην εταιρία που δουλεύω, ενω παραδοσιακά έχουμε dell latitudes από πάντα πριν μια βδομάδα ήρθε ένα email από το IT ότι πλέον βάζουν και macbooks pro σαν επιλογή για την επόμενη αναβάθμιση. Να τονίσω ότι αφενός ότι και να διαλέξεις ΔΕΝ τα πληρώνουμε ούτε τα μεν ούτε τα δε από την τσέπη μας (άρα δεν υπάρχει θέμα κόστους) αφετέρου τα specs θα είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει παρόλο που την κύρια development δουλειά την κάνουμε σε engineering servers. Το IT μας έστειλε και ένα πίνακα το τι προγράμματα τρέχουν αν μεταβείς σε mac και τι όχι (και προτείνουν εναλλακτικό). Οκ το είδα για 10λεπτα. 90% είναι 1-1. Όμως MS Visio και MS Project δεν παίζουν. Και κάπου εκεί για μένα σαν εργαλείο δουλειάς τελείωσε και το θέμα, μόνο Windows (δεν υπάρχει περίπτωση να παω σε άλλο tool για αυτά). Άλλοι δεν τα χρειάζονται, το βλέπουν αλλιώς. Οι γραφίστες δεν κάνουν τίποτα χωρίς macos ας πούμε. Τα εργαλεία τους είναι super optimized εκεί. Εντάξει τώρα κάτι σενάρια .... έδωσα 3Κ να σερφάρω σπίτι στο macbook pro δεν τα συζητάμε καν, είναι αστεία. Το Office 365 έχει διαθέσιμο το Project online, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Office από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα αρκεί να έχεις ίντερνετ. Οι περισσότεροι επαγγελματικοί χώροι έχουν ίντερνετ πλέον. Στις 13/11/2019 στις 9:36 ΜΜ, leonidascaptain είπε Πάντως Wh είναι μονάδα ενέργειας. Δεν γνωρίζω γιατί η Apple αναφέρει ενέργεια και όχι φορτίο (Ah) για την μπαταρία... Η ενέργεια μας ενδιαφέρει. Το φορτίο (Ah) το πολλαπλασιάζεις με την τάση της μπαταρίας (V) για να υπολογίσεις την ενέργεια (Wh). Στις 14/11/2019 στις 11:15 ΠΜ, liberostelios είπε Γενικά, καταλαβαίνω ότι για ένα είδος επαγγελματιών που δεν είναι πολύ ειδικοί στους υπολογιστές αλλά έχουν πολύ optimised εφαρμογές παραγωγής βίντεο/ήχου, πιθανότατα ένα MBP να είναι πολύ καλό. Για τους υπόλοιπους, νομίζω ότι δεν αξίζει τα παραπάνω λεφτά. Γενικά, οι διαφορές μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων, πλέον, είναι πολύ μικρές. Από εκεί και πέρα, είναι καλό ότι πλέον δίνουν features αλλά πρέπει να κατεβάσουν και τις τιμές. Αν είχαν ίδια τιμή Dell XPS και MBP, πιθανότατα θα πρότεινα το δεύτερο σε κάποιον. Αλλά τώρα δε νομίζω ότι αξίζει τα παραπάνω λεφτά σε καμία περίπτωση. Αξίζει τα λεφτά του, όπως προανέφερα, επειδή έχει την ίδια τιμή με ένα windows laptop με αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως ισχύει και για ένα windows laptop ανεξαρτήτως χρημάτων, το αν αξίζει τα χρήματά του εξαρτάται από το αν θα το χρησιμοποιήσει κάποιος ως εργαλείο ή εάν θα το έχει για χαζολόγημα. Προσωπικά έχω πάντα καλό σύστημα και πάντα το έβλεπα σαν εργαλείο. Κάρτα γραφικών είχα απλή (π.χ. RX460) μέχρι που χρειάστηκε να τρέξω μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης οπότε πήρα μια 2080Ti. Δουλειά που γινόταν σε μέρες πλέον έγινε σε ώρες, μην πως και σε λεπτά. Για τα μοντέλα αυτά δεν θα μου χρησιμέψει ένα macbook καθώς οι περισσότερες βιβλιοθήκες είναι βελτιστοποιημένες για CUDA, αλλά επειδή θέλω να ασχοληθώ και με ανάπτυξη εφαρμογών iOS το MAC είναι μονόδρομος. Οπότε τι Mac θα πάρω; Το Mac Mini είναι μια καλή επιλογή αλλά μιας και θα αλλάξω και windows Laptop (5ετίας) προτιμώ να συνδυάσω τα χρήματα και να πάρω ένα macbook pro. Τα 16GB είναι το ελάχιστο αποδεκτό για σοβαρή δουλειά. Το 13" με 16GB RAM και 512GB δίσκο κοστίζει όσο το 15" οπότε το 16" (όταν φτάσει Ελλάδα) είναι μονόδρομος. Επαναλαμβάνω: Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Όποιος θέλει εργαλείο δουλειάς υπολογίζει το κόστος σε χρήμα από ένα καλό μηχάνημα, το κόστος χαμένου χρόνου από ένα αργό μηχάνημα, τα έσοδα που θα έχει από την δουλειά που θα βγάλει με αυτό το μηχάνημα καθώς και το αν τα κέρδη εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα παραδώσει την δουλειά. Επεξ/σία 15 Νοεμβρίου 2019 από StavrosD 6
gordonas Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, SeaLion είπε Τι διαβάζουμε πάλι; 🤔 Είσαι γραφίστας και τα γράφεις αυτά; Oι περισσότεροι freelance designers που ξέρω δουλεύουν σε Macbook Pro που το βάζουν σε εξωτερικές οθόνες και εννοείται στα ζόρια κάνουν δουλειά στο σπίτι (ναι στην 13" / 15" οθόνη!) Σχεδόν όλοι οι music producers/performers που ξέρω έχουν Macbook Pro και με αυτά παίζουν σε studio και μαγαζιά. Εσύ για τι μιλάς; Για χολυγουντιανά στούντιο; Τα Macbook κάνουν υπερπολλαπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με τα desktop Mac. Κατά τ΄αλλα, οκ, ναι, υπάρχουν και οι εταιρίες που θα πάρουν το iMac για τον τάδε υπάλληλο ή και τα μικρά boutique studios που ναι, με ένα project το βγάζουν το iMac Pro. Όσους γραφίστες γνωρίζω έχουν όλοι τους iMac, iMac Pro ή Mac Pro. Ο σοβαρός γραφίστας για πιο λόγο να έχει στο γραφείο Macbook Pro με εξωτερική οθόνη όταν υπάρχει ο iMac στην χειρότερη των περιπτώσεων; Α ναι, υπάρχει η περίπτωση ότι δεν έχει λεφτά. Αυτό δεν είναι επιλογή όμως, είναι προσαρμογή στην τσέπη σου. Για τους dj έχεις δίκιο, είναι μια από τις εξαιρέσεις. Το Macbook προφανώς και κάνεις υπερπολλαπλάσιες πωλήσεις γιατί δεν απευθύνεται σε επαγγελματική χρήση. Σε αντίθεση με τα desktop Mac που δεν θα τα πάρεις ποτέ για χαβαλέ, ούτε για επίδειξη. Έχουν ένα κακό τα desktop Mac. Δεν μπορείς να ποζάρεις με αυτά όπου γουστάρεις, μένουν μόνο στο σπίτι ή στο γραφείο. Το 90% της δουλειάς των επαγγελματιών βγαίνει σε desktop συστήματα, είτε PC, είτε Mac. Laptop θα χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες αναγκαστικά και μόνο όπου τίθεται θέμα φορητότητας, δηλαδή χώρος εργασίας εκτός γραφείου.
StavrosD Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Επίσης φορητό (όχι απαραίτητα MacBook) θα προτιμήσουν όσοι εργάζονται σε διαφορετικά μέρη, π.χ. εκτός από το γραφείο εργάζονται και στο σπίτι, στον χώρο των πελατών, σε ξενοδοχείο, στο πανεπιστήμιο, σε γραφεία συνεργατών, κλπ. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2019 από StavrosD
Sinned Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γι αυτούς που θέλουν το πιο ΤΕΛΕΙΟ μηχάνημα στη δουλειά τους. Ας κάνει όσο και ένα αυτοκίνητο σε λεφτά. Δεν τους ενδιαφέρει γιατί στοχεύουν σε συκρικριμένο κοινό.Ξέρουμε την φιλοσοφία της Apple. Όμως για άλλη μια φορά δόξα τω Θεώ που υπάρχουν τα windows κυρίως (και τα linux) γιατί ΑΥΤΟΙ έφεραν τους υπολογιστές στα σπίτια και τα νοικοκοιριά και ΟΧΙ η APPLE. (ακόμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Εγώ στο πρώτο pc που έκατσα (πριν 20 χρόνια) να ασχολούμαι (έκανε περί τα 90.000δρχ δηλ. 300€ περίπου) και σήμερα έχω μια δουλειά που την κέρδισα μαθαίνοντας σε ένα pc (για φτωχούς). Αν είχα την APPLE μόνο δεν θα είχα ποτέ την οικονομική δυνατότητα να μάθω υπολογιστές. Ας κρατήσουν αυτή την πολιτική (να βγάζουν μόνο ακριβά μηχανήματα) και αν ξεπεράσουν το 10% της παγκόσμιας χρήσης Η/Υ, να μου τρυπήσουν τη μύτη. Εννοείται όμως ότι στον τομέα αυτόν είναι οι κορυφαίοι. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2019 από Sinned 1
StavrosD Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Προσωπικά πρώτη μου επαφή ήταν σε ένα Spectrum 16K σε φιλικό σπίτι. Προγραμματισμό έμαθα σε 8086 (Schneider Euro PC II, 768KB RAM, floppy 3.5, χωρίς σκληρό δίσκο) με μονόχρωμη οθόνη Hercules. Ο Bill Gates με το MsDos και τα Windows 3.1 μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα αλλά ουσιαστικά η Apple πρώτη έφτιαξε γραφικό περιβάλλον και ακολούθησε και η MS. Το κοινό του macbook 16" είναι αντίστοιχο με το κοινό ενός windows PC με i9-9880h και αντίστοιχες προδιαγραφές. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτοί που τους περισσεύουν και αυτοί που το χρειάζονται. Οι χρήστες iPhone ξοδεύουν τα διπλάσια από τους χρήστς Android για αγορά λογισμικού. Οι πελάτες της Apple συνήθως συνήθως ξοδεύουν γενικά περισσότερα, μένουν σε καλύτερα ξενοδοχεία, κλπ. https://www.forbes.com/sites/adriankingsleyhughes/2012/06/26/mac-users-have-money-to-spare-says-orbitz/#5bc3c88a2d59 Μήπως είναι καλύτερα να κρατήσουμε την συζήτηση σε τεχνολογικό επίπεδο και όχι σε κοινωνικό; Το είδα κανένας σας από κοντά; Αν κάποιος είναι στο εξωτερικό και το είδε σε Apple Store ας μας πει εντυπώσεις. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2019 από StavrosD 1
winmac Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 15/11/2019 στις 8:55 ΜΜ, StavrosD είπε Κατ'αρχάς, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείτε ότι είναι ακριβό το Macbook Pro 16" Το 8πύρηνο έχει τον Intel i9-9880H Το οικονομικότερο windows laptop στο σκρούτζ με αυτό τον επεξεργαστή και 1TB δίσκο κοστίζει περίπου 2900€. Η διαφορά κόστους με το αντίστοιχο macbook είναι κάτω από 10%. Αν συνυπολογίσουμε την μεγαλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερη αυτονομία και το μεταλλικό περίβλημα νομίζω η διαφορά 10% είναι λογική. Το κόστος στους επαγγελματίες είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου το 1/3. Ο επαγγελματίας δεν θα πληρώσει ΦΠΑ και επειδή θα το περάσει στα επαγγελματικά έξοδα θα γλιτώσει εισφορά αλληλεγγύης (έως 10%), ασφαλιστικές εισφορές (πέρυσι ήταν για τους μηχανικούς 38%) και τον φόρο εισοδήματος (22%~45% επί των κερδών). Στην πράξη θα κοστίσει το 1/3, τα υπόλοιπα ήταν ήδη χαμμένα λεφτά. Προσωπικά θέλω να επενδύσω σε macbook για την δουλειά. Οι χρήστες iPhone και iPad δίνουν αρκετά περισσότερα για λογισμικό, οι χρήστες android συνήθως περνάνε σπασμένα. Όχι πως δεν σπάνε και τα iPhone αλλά όταν κάποιος έχει δώσει 1000€ για κινητό δεν νομίζω να θέλει να χάσει την εγγύηση. Στα υπόλοιπα μοντέλα χρησιμοποιούν dimm του εμπορίου, τα MacBook τα έχουν κολημμένα από το εργοστάσιο ώστε να εξοικονομήσουν χώρο. Αυτό δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζει η κατασκευή καθώς και το στοκ. Δεν θυμάμαι πως το λένε οι επιχειρηματίες αλλά υπάρχει κόστος λόγω των περισσότερων διαφορετικών προϊόντων που στοκάρουν. Οι ανταγωνιστές χρησιμοποιούν DIMM οπότε την ώρα της παραγγελίας αντικαθιστούν τα DIMM αν ο πελάτης παραγγείλει περισσότερη μνήμη. Παράλληλα στα DIMM υπάρχει χώρος για πολλά memory chips οπότε χρησιμοποιούν πολλά τσιπ μικρότερης χωρητικότητας τα οποία είναι πιο οικονομικά. Στα MacBook ο χώρος είναι συγκεκριμένος οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιούν τσιπ μεγάλης χωρητικότητας τα οποία λόγω περιορισμένης ζήτησης είναι πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για τον δίσκο, είναι τσιπάκια κολλημένα στην μητρική. Το Office 365 έχει διαθέσιμο το Project online, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Office από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα αρκεί να έχεις ίντερνετ. Οι περισσότεροι επαγγελματικοί χώροι έχουν ίντερνετ πλέον. Η ενέργεια μας ενδιαφέρει. Το φορτίο (Ah) το πολλαπλασιάζεις με την τάση της μπαταρίας (V) για να υπολογίσεις την ενέργεια (Wh). Αξίζει τα λεφτά του, όπως προανέφερα, επειδή έχει την ίδια τιμή με ένα windows laptop με αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως ισχύει και για ένα windows laptop ανεξαρτήτως χρημάτων, το αν αξίζει τα χρήματά του εξαρτάται από το αν θα το χρησιμοποιήσει κάποιος ως εργαλείο ή εάν θα το έχει για χαζολόγημα. Προσωπικά έχω πάντα καλό σύστημα και πάντα το έβλεπα σαν εργαλείο. Κάρτα γραφικών είχα απλή (π.χ. RX460) μέχρι που χρειάστηκε να τρέξω μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης οπότε πήρα μια 2080Ti. Δουλειά που γινόταν σε μέρες πλέον έγινε σε ώρες, μην πως και σε λεπτά. Για τα μοντέλα αυτά δεν θα μου χρησιμέψει ένα macbook καθώς οι περισσότερες βιβλιοθήκες είναι βελτιστοποιημένες για CUDA, αλλά επειδή θέλω να ασχοληθώ και με ανάπτυξη εφαρμογών iOS το MAC είναι μονόδρομος. Οπότε τι Mac θα πάρω; Το Mac Mini είναι μια καλή επιλογή αλλά μιας και θα αλλάξω και windows Laptop (5ετίας) προτιμώ να συνδυάσω τα χρήματα και να πάρω ένα macbook pro. Τα 16GB είναι το ελάχιστο αποδεκτό για σοβαρή δουλειά. Το 13" με 16GB RAM και 512GB δίσκο κοστίζει όσο το 15" οπότε το 16" (όταν φτάσει Ελλάδα) είναι μονόδρομος. Επαναλαμβάνω: Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Όποιος θέλει εργαλείο δουλειάς υπολογίζει το κόστος σε χρήμα από ένα καλό μηχάνημα, το κόστος χαμένου χρόνου από ένα αργό μηχάνημα, τα έσοδα που θα έχει από την δουλειά που θα βγάλει με αυτό το μηχάνημα καθώς και το αν τα κέρδη εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα παραδώσει την δουλειά. Αν πάρεις από Ελλάδα σε περίπτωση που πας για BTO/ειδική παραγγελία πχ 32 ram ζήτα με αγγλικό πληκτρολόγιο Στις 14/11/2019 στις 2:28 ΜΜ, tommy^ είπε Καταρχην "συγχαρητηρια" στην Apple για αλλη μία εμετικη πραγματικα διαφημιση. 😂 Eιδικα εκει με το escape button ηταν για Οσκαρ κοροϊδιας. Δευτερον, θεωρω οτι δεν αξιζει κανενα λαπτοπ τοσα λεφτα διοτι ακομα και κορυφαια σπεκς να εχουν, το thermal throttling (λογω μικρου παχους) παει συννεφο οποτε στην ουσια δεν μπορεις να τα αξιοποιησεις. Εκτος κι αν μιλαμε για λαπτοπ με μεγαλο παχος, αλλα εκει χανεται εν μερει το mobility. Το καλο της υποθεσης ειναι οτι αφαιρεσαν τα buttefly buttons τα οποια σε feedback ηταν τραγικα. Eδωσα το MBP 13 (2018) για να παρω ενα XPS 13 (2019) και ξαναθυμηθηκα πώς ειναι τα σωστα πληκτρολογια σε λαπτοπ. Επίσης με βάση και τα παραπάνω μπορεί να αξίζει να πάρεις καλύτερα ένα mac mini μαζί με ένα macbook air ή κάποιο windows laptop κλπ. Λόγω επεξεργαστή... Εκτός αν περιμένεις λίγο ή πας στην επόμενη γενιά του χρόνου να δούμε πως θα τρέξει και αν θα βγάλει θέματα ή θα είναι οκ. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2019 από winmac
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα