Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θελω να αγορασω desktop PC (οχι για Gaming, χωρις να εχει τις τρομερες δυνατοτητες). Απο τις εμπειριες σας, τι προτεινετε για εγγυση στην Ελλαδα ?

1)Lenovo

2)Dell

(Αυτα τα pick up and return ισχυουν ? )

3) Turbo X

(Λενε σε 4 ωρες θα την βρουν την ακρη, χμμμμ)

4) HP

(εκει δεν ξερω τι παιζει)

Ευχαριστουμε πολυ το community για την ανεκτιμητη βοηθεια που προσφερει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ έχω εμπειρία σαν ιδιώτης μόνο από το plaisio που είχα πάει ένα laptop της ξαδέρφης μου. Όσο έπινα τον καφέ μου το έλυσαν άλλαξαν πλακέτα το τέσταραν το πήρα και έφυγα. Ήταν αρκετά εμφανές ότι το είχαν καταστρέψει τα ξαδερφάκια μου όμως δεν μου είπαν τίποτε ούτε πλήρωσα τίποτε.

Έριξα και μία ματιά στο τι προσφέρει η κάθε εταιρεία και νομίζω ότι το plaisio δεν είναι ανταγωνιστικό, η HP μου φάνηκε να προσφέρει τα περισσότερα με την Lenovo ελάχιστα από πίσω της και μετά την Dell. Αν θέλεις γράψε το budget σου ώστε να γίνει κάποια πρόταση.

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, elpenor είπε

Εγώ έχω εμπειρία σαν ιδιώτης μόνο από το plaisio που είχα πάει ένα laptop της ξαδέρφης μου. Όσο έπινα τον καφέ μου το έλυσαν άλλαξαν πλακέτα το τέσταραν το πήρα και έφυγα. Ήταν αρκετά εμφανές ότι το είχαν καταστρέψει τα ξαδερφάκια μου όμως δεν μου είπαν τίποτε ούτε πλήρωσα τίποτε.

Έριξα και μία ματιά στο τι προσφέρει η κάθε εταιρεία και νομίζω ότι το plaisio δεν είναι ανταγωνιστικό, η HP μου φάνηκε να προσφέρει τα περισσότερα με την Lenovo ελάχιστα από πίσω της και μετά την Dell. Αν θέλεις γράψε το budget σου ώστε να γίνει κάποια πρόταση.

Thanks για την απαντηση.

Απλως αν ειχε κανεις εμπειρια απο τα pick up and return τα οποια μπορει οντως να το παρουν την επομενη ημερα οπως υποσχονται αλλα να το επιστρεψουν μπολικες ημερες μετα.

Αυτο εχω βαλει στο ματι. Κατι σε αυτα τα σπεκς ψαχνω.  Η τιμη του ειναι λιγο τσιμπημενη οσο αφορα τα αντιστοιχα πλαισιου αλλα εχει 5 χρονια εγγυηση.

https://www.e-lenovo.gr/index.php?_route_=pc-ideacentre/pc-lenovo-v530s-sff-i7-8gb-ssd256-w10pro-5y-onsite.html

Επισης ειχα μια πολυ καλη εμπειρια απο ενα λαπτοπ lenovo i7 εδω και 6 χρονια δεν μου εχει κανει κανενα θεμα.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, YesOrNo είπε

Thanks για την απαντηση.

Απλως αν ειχε κανεις εμπειρια απο τα pick up and return τα οποια μπορει οντως να το παρουν την επομενη ημερα οπως υποσχονται αλλα να το επιστρεψουν μπολικες ημερες μετα.

Αυτο εχω βαλει στο ματι. Κατι σε αυτα τα σπεκς ψαχνω.  Η τιμη του ειναι λιγο τσιμπημενη οσο αφορα τα αντιστοιχα πλαισιου αλλα εχει 5 χρονια εγγυηση.

https://www.e-lenovo.gr/index.php?_route_=pc-ideacentre/pc-lenovo-v530s-sff-i7-8gb-ssd256-w10pro-5y-onsite.html

Επισης ειχα μια πολυ καλη εμπειρια απο ενα λαπτοπ lenovo i7 εδω και 6 χρονια δεν μου εχει κανει κανενα θεμα.

Γράφεις στο πρώτο post "χωρις να εχει τις τρομερες δυνατοτητες", όμως το PC που δείχνεις κοστίζει πάρα πολύ και έχει επεξεργαστή με τρομερές δυνατότητες, την ίδια στιγμή έχει πάρα πολύ μικρό δίσκο λίγη RAM και ανύπαρκτο airflow για τις δουλειές που προορίζεται αυτός ο επεξεργαστής.

Πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο της lenovo έχει φτιαχτεί για εταιρείες που δεν τις νοιάζει το κόστος όσο ο χώρος και το design. Είναι το PC που θα πάρει ο διευθυντής γιατί πρέπει να έχει κάτι καλύτερο και δεν πρόκειται να ανοίξει κάτι πέρα απο excel. Οι εταιρείες αυτές αποθηκεύουν τα πάντα στο cloud τους (και το software) οπότε δεν τις ενδιαφέρει το μέγεθος του δίσκου. Τα βαριά προγράμματα τρέχουν και αυτά στο cloud οπότε δεν τις νοιάζει τόσο ούτε η RAM. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κακή επιλογή για ένα ιδιώτη και θα σου το αναλύσω και λίγο ποιο τεχνικά.

Οι i7 επεξεργαστές βγαίνουν για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες πχ compile, render, math calc, sql queries και άλλες ποιο τεχνικές εργασίες. Η διαφορά τους από τους υπόλοιπους είναι ο αριθμός από πυρήνες, τα δύο threads ανά πυρήνα και πάνω από όλα το μέγεθος της cache.

O υπολογιστής της Lenovo δεν μπορεί να κάνει καμία από τις παραπάνω εργασίες γιατί το κουτί δεν έχει το απαραίτητο μέγεθος για να τον ψύξει σε κατάσταση boost. Είναι ιδανικός μόνο για να δουλεύει πολύ μεγάλα spreadsheet excel, εκεί το boost δεν είναι συνεχόμενο και προλαβαίνει να κρυώσει και τα πολλά threads και η cache παίζουν ρόλο. Βέβαια το αν θα κάνει ένα search and replace το excel σε 3 sec ή σε 1sec δεν κάνει την δουλειά σου ποιο αποδοτική, απλά είναι μία λίγο ποιο ευχάριστη εμπειρία.

Εμένα ο επεξεργαστής μου (που είναι ποιο φτηνός από αυτόν που θέλεις να πάρεις) έχει 8 πυρήνες, 16 threads και πάρα πολύ cache, δουλεύω πάνω στο PC κάθε μέρα όλη μέρα όμως αντιλαμβάνομαι αυτές τις δυνατότητες μόνο όταν κάνω κάποια από τις παραπάνω εργασίες. Αν είχα ένα υπολογιστή με 4 πυρήνες / 8 threads και το 1/2 της cache θα έκανα το ίδιο καλά τη δουλειά μου απλά όταν ζεις από αυτό λες ας δώσω και 200 ευρώ παραπάνω. Αν δεν θα ζεις από αυτό και δεν θα κάνεις τίποτα από αυτά που αναφέρω τότε πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να το πάρεις.

Εγώ θεωρώ ότι το minimum που πρέπει να πάρεις είναι ένας υπολογιστής με 1TB SSD ή 512 SSD + HDD, υπάρχουν δίσκοι που είναι πολύ ποιο γρήγοροι από τον SSD του Lenovo και αυτό κάνει πραγματική διαφορά στο πόσο γρήγορο αισθάνεσαι το PC. Επίσης θεωρώ όπως σου γράφω και ποιο πάνω ότι ένας i3 / Ryzen 3200 είναι υπεραρκετός για χρήση χωρίς απαιτητικά επαγγελματικά workflow ή ένας i5 / 3600 αν θέλεις να νοιώθεις ότι το PC σου έχει δύναμη.

Φυσικά αυτή είναι η γνώμη μου χωρίς να ξέρω συγκεκριμένα τις ανάγκες σου, ο γενικός κανόνας που προσπαθώ να μεταφέρω είναι ότι πανάκριβος επεξεργαστής χρειάζεται μόνο σε συγκεκριμένες δουλειές και συγκεκριμένα παιχνίδια. Το design του πάντως είναι μοναδικό.

• Like 1
Δημοσ.

Thanks και παλι κατατοπιστικότατος.

Ναι για excel και αλλα ελαφρια λογιστικα προγραμματα κυριως το θελω δλδ τπτ special και να ειναι ανοιχτες 5-6 σελιδες Firefox. 

Αυτο με τραβηξε γιατι :

1)ειναι μικροτερο, (δεν ξερω βεβαια οπως ειπες για το θεμα ψυξης τι θα παιξει). Θεωρεις οτι ενας i5  θα ειναι πιο efficient long term ? Επισης το κουτι θα πρεπει να ειναι κανονικο για σωστο airflow ?

2) Εχω καλη εμπειρια με Lenovo που ειχε i7 και δεν κολλαγε πουθενα τα τελευταια χρονια και χωρις SSD οποτε θα ειμαι σιγουρα happy με το SSD

3)Eχει 5 χρονια εγγυηση (αυτο ειναι το κυριοτερο)

4)εχει μια DP και HDMI για να συνδεσω 2 οθονες ταυτοχρονα, και 8 USB

Μπορεις να μου βρεις κατι που θα συνιστουσες σε ετοιμο ομως ?

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, YesOrNo είπε

Thanks και παλι κατατοπιστικότατος.

Ναι για excel και αλλα ελαφρια λογιστικα προγραμματα κυριως το θελω δλδ τπτ special και να ειναι ανοιχτες 5-6 σελιδες Firefox. 

Αυτο με τραβηξε γιατι :

1)ειναι μικροτερο, (δεν ξερω βεβαια οπως ειπες για το θεμα ψυξης τι θα παιξει). Θεωρεις οτι ενας i5  θα ειναι πιο efficient long term ? Επισης το κουτι θα πρεπει να ειναι κανονικο για σωστο airflow ?

2) Εχω καλη εμπειρια με Lenovo που ειχε i7 και δεν κολλαγε πουθενα τα τελευταια χρονια και χωρις SSD οποτε θα ειμαι σιγουρα happy με το SSD

3)Eχει 5 χρονια εγγυηση (αυτο ειναι το κυριοτερο)

4)εχει μια DP και HDMI για να συνδεσω 2 οθονες ταυτοχρονα, και 8 USB

Μπορεις να μου βρεις κατι που θα συνιστουσες σε ετοιμο ομως ?

Θα κάνω μία έρευνα και θα στείλω κάποιο link πιθανότατα όμως να είναι βράδυ.

Η ανεπαρκής ψύξη του κουτιού δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα σε excel / λογιστικά προγράμματα και γενικότερα χρήση γραφείου.

Ο i5 δεν έχει κανένα πλεονέκτημα πέρα από το ότι έχει το μισό κόστος και σχεδόν ίδιες επιδόσεις σε ελληνικά λογιστικά προγράμματα.

Τα 256GB ( -60 για windows / office) είναι πολύ λίγα, επίσης όσο ο δίσκος γεμίζει οι επιδόσεις του μειώνονται οπότε θέλουμε ο μισός να είναι πάντα άδειος για να υπάρχει καλή εμπειρία.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή επεξεργαστή είναι η γενιά στην οποία ανήκει, κάθε καινούργια γενιά βελτιώνει τις επιδόσεις και την κατανάλωση ρεύματος*. Συνήθως όταν βγαίνει μία γενιά προσφέρει αρκετά μεγαλύτερο value for money**.

Ένα δεύτερο κριτήριο είναι ο κατάλληλος επεξεργαστής για το workload που θα χρησιμοποιηθεί. Τα περισσότερα προγράμματα γραφείου / λογιστικά / σχεδιαστικά χρησιμοποιούν 1 ή 2 cores/threads***. Για τέτοια προγράμματα και 6 cores επεξεργαστές το HT των i7 (δύο thread ανά πυρήνα ) είναι μειονέκτημα (μικρό και ασήμαντο) αφού σαν αρχιτεκτονική αυξάνει ελάχιστα την κατανάλωση.

Με βάση τα παραπάνω η καλύτερη επιλογή για δουλειές γραφείου είναι ένας i5-9500 / i5-9600****. Αντιλαμβάνομαι ότι είσαι πολύ ικανοποιημένος με τον i7 που είχε το laptop όμως ο i5 που προτείνω είναι ασύγκριτα ποιο γρήγορος από ένα i7 τελευταίας γενιάς σε laptop*****.

Σχετικά με την μνήμη τα 8GB είναι μία λογική επιλογή. Τα 4GB είναι λίγα, τα 32GB εντελώς άχρηστα. Τα 16GB είναι πιθανό είναι ότι δεν θα χρησιμέψουν ποτέ αλλά επειδή δεν έχουν κανένα τρομαχτικό κόστος στην αγορά ενός ακριβού PC είναι η συνηθισμένη επιλογή με την λογική future proof.

Ο δίσκος σαν χωρητικότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500GB (καλύτερα 1TB), ο κύριος λόγος είναι οι φωτογραφίες και τα video που τραβάνε σήμερα τα smartphone, το μέγεθος τους μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις δουλειές γραφείου (ακόμα και τα τιμολόγια σήμερα τα φωτογραφίζουμε με το κινητό και τα στέλνουμε στο λογιστή). Εμένα αυτή τη στιγμή το backup μου μόνο είναι περίπου 1TB και δεν περιλαμβάνει κανένα video ούτε είμαι fan της φωτογραφίας. Επίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γεμίσει ο δίσκος γιατί γίνεται αργός.

To skroutz με i5-9500 βγάζει μόνο αυτές τις δύο επιλογές και αυτές με i7-9700. Υπάρχει και μία επιλογή που έχει εκτός από 500GB SSD και ένα 1ΤΒ HDD, περιλαμβάνει μία μικρή κάρτα γραφικών για αυτό δεν είναι μέσα στα προηγούμενα link.

Από την άποψη των τεχνικών χαρακτηριστικών η τελευταία επιλογή φαίνεται ποιο συμφέρουσα, ο λόγος που είναι τόσο φτηνή (αν σκεφτείς τα 16GB RAM, τους δύο δίσκους και την GPU) είναι ο ανταγωνισμός. Τον έχουν επιλέξει και τον φέρνουν και κάποια μαγαζιά που προσπαθούν να δουλεύουν με το ελάχιστο κέρδος (υποθέτω ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο customer support αλλά δεν έχω εμπειρία). Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με έτοιμα PC και δεν ξέρω πόσο καλά τροφοδοτικά/μητρικές/μνήμες/κουτιά έχει το καθένα οπότε δεν είμαι σε θέση να προτείνω κάποιο από αυτά.

Σχετικά με το DP και HDMI υπάρχουν μετατροπείς, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάποιον από αυτούς αλλά σαν εταιρεία εμπιστεύομαι την Club3D η οποία είναι από τις λίγες που πιστοποιούν όλα τους τα προϊόντα και δεν πιστεύω ότι θα έβγαζε εξάρτημα που δεν δουλεύει σωστά. Θα πρότεινα αυτό για απλή οθόνη και αυτό για 4Κ. Το DP είναι η σωστή σύνδεση για οθόνη σε υπολογιστή.

------------------------------

* Η μικρότερη κατανάλωση ρεύματος δεν αντιστοιχεί μόνο σε μικρότερο λογαριασμό ΔΕΗ αλλά και σε μικρότερη θερμότητα που παράγεται. Η απόδοση που έχουν οι ψύκτρες των επεξεργαστών εξαρτάται κυρίως από το υλικό, το μέγεθος, την θερμοκρασία στο εσωτερικό του κουτιού και τις στροφές που λειτουργεί το ανεμιστηράκι τους. Επειδή το μέγεθος είναι μία παράμετρος που δεν μεταβάλεται πολύ (ήδη είναι μεγάλες) όσο ανεβαίνει η κατανάλωση το ανεμιστηράκι αναγκάζεται να λειτουργεί ποιο γρήγορα οπότε παράγει θόρυβο. Αν το ανεμιστηράκι φτάσει στο όριο του και πάλι δεν μπορεί να ψύξει αρκετά τον επεξεργαστή τότε αυτός μειώνει πολύ τις επιδόσεις του (δεν γίνεται boost) ώστε να ισορροπήσει την κατάσταση.

Το πρόβλημα όμως με την παραγωγή θερμότητας δεν τελειώνει εδώ. Ένα μικρό κουτί με περιορισμένο airflow σύντομα θα αρχίσει να αναπτύσει μεγάλες θερμοκρασίες εσωτερικά, η πολύωρη λειτουργία σε μεγάλες θερμοκρασίες μειώνει την διάρκεια ζωής και τις επιδόσεις (μόνιμα) σε μερικά εξαρτήματα της μητρικής. Επίσης μεγαλύτερη θερμοκρασία στο κουτί σημαίνει ότι η ψύκτρα του επεξεργαστή δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποδοτικά (περισσότερος θόρυβος, μειωμένο boost).

Ο i7 8700 έχει 20-25% παραπάνω κατανάλωση στις ίδιες επιδόσεις από ότι η γενιά 9 και συγκεκριμένα σε σύγκριση με αυτούς που βγήκαν τον Απρίλιο του 2019.

** Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές στους παλιούς δεν πέφτουν αρκετά. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με το marketing και την ελλειπή ικανότητα των αγοραστών να αντιληφθούν τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς από την προηγούμενη. Τα benchmark στα δημοφιλή websites δεν μπορούν να αποτυπώσουν ολοκληρωμένα την βελτίωση στις επιδόσεις και συνήθως επικεντρώνονται μόνο στα παιχνίδια, ελάχιστα αναφέρονται στο πόσο γρήγορα γίνεται το boost και σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα νέα cpu instructions.

*** Η παραγωγή multi thread εφαρμογών είναι πολύ ποιο δύσκολη και χρονοβόρα (race conditions - thread safety), ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα πολλές εταιρείες προτιμούν να αφιερώσουν όλο το developing σε νέα futures παρά να βελτιστοποιήσουν την ταχύτητα του προγράμματος τους η οποία πολλές φορές είναι ήδη ικανοποιητική. Ιδίως τα ελληνικά προγράμματα που φτιάχνονται από πολύ μικρές ομάδες προγραμματιστών και στηρίζονται σε κώδικες πολλών ετών δεν χρησιμοποιούν πολλούς πυρήνες. To excel είναι μία εξαίρεση γιατί χρησιμοποιεί τα πάντα σε κάποιες formulas αλλά αυτό γίνεται αισθητό σε spreadsheet με πάρα πολλές γραμμές.

**** Η επιλογή στηρίζεται στη λογική ότι αξίζει να δώσεις τα διπλά λεφτά (από ένα 2400g) για 30% περισσότερες επιδόσεις αλλά όχι τα διπλά (από τον i5-9500) για ένα 4% - 8%  (i7-9700 - i9-9900).

***** H Intel βγάζει τον κάθε επεξεργαστή σε πολλές εκδόσεις ανάλογα με την δυνατότητα ψύξης και παροχής ρεύματος που θα έχει το σύστημα. Οι εκδόσεις που μπαίνουν στα laptop είναι φτιαγμένες με κριτήριο την μπαταρία και τον περιορισμένο χώρο / ψύξη με αποτέλεσμα οι επιδόσεις τους είναι πολύ χειρότερες από τις εκδόσεις για desktop.

Επεξ/σία από elpenor
  • Thanks 1
Δημοσ.

Thanks. Ωραιος. Για αυτο με βλεπω. Να δοκιμασω και το 5 years guarantee.

https://www.skroutz.gr/s/19748291/Dell-OptiPlex-3070-MT-i5-9500-8GB-512GB-W10.html

Περιεργο παντως που κανενας δεν εχει δοκιμασει το 5NBD. Μαλλον oι περισσοτεροι παιρνουν ξεχωριστα τα parts.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...