Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

τι έγινε με τις υποδοχές e-SATA και εξαφανίστηκαν?
Αλλάζοντας δίσκο το ίδιο μηχανάκι ξεκινούσε με ότι OS είχε ο δίσκος και χωρίς να χρειαστεί να ξεβιδώσεις τίποτα ή το backup τελείωνε γρήγορα.
Επίσης η ταχύτητα του SATA είναι υψηλότερη από το USB.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί το usb 3.0 είναι πιο διαδεδομένο λόγω απλότητας (κοινό καλώδιο για όλες τις συσκευές) και δίνει θεωρητικά 10gbps (στο 3.1 πρότυπο που ανακοινώθηκε πρόσφατα) ενώ το esata δίνει το μέγιστο 5gbps.

Και επίσης το usb είναι πιο φθηνό στην υλοποίηση τόσο για μητρικές όσο και για συσκευές.

Επεξ/σία από zx1234r
  • Like 1
Δημοσ.

Εγώ πήρα ένα SATA to E-SATA καλώδιο ένα μέτρο που είναι το max σε απόσταση, το πέρασα από μιά τρύπα του κουτιού (υδρόψυξης στην περίπτωση μου) και όρισα την θύρα που χρησιμοποιώ ως Hot-Plug/External και κάνω μιά χαρά την δουλειά μου. Μπορείς να βρεις και SATA σε E-SATA bracket αν δεν μπορείς να περάσεις το καλώδιοι από κάπου προς τα έξω αλλά θα πρέπει να βρεις μισού μέτρου καλώδιο για το bracket και μισό μέτρο E-SATA καλώδιο το πολύ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ότι ο λόγος που εξαφανίστηκε ήταν η έλλειψη power..

Μετέπειτα βγήκε powered esata ή αλλιώς eSATAp αλλά ήταν πολύ αργά.

Και πραγματικά, είναι κρίμα διότι η μεταφορά των δεδομένων, γίνεται native, χωρίς μετατροπή από sata σε usb και πίσω σε sata.

Επεξ/σία από solution1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λιγοι και πανακριβοι μερικα  vintage  κουτια αλουμινιου το ειχαν . Και πριν το esata ηταν η αλλη μλκια τα 2  πρωτυπα " Firewire " 1394 port που δε τα δειχνουν ουτε στη πληροφορικη στα σχολεια :P 

Επεξ/σία από Mhlogiatros
Δημοσ.
2 ώρες πριν, CsIns είπε

Εγώ πήρα ένα SATA to E-SATA καλώδιο ένα μέτρο που είναι το max σε απόσταση, το πέρασα από μιά τρύπα του κουτιού (υδρόψυξης στην περίπτωση μου) και όρισα την θύρα που χρησιμοποιώ ως Hot-Plug/External και κάνω μιά χαρά την δουλειά μου. Μπορείς να βρεις και SATA σε E-SATA bracket αν δεν μπορείς να περάσεις το καλώδιοι από κάπου προς τα έξω αλλά θα πρέπει να βρεις μισού μέτρου καλώδιο για το bracket και μισό μέτρο E-SATA καλώδιο το πολύ.

Καλά το sata. Με το power τι γίνεται; Χρησιμοποιείς extender ή μέσω usb;

Δημοσ.

το 1394 θυμάμαι ότι το είχαν φωτογραφικές μηχανές, κάτι εκτυπωτικά και αλλού, κάποτε υπήρχε σε όλα τα mainboard.
Τα κουτιά με e-SATA δεν ηταν ακριβά, όλα γύρω στα 20€, ένα 5.25" που είχα πάρει κάποτε επειδή ήταν αλουμινένιο και έπαιρνε και PATA και SATA και έβγαζε και USB 2.0 και e-SATA ήταν κάπως ακριβό, ~35€.

solution1,
και γω κάτι για τροφοδοσία είχα διαβάσει κάπου κάποτε αλλά αμφιβάλλω αν στέκει, ίσως να ήταν θέμα κόστους, πχ ακριβά chip και από λίγους κατασκευαστές, δεν ξέρω.
Πιο πιθανόν μπορεί να ήταν το hot plug που δεν το είχαν όλοι οι e-SATA, btw ούτε το USB είναι hot plug.

Πάντως μέσω δικτύου κάνεις backup (αντιγραφή αρχείων) σε e-SATA docking station με παμπάλαιο SATA-II HDD δίσκο 1GB ανά 3.5-4 sec, γύρω στα 15m για 64GB αρχείο.

Δημοσ.

Δε νομίζω να ήταν θέμα κόστους. Ίσα-Ίσα το esata, δεν είχε καν controller.

Πιστεύω ότι το usb ήταν πιο ακριβό για τις μητρικές αλλά και τις συσκευές.

Επίσης, τα περισσότερα usb είναι software based, οπότε τρώνε και resources επεξεργαστή σε αντίθεση με το sata.

Τέλος, τα βύσματα esata, νομίζω ότι είναι πολύ ανθεκτικότερα από τα αντίστοιχα usb με τα λεπτά πινάκια τους.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, solution1 είπε

Καλά το sata. Με το power τι γίνεται; Χρησιμοποιείς extender ή μέσω usb;

Μιά θήκη 3,5 έχω που έχει τροφοδοτικό. Δεν ξέρω αν φταίει η θήκη, αλλά μπορώ να πω ότι δεν έχει τρομερή συμβατότητα με κάποιους δίσκους. Με βολεύει πολύ πάντως το γεγονός ότι είναι bootable το E-sata.

Δημοσ.

Το SATA γενικως δεν εχει μελλον. Αφου η αναπτυξη του σταματησε με το SATA 3.

Τα νεα pc εχουν σχεδον ολα ssd και αυτα εχουν αρχισει να αλλαζουν σε nvme

DVD πλεον πολλοι δεν βαζουν σε desktop.

Ενα βημα πριν αρχισουμε να τα θεωρουμε legacy ports ειναι.

• Super Moderators
Δημοσ.

Yeah και με το USB3.1 στα 10Gbps και "σύντομα" το USB4.0 δεν υπήρχε λόγος να συνεχίζεται το eSata.

Υπερβολή το Legacy Ports, τα χρειαζόμαστε για HDDs.

Δημοσ.

Παντως εχω ξαναγραψει οτι εκει οπου υπηρχε μονο usb 2.0 -π.χ. σε αρκετα παλιοτερα λαπτοπ, mini pc, κλπ-
το esata ηταν σωτηρια απιστευτα μεγαλη! Αλλα ακομη και σε σχεση με usb 3.0, εδινε καλυτερο αποτελεσμα
ταχυτητας, τουλαχιστον μεχρι τα usb 3.0 και esata: οπως βρισκονταν επανω σε μητρικες-συστηματα s1150 😎

Δημοσ.

έλα ντε, πέστα χρυσόστομε,
τα USB, ακόμα και το 3.0 (ή 3.1 Gen 1 ή όπως θα το λένε αύριο) και αυτό σέρνεται, ίσως με το USB 3.1 (ή GEN 2) να φτιάξουν οι ταχύτητες.
Επίσης τo eSATA όπως και το σκέτο SATA παίζουν με UDMA6, κάνεις copy 1GB σε 10-12sec, ιδανικό για backup.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...