Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, fisfirikos είπε

Η μπάλα στην εξέδρα. Δεν απαντάμε σε αυτό που μας ρωτάνε, αλλά σε κάτι εντελώς άσχετο με το θέμα που συζητάμε.

Αλλά μπορώ να σου απαντήσω στο ίδιο μήκος κύματος. Χρέη έχουν και οι δημόσιες επιχειρήσεις. ΟΣΕ 10 δις, ΔΕΗ 3 δις κλπ.

Η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια ήταν κερδοφόρα, πριν περισσότερα χρόνια παρουσίαζε έλλειμα και ούτω καθεξής. Λογικό, αν λάβουμε υπόψη τις άμεσες επενδύσεις που κάνει για εκσυχρονισμό της παραγωγής. 

Αντίστοιχα το δίκτυο μεταφοράς του ΟΣΕ, δεν επιδοτούνταν κατευθείαν από το δημόσιο ταμείο, αλλά από τον ίδιο τον ΟΣΕ.

Επιπλέον εφόσον θα επωμιστώ τα χρέη όπως λές και εσύ(ιδιωτικά και δημόσια), ποιος ακριβώς ο λόγος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πχ στις τηλεπικοινωνίες. Που ακριβώς επένδυσαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οδηγηθήκαμε στις πτώσεις τιμών; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι τιμές δεν πήραν την κατηφόρα, αφού αυτό αποτελεί παγκόσμια τάση.

Άλλό ρωτάω: Τι ακριβώς άλλαξε από την εποχή των παρόχων σε επίπεδο δικτύου; Ποιοι μάλλον είχαν την ευθύνη που το τότε κρατικό κερδοφόρο μονοπώλιο στα Βαλκάνια, κρατούσε τις τιμές τόσο ψηλά;

Επεξ/σία από christakos07
  • Απαντ. 145
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, christakos07 είπε

Η κατάσταση εξάλειψης του ανταγωνισμού, με σκοπό τη διάθεση των δικών σου προιόντων, με τρελά ποσοστά κέρδους. 

Ουσιαστικά ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, σαν αυτά που δημιουργούνται από τα μεγαθήρια, του εκάστοτε τομέα.

Για παράδειγμα ένα ιδιωτικό μονοπώλιο του φαρμάκου που πωλούσε ακριβά ένα φαρμακάκι που είχε σχέση με αυτοάνοση ασθένεια ματιών, ενώ άλλη φαρμακευτική με την ίδια (κατά πολύ) φθηνότερη δραστική ουσία, εξαγοράστηκε από το πρώτο. Ωραία περνάμε με το παρόν σύστημα, μιλήστε μου για ελεύθερη αγορά και τις ίσες ευκαιρίες.

Να σου θυμήσω ποιος επωμίστηκε τη φόλα της Forthnet και της Wind μέχρι σήμερα; Οι τράπεζες. 

Ποιος τις ανακεφαλαιοποίησε; Ιδιωτικό κέρδος, με απώλειες από τον δημόσιο κορβανά, ξέρω και εγώ.

Για αυτό υπάρχει επιτροπή ανταγωνισμού ώστε να φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού (άσχετα αν δε δουλεύει στην Ελλάδα). Είναι πάντως εντυπωσιακό πως όσοι στηλιτεύουν τα ιδιωτικα "μονοπώλια", ως λύση συνήθως θεωρούν τα κρατικά και μάλιστα με κλείσιμο της αγοράς. 

Γενικότερα η Ελλάδα δεν έχει υγιή αγορά σχεδόν σε κανένα τομέα, η αγορά της είναι πιο κοντά στο corporatism (και μάλιστα κινεζικού είδους με τεράστια κρατική συμμετοχή) παρά σε capitalism. :) 

Επεξ/σία από ProponitisTouKanape
Δημοσ.
2 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Κάτσε ΄για να καταλάβω, η Nestle π.χ. πληρώνει το Σκλαβενίτη για να βάλει τα προϊόντα της στα ράφια της ή το ανάποδο ; 

Η νεστλε πληρώνει και πληρώνει πενταψηφια νούμερα κάθε μήνα...

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

6 λεπτά πριν, ProponitisTouKanape είπε

Για αυτό υπάρχει επιτροπή ανταγωνισμού ώστε να φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού. Είναι πάντως εντυπωσιακό πως όσοι στηλιτεύουν τα ιδιωτικα "μονοπώλια", ως λύση συνήθως θεωρούν τα κρατικά και μάλιστα με κλείσιμο της αγοράς. 

Γενικότερα η Ελλάδα δεν έχει υγιή αγορά σχεδόν σε κανένα τομέα, η αγορά της είναι πιο κοντά στο corporatism (και μάλιστα κινεζικού είδους με τεράστια κρατική συμμετοχή) παρά σε capitalism. :) 

Η οποία επιτροπή ανταγωνισμού ενδέχεται να διακοπάρει κάπου στις Μπαχάμες.

Δεν θα πιάσω ιδεολογική κουβέντα για το ισχύον σύστημα. Απλά οι δομικές του αρχές είναι η ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων και η ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία. Η τελευταία οδηγεί σε ανταγωνισμό, με πτώση τιμών. Σύμφωνοι και μαζί σας. 

Αυτό που έχουμε ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, πάει να ξεφύγει από τις δομικές αρχές. Να μιλήσουμε για τα μεγαθήρια στις επικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, τα είδη διατροφής και τα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας;

Ξεφεύγουμε και δεν ξαναπαντάω. Μάλιστα μπαίνει και σε spoiler.

Επεξ/σία από christakos07
Δημοσ.

...πάντως, εγώ στη γειτονιά έχω ένα mini market, το οποίο πουλάει τα περισσότερα προϊόντα σε τιμές σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει και εάν βγαίνει, αλλά δουλειά έχει φουλ. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ge-lyk είπε

...πάντως, εγώ στη γειτονιά έχω ένα mini market, το οποίο πουλάει τα περισσότερα προϊόντα σε τιμές σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει και εάν βγαίνει, αλλά δουλειά έχει φουλ. 

Προφανώς και θα βγαίνει, μπορεί και με αξιόλογο μεροκάματο. Απλά οι ώρες εργασίας είναι υπερβολικά πολλές. 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, christakos07 είπε

Η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια ήταν κερδοφόρα, πριν περισσότερα χρόνια παρουσίαζε έλλειμα και ούτω καθεξής. Λογικό, αν λάβουμε υπόψη τις άμεσες επενδύσεις που κάνει για εκσυχρονισμό της παραγωγής. 

Αντίστοιχα το δίκτυο μεταφοράς του ΟΣΕ, δεν επιδοτούνταν κατευθείαν από το δημόσιο ταμείο, αλλά από τον ίδιο τον ΟΣΕ.

Επιπλέον εφόσον θα επωμιστώ τα χρέη όπως λές και εσύ(ιδιωτικά και δημόσια), ποιος ακριβώς ο λόγος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πχ στις τηλεπικοινωνίες. Που ακριβώς επένδυσαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οδηγηθήκαμε στις πτώσεις τιμών; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι τιμές δεν πήραν την κατηφόρα, αφού αυτό αποτελεί παγκόσμια τάση.

Άλλό ρωτάω: Τι ακριβώς άλλαξε από την εποχή των παρόχων σε επίπεδο δικτύου; Ποιοι μάλλον είχαν την ευθύνη που το τότε κρατικό κερδοφόρο μονοπώλιο στα Βαλκάνια, κρατούσε τις τιμές τόσο ψηλά;

Είναι άλλη συζήτηση αυτή. Πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε, αλλά όχι τώρα γιατί πηδάμε όλο το thread.

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, fisfirikos είπε

Practice what you preach λεβέντη.

μιας και εισαι προγραμματιστής δεν μου λες καλυτερα πως μπορώ να φτιαξω κατι που θελω στο Mac Μου γιατι εχω μαυρα μεσανυχτα ?

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Djzan είπε

μιας και εισαι προγραμματιστής δεν μου λες καλυτερα πως μπορώ να φτιαξω κατι που θελω στο Mac Μου γιατι εχω μαυρα μεσανυχτα ?

Βάλε Linux 😛

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, fisfirikos είπε

Βάλε Linux 😛

βλεπεις ?

ακομα και σε κατι που ειναι η δουλεια σου δεν μπορεις να με βοηθησεις 😂

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Djzan είπε

βλεπεις ?

ακομα και σε κατι που ειναι η δουλεια σου δεν μπορεις να με βοηθησεις 😂

Η δουλειά του προγραμματιστή δεν είναι "να φτιάχνει Κάτι στο mac"

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, ManFromEarth είπε

Η δουλειά του προγραμματιστή δεν είναι "να φτιάχνει Κάτι στο mac"

ενώ είναι να  ξέρει πως υπολογίζεται η κερδοφορία στα super market Και τα Mini market ?

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Djzan είπε

ενώ είναι να  ξέρει πως υπολογίζεται η κερδοφορία στα super market Και τα Mini market ?

Ναι, αφού η βάση εδράζεται στα μαθηματικά και στην αναλυτική λογική.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, christakos07 είπε

Ναι, αφού η βάση εδράζεται στα μαθηματικά και στην αναλυτική λογική.

χαχαχαχα οκ οκ

ξερει και τα deals Που παιζουν απο πισω δλδ,συμφωνιες,πιστωτικά etc .

οκ οκ παω πασο!!!

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Djzan είπε

χαχαχαχα οκ οκ

ξερει και τα deals Που παιζουν απο πισω δλδ,συμφωνιες,πιστωτικά etc .

οκ οκ παω πασο!!!

Ο προγραμματιστής δεν δουλεύει σε μια γυάλα ρε αδερφέ. Ανάλογα με την επιχείρηση που θα εργαστείς μαθαίνεις και κάποια πράγματα που είναι έξω από το αυστηρά γνωστικό σου πεδίο. Αν είσαι προγραμματιστής σε e-shop ρούχων μαθαίνεις πράγματα για την μόδα. Αν δουλέψεις σε φαρμακευτική μαθαίνεις για τα φάρμακα. Κι αν, όπως στην περίπτωση μου, δουλέψεις σε εταιρία που καταγράφει πωλήσεις στο λιανεμπόριο μαθαίνεις για τις ειδικές συμφωνίες κλπ. Και με γκαλερί έχω συνεργαστεί στο παρελθόν κι έχω μάθει πράγματα για την τέχνη.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους προγραμματιστές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...