Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, afragorn είπε

είχε σκύλο και διέλυσε το μισό σπίτι

Χαχαχα, εσυ το πηγες στο αλλο ακρο κατευθειαν φιλε. Εγω απλα εξεφρασα τη γνωμη μου (το κατοικιδιο ηταν απλα παραδειγμα, δε στεκομαι εκει) οτι πρεπει να υπαρχει συνεννοηση και επικοινωνια μεταξυ ιδιοκτητη και ενοικιαστη. Ας πουμε, για το λογο που ανοιξε ο ts το θεμα, εννοειται αφου εχει ενεργο συμβολαιο για 1 μηνα ακομα, εννοειται νομικα δε στεκει να σηκωθεις να φυγεις. Το καλυτερο θα ηταν να πας να του μιλησεις, να του εξηγησεις τα πραγματα και ειμαι σιγουρος οτι ολα θα λυθουν. Τωρα για τον φιλο απο πανω, το σωστοτερο μαλλον θα ηταν να μαζεψεις πραγματα και να φυγεις αυθημερον, χωρις να ενημερωσεις καν και να τσακωνεστε και να στελνετε εξωδικα...

• Like 1
  • Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, sexymwro7 είπε

Χαχαχα, εσυ το πηγες στο αλλο ακρο κατευθειαν φιλε. Εγω απλα εξεφρασα τη γνωμη μου (το κατοικιδιο ηταν απλα παραδειγμα, δε στεκομαι εκει) οτι πρεπει να υπαρχει συνεννοηση και επικοινωνια μεταξυ ιδιοκτητη και ενοικιαστη. Ας πουμε, για το λογο που ανοιξε ο ts το θεμα, εννοειται αφου εχει ενεργο συμβολαιο για 1 μηνα ακομα, εννοειται νομικα δε στεκει να σηκωθεις να φυγεις. Το καλυτερο θα ηταν να πας να του μιλησεις, να του εξηγησεις τα πραγματα και ειμαι σιγουρος οτι ολα θα λυθουν. Τωρα για τον φιλο απο πανω, το σωστοτερο μαλλον θα ηταν να μαζεψεις πραγματα και να φυγεις αυθημερον, χωρις να ενημερωσεις καν και να τσακωνεστε και να στελνετε εξωδικα...

Eντάξει και εγώ ανέφερα αυτά τα ακραία παραδείγματα (αλλά υπαρκτά και επαναλαμβανόμενα δυστυχώς), γιατί δε μπορώ να διαβάζω μόνο για τα δικαιώματα του ενοικιαστή και των ζώων. Αν θέλει κάποιος ζώο πρέπει να είναι και συνεπής. Όχι μόνο με τον ιδιοκτήτη, αλλά και με το ζώο και τον κοινωνικό περίγυρο. 

Συγγνώμη για το of topic!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
57 λεπτά πριν, afragorn είπε

Έλα ρε παιδιά, ας χαλαρώσουμε λίγο με τα κατοικίδια και τα δικαιώματα. Εγώ ζω στο ενοίκιο (βασανίστηκα να βρω σπίτι λόγω γάτας) αλλά συγχρόνως η γιαγιά μου νοικιάζει και ένα διαμερισματάκι και μπορώ να καταλάβω και τις δύο πλευρές. Ένα ζευγάρι που νοίκιαζε στης γιαγιάς μου, είχε σκύλο και διέλυσε το μισό σπίτι. Χρειάστηκε αντικατάταστη μία πόρτα και όλοι οι πάγκοι και τα ντουλάπια της κουζίνας  που τα είχε ρημάξει από τις γρατζουνιές. Επίσης έχω δει σπίτι φίλου που είχε γάτα που δε το καθάριζε ποτέ, με το που άνοιγε η πόρτα ήθελες να κάνεις εμετό από τη βρώμα και τη τρίχα.

Επιπλέον στο σπίτι που νοικιάσαμε τώρα, έπρεπε να το δείτε πως το παραλάβαμε μιας και έμενε εκεί μια κοπέλα με το σκύλο της. Η τύπισσα ήταν αχαρακτήριστη. Βρήκαμε τρίχα και χώμα σε κάθε γωνία του σπιτιού ( Το κλιματιστικό το καθάριζα 5 ώρες κυριολεκτικά). Σαν επεισόδιο από εκείνη την εκπομή στο ΣΚΑΙ που καθάριζαν σπίτια στην Αγγλία.

Γενικά, όσοι έχουν κατοικίδια πρέπει να είναι τρομερά καθαροί και σχολαστικοί άνθρωποι για να μη καταλήξει το σπίτι, τσαντίρι. Και επειδή οι ιδιοκτήτες δε μπορούν να πάρουν "πιστοποίηση καθαριότητας" από τους ενοικιαστές, αποκλείουν εντελώς τα κατοικίδια.

Εχει φύγει η κουβεντα παλι, και θα επανελθω, με ποιο τροπο αποκλειει ενας ιδιοκτητης τα κατοικίδια? Δεν ειναι υποχρεωμενος ο ενοικιαστης να του πει αν εχει ζωο ή οχι, ούτε αν δεν εχει ζωο αλλα καποτε θα παρει γιατι ξαφνικα θέλησε. Ο ιδιοκτητης πρεπει να καταλάβει οτι απλα νοικιαζει ενα σπιτι, αν φοβαται ας φτιαξει συμβολαια για τις πιθανες φθορες αλλα δεν μπορει να αποκλεισει τιποτα και κανεναν. Εγω εχω γατα λοιπον και ουτε που ανεφερα στον ιδιοκτητη οτι εχω οταν πηγα να νοικιασω. Και δεν το εκανα γιατι δε το θεωρω υποχρέωσή μου να το κανω και δεν ειναι δουλεια του να ξερει.

Επεξ/σία από Curtis76
  • Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο νόμος καλύπτει τον ιδιοκτήτη του ζώου έναντι των γειτόνων, ώστε αν θέλει να έχει κατοικίδιο στο σπίτι του μπορεί να το έχει και γείτονες/φιλοζωικές κλπ δεν μπορούν να του κάνουν τίποτα.

Για τις ενοικιάσεις, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του σε όποιον θέλει και με ό,τι ειδικούς όρους θέλει (πχ θα ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου 2 φορές τη μέρα) αρκεί οι όροι να προϋπάρχουν και να είναι καταγεγραμένοι στην αρχή της μίσθωσης και φυσικά συμφωνημένοι και από τα 2 μέρη (εδώ ο πιθανός ενοικιαστής μπορεί να αρνηθεί να συμφωνήσει, οπότε δεν υπάρχει μίσθωση και πάνε και οι 2 στην ευχή του θεού).

Αν τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να το νοικιάζει μόνο σε γυναίκες, μόνο σε φοιτητές, μόνο σε κρητικούς, μόνο σε στρατιωτικούς, μόνο σε ανθρώπους με ύψος ακριβώς 1,85, μόνο σε ολυμπιακούς, μόνο σε βουδιστές, αναρχικούς, γιατρούς, γιαχοβάδες ή ό,τι άλλο θέλει, μπορεί ελεύθερα να το κάνει. Με την ίδια λογική μπορεί να το νοικιάζει και μόνο σε ενοίκους χωρίς κατοικίδια.

Πρόσεξε: ΔΕΝ σου απαγορεύει να έχεις κατοικίδιο. Σου απαγορεύει να το έχεις στην ιδιοκτησία του. Αν εσύ θέλεις, μπορείς να πας αλλού και να το έχεις μια χαρά και κανείς να μη σου κάνει τίποτα.

Δεν σε υποχρεώνει κανείς να μείνεις εκεί.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ο ειδικός όρος να υπήρχε στην αρχή της μίσθωσης. Αν δεν υπήρχε, και η πράξη του ενοικιαστή δεν είναι παράνομη, τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα (γιατί αυτό σημαίνει εκ των υστέρων τροποποίηση των συμφωνηθέντων όρων, που δεν επιτρέπεται παρά μόνο με σύναψη νέου συμβολαίου).

Επεξ/σία από dtzgr
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.
1 hour ago, afragorn said:

Έλα ρε παιδιά, ας χαλαρώσουμε λίγο με τα κατοικίδια και τα δικαιώματα. Εγώ ζω στο ενοίκιο (βασανίστηκα να βρω σπίτι λόγω γάτας) αλλά συγχρόνως η γιαγιά μου νοικιάζει και ένα διαμερισματάκι και μπορώ να καταλάβω και τις δύο πλευρές. Ένα ζευγάρι που νοίκιαζε στης γιαγιάς μου, είχε σκύλο και διέλυσε το μισό σπίτι. Χρειάστηκε αντικατάταστη μία πόρτα και όλοι οι πάγκοι και τα ντουλάπια της κουζίνας  που τα είχε ρημάξει από τις γρατζουνιές. Επίσης έχω δει σπίτι φίλου που είχε γάτα που δε το καθάριζε ποτέ, με το που άνοιγε η πόρτα ήθελες να κάνεις εμετό από τη βρώμα και τη τρίχα.

Επιπλέον στο σπίτι που νοικιάσαμε τώρα, έπρεπε να το δείτε πως το παραλάβαμε μιας και έμενε εκεί μια κοπέλα με το σκύλο της. Η τύπισσα ήταν αχαρακτήριστη. Βρήκαμε τρίχα και χώμα σε κάθε γωνία του σπιτιού ( Το κλιματιστικό το καθάριζα 5 ώρες κυριολεκτικά). Σαν επεισόδιο από εκείνη την εκπομή στο ΣΚΑΙ που καθάριζαν σπίτια στην Αγγλία.

Γενικά, όσοι έχουν κατοικίδια πρέπει να είναι τρομερά καθαροί και σχολαστικοί άνθρωποι για να μη καταλήξει το σπίτι, τσαντίρι. Και επειδή οι ιδιοκτήτες δε μπορούν να πάρουν "πιστοποίηση καθαριότητας" από τους ενοικιαστές, αποκλείουν εντελώς τα κατοικίδια.

Υπαρχουν επισης διαμερισματα που τα παιδια καταστρεφουν τα σπιτια, οι ενοικιαστες εχουν ελευθερες σχεσεις και προσβαλουν τις ιδεολογιες των ιδιοκτητων και μπορει να ειναι και αλλοθρησκοι, αρα σε συγκρουση με τις πεποιθησεις τους επισης.

Τους αποκλειουμε και αυτους;

Βλαβες και φθορες μπορουνε να υπαρξουνε για 1002 λογους. Και δεν υπαρχουν ανευθυνοι κηδεμονες κατοικιδιων, υπαρχουν ανευθυνοι ενοικιαστες αλλα και ιδιοκτητες γενικοτερα.

Στην Ελλαδα κλασικα παμε στα δυο ακρα. Ενοικιαστες που νομιζουν πως η ενοικιαση ειναι "life hack" για να αποκτησουν σχεδον για παντα ενα ακινητο σχεδον σαν να ειναι δικο τους, και ιδιοκτητες ακινητων που πιστευουν πως οι ενοικιαστες ειναι ειλωτες και πληβιοι οπου τους κανουν χαρη μεσα απο την μεγαλοψυχεια τους να μενουν στο διαμερισμα-κρατος τους.

10 minutes ago, dtzgr said:

Ο νόμος καλύπτει τον ιδιοκτήτη του ζώου έναντι των γειτόνων, ώστε αν θέλει να έχει κατοικίδιο στο σπίτι του μπορεί να το έχει και γείτονες/φιλοζωικές κλπ δεν μπορούν να του κάνουν τίποτα.

Για τις ενοικιάσεις, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του σε όποιον θέλει και με ό,τι ειδικούς όρους θέλει (πχ θα ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου 2 φορές τη μέρα) αρκεί οι όροι να προϋπάρχουν και να είναι καταγεγραμένοι στην αρχή της μίσθωσης και φυσικά συμφωνημένοι και από τα 2 μέρη (εδώ ο πιθανός ενοικιαστής μπορεί να αρνηθεί να συμφωνήσει, οπότε δεν υπάρχει μίσθωση και πάνε και οι 2 στην ευχή του θεού).

Αν τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να το νοικιάζει μόνο σε γυναίκες, μόνο σε φοιτητές, μόνο σε κρητικούς, μόνο σε στρατιωτικούς, μόνο σε ανθρώπους με ύψος ακριβώς 1,85, μόνο σε ολυμπιακούς, μόνο σε βουδιστές, αναρχικούς, γιατρούς, γιαχοβάδες ή ό,τι άλλο θέλει, μπορεί ελεύθερα να το κάνει. Με την ίδια λογική μπορεί να το νοικιάζει και μόνο σε ενοίκους χωρίς κατοικίδια.

Πρόσεξε: ΔΕΝ σου απαγορεύει να έχεις κατοικίδιο. Σου απαγορεύει να το έχεις στην ιδιοκτησία του. Αν εσύ θέλεις, μπορείς να πας αλλού και να το έχεις μια χαρά και κανείς να μη σου κάνει τίποτα.

Δεν σε υποχρεώνει κανείς να μείνεις εκεί.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ο ειδικός όρος να υπήρχε στην αρχή της μίσθωσης. Αν δεν υπήρχε, και η πράξη του ενοικιαστή δεν είναι παράνομη, τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα (γιατί αυτό σημαίνει εκ των υστέρων τροποποίηση των συμφωνηθέντων όρων, που δεν επιτρέπεται παρά μόνο με σύναψη νέου συμβολαίου).

Εχεις βγαλει φανταστικες υποθεσεις απο επιστημονικη φαντασια σε πολλα απο τα παραπανω, οπου φυσικα δεν ισχυουν. Αν βαλεις ειδικο ορο πως θελεις ο ενοικιαστης να ανοιγει ταδε φορες την μερα το φουρνο η να κανει ταδε φορες το μηνα μπανιο η να μην εχει κατοικιδιο στο σπιτι που ενοικιαζει, οχι μονο θα γελαει το δικαστηριο με τις βλακειες που πιστευει ο καθενας, αλλα θα σου τραβηξει και μια γενναια αγωγη επειδη μπορει.

Μαθε λοιπον πως ΚΑΝΕΝΑ ιδιωτικο συμφωνητικο δεν ειναι υπερανω των νομων του κρατους, οσο και να θελετε να πιστευετε μερικοι το αντιθετο. Οποτε για να ειστε σιγουροι ποιος θα μεινει μεσα, ας το ενοικιαζετε το διαμερισμα σας σε φιλους και συγγενεις καλυτερα.

• Like 5
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

αλλα θα σου τραβηξει και μια γενναια αγωγη επειδη μπορει.

και τι θα λέει η αγωγή;

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, dtzgr said:

και τι θα λέει η αγωγή;

Οτι του ξοδεψες πολυτιμο χρονο και χρημα επειδη νομιζεις πως το διαμερισμα εχει διαφορετικους νομους ειναι μια πολυ καλη αρχη. Κοιταξε εσυ μπορεις να πιστευεις οτιδηποτε θελεις, δικαιωμα σου ειναι αλλωστε. Αν προτρεπεις αλλους ομως, να επιχειρησουν κατι που οχι μονο δεν ισχυει, αλλα ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ειναι σοβαρο ζητημα.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Getta Robo είπε

αλλα ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ειναι σοβαρο ζητημα.

Πού γράφει ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να επιλέξει με τα δικά του κριτήρια σε ποιον θα ενοικιάσει το ακίνητό του;

Δημοσ.
1 minute ago, dtzgr said:

Πού γράφει ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να επιλέξει με τα δικά του κριτήρια σε ποιον θα ενοικιάσει το ακίνητό του;

Αν βαλεις καποιον να σου υποσχεθει προφορικα κατι, μπορει να σου πει μεχρι και πως θα ντυνεται ανθρωπος μπανανα καθε φορα που περνας να κοιταξεις το σπιτι. Αν τον βαλεις να υπογραψει πως εσυ ως ιδιοκτητης του απαγορευεις να εχει κατοικιδιο στο σπιτι, η να κανει μπανιο περαν καποιων ορων και οτι αλλο φανταστεις, και για καποιο λογο πιστευεις πως αυτα εχουν νομικη υποσταση, προσωπικα θα σε ετρεχα και δεν θα εφτανες που λενε.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξεφεύγουμε του θέματος, αλλά γενικώς να θυμάστε ότι οι νόμοι είναι υπεράνω των ιδιωτικών συμφωνητικών 

Κοινώς εγώ μπορώ να υπογράψω ότι ο σπιτονοικοκύρης αντί να παίρνει ενοίκιο θα παίρνει την κόρη μου 3 φορές τον μήνα, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι αν συμβεί αυτό εγώ δε θα πάω κατηγορούμενος για μαστροπεία 

Αντίστοιχα, αν υπογράψω ότι δε θα πάρω σκύλο αλλά τελικά πάρω, θεωρώ (χωρίς να είμαι βέβαια δικηγόρος) ότι δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να με διώξει σε δικαστήριο προφασιζόμενος το γεγονός ότι έβαλα σκυλί στο σπίτι του 

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Getta Robo είπε

προσωπικα θα σε ετρεχα και δεν θα εφτανες που λενε.

πρόσεχε να μην πέσεις, που λένε.

https://singleparent.gr/ypostirixi/oi-eidikoi-sas-apantoun/o-idioktitis-moy-apagorevei-na-exo-katoikidio

Στην περίπτωσή σας ναι μεν υπερισχύει ο Νόμος, ωστόσο υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων, σύμφωνα με την οποία εάν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να σας ενοικιάσει το χώρο του επειδή έχετε κατοικίδιο, τότε έχει το δικαίωμα να το θέσει ως όρο της μισθώσεως ή δύναται να επιτρέψει την κατοχή κατοικιδίου συγκεκριμένου βάρους. Κατ` επέκταση και το «επιτρεπτό» εκτιμώμενο βάρος του κατοικιδίου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη και δεν ορίζεται εκ του νόμου.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Μαθε λοιπον πως ΚΑΝΕΝΑ ιδιωτικο συμφωνητικο δεν ειναι υπερανω των νομων του κρατους, οσο και να θελετε να πιστευετε μερικοι το αντιθετο. Οποτε για να ειστε σιγουροι ποιος θα μεινει μεσα, ας το ενοικιαζετε το διαμερισμα σας σε φιλους και συγγενεις καλυτερα.

γεγονος ,ο συνταγματικος νομος ειναι υπερανω ιδιοτικου συμφωνητικου ,επισης αν γραψεις βλακειες τυπου θελω να κανεις αυτο και εκεινο για να σου δωσω το σπιτι μου μαλλον με αυτο το χαρτι θα πληρωσεις πολυ πραγμα σε αποζημιωσεις

• Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, dtzgr είπε

πρόσεχε να μην πέσεις, που λένε.

https://singleparent.gr/ypostirixi/oi-eidikoi-sas-apantoun/o-idioktitis-moy-apagorevei-na-exo-katoikidio

Στην περίπτωσή σας ναι μεν υπερισχύει ο Νόμος, ωστόσο υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων, σύμφωνα με την οποία εάν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να σας ενοικιάσει το χώρο του επειδή έχετε κατοικίδιο, τότε έχει το δικαίωμα να το θέσει ως όρο της μισθώσεως ή δύναται να επιτρέψει την κατοχή κατοικιδίου συγκεκριμένου βάρους. Κατ` επέκταση και το «επιτρεπτό» εκτιμώμενο βάρος του κατοικιδίου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη και δεν ορίζεται εκ του νόμου.

Ναι δε κατάλαβες, ο ιδιοκτήτης προφανώς και μπορεί να θέσει ότι όρο θέλει πριν γίνει η συμφωνία 

Το θέμα είναι αν μετά μπορεί να κάνει κάτι αν εμφανίσεις το ζώο π.χ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά τη γνώμη μου:

Ναι, μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει να φύγεις επειδή δεν τήρησες τους όρους.

Αυτό που δεν μπορεί να σου κάνει είναι να σου πει εκ των υστέρων να φύγεις αν ο όρος δεν υπήρχε εξ αρχής ή να σου τον βάλει εκ των υστέρων (ως καταχρηστικό, εφόσον είσαι ήδη μέσα και όταν μπήκες δεν υπήρχε) δεδομένου ότι έχοντας ζώο δεν κάνεις κάτι παράνομο.

Επεξ/σία από dtzgr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...