Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!

Αν κάποιος έχει σχετικές γνωσεις θα ηθελα παρακαλώ να με ενημερώσει σχετικώς με τα κατωτ'ερω:

1) Έγινε αγορά και εγκατασταση νεου θερμοσιφωνα Elco Duro Glass 80 LT (σε παταρι, αν παιζει ρολο). Exω διαβάσει ότι για εξοικονομηση ενέργειας-κοστους πρέπει να ρυθμιζεται ο θερμο στους 40 βαθμούς το καλοκαιρι και στους 50 το χειμώνα. Σε σχετική ερωτηση προς τον ηλ/λογο μου απάντησε ότι είναι ρυθμισμενος στους 60 και ότι πρέπει να προστεθει θερμοστατης για να μπορώ να αλλαζω θερμοκρασίες κατά βούλησιν αξίας 50 ευρώ. Ισχύουν τα περι εξοικονομησης αλλά και οσα ειπε ο ηλ/γος;

2) Έγινε αλλαγή 10 πριζών και διακοπτων και ανεφερε ο ηλ/γος ότι τα καλωδια ειναι σκουριασμένα (παλιά πολυκατοικία) και ότι πρέπει να γίνει τουλάχιστον αλλαγή στον πίνακα διοτι υπάρχει σοβαρος κινδυνος ασφαλείας (αορίστως)., τα καλωδια δεν ειναι γειωμένα. Πρέπει όντως να γινει αλλαγή; ποιά θεματα ασφαλείας υπάρχουν; Αν υποθέσουμε ότι γίνει αλλαγη εσωτερικώς στο σπίτι, το γεγονος ότι τα κεντρικά καλώδια της πολυκατοικίας ειναι σε αθλία κατασταση παίζει κάποιο ρόλο; Δηλ παιζει να γίνει αλλαγή εσωτερικώς σε διαμέρισμα και να αποδειχθεί χωρίς νόημα λόγω των κεντρικών καλωδίων;

3) Ο εν λόγω ηλ/γος είναι γνωστός και στην θεωρια οι τιμές του ειναι "φιλικές". Επειδή εμένα μου φάνηκε μεγαλο το κόστος, θα ήθελα την γ΄νωμη κάποιου. Ως προς το 1) + την συντηρηση 2 κλιματιστικών το συνολικο κοστος ανήλθε στα 240 ευρώ. Ως προς το 2) + συνδεση κουζίνας στα 250 ευρώ (θεωρητικώς με τα πιο οικονομικά "είδη" για διακοπτες-πρίζες). Οι τιμές αυτές είναι φιλικές ΄η εστω φυσιολογικές;

• Απαντ. 88
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ΑΠΟΛΛΩΝ83 είπε

Καλησπέρα!

Αν κάποιος έχει σχετικές γνωσεις θα ηθελα παρακαλώ να με ενημερώσει σχετικώς με τα κατωτ'ερω:

1) Έγινε αγορά και εγκατασταση νεου θερμοσιφωνα Elco Duro Glass 80 LT (σε παταρι, αν παιζει ρολο). Exω διαβάσει ότι για εξοικονομηση ενέργειας-κοστους πρέπει να ρυθμιζεται ο θερμο στους 40 βαθμούς το καλοκαιρι και στους 50 το χειμώνα. Σε σχετική ερωτηση προς τον ηλ/λογο μου απάντησε ότι είναι ρυθμισμενος στους 60 και ότι πρέπει να προστεθει θερμοστατης για να μπορώ να αλλαζω θερμοκρασίες κατά βούλησιν αξίας 50 ευρώ. Ισχύουν τα περι εξοικονομησης αλλά και οσα ειπε ο ηλ/γος;

2) Έγινε αλλαγή 10 πριζών και διακοπτων και ανεφερε ο ηλ/γος ότι τα καλωδια ειναι σκουριασμένα (παλιά πολυκατοικία) και ότι πρέπει να γίνει τουλάχιστον αλλαγή στον πίνακα διοτι υπάρχει σοβαρος κινδυνος ασφαλείας (αορίστως)., τα καλωδια δεν ειναι γειωμένα. Πρέπει όντως να γινει αλλαγή; ποιά θεματα ασφαλείας υπάρχουν; Αν υποθέσουμε ότι γίνει αλλαγη εσωτερικώς στο σπίτι, το γεγονος ότι τα κεντρικά καλώδια της πολυκατοικίας ειναι σε αθλία κατασταση παίζει κάποιο ρόλο; Δηλ παιζει να γίνει αλλαγή εσωτερικώς σε διαμέρισμα και να αποδειχθεί χωρίς νόημα λόγω των κεντρικών καλωδίων;

3) Ο εν λόγω ηλ/γος είναι γνωστός και στην θεωρια οι τιμές του ειναι "φιλικές". Επειδή εμένα μου φάνηκε μεγαλο το κόστος, θα ήθελα την γ΄νωμη κάποιου. Ως προς το 1) + την συντηρηση 2 κλιματιστικών το συνολικο κοστος ανήλθε στα 240 ευρώ. Ως προς το 2) + συνδεση κουζίνας στα 250 ευρώ (θεωρητικώς με τα πιο οικονομικά "είδη" για διακοπτες-πρίζες). Οι τιμές αυτές είναι φιλικές ΄η εστω φυσιολογικές;

Σου πηρε 250 ευρω για να συνδεσει την κουζινα χωρις να την περιλαμβανουμε στην τιμη; 😛

10 πριζες οικονομικες απο 4 ευρω να πουμε με το πλαισιο (και πολλα λεω) = 40 ευρω

210 ευρω... ξερω γω για πες ποση ωρα εκανε; εσκαψε καινουργιες ή απλα της αλλαξε; 

Φιλικα στον καρφωσε.

Να εχουν σκουριασει τα καλωδια φιλε που δουλευω σε ανακαινισεις δεν το εχω δει ποτε. Ουτε να ειναι διαβρωμενα.
Φυσικα και ο χαλκος δεν σκουριαζει.
Και εχω μπει σε αρκετα ερειπια!

Επεξ/σία από ExTaCy1337
  • Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, ExTaCy1337 είπε

Σου πηρε 240 ευρω για να συνδεσει την κουζινα χωρις να την περιλαμβανουμε στην τιμη; 😛

10 πριζες οικονομικες απο 4 ευρω να πουμε με το πλαισιο (και πολλα λεω) = 40 ευρω

210 ευρω... ξερω γω για πες ποση ωρα εκανε; εσκαψε καινουργιες ή απλα της αλλαξε; 

Φιλικα στον καρφωσε.

Να εχουν σκουριασει τα καλωδια φιλε που δουλευω σε ανακαινησεις δεν το εχω δει ποτε. Ουτε να ειναι διαβρωμενα.
Φυσικα και ο χαλκος δεν σκουριαζει.
Και εχω μπει σε αρκετα ερειπια!

Κατ`αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. 240 ευρώ είναι για τον νεο θερμοσιφωνα+την εγκατασταση+συντηρηση 2 κλιματιστικων

250 ευρώ είναι 10 αλλαγές πριζων+διακοπτων + μια νέα πρίζα (την έσκαψε, αυτό ξεχασα να το αναφερω εξ αρχής) + 1 συνδεση κουζινας (χωρις το κοστος της κουζινας φυσικά). Έκανε περίπου μιαμιση ωρα.

Το συνολο είναι δηλ 490 ευρώ + πρόταση αλλαγής του πινακα λόγω κινδύνου (χωρίς να αναφερθει το κοστος)+ πρόταση για θερμοστατη 50 ευρώ για να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στον θερμοσιφωνα., ειδαλλως θα έχει 60 βαθμους χειμωνα-καλοκαιρι.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ΑΠΟΛΛΩΝ83 είπε

Κατ`αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. 240 ευρώ είναι για τον νεο θερμοσιφωνα+την εγκατασταση+συντηρηση 2 κλιματιστικων

250 ευρώ είναι 10 αλλαγές πριζων+διακοπτων + μια νέα πρίζα (την έσκαψε, αυτό ξεχασα να το αναφερω εξ αρχής) + 1 συνδεση κουζινας (χωρις το κοστος της κουζινας φυσικά). Έκανε περίπου μιαμιση ωρα.

Το συνολο είναι δηλ 490 ευρώ + πρόταση αλλαγής του πινακα λόγω κινδύνου (χωρίς να αναφερθει το κοστος)+ πρόταση για θερμοστατη 50 ευρώ για να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στον θερμοσιφωνα., ειδαλλως θα έχει 60 βαθμους χειμωνα-καλοκαιρι.

Συγγνωμη το ειδα μετα το 250 γι'άυτο και αλλαξα το 210 ευρω με 200 που ειχα οταν πηγα να ποσταρω! Αλλα ξεχασα το 240! 😛 

Ουτε ο γιατρος δεν παιρνει 210 σε μιαμιση ωρα... για τον θερμοσιφωνα δεν γνωριζω τιποτα ποτε δεν ασχοληθηκα, αλλα αλλαγη πριζες +  1 νεα πριζα + συνδεση κουζινας τα κανω και εγω μεσα στο μεροκαματο μου μαζι με αλλα με 30 ευρω (βεβαια δεν ειμαι το αφεντικο 😛)...

Γενικα παντα τους ειχα φοβια τους ηλεκτρολογους και οτι κανω το κανω μονος μου στο σπιτι, να για κατι τετοια, οποτε και δεν ξερω τις τιμες τους καλα..

Αλλα μου φαινονται παρα πολλα... Μονος του να φανταστω χωρις βοηθο ετσι;

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν ρυθμιζόμενο θερμοστάτη.. 

Σε καπιους πρέπει να ξεβιδώσεις το καπάκι για να τον βρείς σε αλλους υπάρχει εξωτερικός θερμοστάτης. 

Από κει και πέρα η τιμή για 10 μπρίζες εξαρτάτε από τι σου εβαλε. Υπάρχουν μπρίζες με 2 ευρω υπάρχουν και μπρίζες με 20 ευρώ η μία. Θα μπορούσες να αγοράσεις από τον Καυκα μπρίζες τις επιλογής σου και να πληρώσεις μόνο την εγκτάσταση.

Ο πίνακας αν δεν έχει ρελέ ασφαλείας θέλει σίγουρα αλλαγή. Αν έχει σου είναι αδιάφορο δεν χρειάζεται αλλαγή.

Όσο αφορά τις τιμές ο κάθε επαγκελματιας έχει τις δικές του , εσυ διαλέγεις ηλεκτρολόγο.

O Elco Duro Glass 80 LT πωλείται στο scroutz από 119 μέχρι 145 ανάλογα το μοντελο .

240 μαζί με εγκατάσταση και δύο κλιματιστικά καθαρισμό ίσως αφήνουν μεγάλο κέρδος.

Επεξ/σία από Vasileios-gr
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Vasileios-gr είπε

Όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν ρυθμιζόμενο θερμοστάτη.. 

Σε καπιους πρέπει να ξεβιδώσεις το καπάκι για να τον βρείς σε αλλους υπάρχει εξωτερικός θερμοστάτης. 

Από κει και πέρα η τιμή για 10 μπρίζες εξαρτάτε από τι σου εβαλε. Υπάρχουν μπρίζες με 2 ευρω υπάρχουν και μπρίζες με 20 ευρώ η μία. Θα μπορούσες να αγοράσεις από τον καυκα νπρίζες τις επιλογής σου και να πληρώσεις μόνο την εγκτάσταση.

Ο πίνακας αν δεν έχει ρελέ ασφαλείας θέλει σίγουρα αλλαγή. Αν έχει σου είναι αδιάφορο δεν χρειάζεται αλλαγή.

Ευχαριστώ πολύ!

Ισχυουν όσα εγραψα περι εξοικονομησης (40-50 βαθμούς) για τον θερμοσιφωνα; Στο συγκεκριμένο μοντέλο ξέρετε, αν υπάρχει εξωτερικός;

Μπορει κάποιος άσχετος να ελεγξει αν υπάρχει ρελέ ασφαλείας;

Δημοσ.

Φιλαρακια περα απο τις τιμες που ολοι εχετε αποψη κανεις δεν ασχοληθηκε με το γεγονός οτι το σπιτι δεν εχει ΓΕΙΩΣΗ.Αυτο και μονο μας λεει ποσο παλια ειναι η εγκατσταση .Οποτε γιατι να μην εχουν διαβρωθεί και τα καλώδια.Ο θερμοστατης ειναι μεσα στον θερμοσίφωνα και αρα στο παταρι,οποτε είτε  ανεβοκατεβαίνεις ειτε βαζεις προσθετο εξωτερικο οπωσ σου ειπε ο μαστορας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα της εξοικονόμησης εξαρτάται από το πόσο ζεστό θέλεις το νερό. Δηλαδή είναι υποκειμενικό. 

Αν το βάλεις στους 20 θα έχεις ακομα μεγαλύτερη εξοικονόμιση αλλά δεν θα έχεις ζεστό νερό. 

Άρα πρέπει να το βαλεις στην θερμοκρασία που σε βολευει να κάνεις μπάνιο με τον διακόπτη τέρμα στο ζεστό.

Το να ζεσταίνεις το νερό στους 80 και μετά να το ανακατεύεις με κρύο είναι εντελώς αντιοικονομικό.

Σε παλιες πολυκατικίες συνήθως υπαρχει διπλό καλώδιο στις συνδέσεις των μπριζών ενώ οι σύγχρονες μπρίζες απαιτουν 3 καλώδια ( το τρίτο είναι η γείωση για ασφάλεια σου ) 

Αλλά το βασικό είναι ο ρελές ασφαλείας ο οποίος θα σε προστατέψει σε περίπωση διαροής είτε υπάρχει γείωση είτε όχι.

Επεξ/σία από Vasileios-gr
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αμα δεν εχει γειωση η κεντρικη εγκατασταση ο ρελες διαφυγής  δεν δουλευει.

Επεξ/σία από spyros007
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατ`αρχάς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όλους!

Ιδου ο πίναξ:   https://imgur.com/lJDYGwf

Επειδή με ενδιαφέρει πρωτιστως το θέμα ασφαλείας υπό ευρεια εννοία, βασει του εικονιζομένου πίνακα και του ισχυρισμού του εν λόγω επαγγελματία ότι τα καλώδια δεν είναι γειωμενα και είναι σκουριασμένα (αλήθεια υπάρχει τρόπος να επαληθευτει ο ισχυρισμός αυτός από καποιον άσχετο;),  υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ασφαλείας; Και αν ναι, πώς αντιμετωπίζονται; Εκείνος μου είπε "οπωσδήποτε αλλαγή πίνακα". 

Ευχαριστώ πολύ!

Επεξ/σία από ΑΠΟΛΛΩΝ83
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, spyros007 είπε

Φιλαρακια περα απο τις τιμες που ολοι εχετε αποψη κανεις δεν ασχοληθηκε με το γεγονός οτι το σπιτι δεν εχει ΓΕΙΩΣΗ.Αυτο και μονο μας λεει ποσο παλια ειναι η εγκατσταση .Οποτε γιατι να μην εχουν διαβρωθεί και τα καλώδια.Ο θερμοστατης ειναι μεσα στον θερμοσίφωνα και αρα στο παταρι,οποτε είτε  ανεβοκατεβαίνεις ειτε βαζεις προσθετο εξωτερικο οπωσ σου ειπε ο μαστορας.

Δεν ειπε οτι διαβρωθηκαν, ειπε οτι σκουριασαν 😂

Εγω σημερα ξεκινησα σε ενα πρωην γραφειο σε μια πολυκατικοια που καθε πριζα κατεβαζει καναλακι και στελνει ξεχωριστα γειωσεις.

Οταν παιξουμε με τον πινακα θα σου πω αν ειναι διαβρωμενα. Επισης τοσες ανακαινισεις απο ηλεκτρολογο αυτο ποτε δεν το ακουσα...

Το πολυ πολυ απο αυτα που εχω δει κανα καλωδιο να ειναι στο γυμνο του μερος λιγακι διαβρωμενο και το υπολοιπο πεντακαθαρο κατω απο την μονωση.

Και ειμαι συνηθως κεντρο Θεσσαλονικης, κατι σπιτια ξεχασμενα 10 χρονια ακατοικητα της εκκλησιας ολα ετοιμα να πεσουν. Και μιλαω για ας πουμε 3 ανακαινισεις στην ιδια πολυκατικοια. 
Σημερα γκρεμισα μαρμαρινο παγκο κουζινας για 2η φορα, δεν ξερω ποτε τα δουλευαν αυτα, αλλα μαλλον παλια...

Btw εμενα ο πινακας μια χαρα καινουργιος μου φαινεται, στην πολυκατοικια μου ειναι σιδερενιοι 😂

Επεξ/σία από ExTaCy1337
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρελε διαφυγης υπαρχει ,το αν ειναι ασφαλες ειναι αλλο θεμα .Αν δεν υπαρχει γειωση ειναι δυσκολο να μπει εκ τον υστερων  ΔΙΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΣΑΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.Τωρα αμα υπαρχουν φραγκα ολα γινονται Ποσο χρονων ειναι η εγκατασταση?

16 λεπτά πριν, ExTaCy1337 είπε

Δεν ειπε οτι διαβρωθηκαν, ειπε οτι σκουριασαν

Για το τι ειπε μη βάζεις το χερι σου στη φωτια ,εναι σαν τα "γειωμενα καλωδια "που  μας ειπε ο TS.

Επεξ/σία από spyros007
  • Like 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, spyros007 είπε

Αμα δεν εχει γειωση η κεντρικη εγκατασταση ο ρελες διαφυγής  δεν δουλευει.

οι δδε λειτουργούν και χωρίς γείωση,. Η εγκατάσταση έχει (ή καλύτερα είχε) γείωση, οι ρευματοδότες δεν έχουν γείωση

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...