Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω μεγάλο πρόβλημα με τον συμβολαιογράφο στον οποίον παραδοσιακά οι γονείς μου ανέθεταν τις διάφορες σχετικές εργασίες/διεκπεραιώσεις και στον οποίον υπάρχουν κατατεθειμένοι όλοι οι τίτλοι ακίνητης περιουσίας των δικών μου.

Ένα τέτοιο ακίνητο που μου ανήκει από κληρονομιά, αποφάσισα να το πουλήσω τον Απρίλιο και είχα βρει αγοραστή από τότε. Όταν μίλησα με τον συμβολαιογράφο για να μου δώσει τα απαραίτητα χαρτιά να τα παραδώσω στον άλλο συμβολαιογράφο που διάλεξε ο αγοραστής, αυτός μου είπε ότι α) ΔΕΝ έχω τίτλο ιδιοκτησίας και ότι β) για να βγει τίτλος ιδιοκτησίας πρέπει να γίνουν κάποιες τακτοποιήσεις σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο ανήκει το ακίνητό μου, λόγω ενός νόμου, λέει, του 2016.

Να πω εδώ ότι είμαι παν-άσχετος με τις διάφορες διαδικασίες. Πρωτίστως έπεσα από τα σύννεφα στην είδηση ότι δεν έχω τίτλο ιδιοκτησίας καθώς εδώ και 5 χρόνια που θεωρητικά το κληρονόμησα, έχω ήδη πληρώσει φόρο κληρονομιάς (το επιβεβαιώνει και ο ίδιος) και θεωρητικά είχα δώσει λεφτά για να εκδοθεί αυτός ο τίτλος. Επίσης να πω ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στην ιδιαίτερή μου πατρίδα που είναι 300χλμ μακρυά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας μου και την οποία έχω να επισκεφτώ πάνω από 2 χρόνια, για προσωπικούς λόγους.

Για να μην τα πολυλογώ έχουν περάσει 6+ μήνες χορεύοντας ένα γαϊτανάκι ασυνεννοησίας και κοροϊδίας. Κάθε μήνα ο συμβολαιογράφος μου λέει ότι "Χρειάζομαι και την τάδε μέτρηση...." περνάνε 2-3 βδομάδες μέχρι να δώσει εντολή στον μηχανικό να πάει να μετρήσει, άλλες 2-3 βδομάδες μέχρι να παραδεχτεί ότι παρέλαβε τις μετρήσεις, άλλες 2-3 βδομάδες μέχρι να ασχοληθεί μαζί τους και να μας πει ότι, "Χρειάζομαι και την δείνα μέτρηση...". Και αυτό να επαναλαμβάνεται σε κύκλο, 6 μήνες τώρα. Εγώ έχασα την πώληση και δεν μπορώ να προχωρήσω περαιτέρω σε νέα αναζήτηση αγοραστή αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η μόνιμη δικαιολογία του είναι ότι "...έχω πολύ δουλεία". Τον τελευταίο καιρό έχει σταματήσει να απαντάει και στο τηλέφωνο και όταν το σηκώνει η γραμματέας του ακούω συχνά το "Σήμερα ο κύριος ... δεν θα έρθει στο γραφείο του".

Ξαναλέω ότι δεν ξέρω τίποτα περί του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου. Μόνο πρόσφατα που το έψαξα, διάβασα ότι είναι κατά βάση "Αμισθί δημόσιοι υπάλληλοι" που από την μία έχει νόημα, καθώς μόνο η υπογραφή ενός δημόσιου λειτουργού θα έπρεπε να έχει νομική ισχύ σε τέτοια έγγραφα. Από την άλλη είναι φανερό γιατί κωλυσιεργεί ηθελημένα στην περίπτωσή μου, καθώς ο αγοραστής είχε διαλέξει άλλον συμβολαιογράφο για την πώληση, ο δικός μου δεν θα είχε κάποιο κέρδος, οπότε είτε από ρεμβασισμό είτε απλά από αδιαφορία, είτε γιατί προτιμάει να ασχοληθεί με υποθέσεις από τις οποίες αναμένει κάποια πληρωμή/κέρδος, δεν ασχολείται καθόλου με την υπόθεσή μου.

Δεν ήξερα ότι μπορώ να μεταφέρω την υπόθεσή μου σε άλλον συμβολαιογράφο. Όταν ρώτησα δικηγόρο και μου είπε "Ναι", μου συμπλήρωσε ότι ίσως,  ό,τι λεφτά έχω δώσει μέχρι στιγμής, να χρειαστεί να τα ξαναδώσω στον νέο συμβολαιογράφο. Επίσης η μητέρα μου η οποία ζει ακόμα στην ιδιαίτερη πατρίδα (και με την οποία είμαστε αποξενωμένοι), ενώ το ήξερε, ποτέ δεν μου το είπε ότι μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί "φοβόταν" το μένος του (?!?!?!?!?), όπως μου αποκάλυψε ο μηχανικός που του αναθέτω τις διάφορες μετρήσεις και μιλάει μαζί της.

Έχω απελπιστεί και δεν ξέρω τι να κάνω.
Αν όντως οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχει κάποιος που λειτουργεί ως προϊστάμενος ή ως επιθεωρητής τους ώστε να κάνω κάποια καταγγελία;
Τι μπορώ να κάνω για να πιέσω;
Πέρασε από το μυαλό μου ακόμα και το εξώδικο αλλά δεν ξέρω αν θα πετύχω τίποτα ή αν θα τον πεισμώσω περισσότερο και καταστρέψει ακόμα και τα χαρτιά που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσουμε.
Συνεχίζει να μην απαντάει στα τηλέφωνα και εγώ δυστυχώς δεν δύναμαι να πάρω άδεια (είμαι μισθωτός ιδιωτικού) και να κάνω το ταξίδι των 300χλμ μόνο και μόνο για να πάω εκεί να πιέσω. Κι αν πάω και χτυπάω την πόρτα και δεν είναι κανένας γιατί "...λείπει"?

Όποιος μπορεί να διαφωτίσει με το τι ενέργειες θα μπορούσα να κάνω, παρακαλώ την βοήθειά σας. 
Δεν έχω κοιμηθεί από το άγχος μου αυτούς τους 6 μήνες...

Επεξ/σία από aXer
Δημοσ.

Δυστυχώς όταν τα ακίνητα δεν έχουν τίτλους ,πράγμα που συμβαίνει με τα περισσότερα στην επαρχία που μέχρι σήμερα μεταβιβάζονταν δια λόγου από τον πατέρα στο παιδί απαιτείται μεγάλη διαδικασία μέχρι να βγει ο πρώτος τίτλος βάσει χρησικτησίας - κληρονομιάς.

Χρειάζεται η συνεργασία μηχανικού -  συμβολαιογράφου - δικηγόρου και δυστυχώς αυτή την εποχή λόγω κτηματολογίου οι δύο πρώτοι ειδικά στην επαρχία έχουν πολύ δουλειά άρα καθυστερούν στη διεκπεραίωση.

Τι μπορείς να κάνεις;;;;;; Βάλε ένα δικηγόρο να τρέχει αντί για σένα ο οποίος θα είναι και πιο ψύχραιμος γιατί από τα γραφόμενά σου έχεις φορτωθεί πάρα πολύ και περισσότερο θα περιπλέκεις την υπόθεση όσο πιέζεις το συμβολαιογράφο.

• Like 2
Δημοσ.

Μηχανικό τοπογράφο χρειάζεσαι για την ταχτοποιηση

Τώρα με την κληρονομιά δεν ξέρω τι έχεις κάνει, μπορεί να χρειαστείς και δικηγόρο

Δημοσ.

Εφ   οσον   πληρωσε   φορο   κληρονομιας   αποκλειεται   να  μην  υπαρχουν   εγγραφα   αποδοχης   κληρονομιας....

Εναν   δραστηριο   δικηγορο   και  μαλιστα   γρηγορα   γιατι   βρωμαει   η  υποθεση....

Να   ελεγξει   αμεσα   υποθηκοφυλακειο,   Ε9  και   κτηματολογιο.

• Like 1
Δημοσ.

Σε ποια περιοχη αναφερεσαι να σου πω ποιος ειναι ο γνωστης των θεματων να στα προωθησει. Με το αζημιωτο αλλα θα στα κανει γρηγορα σωστα και νομιμα

Δημοσ.

Κατ' αρχήν να προσδιορίσουμε το πρόβλημα.

α. Πως το έχεις κληρονομήσει με διαθήκη;

β. Έχεις κάνει δήλωση φόρου κληρονομιάς στην εφορία, Συμβολαιογραφική αποδοχή έκανες μετά;

γ. Είναι Οικόπεδο ή κτίσμα;

δ. Αν είναι κτίσμα είναι αυθαίρετο ή με άδεια;

δ. Αν είναι κτίσμα είναι μόνο του ή μαζί με άλλα στο ίδιο οικόπεδο;

Σε κάθε περίπτωση αν είναι κτίσμα είναι αυθαίρετο και είναι μαζί με άλλα δεν γίνεται σύσταση οριζόντιας-κάθετης και όλοι τα έχετε εξ αδιαιρέτου ο καθένας με το ποσοστό του. Είναι αυτό το πρόβλημα μήπως;

Δημοσ.

μήπως θέλει χρήματα και δεν ασχολείται;

ναι όντως αυτή η δουλειά μπορεί να μην ζητάει πληρωμή, αλλά μήπως πρέπει να τον πληρώσεις κανα 100αρι μπας και ασχοληθεί μαζί σου? πες του έτσι για να πιεις εναν καφέ.

Δημοσ.

Ο συμβολαιογράφος πέραν από το να κρατάει τον τίτλο κτίσης στο γραφείο του, δίνει έναν στον ιδιοκτήτη και έναν που κατατίθεται στο υποθηκοφυλακείο. 

Αυτά που λες με τις μετρήσεις και τον συμβολαιογράφο δεν παίζουν, ο συμβολαιογράφος δεν παίρνει πουθενά μετρήσεις, αυτά είναι δουλειά του μηχανικού.

Τώρα για το πρόβλημά σου, επειδή και πολύπλοκο είναι και δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη από ένα forum, να απευθυνθείς σε δικηγόρο να ερευνήσει τι γίνεται, να σε βοηθήσει και να σε κατατοπίσει πως να κινηθείς.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, tigergreg είπε

Εφ   οσον   πληρωσε   φορο   κληρονομιας   αποκλειεται   να  μην  υπαρχουν   εγγραφα   αποδοχης   κληρονομιας....

Εναν   δραστηριο   δικηγορο   και  μαλιστα   γρηγορα   γιατι   βρωμαει   η  υποθεση....

Να   ελεγξει   αμεσα   υποθηκοφυλακειο,   Ε9  και   κτηματολογιο.

Καμια σχεση ...Η γυναικα μου ειχε υποβαλει για φορο κληρονομιας αλλα αποδοχή εκανε φετος και για τον πατερα της που πεθανε πριν 10 χρονια και για την μητερα της που πεθανε πριν 5 χρονια .

600 ευρω η συμβολαιογράφος.

Καπου στα 900 ευρω ο ΕΝΦΙΑ για τα ακινητα (δηλονοντουσαν κανονικα στο Ε9) που ηταν σε ρυθμιση αλλα ηθελαν εξεοφληση για να βγουν πιστοποιητικα μεταγραφης.

• Like 1
Δημοσ.

Πρέπει να αλλάξεις συμβολαιογράφο. Είχα και εγω το ίδιο πρόβλημα με "οικογενειακό" συμβολαιογράφο. Με ταλαιπωρούσε έναν χρόνο. Μου έλεγε φέρε αυτο το χαρτί, εκανε 2-3 βδομάδες να το πάρω το πήγαινα το κράταγε κανα μήνα μου έλεγε λείπει και αυτο, στο τέλος μου ζήτησε ενα χαρτί για το πηγάδι μου λέει είναι το τελευταίο αλλα αργεί λίγο, μου το φέρνεις και κάνουμε τα συμβόλαια. Το χαρτί έκανε 2 μήνες να έρθει. Του το πάω και μετά μου λέει δεν μου έχεις φέρει το τοπογραφικό του μηχανικού. Πάω με τον μηχανικό και το βρίσουμε μέσα στον φάκελο κανονικά, μετά ζήταγε κάτι άλλα χαρτιά πάλι (εντωμεταξύ ολα τα γραφεία του γεμάτα φακέλους, τον έπαιρναν τηλέφωνο για υποθέσεις και έλεγε το προχωράω έχουμε καθυστερήσει λίγο). Του πήρα τον φάκελο πήγα σε άλλον (γνωστό του μηχανικού, άγνωστο προς εμένα) και σε ενα μήνα μου είχε ετοιμάσει τα συμβόλαια.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Λοιπόν, χτες επικοινώνησα με άλλον συμβολαιογράφο, και "μου αρνήθηκε ευγενικά".
Είπε ότι και αυτός έχει πάρα πολύ δουλειά λόγω κτηματολογίου και ότι δεν υπόσχεται ότι θα κάνει πιο γρήγορα.

Μίλησα ξανά και με τον δικηγόρο μου. Ρώτησα πως γίνεται να "πιέσουμε", να "εκβιάσουμε" κτλ...
Και αυτός ήταν διστακτικός να απαντήσει. Φάνηκε ότι είτε δεν ήθελε να το κυνηγήσει, είτε ότι το θεωρούσε ανώφελο.

Οπότε μάλλον πρέπει να αποδεχτώ την "μοίρα" μου...

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, aXer είπε

Όχι, μην αποδεχτείς τη μοιρα σου. 

Πηγαινε και σε αλλο δικηγόρο. 

Ολοι αυτοι αυτο θελουν να νιωσεις οτι δεν μπορεις να κανεις τίποτα. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

Καμια σχεση ...Η γυναικα μου ειχε υποβαλει για φορο κληρονομιας αλλα αποδοχή εκανε φετος και για τον πατερα της που πεθανε πριν 10 χρονια και για την μητερα της που πεθανε πριν 5 χρονια .

600 ευρω η συμβολαιογράφος.

Καπου στα 900 ευρω ο ΕΝΦΙΑ για τα ακινητα (δηλονοντουσαν κανονικα στο Ε9) που ηταν σε ρυθμιση αλλα ηθελαν εξεοφληση για να βγουν πιστοποιητικα μεταγραφης.

Απ  οσο   γνωριζω   πηγαινεις   να   πληρωσεις   κληρονομικα   στην  εφορια   με   τα   συμβολαιογραφικα   εγγραφα   αποδοχης.

Διαφορετικα   με  τι   παραστατικα   πληρωνεις   φορο?

Αλλωστε  τα  συμβολαιογραφικα   εγγραφα   ουσιαστικα   βεβαιωνουν   οτι  εισαι   ο  κληρονομος   εφοσον   εχεις   καταθεσει   "εγγυτερων   συγγενων"  και  "ληξιαρχικη  πραξη"

στον  συμβολαιογραφο.

2 ώρες πριν, aXer είπε

Λοιπόν, χτες επικοινώνησα με άλλον συμβολαιογράφο, και "μου αρνήθηκε ευγενικά".
Είπε ότι και αυτός έχει πάρα πολύ δουλειά λόγω κτηματολογίου και ότι δεν υπόσχεται ότι θα κάνει πιο γρήγορα.

Μίλησα ξανά και με τον δικηγόρο μου. Ρώτησα πως γίνεται να "πιέσουμε", να "εκβιάσουμε" κτλ...
Και αυτός ήταν διστακτικός να απαντήσει. Φάνηκε ότι είτε δεν ήθελε να το κυνηγήσει, είτε ότι το θεωρούσε ανώφελο.

Οπότε μάλλον πρέπει να αποδεχτώ την "μοίρα" μου...

Συναδελφικη   αλληλεγγυη   λεγεται    και  ουσιαστικα   ειναι    γελοια   παπαντζα   μασωνικου   τυπου.....

Οταν   εχεις   ταλαιπωρηθει   τοσο  πολυ    απευθυνεσαι   σαφεστατα   αλλου   για  να   αποφυγεις   τα  χειροτερα.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, tigergreg είπε

Απ  οσο   γνωριζω   πηγαινεις   να   πληρωσεις   κληρονομικα   στην  εφορια   με   τα   συμβολαιογραφικα   εγγραφα   αποδοχης.

Διαφορετικα   με  τι   παραστατικα   πληρωνεις   φορο?

Αλλωστε  τα  συμβολαιογραφικα   εγγραφα   ουσιαστικα   βεβαιωνουν   οτι  εισαι   ο  κληρονομος   εφοσον   εχεις   καταθεσει   "εγγυτερων   συγγενων"  και  "ληξιαρχικη  πραξη"

στον  συμβολαιογραφο.

Μπορείς να πας με την δημοσιευμένη διαθήκη, με πιστοποιητικό εγγυτέρων και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και περί μη αποποίησης και με άλλα χαρτιά όπου προκύπτει η περιουσία και η αξία της. Πολλοί δεν πάνε στον συμβολαιογράφο να το ολοκληρώσουν για λόγους κόστους ή επειδή δεν το θεωρούσαν αναγκαίο.

Ο συμβολαιογράφος ζητάει κατά περίπτωση και άλλα χαρτιά, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ,  (ότι έχει πληρωθεί το ΕΝΦΙΑ), αλλαγές στο Ε9, (πρώτα εξ' αδιαιρέτου και αλλαγή από την δημοσίευση της Διαθήκης) και πάει λέγοντας.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Conan2046 είπε

Μπορείς να πας με την δημοσιευμένη διαθήκη, με πιστοποιητικό εγγυτέρων και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και περί μη αποποίησης και με άλλα χαρτιά όπου προκύπτει η περιουσία και η αξία της. Πολλοί δεν πάνε στον συμβολαιογράφο να το ολοκληρώσουν για λόγους κόστους ή επειδή δεν το θεωρούσαν αναγκαίο.

Ο συμβολαιογράφος ζητάει κατά περίπτωση και άλλα χαρτιά, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ,  (ότι έχει πληρωθεί το ΕΝΦΙΑ), αλλαγές στο Ε9, (πρώτα εξ' αδιαιρέτου και αλλαγή από την δημοσίευση της Διαθήκης) και πάει λέγοντας.

Ετσι ακριβως.

Λογω κοστους δεν ειχε παει και η γυναικα μου .

Ζηταγαν 1000+ ευρω αλλα φετος μια στην επαρχια τα εκανε με 600 ευρω +30 το υποθηκοφυλακειο επαρχιας και αλλα τοσα της Αθηνας αφου ειχε περιουσιακα στοιχεια και εκει και εδω

Επεξ/σία από Γιάννης Platano

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...