Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά όταν εννοούμε backup δεν λέμε τα πάντα να βρίσκονται μόνο στο nas. Στο nas θα έχεις το αντίγραφο των αρχείων σου που έχεις στο πρωσοπικο υπολογιστή. Τώρα αν κάποιοι χρησιμοποιούν το nas και τα αρχεία βρίσκονται μόνο εκεί και όχι στον υπολογιστή καλά να πάθουν. 
Τσιγκουνευονται μάλλον να κάνουν ένα server που μπορεί να γίνει και με την χρήση ενός φτηνού μικρού laptop....

Επεξ/σία από atheatos
  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγω εχω φτιάξει ένα NAS από παλιό μηχάνημα (με καινούριο και καλης ποιότητας τροφοδοτικο). Παίρνει πάνω 10 δίσκους και χρησιμοποιώ λύση τύπου Unraid γιατι έχω δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας. Το ακριβότερο τμήμα του μηχανήματος είναι τα caddies των δίσκων και το κουτί που έπρεπε να έχει 5.25 θύρες.

Αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις NAS με σχετικά λίγα ως πολλά χρήματα ( εξαρτάται από τι έχεις ήδη) αλλά με χωρητικότητα λύσης με 10πλασια χρήματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάποτε είχα κατσει να στησω υπολογιστη με FreeNAS και μου έπεσαν τα μαλλιά.
Μετά αγόρασα ένα Synology, και δεν ξανακοίταξα πίσω. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση, πας με κλειστά τα μάτια.

Και μόνο που οι τύποι αναβαθμίζουν το λειτουργικό μετά από 4-5 χρόνια που το έχω, μου αρκεί.
Όσο για τις δυνατότητες που έχει, δεν το συζητώ. Είναι τα καλύτερα χρήματα που έχω δώσει ποτέ.

Πλέον κάνω backup από το σπίτι στο Synology, από το γραφείο στο Synology (που είναι στο σπίτι),  έχω όλα τα αρχεία και στο κινητό, συνδέω κάμερες και έχω καταγραφικό, και αγγίζω ούτε το 10% των δυνατοτήτων του. Highly Recommended 

Επεξ/σία από nikosgalis
  • Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω δοκιμάσει πολλά μηχανήματα NAS .Τα synology είναι απλά κορυφαία σε πόλους τομείς.Εγώ πήρα το μεγάλο 918+ αφού είχα ένα διπλό  για ένα χρόνο και πλέον το χρησιμοποιώ Για τοπικό σκληρό δίσκο,backup όλον τον τηλεφώνων τις οικογενειας φωτογραφίες και όλα τα data 6 τηλεφωνα και 3 tablet ,για τό γραφείο τον δουλεύω online και δεν χρειάζεται να έχω κι εκεί μηχάνημα,καθημερινά κάνω backup από τον κεντρικό server 918+ στην Ελλάδα σε άλλο μηχάνημα.επίσης έχω επάνω IP κάμερες και οι δυνατότηες είναι απίστευτες και εδώ.Πραγματικά εντυπωσιασμένος.Το άλλο καλο είναι ότι σε δίνει DDNS και το δουλεύω με πόρτες που exe ανοίξει και ia άλλες συσκευές.Όλα αυτά φυσικά έχουν το καλο ότι exe καλή συνδέει στην Γερμανία και ο βασικότερος παράγοντας είναι το Upload 20 Mbit/s και το καλοκαίρι ανεβάζω στα 40. Οποτε remote είμαι πολύ καλά.Προτείνω ανεπιφύλακτα Synology.

Επεξ/σία από maximosm
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 22/11/2019 στις 2:32 ΜΜ, Nikos είπε

Εγω εχω φτιάξει ένα NAS από παλιό μηχάνημα (με καινούριο και καλης ποιότητας τροφοδοτικο). Παίρνει πάνω 10 δίσκους και χρησιμοποιώ λύση τύπου Unraid γιατι έχω δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας. Το ακριβότερο τμήμα του μηχανήματος είναι τα caddies των δίσκων και το κουτί που έπρεπε να έχει 5.25 θύρες.

Αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις NAS με σχετικά λίγα ως πολλά χρήματα ( εξαρτάται από τι έχεις ήδη) αλλά με χωρητικότητα λύσης με 10πλασια χρήματα.

Θα ήθελα και εγώ να βάλω unRAID στον backup server μου αλλά μου κάθεται στο λαιμό που δεν έχει τρόπο να ελέγχει το file integrity.. (και να fix αρχεία που χρειάζεται)

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το χρόνο, τη διάθεση και τη γνώση που μοιραστήκατε μαζί μου. Τελικά και ως δοκιμή αν μου κάνει κι αν μπορώ να χειριστώ και να εκμεταλευθώ είπα να ξεκινήσω την εμπειρία μου στον κόσμο των NAS με τον EX2 ULTRA 8tb που είχε μια καλή, ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε, προσφορά το amazon.de στα 252 ευρώ. Το αναμένω και θα επανέλθω με εντυπώσεις. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι όλους και χαίρομαι που είμαι μέλος αυτού του φόρουμ.

Δημοσ.

Έχω για back up χρησιμοποιώ έναν usb εξωτερικό δίσκο καρφωμένο στο pc και ένα Synology.

Τις μισές μέρες γίνεται backup (αυτόματα) στον usb και τις άλλες μισές στο Synology.

Άλλη, οικονομική και γρήγορη λύση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα , δεν ξέρω αν ειναι σωστό να γράψω εδώ ,  αλλά μόλις την (ξανά)έπαθα από ένα Wd My Cloud και πάλι , άναψε κίτρινο λαμπακι και δεν κανει τιποτα , μέσα έχω γύρω στα 4 τερα ολα μου τα αρχεία φωτο μουσικες βιντεο κ.τ.λ.π , σκέφτομαι να βγάλω τον σκληρό αλλα ειναι σε μορφη EXT4 από τι διάβασα και θέλει linux για να πάρω μπακαπ , δεν θέλω να τα ξανά δω τα WD MY CLOYD τι μου προτείνετε να πάρω και να βάλω αν γινετε και τον RED 4 TERA  που έχει μέσα το WD MYCLOYD ?

Γενικά αν πάω σε Synology NAS  ποιο μοντέλο να διαλέξω τουλάχιστον με 2 δίσκους και ποιους δίσκους προτείνετε ?

Επεξ/σία από bill_2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, bill_2 είπε

Καλησπερα , δεν ξέρω αν ειναι σωστό να γράψω εδώ ,  αλλά μόλις την (ξανά)έπαθα από ένα Wd My Cloud και πάλι , άναψε κίτρινο λαμπακι και δεν κανει τιποτα , μέσα έχω γύρω στα 4 τερα ολα μου τα αρχεία φωτο μουσικες βιντεο κ.τ.λ.π , σκέφτομαι να βγάλω τον σκληρό αλλα ειναι σε μορφη EXT4 από τι διάβασα και θέλει linux για να πάρω μπακαπ , δεν θέλω να τα ξανά δω τα WD MY CLOYD τι μου προτείνετε να πάρω και να βάλω αν γινετε και τον RED 4 TERA  που έχει μέσα το WD MYCLOYD ?

Γενικά αν πάω σε Synology NAS  ποιο μοντέλο να διαλέξω τουλάχιστον με 2 δίσκους και ποιους δίσκους προτείνετε ?

Οτι και να διαλέξεις αν δεν κάνεις backup χαμένο θα πάει....

Είχες όλα τα αρχεία σου στο wd my cloud? Γιατί αυτό? Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν πάρεις κάτι άλλο δεν θα τα χάσεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, atheatos είπε

Οτι και να διαλέξεις αν δεν κάνεις backup χαμένο θα πάει....

Είχες όλα τα αρχεία σου στο wd my cloud? Γιατί αυτό? Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν πάρεις κάτι άλλο δεν θα τα χάσεις?

To backup ειναι εφικτό και μεσω εφαρμογης της paragon απο τι διαβασα , ελεγα να παρω τώρα με δυο σκληρούς  2bay NAS  και να εχω και backup με καποιο τρόπο .. 

Επεξ/σία από bill_2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, bill_2 είπε

To backup ειναι εφικτό και μεσω εφαρμογης της paragon απο τι διαβασα , ελεγα να παρω τώρα με δυο σκληρούς  2bay NAS  και να εχω και backup με καποιο τρόπο .. 

Και 8 bay nas να πάρεις πάλι τα αρχεία σου υπάρχει πιθανότητα να τα χάσεις. Αυτό γράφουμε τόσο καιρό σε αυτό το forum. Αν σκοπεύεις να μείνεις μόνο με τα αρχεία στο RAID nas θα πρέπει να έχεις την οικονομική δυνατότητα , αν γίνει κάτι να βγάλεις τους σκληρούς από το χαλασμένο nas και να τους βάλεις στο αντίστοιχο nas που θα τα διαβάσει. Τέτοια δύνατοτητα migration ,έχουν ορισμένα και κυρίως ακριβά RAID NAS.

Για παράδειγμα αν το wd  που σου χάλασε,  είχε αυτή την δυνατότητα , θα έβγαζες τον σκληρό θα το έβαζες στο αντίστοιχο wd nas που θα αγόραζες και θα έσωνες τα αρχεία σου.

Για αυτό σου γράφω ,ακόμα και 2 bay που λες να πάρεις, αν δεν έχει την δυνατότητα άμα χαλάσει οτιδήποτε άλλο πλην του σκληρού, να τον μεταφέρεις στο ίδιο 2 bay και να παιξει , πάλι θα τα χάσεις.

Στο RAID NAS κάνουμε backup τα αρχεία που έχουμε κάπου άλλου πχ. σε έναν υπολογιστή είτε μέσο προγράμματος είτε χειροκίνητα,σε αυτό. Αυτή είναι κυρίως η χρήση του ως backup. Από ασχετοσύνη έχει επικρατήσει η άποψη ,ότι  έχουμε μέσα στο NAS , κάνει αυτόματα και backup. To μόνο που κάνει είναι ότι σου προσφέρει μια έξτρα προστασία σε περίπτωση βλάβης τους ενός ή δυο σκληρών ανάλογα το RAID nas  . Καμία σχέση με backup.

Υγ. Και πάλι , αν έχει ρυθμιστεί το RAID nas να σου δίνει μόνο χώρο και ταχύτητα τότε χάνεις και αυτή την προστασία που αναφέραμε προηγουμένως.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
21 ώρες πριν, atheatos είπε

Και 8 bay nas να πάρεις πάλι τα αρχεία σου υπάρχει πιθανότητα να τα χάσεις. Αυτό γράφουμε τόσο καιρό σε αυτό το forum. Αν σκοπεύεις να μείνεις μόνο με τα αρχεία στο RAID nas θα πρέπει να έχεις την οικονομική δυνατότητα , αν γίνει κάτι να βγάλεις τους σκληρούς από το χαλασμένο nas και να τους βάλεις στο αντίστοιχο nas που θα τα διαβάσει. Τέτοια δύνατοτητα migration ,έχουν ορισμένα και κυρίως ακριβά RAID NAS.

Για παράδειγμα αν το wd  που σου χάλασε,  είχε αυτή την δυνατότητα , θα έβγαζες τον σκληρό θα το έβαζες στο αντίστοιχο wd nas που θα αγόραζες και θα έσωνες τα αρχεία σου.

Για αυτό σου γράφω ,ακόμα και 2 bay που λες να πάρεις, αν δεν έχει την δυνατότητα άμα χαλάσει οτιδήποτε άλλο πλην του σκληρού, να τον μεταφέρεις στο ίδιο 2 bay και να παιξει , πάλι θα τα χάσεις.

Στο RAID NAS κάνουμε backup τα αρχεία που έχουμε κάπου άλλου πχ. σε έναν υπολογιστή είτε μέσο προγράμματος είτε χειροκίνητα,σε αυτό. Αυτή είναι κυρίως η χρήση του ως backup. Από ασχετοσύνη έχει επικρατήσει η άποψη ,ότι  έχουμε μέσα στο NAS , κάνει αυτόματα και backup. To μόνο που κάνει είναι ότι σου προσφέρει μια έξτρα προστασία σε περίπτωση βλάβης τους ενός ή δυο σκληρών ανάλογα το RAID nas  . Καμία σχέση με backup.

Υγ. Και πάλι , αν έχει ρυθμιστεί το RAID nas να σου δίνει μόνο χώρο και ταχύτητα τότε χάνεις και αυτή την προστασία που αναφέραμε προηγουμένως.

Καταλαβα πολυ καλα αυτα που λες, απλα εχω τα περισσότερα σε buckup οπως φώτο και βίντεο και μουσική στο Icloud και καπου ειμουνα καλυμμένος , τωρα οσο αναφορά της ταινίες που ειχα δεν με πειράζει και τόσο πολυ αν και νομίζω οτι θα τα πάρω backup , τώρα για να ξαναστησω ενα τέτοιο δίσκο ( NAS ) δηλαδή σε τι να πάω ? άπλα δεν θέλω πάλι WD .. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβάζω με ενδιαφέρον το άρθρο και μου δημιουργείτε η εξής απορία

Φιλέ μου καλέ μου φιλέ 

Γιατί δεν παίρνεις έναν Refurbished Dell R410 που χαμηλώνουν και οι στροφές στα fan από idrac και έχεις fail over 2 τροφοδοτικά x 450watt αν καίει το ένα πας στο άλλο με μνήμη από 8 ως 32gb και 4 δίσκους η 10ριδες SATA η 4 Nearline SAS 3TB ο καθένας με Hardware Raid Controller και Raid 0/1/5/10 Και να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο σε Raid 5 έχεις 8TB με 4 x 3 TB  sas βάλε και ένα USB δίσκο εξωτερικά 10αρη να κάνει κάθε μέρα backup και είσαι κομπλέ το ολο σύνολο δεν ξεπερνάει τα 500 αντε 600 ευρω μην μου πεις ότι είναι πολλά αλλά σε αυτή τη λύση είσαι ΑΠΟΛΥΤΑ Σίγουρος ότι όλα θα δουλεύουν ρολόι και αν βάλεις και το NEXTCLOUD απάνω έχεις πλήρες λύση για cloud για όσους χρήστες θες . αν θες πάρτο και φέρε να στο φταίξω καλή παρέα να υπάρχει και άπλετος καφές. Όλα τα NAS έχουν Software raid controller οπότε κλάψτα Χαράλαμπε αν γίνει το παραμικρό  . άσε που αν πάθει κάτι το Nas θα τα κλαις τα αρχεία σου . αν στήσεις ένα nas σε pc μόνο τα υλικά θα σου πανε πολύ παραπάνω από αυτά που σου λέω. Εχω έναν R410 Σπίτι μου και τον έχω για Storage έτσι όπως σου λέω δεν ακούγεται καν κιχ λίγο στην αρχή αν ξεκινήσει μετα τίποτε σαν να μην είναι ανοιχτος και κανει τελειά δουλειά για αυτό που το θέλω κάνε και εσύ κάτι τέτοιο να έχεις την υγειά σου και άσε τα χαζοκούτια

όσοι έχετε Dell Server PowerEdge και τον έχετε για home lab στείλτε μου ένα pm να σας στείλω απλές οδηγίες να τον κάνετε να μην ακούγεται καν βασική προϋπόθεση να έχετε idrac 

Στις 22/11/2019 στις 3:08 ΜΜ, nikosgalis είπε

Κάποτε είχα κατσει να στησω υπολογιστη με FreeNAS και μου έπεσαν τα μαλλιά.
Μετά αγόρασα ένα Synology, και δεν ξανακοίταξα πίσω. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση, πας με κλειστά τα μάτια.

Και μόνο που οι τύποι αναβαθμίζουν το λειτουργικό μετά από 4-5 χρόνια που το έχω, μου αρκεί.
Όσο για τις δυνατότητες που έχει, δεν το συζητώ. Είναι τα καλύτερα χρήματα που έχω δώσει ποτέ.

Πλέον κάνω backup από το σπίτι στο Synology, από το γραφείο στο Synology (που είναι στο σπίτι),  έχω όλα τα αρχεία και στο κινητό, συνδέω κάμερες και έχω καταγραφικό, και αγγίζω ούτε το 10% των δυνατοτήτων του. Highly Recommended 

Επεξ/σία από linuxakias
  • Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/11/2019 στις 10:56 ΜΜ, CMOS_Z είπε

Οι επιλογές σου, αν καταλαβαίνω καλά τις απαιτήσεις σου, είναι το wd ex2 ultra ή το synology 218j.

Σαν hardware είναι παρόμοια. Το λειτουργικό τους όμως δεν έχει καμία σχέση. Ψάξε πως είναι το WD OS3 και το Synology DSM για να έχεις μια ιδέα.

Το DSM έχει γραφικό περιβάλλον που μπορείς να κάνεις πάρα πολλά και πολύ γρήγορα. Το OS3 έχει ένα απλό web interface με αρκετές ρυθμίσεις αλλά πολύ πολύ περιορισμένο ''app market''. Παρ΄όλα αυτά αν γνωρίζεις από linux μπορείς να κάνεις αρκετά παραπάνω χειροκίνητα (πρόσεχε όμως δεν είναι καθαρό debian αλλα debian based και θα βρεις αρκετούς περιορισμούς)

Στην πράξη επειδή έχω και τα δύο το ex2 είναι πιο γρήγορο απο το 218j στις μεταφορές αρχείων σε τοπικό δίκτυο. 

Αν θέλεις κάποιο NAS λοιπόν για χρήση πιο ''cloud'' παρά local εγώ θα σου πρότεινα να πας σε Synology. Η WD για μένα είναι άθλια σε αυτό το θέμα. Μάπα πλατφόρμα και άθλια apps που θα σου σπάσουν τα νεύρα. 

Τέλος να σχολιάσω κάτι που διάβασα πιο πάνω, 

Όχι δε χρειάζεσαι static ip. Και η WD και η Synology κάνουν σύνδεση μέσω δικιάς τους πλατφόρμας ή ddns.

Επίσης η WD βάζει μόνο RED δίσκους σε όλα τα NAS της. "White label" βάζει μόνο σε elements, mybook και easystore.

Καλημέρα σε όλους και όλες στο αγαπημένο μας Insomnia, φυσικά χρόνια πολλά & καλές γιορτές. Παραθέτω αυτό το ωραίο ποστ από τα παραπάνω 😉 Μπαίνω στο θέμα από το να ανοίξω ένα ίδιο αφού έχω παρόμοια απορία. Εδώ και καιρό ήθελα να αντικαταστήσω έναν 2 TB δίσκο που έχω για να βάζω ταινίες και σειρές που μανιωδώς κατεβάζω καθημερινά. Έκανα λοιπόν την ... λάθος επιλογή και αγόρασα έναν My Cloud Home 6TB, ευτυχώς από το Amazon. Λάθος αφού έχει τεράστια ασυμβατότητα να το δει το αγαπημένο Kodi που παίζει μέσω Media player στην τηλεόραση και στο pc (παίζει μεν σε Plex αλλά ποτέ δεν το συμπάθησα η αλήθεια είναι) αλλά ευτυχώς είναι η αγορά από το Amazon και μπορώ να το επιστρέψω τις επόμενες μέρες αν το θελήσω. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν προτείνετε κάποια παρόμοια συσκευή που να μπορεί να το δει άνετα το Kodi και να έχει το ατού του My Cloud Home, που είναι να σου κάνει backup αυτόματα τις φωτογραφίες / βίντεο από το κινητό όταν μπαίνεις σπίτι, την ικανότητα να συνδέεσαι από όπου είσαι εκεί και να κατεβάσεις / δεις stream τα βίντεο σου + πιθανή δυνατότητα να μπω μέσα από μακρία και να βάλω να κατεβαίνει κάποιο νέο torrent (αυτό δεν γίνεται με My Cloud). Πχ η παράθεση παραπάνω αναφέρει το Synology - Αντίστοιχο μοντέλο με το Mycloud σε μονό δίσκο nas με 6ΤΒ ιδανικά, τι κόστος θα είχε;; Κάποιο μοντέλο που προτείνετε που κάνει τα παραπάνω που λέω; 

Ζητάω πολλά;;;;

ΥΓ

Όπως πάντα ευχαριστώ όσους προκαταβολικά ξοδέψουν λίγο χρόνο για να ... μοιράσουν γνώσεις και εμπειρίες

Επεξ/σία από lanc3lot

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...