Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγαπητοι φιλοι την καλησπερα μου. Νεο μελος εδω και θα χρειαστω τη βοηθεια σας. Εχω ενα i7-950 LGA1366, με 12Gb Ram Triple Channel, Δυο δισκους 4Τb Seagate εσωτερικους και 2 SSD Kingston 120Gb. To συστημα έχει μια καρτα GTX 660 2Gb και θαρρω πως ήρθε ο καιρος να παω σε κατι καλυτερο και πιο current γενικα. Από τον παλιο υπολογιστη σκοπευω να κρατησω μονο τον ενα δισκο 4Tb ως αποθηκευτικο χωρο και τον ενα SSD καθαρα για το λειτουργικο και τα προγραμματα, ωστε να παραμεινει λειτουργικος και ο παλιος. Σκεφτομαι να βαλω στο συστημα ενα nvme δισκο 500Gb που θα τον χρησιμοποιω κυριως ως temporary και scratch disk.

Δουλευω κυριως επεξεργασια φωτογραφιας στο Photoshop με βαρια αρχεια και ενιοτε παιζω κανα παιχνιδακι τυπου Tomb Raider, Sniper Elite, Need for Speed, GTA και Need for Speed, βλεπω καμμια ταινια, ενω διατηρω συνηθως κι ανοιχτο browser με καμμια 15αρια tabs ανοιχτα συμπεριλαμβανομενου και streaming (Netflix). Επισης που και που ασχολουμαι με video κανοντας encoding καμμια ταινια με το Handbrake ή editing σε Sony Vegas και Adobe Premiere αλλα εντελως απλα πραγματα και ερασιτεχνικα. (Πιο πολυ για να παιζω και να "τριβομαι" με το αντικειμενο παρα για οποιοδηποτε αλλο λογο οποτε και δε με πολυνοιαζει για την ωρα τουλαχιστον). To συστημα ταυτοχρονα λειτουργει και ως torrent station μοιραζοντας καμμια 50αρια αρχεια, οποτε και μενει σχεδον μονιμα ανοιχτο. Σβηνει μονο οταν ξερω πως θα λειψω απο το σπιτι για πανω απο μια μερα.

Aν και μονιμα χρηστης Intel (λογικο αφου τελευταια φορα που αγορασα ηταν πριν περιπου 10χρονια), τωρα σκεφτομαι να (ξανα)παω σε AMD που εχω να δοκιμασω απο την εποχη των 386DX/40 για οποιον θυμαται. (Nαι ειναι τοτε λιγο μετα την επανασταση του '21! :-)). Κοιταζω Ryzen 3700x (αν και γλυκοκοιταζω και προς 3800+ (Overkill? Ειναι γλυκια η αμαρτία!) καθαρα στη λογικη πως δεν αλλαζω Η/Υ καθε 1-2 χρονια). Σκεφτομαι πως καλο θα ειναι να παρω εξαρχης 32Gb Ram 3600MHz (16Gb x2 Dimm ωστε να εχω επιπλεον 2 dimm slots ελευθερα για αναβαθμιση στα 64Gb) και ειμαι ανοιχτος και στην ιδεα των 64Gb αλλα δε βιαζομαι αμεσα καθαρα λογω προστιθεμενου κόστους. (Μπορω κι αργοτερα, καλα να ειμαστε). Αυτα τα λιγα, ευχαριστώ εκ των προτερων για το χρονο σας να τα διαβασετε και οποια προταση ή/και συμβουλη καθως και διόρθωση ενδεχομένως, καλοδεχουμενη.

Ποσό που διαθέτουμε : ~1300 Euro

Χρήση υπολογιστή : Photoshop με βαρια αρχεια. (80Mb raw φωτογραφιες, φτανουν και ξεπερνανε ανετα τα 2Gb στην επεξεργασια), λιγο ερασιτεχνικο video editing στο Adobe Premiere κι ενιοτε video encoding σε x264, ταυτοχρονα με καμμια 15αρια tabs ανοιχτα στο browser, που και που παιχνιδια τυπου Tomb Raider, Sniper Elite, GTA και Need for Speed.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Κυριως Photoshop και πολυ λιγοτερο Adobe premiere, Handbrake

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη: Εχω μια Samsung 22" 1680x1050 και σκεφτομαι για αργοτερα μια 24-27" 1080 ή 1440p IPS 144Ηz (οχι απαραιτητα Samsung) αλλα τωρα μαλλον οχι καθαρα λογω κοστους.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Οχι

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος): Αθηνα

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Ότι ερχεται καλυτερα απο πλευρας κόστους, οποτε ανοιχτος και στα δυο ενδεχομενα.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα το συναρμολογησω εγω.

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο: Οχι (προυπαρχουν Windows 10)

Επεξ/σία από MisterC
Δημοσ.

Καλά το σκέφτεσαι για ryzen και 32gb. Με 200€ έχεις ips 1080p 144hz σε 24-27 από aoc. Τα μοντέλα είναι τα 24-27g2u. Τρομερό vfm.

Τα παιχνίδια παντως που παίζεις δεν απαιτούν 144hz. Στη θέση σου θα προτιμουσα 1440p 27-32-34 για να εκμεταλλευτείς και το μεγαλύτερο real estate για photo-video editing.

Αν βάλεις x570 της προκοπής θες 200€ οπότε θα σου κάνω ενδεικτικά μια σύνθεση με την τοπ αξιόπιστη b450 tomahawk max. Αν δεν διαπραγματεύεσαι προτίμησε την Asus x570 tuf plus αλλά με τον 3700x δεν θα έχεις πρόβλημα.

Screenshot_2019-11-10-23-54-56-871_com.android.chrome.jpg.ce803c3f462a2c43f3789bcf0dd98d81.jpg

Screenshot_2019-11-10-23-55-13-283_com.android.chrome.jpg.8c43cfcc983d0ee1c2a928206f9343a3.jpg

Κάρτα γραφικών μια από αυτές

https://www.skroutz.gr/comparelists/55?compare=19550811,20317473,20195189,20411953

Προαιρετικά

https://www.skroutz.gr/comparelists/673?compare=12479861,14956693,8024159,12676579

• Like 2
Δημοσ.

Radiohead, κατ' αρχην εχεις δικιο. Τα παιχνιδια που παιζω δεν ειναι δα τοσο απαιτητικα. Σχετικα με τη μητρικη δε με χαλαει καθολου το B450. Ασε που γλυτωνω καποια ευρω που μπορω να τα ριξω σε κατι καλυτερο στα υπολοιπα. Kι o μονος λογος που σκεφτομαι τα 144Hz για την οθονη ειναι για το μελλον. Η οθονη οπως και να το κανουμε ειναι θαρρω επενδυση αφενος γιατι δεν την αλλαζουμε τοσο συχνα οσο ενα set Motherboard/CPU/Ram ας πουμε, κι αφετερου γιατι εχει να κανει αμεσα με τα ματια μας οποτε με αυτο το σκεπτικο κοιταζω ολες τις εναλλακτικες ψαχνοντας την καλυτερη. Εννοειται πως δε νομιζω πως στα 75Hz θα εχω το παραμικρο προβλημα με τα ματια μου οποτε μενει μονο το futureproofing. Επισης σκεφτομουν πως αν κρατησω την οθονη λιγο καιρο ακομα στο standby ισως θα μπορουσα να επενδυσω σε 3800/3800x, ή ενδεχομενως σε RAM με 16CL. Ομως αυτο που δε ξερω ειναι αν πραγματικα κατι απο αυτα θα εκανε διαφορα σε επιδοσεις γι' αυτα που κανω ωστε να αξιζει η οποια τετοιου ειδους επενδυση. Εχοντας μεινει τοσα χρονια με τον ιδιο Η/Υ εχω χασει ουσιαστικα την επαφη με τα σημερινα δεδομενα τα οποια ναι μεν τα διαβαζω στο χαρτι αλλα δεν εχω την αισθηση του real thing οπως παλιοτερα. Οποτε η γνωμη σας ολων εδω μετραει σε χρυσο για εμενα, ακριβως γι'αυτο το λογο. Ευχαριστω σε θερμα για την προταση, την οποια θα μελετησω και θα επανελθω σιγουρα.

Δημοσ.

Οι μνήμες είναι παραπάνω απο οκ. Ο 3700x είναι για μένα ο ιδανικός για ένα ισορροπημένο σύστημα στα λεφτά που διαθέτεις μετά θα πρότεινα με αύξηση budget 3900x. 

+1000 για την οθόνη είναι όντως επένδυση οπότε καθυστέρησε το αν είναι να πάρεις ένα δυνατό μονιτορ. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτο ακριβως που ειπες ειναι το σκεπτικο μου για την οθονη! Ενα σημειο που λιγο με αποθαρρυνει για μεγαλυτερες διαγωνιους (πχ 32") ειναι πως δε θελω να μπορω να διακρινω τα pixels σε αποσταση 50-60 εκατοστα που θα καθομαι. Εννοειται παντως πως οτι κι αν ειναι η τελικη επιλογη θα εχει προελθει αφου τις δω και live σε καποιο μαγαζι!
Σχετικα με τον 3900x κοιτωντας προχειρα τις τιμες στα γρηγορα αν μεινω στο B450 και παω ειτε για MSI RTX2060 Super ειτε για Gigabyte Radeon 5700XT αυτοματα εχω γυρω στα 200-250 ευρω μειον απο ότι θα ειχα με τις ακριβοτερες προτασεις, τα οποια θα μπορουσαν να πανε προς τη CPU!

Επεξ/σία από MisterC
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, MisterC είπε

Αυτο ακριβως που ειπες ειναι το σκεπτικο μου για την οθονη! Ενα σημειο που λιγο με αποθαρρυνει για μεγαλυτερες διαγωνιους (πχ 32") ειναι πως δε θελω να μπορω να διακρινω τα pixels σε αποσταση 50-60 εκατοστα που θα καθομαι. Εννοειται παντως πως οτι κι αν ειναι η τελικη επιλογη θα εχει προελθει αφου τις δω και live σε καποιο μαγαζι!
Σχετικα με τον 3900x κοιτωντας προχειρα τις τιμες στα γρηγορα αν μεινω στο B450 και παω ειτε για MSI RTX2060 Super ειτε για Gigabyte Radeon 5700XT αυτοματα εχω γυρω στα 200-250 ευρω μειον απο ότι θα ειχα με τις ακριβοτερες προτασεις, τα οποια θα μπορουσαν να πανε προς τη CPU!

729881942_pic_disp(1).jpeg.b2cd6c549e2eeee2d0ee722a2864beef.jpeg 

Όπως βλεπεις εδω για τη χρηση που κανεις δεν αξιζει να δωσεις σχεδον 300 ευρω παραπανω για 3900χ, η διαφορα θα ειναι πολυ μικρη πιστευω. Ο 3700χ βρισκεται στη χρυση τομη που για σχετικα λιγα χρηματα κανει τα παντα

20 λεπτά πριν, radiohead είπε

Οι μνήμες είναι παραπάνω απο οκ. Ο 3700x είναι για μένα ο ιδανικός για ένα ισορροπημένο σύστημα στα λεφτά που διαθέτεις μετά θα πρότεινα με αύξηση budget 3900x. 

+1000 για την οθόνη είναι όντως επένδυση οπότε καθυστέρησε το αν είναι να πάρεις ένα δυνατό μονιτορ. 

σηκωνουν τα vrm της tomahawk max 3900χ?

Επεξ/σία από Nero55
  • Like 2
Δημοσ.

Nero55, βλέποντας το benchmark καταλαβαινω πως κι εσύ και ο Radiohead, εχετε δικιο να προτεινετε τον 3700x ως best vfm για την περιπτωση μου. Οποτε ετσι σιγα σιγα προκυπτει πως ισως μπορω να αρχισω να κραταω τα περισσευουμενα ευρω για να τα "σπρωξω" προς μια δυνατη οθονη! Ευχαριστώ!!!

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Nero55 είπε

729881942_pic_disp(1).jpeg.b2cd6c549e2eeee2d0ee722a2864beef.jpeg 

Όπως βλεπεις εδω για τη χρηση που κανεις δεν αξιζει να δωσεις σχεδον 300 ευρω παραπανω για 3900χ, η διαφορα θα ειναι πολυ μικρη πιστευω. Ο 3700χ βρισκεται στη χρυση τομη που για σχετικα λιγα χρηματα κανει τα παντα

σηκωνουν τα vrm της tomahawk max 3900χ?

Καλημέρα. Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά. Εννοουσα αν είχε άλλο budget, ας κοιτούσε hardware όπως ο 3900x x570 κλπ  και φυσικά όχι για το photoshop. Για το video editing και για το futureproof βλέποντας ότι το κρατάει πολλά χρόνια και δεν αναβαθμιζει βλέπε i7 950.

6 ώρες πριν, MisterC είπε

Δεν χρειάζεται να βάλεις κάτι πάνω από 3700x δες για οθόνη και θα είσαι κύριος.

Καλημέρα!

• Like 1
Δημοσ.

Κατάλαβα! Κι εγω νομιζω πως ο 3700x ειναι οτι ακριβως χρειαζομαι. Ευχαριστώ και τους δυό σας για τη βοήθεια!!!

• Like 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Την καλησπερα μου στην παρεα. Τελικα μετα απο καιρο και πολλες αλλαγες αναπαντεχες (αλλα προς το καλυτερο) βρεθηκα με μια CPU 3950x δωρο (ναι καλα διαβασατε, δωρο απο το ετερον ημισυ, συμβαινουν και θαυματα) οποτε εβαλα σε παραγγελια 32 GB Ram G.Skill Tridentz CL16, μια Dark Rock Pro 4 αεροψυξη και μια μητρικη Gigabyte Aorus x570 Master και προσανατολιζομαι σε 750W η 850W τροφοδοτικο 80+ Gold και πανω (βλεπε και Platinum και Titanium) με τη λογικη πως μιλαμε για συστημα που περαν των αλλων μενει ανοιχτο 24/7 οποτε η καρδια του (PSU+Μobo) θελω να ειναι "δυνατη". Ξερω πως μιλαμε για εντελως διαφορετικες προδιαγραφες απο ό,τι ξεκινησα και πλεον κοιταζω να "αναβαθμισω" το ηδη υπαρχων συστημα κι οχι να φτιαξω νεο αλλα ξερω πως στο τελος θα εχω φτιαξει νεο συστημα ουσιαστικα, αλλα αν ξαφνικα βρεθεις με CPU 750 ευρω (+ΦΠΑ) στα χερια σιγουρα κατι αλλαζει στο σχεδιασμο! Μεχρι που σκεφτομαι πλεον σοβαρα τη λυση Hypervisor τυπου ProxMox μιας και 16 πυρηνες κριμα ειναι να καθονται. Ειδικα οταν ερθει και μια 5700xt και μπει στο κτηνος! Η αλλη λυση θα ηταν κατι σε VirtualBox ή Vmware αλλα με τρωει η ιδεα του Hypervisor. Οποτε τωρα ειμαι στο περιμενε για τα διαφορα κομματια (mobo, μνημες κλπ) και σε αναζητηση ενος τροφοδοτικου 750W (η και 850W αν ειναι μικρη η διαφορα τιμης) γυρω στα 150-200 ευρω ωστε να συνοδεψει το νεο συστημα μιας και το παλιο λογο παλαιοτητας να ειμαι ειλικρινης δε θελω να το βαλω πανω. Αργοτερα, μετα απο μερικους μηνες θα ακολουθησει και η αγορα της οθονης αλλα για την ωρα ο κύριος στοχος ειναι να τελειωσω με την αναβαθμιση του "κουτιου".

Το πιο βασικο ομως απο ολα ειναι πως θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω κι ενα τεραστιο μπραβο σε ολους εσας (κι αυτους που απαντησαν εδω αλλα και ολους αυτους που απαντανε σε ολα τα αλλα ποστς), βοηθώντας τον κοσμο να κανει μια σωστη επιλογη μεσα απο ενημερωμενη άποψη. Για μενα αυτο ειναι ανεκτιμητο και αξιο σεβασμου. Ευγνωμοσυνη και θαυμασμος. Δε τα αξίζετε μόνο. Τα εχετε κερδίσει!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, radiohead είπε

Corsair rm850i ή το hx850.

Υπερβολη είναι αλλά τουλάχιστον μείνε στα 150 μαξ.

Ναι οντως τα 850W ειναι αρκετα παραπανω απο αυτο που χρειαζομαι εχοντας υπολογισει και την 5700xt και 4 δισκους (2 SSD και δυο μηχανικους 4Τb) μαζι. Αλλα τα 150 Ευρω ειναι μεσα στο προβλεπομενο budget οποτε βλεποντας τη διαφορα μεταξυ τους (3 Ευρω αν παρουμε υποψην τις χαμηλοτερες τιμες Σκρουτζ) μαλλον παω για το Platinum (HX). Δυστυχως απο τροφοδοτικα δε σκαμπαζω πολλα (σχεδον τιποτα) παρα μονο πως δε χρειαζομαι οσο μεγαλυτερο (σε ισχυ) αντεχει το πορτοφολι μου, αλλα κυριως όποιο μπορει σε 50-60% αποδοσης να καλυψει αυτα που τραβαει το συστημα κατω απο φορτιο (αν το εχω καταλαβει σωστα κι αυτο) μιας και καπου εκει αποδιδουν τα μεγιστα. Οποτε το 850W ειναι αρκετα κοντα σε αυτο. (Ευχαριστώ και παλι εννοειται)

Δημοσ.
7 ώρες πριν, MisterC είπε

Ναι οντως τα 850W ειναι αρκετα παραπανω απο αυτο που χρειαζομαι εχοντας υπολογισει και την 5700xt και 4 δισκους (2 SSD και δυο μηχανικους 4Τb) μαζι. Αλλα τα 150 Ευρω ειναι μεσα στο προβλεπομενο budget οποτε βλεποντας τη διαφορα μεταξυ τους (3 Ευρω αν παρουμε υποψην τις χαμηλοτερες τιμες Σκρουτζ) μαλλον παω για το Platinum (HX). Δυστυχως απο τροφοδοτικα δε σκαμπαζω πολλα (σχεδον τιποτα) παρα μονο πως δε χρειαζομαι οσο μεγαλυτερο (σε ισχυ) αντεχει το πορτοφολι μου, αλλα κυριως όποιο μπορει σε 50-60% αποδοσης να καλυψει αυτα που τραβαει το συστημα κατω απο φορτιο (αν το εχω καταλαβει σωστα κι αυτο) μιας και καπου εκει αποδιδουν τα μεγιστα. Οποτε το 850W ειναι αρκετα κοντα σε αυτο. (Ευχαριστώ και παλι εννοειται)

Καλημέρα. Αν αναβαθμίζεις μία φορά στα 10 χρόνια, προσωπική μου γνώμη είναι να πας σε μία καλύτερη κάρτα γραφικών όπως η 2080super ή η 2080ti. Οποιαδήποτε από τις δύο θα κρατήσει περισσότερο από τη midrange 5700xt, τόσο σε gaming perfomance,  όσο και σε άλλου τύπου εργασίες.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Fredman είπε

Καλημέρα. Αν αναβαθμίζεις μία φορά στα 10 χρόνια, προσωπική μου γνώμη είναι να πας σε μία καλύτερη κάρτα γραφικών όπως η 2080super ή η 2080ti. Οποιαδήποτε από τις δύο θα κρατήσει περισσότερο από τη midrange 5700xt, τόσο σε gaming perfomance,  όσο και σε άλλου τύπου εργασίες.

Δε σου κρυβω πως παντα με "γαργαλαγε" μια τετοια αγορα αλλα καθαρα λογω κοστους σε συνδυασμο πως δε μου χρειαστηκε ποτε κατι τοσο δυνατο κι απο την αλλη δε μου ελειψε κιολας, δεν εχω παει προς τα εκει. Φαντασου πως ειμαι με μια GTX660 ακομα. Το κραταω στο πισω μερος του μυαλου μου παντως ισως για μελλοντικη αγορα (ενδεχομενως καποιου επομενου iteration του μοντελου). Όπως και να 'χει ευχαριστώ σε θερμά φίλε!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...