goodlife Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Καλησπέρα στο φόρουμ. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Σκέφτομαι να πάρω ένα nas server με δύο σκλήρους για RAI διάταξη για ασφάλεια ώστε να έχω το προσωπικό μου cloud. Θα δουλεύει σε περιβάλλον apple, mac, iphone, ipad. Έχω δει τον wd nas my cloud ex2 ultra 12tb και μου φαίνεται αρκετά καλός. Ποια είναι η γνώμη σας;
elpenor Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δεν έχω εμπειρία από WD NAS αλλά πολύ καλό μου φαίνεται σε σχέση με την τιμή του, έχω διαβάσει επίσης (δεν ξέρω αν αληθεύει) ότι οι δίσκοι που βάζει μέσα σε αυτά η WD είναι RED χωρίς ετικέτα οπότε αν αφαιρέσεις το κόστος τους είναι σαν να παίρνεις το NAS me 95 euro. Το Raid 1 πάντως δεν είναι φτιαγμένο για να παρέχει τόσο ασφάλεια όσο high availability, σε προστατεύει μόνο από την πιθανότητα να καεί ο ένας δίσκος πράγμα που θα μπορούσες να το εξασφαλίσεις έχοντας τα critical data σου και στους δύο δίσκους χωρίς Raid, το ίδιο το raid είναι ένα ακόμα single point of failure. Ασφάλεια είναι να έχεις τα δεδομένα σου σε μία άλλη φυσική τοποθεσία έξω από το local lan ώστε να μην κινδυνεύουν από Ransomware, ρεύματα που μπορεί να κάψουν τα πάντα, malfunction του NAS, φυσική καταστροφή λόγω πλημμύρας ή φωτιάς, accidental delete, hackers κλπ. 2
slk200gr Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 8 ώρες πριν, goodlife είπε Καλησπέρα στο φόρουμ. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Σκέφτομαι να πάρω ένα nas server με δύο σκλήρους για RAI διάταξη για ασφάλεια ώστε να έχω το προσωπικό μου cloud. Θα δουλεύει σε περιβάλλον apple, mac, iphone, ipad. Έχω δει τον wd nas my cloud ex2 ultra 12tb και μου φαίνεται αρκετά καλός. Ποια είναι η γνώμη σας; αστο ,το εχω ψαξει-δοκιμασει και τελικα μενω στο cloud το πληρωμενο,ψαξε λιγο εδω μεσα εχουν γραφτει 100αδες σελιδες 1
Nikos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Για ΄δυο δίσκους τα συστηματάκια της WD είναι καλή λυση, αρκεί να σε φτάνει ο χώρος και ταυτόχρονα να το έχεις πάνω σε UPS ( νομίζω ότι κάποια απο τα πακέτα της wd δίνουν και κουπόνι για ένα χρόνο αυτοματη μεταφορα στο cloud της). Για παραπάνω δίσκους και δυνατότητα να τρέχεις προγράμματα (πχ torrent) θα πας σε μεγαλύτερα πράγματα. Επίσης για πρόσβαση από εξωτερικό σημείο πρέπει να ξέρεις και αρκετα πράγματα από δίκτυα (καταρχήν static ip βοηθά πολύ). Τελος, αν και είναι ακριβό σαν μέσο αποθήκευσης, για πράγματα που θέλεις να μην χαθούν υπάρχούν Bluray writers Που υποστηρίζουν M-Discs και δίνουν 1000 χρόνια ζωής στα γραμμένα δισκάκια (με λίγα λόγια δεν χαλάνε όπως τα άλλα οπτικά μέσα). Λόγω όμως τιμής δεν είναι για να ΄σωζεις ταινίες mp3 κτλ αλλά πράγματα που δεν θέλεις να χάσεις (πχ εγγραφά της δουλείας σου, φωτογραφίες).
nyne Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Αν μπορεις να δωσεις παραπανω χρηματα η συμβουλη μου θα ηταν να πας σε synology. 6
koufs Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2019 +1 από μένα για synology, αν δεν έχεις μεγάλο όγκο δεδομένων και μονόδισκο σου κάνει, backup αλλού θα πρέπει να έχει έτσι και αλλοιώς είτε κάνεις RAID είτε όχι (είναι σωτήριο σε περίπτωση που μπει κάποιος και σηκώσει ότι του αρέσει, σε περίπτωση φωτιάς, σε περίπτωση ransomware, σε περίπτωση που σβήσεις κάποιο φάκελο κατά λάθος, σε περίπτωση που τα κάνει σκ@τ@ το RAID κλπ -------------------------------------------------------------------------------------- το σωστό cloud κοστίζει παραπάνω και διαχειρίζεται κάποιος άλλος τα δεδομένα σου, προσωπικά πιστεύω ότι τα διαχειρίζομαι καλύτερα μόνος μου και επίσης δε θα εμπιστευόμουνα το backup μου μόνο σε ένα cloud, αλλά θα ήθελα 2 διαφορετικά cloud ή 1 cloud + 1 backup δικό μου --------------------------------------------------------------------------------- αλλοιώς το cloud είναι ιδανικό για αυτόν που δεν θέλει να ασχοληθεί καθόλου, αλλά είπαμε κοστίζει και δεν έχεις και απόλυτο έλεγχο (εκτός και αν ασχοληθείς και εσύ κάμποσο) -------------------------------------------------------------------- το cloud έχει σίγουρα παραπάνω κόστος αν κάνεις σωστό backup πχ έχω δεδομένα περίπου 900 GB που δε θέλω να χάσω, το κάθε ένα backup αυτών είναι περίπου 1, 2 TB (καθώς κρατάω παλιές παραλλαγές αρχείων και διαγραμμένα αρχεία για κάποιο διάστημα για να μη χάσω όσα αλλάξω ή διαγράψω κατά λάθος, και επίσης τα κρίσιμα αρχεία γίνονται backup ξανά με διαφορετικές μεθόδους και προγράμματα, για να μη πέσω θύμα κάποιων bugs που τυχόν ανακαλυφθούν αργότερα σε κάποια εφαρμογή backup και θα μου έχει μαμήσει κάποια αρχεία) ------------------------------------------------------------------------- τέλος το synology που έχω κάνει και άλλα πράματα εκτός από το να κρατάει τα backups 11 ώρες πριν, Nikos είπε Για ΄δυο δίσκους τα συστηματάκια της WD είναι καλή λυση, αρκεί να σε φτάνει ο χώρος και ταυτόχρονα να το έχεις πάνω σε UPS ( νομίζω ότι κάποια απο τα πακέτα της wd δίνουν και κουπόνι για ένα χρόνο αυτοματη μεταφορα στο cloud της). Για παραπάνω δίσκους και δυνατότητα να τρέχεις προγράμματα (πχ torrent) θα πας σε μεγαλύτερα πράγματα. Επίσης για πρόσβαση από εξωτερικό σημείο πρέπει να ξέρεις και αρκετα πράγματα από δίκτυα (καταρχήν static ip βοηθά πολύ). Τελος, αν και είναι ακριβό σαν μέσο αποθήκευσης, για πράγματα που θέλεις να μην χαθούν υπάρχούν Bluray writers Που υποστηρίζουν M-Discs και δίνουν 1000 χρόνια ζωής στα γραμμένα δισκάκια (με λίγα λόγια δεν χαλάνε όπως τα άλλα οπτικά μέσα). Λόγω όμως τιμής δεν είναι για να ΄σωζεις ταινίες mp3 κτλ αλλά πράγματα που δεν θέλεις να χάσεις (πχ εγγραφά της δουλείας σου, φωτογραφίες). συμφωνώ λίγο πολύ, ειδικά στο ότι για πρόσβαση από έξω χρειάζεται να ξέρεις τι κάνεις αν και static ip είναι το μόνο που δε θα με απασχολούσε και ξεπερνάται πανεύκολα (μου πήρε 4 χρόνια να ξεψαρώσω και να στήσω πρόσβαση από έξω, με vpn που έχω σετάρει στο ρούτερ μου και κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας) 1
goodlife Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Έστω και καθυστερημένα σας ευχαριστώ πολύ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας. Δυστυχώς, λόγω κόστους, από ότι καταλαβαίνω το "ιδανικό", αν υπάρχε τέτοιο, είναι cloud σε συνδυασμό με synology. Σας ευχαριστώ πολύ όλους και μόλις καταλήξω θα επιστρέψω για περισσότερη συζήτηση. Να υποθέσω ότι ο συνδυασμός είναι με WD red; Αν έχετε να προτείνετε και cloud είμαι όλος αυτιά, ευχαριστώ και πάλι. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2019 από goodlife
jmirko15 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Για τι δεδομένα μιλάμε; Και 12ΤΒ στο "cloud" ούτε καν.. +1 για Synology..
CMOS_Z Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, goodlife είπε Έστω και καθυστερημένα σας ευχαριστώ πολύ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας. Δυστυχώς, λόγω κόστους, από ότι καταλαβαίνω το "ιδανικό", αν υπάρχε τέτοιο, είναι cloud σε συνδυασμό με synology. Σας ευχαριστώ πολύ όλους και μόλις καταλήξω θα επιστρέψω για περισσότερη συζήτηση. Να υποθέσω ότι ο συνδυασμός είναι με WD red; Αν έχετε να προτείνετε και cloud είμαι όλος αυτιά, ευχαριστώ και πάλι. Οι επιλογές σου, αν καταλαβαίνω καλά τις απαιτήσεις σου, είναι το wd ex2 ultra ή το synology 218j. Σαν hardware είναι παρόμοια. Το λειτουργικό τους όμως δεν έχει καμία σχέση. Ψάξε πως είναι το WD OS3 και το Synology DSM για να έχεις μια ιδέα. Το DSM έχει γραφικό περιβάλλον που μπορείς να κάνεις πάρα πολλά και πολύ γρήγορα. Το OS3 έχει ένα απλό web interface με αρκετές ρυθμίσεις αλλά πολύ πολύ περιορισμένο ''app market''. Παρ΄όλα αυτά αν γνωρίζεις από linux μπορείς να κάνεις αρκετά παραπάνω χειροκίνητα (πρόσεχε όμως δεν είναι καθαρό debian αλλα debian based και θα βρεις αρκετούς περιορισμούς) Στην πράξη επειδή έχω και τα δύο το ex2 είναι πιο γρήγορο απο το 218j στις μεταφορές αρχείων σε τοπικό δίκτυο. Αν θέλεις κάποιο NAS λοιπόν για χρήση πιο ''cloud'' παρά local εγώ θα σου πρότεινα να πας σε Synology. Η WD για μένα είναι άθλια σε αυτό το θέμα. Μάπα πλατφόρμα και άθλια apps που θα σου σπάσουν τα νεύρα. Τέλος να σχολιάσω κάτι που διάβασα πιο πάνω, Όχι δε χρειάζεσαι static ip. Και η WD και η Synology κάνουν σύνδεση μέσω δικιάς τους πλατφόρμας ή ddns. Επίσης η WD βάζει μόνο RED δίσκους σε όλα τα NAS της. "White label" βάζει μόνο σε elements, mybook και easystore.
goodlife Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Από άποψη ποιότητας ρώτησα συγκριτικά με seagate ironwolf που ακούγονται καλά λόγια. Για online cloud είναι στα 2 Tb αλλά για προσωπικό nas-cloud σκέφτομαι να φτάσω στα 8 με 12. Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2019 από goodlife
donblunts Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Στις 13/11/2019 στις 11:12 ΜΜ, koufs είπε +1 από μένα για synology, αν δεν έχεις μεγάλο όγκο δεδομένων και μονόδισκο σου κάνει, backup αλλού θα πρέπει να έχει έτσι και αλλοιώς είτε κάνεις RAID είτε όχι (είναι σωτήριο σε περίπτωση που μπει κάποιος και σηκώσει ότι του αρέσει, σε περίπτωση φωτιάς, σε περίπτωση ransomware, σε περίπτωση που σβήσεις κάποιο φάκελο κατά λάθος, σε περίπτωση που τα κάνει σκ@τ@ το RAID κλπ -------------------------------------------------------------------------------------- το σωστό cloud κοστίζει παραπάνω και διαχειρίζεται κάποιος άλλος τα δεδομένα σου, προσωπικά πιστεύω ότι τα διαχειρίζομαι καλύτερα μόνος μου και επίσης δε θα εμπιστευόμουνα το backup μου μόνο σε ένα cloud, αλλά θα ήθελα 2 διαφορετικά cloud ή 1 cloud + 1 backup δικό μου --------------------------------------------------------------------------------- αλλοιώς το cloud είναι ιδανικό για αυτόν που δεν θέλει να ασχοληθεί καθόλου, αλλά είπαμε κοστίζει και δεν έχεις και απόλυτο έλεγχο (εκτός και αν ασχοληθείς και εσύ κάμποσο) -------------------------------------------------------------------- το cloud έχει σίγουρα παραπάνω κόστος αν κάνεις σωστό backup πχ έχω δεδομένα περίπου 900 GB που δε θέλω να χάσω, το κάθε ένα backup αυτών είναι περίπου 1, 2 TB (καθώς κρατάω παλιές παραλλαγές αρχείων και διαγραμμένα αρχεία για κάποιο διάστημα για να μη χάσω όσα αλλάξω ή διαγράψω κατά λάθος, και επίσης τα κρίσιμα αρχεία γίνονται backup ξανά με διαφορετικές μεθόδους και προγράμματα, για να μη πέσω θύμα κάποιων bugs που τυχόν ανακαλυφθούν αργότερα σε κάποια εφαρμογή backup και θα μου έχει μαμήσει κάποια αρχεία) ------------------------------------------------------------------------- τέλος το synology που έχω κάνει και άλλα πράματα εκτός από το να κρατάει τα backups συμφωνώ λίγο πολύ, ειδικά στο ότι για πρόσβαση από έξω χρειάζεται να ξέρεις τι κάνεις αν και static ip είναι το μόνο που δε θα με απασχολούσε και ξεπερνάται πανεύκολα (μου πήρε 4 χρόνια να ξεψαρώσω και να στήσω πρόσβαση από έξω, με vpn που έχω σετάρει στο ρούτερ μου και κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας) Για home περιβάλλον υπερβάλεις ως τα μπούνια. Synology σε RAID1, incremental σε ext. HDD, το .HBP σε Azure blob, ατόφια δεδομένα σε OneDrive, και κάθε παρασκευή mirror copy σε 2ο εξωτερικό δίσκο και κουβάλημα σπίτι. ----------------------------------------------------------------------------- TS, Πάρε ενα απλό NASάκι (+1 για τα Synology) στήστo σε RAID1, βάλε ιστορικότητα, βάλε περιοδικό backup σε εξωτερικό δίσκο, και τα "critical" δεδομένα σου ανέβασε τα σε κάποια υπηρεσία Cloud. Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2019 από donblunts
sotthes Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Οπως ειπαν και οι φιλοι παραπανω, το RAID δεν ειναι backup! Καλα θα κανεις να αποθηκευεις τακτικα τα αρχεια σου ειτε στο cloud, ειτε σε καποιον εξωτερικο σκληρο ή αλλο μηχανημα. Καλα θα κανεις επισης να το κανεις χειροκινητα και εαν μιλαμε για τοπικο μεσο να το συνδεεις μονο κατα τη διαρκεια του backup. Με την προυποθεση παντα να μην ξεχνας ή βαριεσαι να κανεις backup. Μπορεις να χρησιμοποιησεις το FreeFileSync σε περιπτωση τοπικου μεσου.
lefta_yparxoun Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2019 Στις 13/11/2019 στις 12:12 ΠΜ, goodlife είπε wd nas my cloud ex2 ultra 12tb Λοιπόν, επειδή έχω παρόμοιο δίσκο της WD ( My Cloud Home Duo 16gb) θέλω να τονίσω εδώ ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ NAS είναι μια πατέντα της WD και δεν θα τον πρότεινα σε κανέναν. Το πιο δύσκολο είναι να μοιράσεις αρχεία με την οικογένεια ή το γραφείο. Δεν υπάρχει καθαρή δυνατότητα δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου όπως σε NAS. Μακάρι να μπορούσα να τον ξεφορτωθώ.
CMOS_Z Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 16 ώρες πριν, lefta_yparxoun είπε Λοιπόν, επειδή έχω παρόμοιο δίσκο της WD ( My Cloud Home Duo 16gb) θέλω να τονίσω εδώ ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ NAS είναι μια πατέντα της WD και δεν θα τον πρότεινα σε κανέναν. Το πιο δύσκολο είναι να μοιράσεις αρχεία με την οικογένεια ή το γραφείο. Δεν υπάρχει καθαρή δυνατότητα δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου όπως σε NAS. Μακάρι να μπορούσα να τον ξεφορτωθώ. Η σειρά HOME δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την My Cloud. Επικό fail αυτή η σειρά δυστυχώς. Κοινόχρηστο χώρο σου δίνει όμως μέσω SMB τον Public folder (αν και είναι μάλλον σίγουρο πως δε θέλεις public). Κάνε αυτό που κάναμε όλοι μας, βγάλε τους RED που έχει μέσα, πέτα το κουτί στα σκουπίδια και πάρε ένα EX2 ή κάτι άλλο... (πρόσεχε δε παίζει το raid roaming από home σε my cloud) Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2019 από CMOS_Z 1
lefta_yparxoun Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2019 Ευχαριστώ για τις συμβουλές, έχω καταργήσει ήδη το raid, δεν έχω χρόνο να μπω σε τέτοιες διαδικασίες, περισσότερο το βλέπω να παίρνω κάτι μικρότερο σε καθαρό NAS και να έχω και τα δύο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα