Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Malthador είπε

Πάντως δεν έχω καταλάβει ποιός έχει το πρόβλημα με το 30%, ο άνεργος που δεν έχει για να ξοδέψει ή αυτός που έχει και δεν μπορεί να τα ξοδέψει, με μπερδέψατε σε αυτό το νήμα.

To πρόβλημα είναι στην κατηγορία των πολιτών που ΄έχουν μέσο εισόδημα, και νόμιμες δαπάνες 

Τι δε καταλαβαίνετε ρε παιδιά μερικοί ; 

Αυτή τη στιγμή, μπορεί να έχεις το 50% του εισοδήματός σου σε νοίκι και δάνειο, ένα 20-25% σε φόρους, δε μένει καν 30% ρέστα 

• Like 8
  • Thanks 1
  • Απαντ. 273
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Ένα πιο προχωρημένο και για εμένα σωστό μέτρο, θα ήταν όσα χρήματα χαλάς σε οποιαδήποτε δαπάνη, δεν θα φορολογούνται.  Μόνο ότι σου μένει θα φορολογείται. Είμαι μισθωτός, παίρνω για παράδειγμα 100.000€ και τα τρώω όλα? Δεν θα πληρώσω ούτε 1€. Τώρα χαλάσω, δεν χαλάσω, θα μου φορολογήσουν 30.000€+. Αν είμαι επιχείρηση το ξέρω ούτως ή άλλως και για αυτό κάνω όσο πιο πολλά έξοδα μπορώ (εταιρικά αυτοκίνητα / Leasing , παροχές, ιδιωτικές ασφάλειες, κουπόνια σίτισης, ανακαινίσεις κλπ)

Τι επιτυγχάνεται με αυτό? Όλοι έχουν κίνητρο να χαλάνε όσα λεφτά έχουν. Που είναι το θετικό? Μέσω του ΦΠΑ τα χρήματα επιστρέφουν στο κράτος. Χονδρικά και μπακαλίστικα (γιατί δεν υπολογίζουμε για παράδειγμα τα εισαγόμενα προϊόντα που ουσιαστικά φεύγει χρήμα από τη χώρα) στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πως με 10 συναλλαγές , όλα σχεδον τα χρήματα επιστρέφουν στο κράτος. Στις 3 συναλλαγές, έχουν επιστρέψει τα μισά. Αν τα χρήματα είναι όμως σε ένα σεντούκι, δεν έχουν αξία για κανέναν. Αντιθέτως κάνουν κακό σε όλους μας. Το χρήμα έχει αξία για όλους μας, μόνο όταν κυκλοφορεί - ακόμα και αν δεν είναι άμεσα δικό μας.

Πολύ σωστή λογική. Πρέπει να δωθεί κίνητρο για κατανάλωση και όχι να "τιμωρείται" η μειωμένη κατανάλωση. Ο ΦΠΑ είναι το μεγαλύτερο έσοδο του κράτους. Αν δώσεις σοβαρό κίνητρο σαν αυτό που ανέφερες θα βγάλεις στην επιφάνεια ένα σοβαρό ποσοστό του μαύρου χρήματος που κυκλοφορεί. Επιπλέον θα χτίσεις ένα σοβαρό φορολογικό προφίλ αφού θα ξέρεις πόσα χαλάει ο φορολογούμενος ετησίως.

Έτσι όπως εφαρμόζουν το μέτρο είναι παράλογο και για αυτούς με μικρά και για αυτούς με μεσαία εισοδήματα. Εγώ πχ ως ελεύθερος επαγγελματίας (στην ουσία υπάλληλος αλλά με μπλοκ) έχω ένα σοβαρό ποσοστό του εισοδήματός μου που πάει σε φόρους και εισφορές τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν, ούτε και το ενοίκιο βέβαια. Έτσι το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται το 30% είναι στην πραγματικότητα το μισό αν αφεραιθούν τα παραπάνω. 

• Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.
4 minutes ago, AristidisZ said:

To πρόβλημα είναι στην κατηγορία των πολιτών που ΄έχουν μέσο εισόδημα, και νόμιμες δαπάνες 

Τι δε καταλαβαίνετε ρε παιδιά μερικοί ; 

Αυτή τη στιγμή, μπορεί να έχεις το 50% του εισοδήματός σου σε νοίκι και δάνειο, ένα 20-25% σε φόρους, δε μένει καν 30% ρέστα 

Σωστό, δεν το έθεσα σωστά.

Θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αλλά να συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες δαπάνες, ενοίκια κλπ.

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Malthador είπε

Πάντως δεν έχω καταλάβει ποιός έχει το πρόβλημα με το 30%, ο άνεργος που δεν έχει για να ξοδέψει ή αυτός που έχει και δεν μπορεί να τα ξοδέψει, με μπερδέψατε σε αυτό το νήμα.

Υπάρχει και το 2ο πρόβλημα ότι το κράτος σε πειβαρύνει φορολογικά αν δεν έχεις συνάψει μια σύμβαση με έναν άλλο ιδιώτη (= κάρτα / καταθεση σε τράπεζα κλπ).

ΓΙΑΤΙ ?

Μπορεί εγώ να μη γουστάρω να έχω παρε - δωσε με τράπεζες, να μη θέλω να έχω λεφτά στη Πειραιώς ξεωγω , να το έχω γρουσουζιά ή να μη γουστάρω τη μούρη του CEO τους.

• Moderators
Δημοσ.
1 minute ago, DrLo said:

Υπάρχει και το 2ο πρόβλημα ότι το κράτος σε πειβαρύνει φορολογικά αν δεν έχεις συνάψει μια σύμβαση με έναν άλλο ιδιώτη (= κάρτα / καταθεση σε τράπεζα κλπ).

ΓΙΑΤΙ ?

Μπορεί εγώ να μη γουστάρω να έχω παρε - δωσε με τράπεζες, να μη θέλω να έχω λεφτά στη Πειραιώς ξεωγω , να το έχω γρουσουζιά ή να μη γουστάρω τη μούρη του CEO τους.

Γιατί έχεις αποδείξει ότι είσαι ανίκανος να διαχειρίζεσαι μετρητό (όχι εσύ, όλοι μας). Κυκλοφορεί τόσο πολύ μαύρο χρήμα που πλέον δεν μπορούν να το περιορίσουν διαφορετικά (και δεν θέλουν να το περιορίσουν φυσικά).

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Malthador είπε

ολοι πληττονται. αυτος που δεν μπορει να ξοδεψει, αυτος που μπορει αλλα απο επιλογη δεν ηθελε. ο ελευθερος επαγγελματιας που  ενα μερος των εξοδων του το περναει στις επαγγελματικες δαπανες. αυτος που φτανει το 30% αλλα τα τεκμαρτα εισοδηματα του ειναι πανω απο τα κανονικα. Μονο τα πολυ μεγαλα εισοδηματα δεν πληττονται διοτι υπαρχει κοφτης στα 20.000 εξοδα.ακομη και με τη σημερινη κλιμακα, μεγαλα εισοδηματα πληρωναν παραπανω απο αυτο που προβλεπεται πια.

Συμφωνω οτι η εξαιρεση των ενοικιων εγινε μεθοδευμενα. Προσπαθησαν να το πιασουν απο τη μερια του ενοικιαστη επιβαλοντας και εκει το 30% αλλα καποιος που σε συνεννοηση δηλωνει λιγοτερα και δεν εχουν και οι 2 μεριες οφελος, θα συνεχισει να δηλωνει λιγοτερα. λιγοτερα δηλωνεις, λιγοτερα εξοδα χρειαζεσαι!

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Malthador είπε

Θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αλλά να συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες δαπάνες, ενοίκια κλπ.

Αν ας πουμε το ποσοστο φτασει κοντα στο 50 της εκατο, τοτε αυτος που δεν πληρωνει νοικι και βγαζει καλα λεφτα, τι θα κανει για να φτασει αυτό το ποσοστο? 

Δεν ρωταω ειρωνικα αλλα πραγματικα θελω να μαθω τις σκεψεις σου πανω σε αυτό το θεμα.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Malthador είπε

Μένω σε ενοίκιο και ήδη πληρώνω πολύ περισσότερο από το 30% με κάρτες.

Μα αυτός είναι ο σκοπός, να μην μένουν στάσιμα τα χρήματα. 

Το πρόβλημα το έχουνε διάφορες κατηγορίες. Η κυριότερη είναι τα εργαζόμενα άτομα που διαμένουν με τους γονείς τους και προφανώς για αυτούς τους λόγους έχουν λιγότερα έξοδα από το να έμεναν μόνοι τους όμως τα εισοδήματά τους έχουν βγει και δηλωθεί νόμιμα πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο, είναι βλακεία γενικώς να τιμωρείς έτσι όσους δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα. Ο άνεργος και οι υπόλοιπες κατηγορίες έτσι κι αλλιώς απαλλάσσεται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, kronos73 είπε

Πολύ σωστή λογική. Πρέπει να δωθεί κίνητρο για κατανάλωση και όχι να "τιμωρείται" η μειωμένη κατανάλωση. Ο ΦΠΑ είναι το μεγαλύτερο έσοδο του κράτους. Αν δώσεις σοβαρό κίνητρο σαν αυτό που ανέφερες θα βγάλεις στην επιφάνεια ένα σοβαρό ποσοστό του μαύρου χρήματος που κυκλοφορεί. Επιπλέον θα χτίσεις ένα σοβαρό φορολογικό προφίλ αφού θα ξέρεις πόσα χαλάει ο φορολογούμενος ετησίως.

Έτσι όπως εφαρμόζουν το μέτρο είναι παράλογο και για αυτούς με μικρά και για αυτούς με μεσαία εισοδήματα. Εγώ πχ ως ελεύθερος επαγγελματίας (στην ουσία υπάλληλος αλλά με μπλοκ) έχω ένα σοβαρό ποσοστό του εισοδήματός μου που πάει σε φόρους και εισφορές τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν, ούτε και το ενοίκιο βέβαια. Έτσι το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται το 30% είναι στην πραγματικότητα το μισό αν αφεραιθούν τα παραπάνω. 

Πολή σωστή λογική ...

γιατί είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι ο κοσμος είναι λογικός

τόσο λογικός που τώρα σκούζει ότι τον "αναγκάζουν" να ξοδέψει ... αλλά σε αυτό το σενάριο δε θα φερθεί παράλογα και να τα σπαταλήσει.

Παραφράζοντας τον αμίμητο "... και να μη στα έπερνα από φόρο θα τα σπαταλούσες".

.

Να πούμε βέβαια ότι αυτό το σύστημα, σε αντίθεση με τα όσα λαθος αναφέρθηκαν παραπάνω ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ και φυσικά όχι στις ΗΠΑ. Υπάρχουν συγκεκριμένες δαπάνες που απαλλάσονται από φόρο (όπως ίσχυε και στην ελλάδα σε μεγαλύτερο βαθμό παλαιότερα).

Σε μια τέτοια λογική, κάποιες δαπάνες θα ήταν συμφέρον και προς το κράτος να είναι φοροαπαλλασόμενες. πχ αντί να κάνουν τα καραγκιοζιλίκια με τα "εξοικονομώ κατ' οίκον" να ήταν φοροαπαλλασόμενες όλες οι δαπάνες που θα βελτιώναν κατά ένα συγκεκριμένο βαθμό την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου ξερωγω (και άρα ας πούμε και την κατανάλωση καυσίμων της χώρας πχ, τη ρύπανση κλπ κλπ) ή κάτι άλλο. Αυτό ναι υπήρχε (και ίσως υπάρχει ακόμα) στις ΗΠΑ. Όχι όμως οι δαπάνες σε hot-dog ξερω-γω.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσπερναμε το τεραστιο θεμα της φοροδιαφυγης , οπου για να χτυπηθει ουσιαστικα θα επρεπε το ποσοστο να ειναι οχι 30 % (δηλαδη σουπερμαρκετ και λοιποι που κοβουν αποδειξεις ετσι και αλλιως ) αλλα 100 %  και πιανουμε το αναπτυξιακο σκελος 

Αμα το καλυπτεις το 30 % κανεις αγορες και κινεται η οικονομια (ναι, αυτη που ειναι ενα βημα πριν την 4 βιομηχανικη επανασταση ,δηλαδη νυχουδες , φαστφουνταδικα , φαστ καφε και ρουμ το λετ  :D )

Αν δεν το καλυπτεις πληρωνεις  φορο και βοηθας στην στην συγκεντρωση των..πλεονασματων

Οριστε, ολοι για την αναπτυξη  δουλευουν , τι παραπονιεστε ? :D

Αυτα ειναι προσωρινα ετσι, γιατι αν ερθουν επενδυτες θα γινει κοσμογονια ρευστου :D

Επεξ/σία από bluesattack
  • Moderators
Δημοσ.
18 minutes ago, Αλεξανδρος A.92 said:

Αν ας πουμε το ποσοστο φτασει κοντα στο 50 της εκατο, τοτε αυτος που δεν πληρωνει νοικι και βγαζει καλα λεφτα, τι θα κανει για να φτασει αυτό το ποσοστο? 

Δεν ρωταω ειρωνικα αλλα πραγματικα θελω να μαθω τις σκεψεις σου πανω σε αυτό το θεμα.

Είτε θα κάνει επιπλέον έξοδα, είτε θα φορολογηθεί επιπλέον. Λογικά οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το πρώτο, οπότε θα κινηθεί περισσότερο η οικονομία φαντάζομαι.

22 minutes ago, Βασίλης_29 said:

Το πρόβλημα το έχουνε διάφορες κατηγορίες. Η κυριότερη είναι τα εργαζόμενα άτομα που διαμένουν με τους γονείς τους και προφανώς για αυτούς τους λόγους έχουν λιγότερα έξοδα από το να έμεναν μόνοι τους όμως τα εισοδήματά τους έχουν βγει και δηλωθεί νόμιμα πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο, είναι βλακεία γενικώς να τιμωρείς έτσι όσους δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα. Ο άνεργος και οι υπόλοιπες κατηγορίες έτσι κι αλλιώς απαλλάσσεται.

Δεν μπορούν αυτά τα άτομα να κάνουν αγορές με την κάρτα τους για τα έξοδα του σπιτιού;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Malthador είπε

Είτε θα κάνει επιπλέον έξοδα, είτε θα φορολογηθεί επιπλέον. Λογικά οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το πρώτο, οπότε θα κινηθεί περισσότερο η οικονομία φαντάζομαι.

Και του χρόνου θα δηλώσει τα μισά. Με τις υγείες σας.

• Moderators
Δημοσ.
Just now, giotis1982 said:

Και του χρόνου θα δηλώσει τα μισά. Με τις υγείες σας.

Α, αυτό ήταν που τον σταματούσε μέχρι τώρα να δηλώσει τα μισά, η προαιρετική χρήση της κάρτας.

Οκ.

Δημοσ.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Άλλως είναι μια 4μελης οικογένεια με εισόδημα πχ 24000€ και αλλιώς ένας εργένης με το ίδιο εισοδήμα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...