dimlevi Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Καλημερα fellow insomniacs. Ειναι εφικτο να μαθεις και front end web development και web design και να εισαι καλος και στα 2? Με ενδιαφερουν και τα 2 γιατι μαρεσει το κομματι του κωδικα αλλα και το δημιουργικο.
Eranor Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα μπλέξεις ειδικά εάν ξεκινάς τώρα. Θα δοκίμαζα front end και μετά απο λίγο καιρό και εμπειρία θα διάβαζα αυτό https://refactoringui.com/ Είναι ένα απο τα καλύτερα βιβλία για το πώς ένας front end πρέπει να βλέπει και να διαβάζει design. Μετά απο αυτό μπορείς να αποφασίσεις 1
dimlevi Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 1 λεπτό πριν, Eranor είπε Πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα μπλέξεις ειδικά εάν ξεκινάς τώρα. Θα δοκίμαζα front end και μετά απο λίγο καιρό και εμπειρία θα διάβαζα αυτό https://refactoringui.com/ Είναι ένα απο τα καλύτερα βιβλία για το πώς ένας front end πρέπει να βλέπει και να διαβάζει design. Μετά απο αυτό μπορείς να αποφασίσεις Ευχαριστω για το Link. Ναι τωρα ξεκιναω με html css js αλλα δε ξερω τι να διαλεξω εψαξα και για τα δυο τα descriptions και με τραβανε εξισου.
XPHSTOS_ Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Είμαι πρώην γραφίστας και νυν front end developer. Ναι μπορείς να τα κάνεις και τα 2 και να είσαι καλός/η. Δεν το λέω για μένα, έχω χρόνο μπροστά μου αλλά ναι είναι δυνατό. Απλά κοίτα να τα πιάσεις ένα ένα την φορά. Το design, είναι είναι σχετικά εύκολο γιατί τα προγράμματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, αυτό που είναι δύσκολο είναι να καταλάβεις βασικές αρχές του design, (https://principles.design/) και όταν σχεδιάζεις να μην σκέφτεσαι ως developer, μόνο τους περιορισμούς του development... Σαν developer τώρα.. εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Θέλεις σίγουρα πολύ πολύ γερές βάσεις σε HTML, CSS & JS και όταν λέω γερές βάσεις εννοώ θεωρία. Από κει και πέρα το front-end κομμάτι είναι απύθμενο και μπορεί να γίνει αρκετά development-oriented σε σημείο που να μη σου αρέσει! Ένα σημαντικό κομμάτι που "δένει" και τα 2 είναι το UX, (User Experience). Κυρίως όμως ο designer έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για ένα καλό UX. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, το UX μπορεί να είναι από offline ενέργειες μέχρι και online και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το design και το development. Μπορείς να διαβάσεις για αρχή https://uxdesign.cc/. Στο εργασιακό κομμάτι. Σαν freelancer θα μπορείς/πρέπει να τα κάνεις και τα 2, κατά πάσα πιθανότητα. Σαν άτομο σε εταιρεία θα πρέπει να είσαι άτυχος αν θα πρέπει να τα κάνεις και τα 2, θα λέει κάτι για το "ποιόν" της εταιρείας. Ιδανικά θα σου πρότεινα (αφού τώρα ξεκινάς) να πειραματιστείς και με τα 2 και στο τέλος να καταλήξεις και να εμβαθύνεις σε ένα εκ των 2. Σίγουρα όμως, 1000%, βοηθάει πάρα πολύ να έχεις μια ιδέα για το άλλο αν επιλέξεις να ακολουθήσεις ένα εκ το 2. 5
dimlevi Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, XPHSTOS_ είπε Είμαι πρώην γραφίστας και νυν front end developer. Ναι μπορείς να τα κάνεις και τα 2 και να είσαι καλός/η. Δεν το λέω για μένα, έχω χρόνο μπροστά μου αλλά ναι είναι δυνατό. Απλά κοίτα να τα πιάσεις ένα ένα την φορά. Το design, είναι είναι σχετικά εύκολο γιατί τα προγράμματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, αυτό που είναι δύσκολο είναι να καταλάβεις βασικές αρχές του design, (https://principles.design/) και όταν σχεδιάζεις να μην σκέφτεσαι ως developer, μόνο τους περιορισμούς του development... Σαν developer τώρα.. εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Θέλεις σίγουρα πολύ πολύ γερές βάσεις σε HTML, CSS & JS και όταν λέω γερές βάσεις εννοώ θεωρία. Από κει και πέρα το front-end κομμάτι είναι απύθμενο και μπορεί να γίνει αρκετά development-oriented σε σημείο που να μη σου αρέσει! Ένα σημαντικό κομμάτι που "δένει" και τα 2 είναι το UX, (User Experience). Κυρίως όμως ο designer έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για ένα καλό UX. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, το UX μπορεί να είναι από offline ενέργειες μέχρι και online και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το design και το development. Μπορείς να διαβάσεις για αρχή https://uxdesign.cc/. Στο εργασιακό κομμάτι. Σαν freelancer θα μπορείς/πρέπει να τα κάνεις και τα 2, κατά πάσα πιθανότητα. Σαν άτομο σε εταιρεία θα πρέπει να είσαι άτυχος αν θα πρέπει να τα κάνεις και τα 2, θα λέει κάτι για το "ποιόν" της εταιρείας. Ιδανικά θα σου πρότεινα (αφού τώρα ξεκινάς) να πειραματιστείς και με τα 2 και στο τέλος να καταλήξεις και να εμβαθύνεις σε ένα εκ των 2. Σίγουρα όμως, 1000%, βοηθάει πάρα πολύ να έχεις μια ιδέα για το άλλο αν επιλέξεις να ακολουθήσεις ένα εκ το 2. Σε ευχαριστω για την απαντηση και ολες τις λεπτομεριες . Ξεκίνησα με html στο codeacademy και σκεφτομαι να πιασω και λιγο photoshop(4-5) ωρες τη βδομαδα. Τι πιστευεις? καλυτερα να ξεκινησω με design και μετα front ? Επεξ/σία 6 Νοεμβρίου 2019 από dimlevi
XPHSTOS_ Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2019 2 hours ago, dimlevi said: Σε ευχαριστω για την απαντηση και ολες τις λεπτομεριες . Ξεκίνησα με html στο codeacademy και σκεφτομαι να πιασω και λιγο photoshop(4-5) ωρες τη βδομαδα. Τι πιστευεις? καλυτερα να ξεκινησω με design και μετα front ? Web Design και PhotoShop στην ίδια πρόταση μαζί ΔΕΝ πάνε! 1) Sketch 2) Figma 3) Adobe XD 4) InVision Studio Αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για web design. Photoshop και Illustrator μόνο για δημιουργήσεις επεξεργαστείς κάποια assets. Ξεκίνα με ότι πιστεύεις ότι αρέσει σε σένα περισσότερο. 3
dimlevi Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2019 Στις 6/11/2019 στις 8:08 ΜΜ, XPHSTOS_ είπε Web Design και PhotoShop στην ίδια πρόταση μαζί ΔΕΝ πάνε! 1) Sketch 2) Figma 3) Adobe XD 4) InVision Studio Αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για web design. Photoshop και Illustrator μόνο για δημιουργήσεις επεξεργαστείς κάποια assets. Ξεκίνα με ότι πιστεύεις ότι αρέσει σε σένα περισσότερο. Ευχαριστω. Εχεις εμπειρια απο remote work? Aξιζει κατα τη γνωμη σου? Γιατι ο σκοπος μου ειναι να μαθω αυτα και να γινω digital nomad. Ειμαι σε διαφορα group sto fb σχετικα με digital nomads εχω δει βιντεο websites και ειναι αυτο που θα θελα να κανω.
XPHSTOS_ Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2019 13 hours ago, dimlevi said: Ευχαριστω. Εχεις εμπειρια απο remote work? Aξιζει κατα τη γνωμη σου? Γιατι ο σκοπος μου ειναι να μαθω αυτα και να γινω digital nomad. Ειμαι σε διαφορα group sto fb σχετικα με digital nomads εχω δει βιντεο websites και ειναι αυτο που θα θελα να κανω. Όχι μεγάλη! Έτυχε μάλιστα να παρακολουθήσω και μια ομιλία στο Digitized την Παρασκευή σχετική, η θέση αφορούσε web designer αλλά τα βασικά points ισχύουν και για τους devs. Ο λόγος που προσωπικά δεν κάνω remote work είναι γιατί: 1) Δεν είμαι έτοιμος. Δεν νιώθω ότι είμαι σε τέτοιο επίπεδο γνώσεων ώστε να δουλεύω μόνος και σπανίως να χρειάζομαι βοήθεια. Θα την βρω την βοήθεια αν ψάξω στο internet αλλά πολλές ο χρόνος που θα σπαταλήσω σε κάτι τέτοιο είναι χρόνος που θα είχε μειωθεί στο ελάχιστο αν ήμουν σε ένα γραφείο με 2-3 συναδέλφους και ρωτούσα κάποιον από αυτούς ή το λύναμε μαζί. 2) Στο σπίτι περισπάτε η προσοχή μου πολύ-πολύ πιο εύκολα. Προσωπικά μου είναι πιο εύκολο/πιθανό στο να slack-άρω στο σπίτι. 3) Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την επαφή με τον έξω κόσμο αν μένεις σπίτι όλη την ώρα. Για να τα συνοψίσω επιγραμματικά: 1) Πρέπει να είσαι σε επίπεδο senior. 2) Πρέπει να είσαι αρκετά πειθαρχημένος. 3) Πρέπει να είναι και λίγο στον χαρακτήρα σου. Σίγουρα το remote έχει και πάρα πολλά καλά. Αλλά μη φανταστείς ότι κάθε μήνα θα είσαι σε άλλη πόλη/χώρα (βλέπε. nomadlist.com) και θα κάνεις και ζωάρα. Καταρχάς αν θέλεις να βγάζεις λεφτά αρκετά ώστε να είσαι σε άλλο μέρος κάθε μήνα τότε θα πρέπει κατα πάσα πιθανότητα να δουλεύεις με εξωτερικό. Αν για παράδειγμα δουλεύεις με Αμερική, που εκεί είναι καλά τα λεφτά, σκέψου μόνο ότι αν πρέπει να δουλεύεις τις ώρες που δουλεύουν αυτοί.. τότε την έβαψες! Θα πρέπει να πιάνεις δουλειά στις 4-5 το απόγευμα (δίκη μας ώρα) για να πεις ότι θα είσαι στο "γραφείο" από τις 9-10 το πρωί. Θα σου κόβει όλη τη μέρα στη μέση... Βέβαια θα μπορούσες να δουλεύεις και με Αγγλία και να είσαι 2 ώρες μπροστά... όπου είναι μικρό πρόβλημα πραγματικά! Remote μπορεί να κάνεις είτε σαν εξωτερικός συνεργάτης (contructor/freelancer) όπου θα χρειαστεί να ανοίξεις ατομική επιχείριση και να πληρώνεις τα ασφάλιστρα σου κλπ κλπ. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό στην Ελλάδα.. Είτε σαν υπάλληλος τις εταιρείας που σε προσλαμβάνει, δηλαδή να είσαι κανονικά μέσα στην μισθοδοσία της εταιρείας με ασφάλιση κλπ. Αυτό είναι το ιδανικό για μένα. Αργότερα αν θα κάνεις οικογένεια κλπ. τότε θα φανούν τα πραγματικά καλά του remote. Οι περισσότεροι που δουλεύουν από το σπίτι, remote ή επειδή τέτοιο είναι το είδος της δουλειάς κυρίως αναφέρουν αυτό. Ο χρόνος που περνάς κοντά στην οικογένεια σου είναι πάρα πολύ σημαντικός! Σίγουρα όμως όλα αυτά κατά ένα 90% είναι το αν πραγματικά το θέλεις. Δεν έχεις να χάσεις κάτι με το δοκιμάσεις, αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις. Πάντως πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν σαν "μπόνους" ότι μπορείς 2 φορές την εβδομάδα να δουλεύεις από το σπίτι. Θα μπορέσεις να πάρεις ένα καλό feedback αν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση. 2
skiabox Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2020 Στις 6/11/2019 στις 8:08 ΜΜ, XPHSTOS_ είπε Web Design και PhotoShop στην ίδια πρόταση μαζί ΔΕΝ πάνε! 1) Sketch 2) Figma 3) Adobe XD 4) InVision Studio Αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για web design. Photoshop και Illustrator μόνο για δημιουργήσεις επεξεργαστείς κάποια assets. Ξεκίνα με ότι πιστεύεις ότι αρέσει σε σένα περισσότερο. Μόλις δοκίμασα το Figma για να κάνω extract ένα text ως svg για να του βάλω μετά κάποιο εφέ με χρήση css/javascript (η javascript πιο πολύ ως κονσόλα για να μετρήσει τις διαστάσεις των paths). Δεν το περίμενα να είναι τόσο καλό οφείλω να ομολογήσω! Και είναι και free για 3 projects. 1
thanasis00 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2020 Για να παραδώσεις μια χρήσιμη υπηρεσία, το κυριότερο είναι το πάρα πολύ καλό UX. Ποτέ κανένα όμορφο UI ή ένα πολύ καλογραμμένο frontend app δεν ήταν αρκετό για να πετύχει μια υπηρεσία. Όλα εξαρτώνται από το αν οι χρήστες σου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με την υπηρεσία σου: 1) Επιτυχώς - καλύπτεις εξ ολοκλήρου τον σκοπό τους 2) Εύκολα/ανώδυνα - τους επιτρέπεις να κάνουν αυτό που θέλουν εύκολα, άμεσα, χωρίς κόπο και χαμένο χρόνο 3) Ξεκάθρα - πάντα τους κρατάς ενήμερους στο τι συμβαίνει, τους εξηγείς τις ενέργειες οπότε δε μένουν ποτέ με την απορία στο τι θα κάνει η ενέργεια που θα κάνουν Αυτά τα αναφέρω, στη περίπτωση που σαν freelancer χρειαστεί να σχεδιάσεις και το UX μια υπηρεσίας. Το Design και το UI είναι απλά εργαλεία που χρησιμοποιείς για να μεταφράσεις το UX του χαρτιού σε κώδικα και εμφάνιση. Και όλα αυτά τα γράφω σαν senior frontend developer. Χρήσιμα Links: https://www.nngroup.com/ (έχει άπειρο υλικό, δείτε σίγουρα τα most popular https://www.nngroup.com/articles/#popular ) https://design-system.service.gov.uk/ Και μερικές πληροφορίες που είναι πολύ σημαντικές είτε δουλεύεις freelancer είτε σε εταιρεία: Ο σχεδιασμός και η οργάνωση μιας ομάδας και μιας υπηρεσίας. https://www.gov.uk/service-manual Food for thought όλα αυτά, keep an open mind! 3
onelonelystar Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2020 Στις 10/11/2019 στις 4:25 ΠΜ, dimlevi είπε Ευχαριστω. Εχεις εμπειρια απο remote work? νομίζω πως για κάποιον που ξεκινά τώρα το remote δεν είναι ότι καλύτερο... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα