Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα πάρεις αναβολή, μην αγχώνεσαι την δίνουν πολύ εύκολα.

Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο, θα γραφτείς σε ένα ΙΕΚ δημόσιο, θα πάρεις το χαρτί και θα πάρεις αναβολή έως το 2025.

Επεξ/σία από Xejolontas
  • Like 1
  • Απαντ. 17,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
21 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

1. Πάτε μικροί. Ναι ξέρω έχει ειπωθεί δεκάδες φορές αλλά είναι τεράστια αλήθεια. Στα 19 σου γράφεις πολύ περισσότερα (και πολύ ευκολότερα) πράγματα στο παπάρι σου, κατα 99% δεν έχεις ζήσει τίποτα σημαντικό έξω (μόνο φύτεμα για Πανελλήνιες) οπότε η προσαρμογή σου στο περιβάλλον του στρατού είναι πιο εύκολη. Αν όχι 19 τότε 22-23 tops.

2. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια απο μέσον. Χαμένοι θα βγείτε. Αν δε μπορείτε να μεταπηδήσετε σε ΠΝ/ΠΑ, τότε βάλτε λυτούς και δεμένους να σας βάλουν σε καλό όπλο (Διαβιβάσεις/Μηχανικό) ή ακόμα καλύτερα σε Σώμα. Η διαφορά είναι χαοτική, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο συφάνταρων. Κι αν είστε 19, μπορεί να μη σας φαίνεται μεγάλη η διαφορά. Στα 25+ σου φαίνεται νύχτα με τη μέρα. Ούτως ή αλλως η μέρα περνάει εκνευριστικά αργά, αν βρίσκεστε ανάμεσα σε βοσκούς και αγρότες, η μέρα θα σας φαίνεται αιωνιότητα.

3. Πάρτε πράγματα που θα σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Μη πάρετε 20 μπλούζες, άχρηστες είναι. Μη πάρετε 3 μπουκάλια σαμπουάν και 50 ξυραφάκια. Και να ξεμείνετε, παίρνετε απο το πρατήριο. Πάρτε όμως π.χ. κάψουλες πλυντηρίου να πλένετε τις παραλλαγές να μη βγάλετε μύκητες. Ή πάρτε μικρά σνακ που σας αρέσουν. Ή κανα δυο βιβλία. Ή αν πάτε σε κανα αυστηρό στρατόπεδο (που δεν επιτρέπουν κινητά, αν υπάρχουν ακόμα), ένα iPod Shuffle (ή κάτι παρόμοιο).

4. Όσον αφορά τους μόνιμους. Είναι πολύ πιθανό οτι στην καθημερινότητα σας θα συναντάτε πολλούς ΕΠΟΠ (ή ΕΜΘ), μετά υπαξιωματικούς απο σχολές και τέλος σπανιότερα αξιωματικούς. Η εξέλιξη στο στρατό, και γενικότερα στη ζωή, των πρώτων είναι πιο αργή κι απο τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Άνθρωποι αποτυχημένοι που ανάμεσα στην πείνα και το στρατό, προτίμησαν το δεύτερο. Σε 25 χρόνια έχουν πάρει 3 φορές βαθμό, βαράνε προσοχή σε όλους τους υπόλοιπους και το παίζουν ιστορία στους φαντάρους. Αμόρφωτοι και άξεστοι, κατέβηκαν απο τα βουνά και περνάνε όλη τη ζωή τους στα χακί κάνοντας "λάντζα". Μη τους δίνετε σημασία, μη τους παίρνετε σοβαρά, απο το ένα αυτί να μπαίνει κι απο το άλλο να βγαίνει. Ουρλιάζει ο πουθενάς σε σένα επειδή δεν έκανες καλά μεταβολή; Μη το αφήνεις να σε επηρεάζει, γραψε τον. Εσύ είσαι εκεί για λίγους μήνες και έξω απο το στρατόπεδο έχεις ζωή, φίλους, γυναίκα, δουλειά, τα πάντα. Αυτός είναι ένα αποτυχημένο ανθρωπάκι που ζει όλη τη ζωή σα φαντάρος.

5. Μη δίνετε δικαιώματα. Εκτός απο στρατόκαυλους/κομπλεξικούς ΕΠΟΠ, είναι πολύ πιθανό πως όλοι οι υπόλοιποι μόνιμοι, ειδικά όταν δεν έχετε υπηρεσία/αγγαρείες, σας γράφουν στα παπάρια τους. Ησυχία θέλουν και να μην έχουν τρεχάματα. Φερθείτε κι εσείς πολιτισμένα και θα περνάει πιο άνετα ο καιρός. Μη το παίζετε μαγκες, ειδικά σε όσους είναι μικροί και το παίζουν ιστορία, τους κόβεται ο αέρας γρήγορα. Μην αφήνετε κώλο τους δημόσιους χώρους. Μη φωνάζετε σαν αούγκανοι μετά τις 10, μην κάνετε μλκίες με τα όπλα, μη παίζετε τάβλι αμα σκάσει επόπτης. Αν θέλετε να σας αντιμετωπίζουν ως ενήλικες, φερθείτε ως ενήλικες. Το ίδιο ισχύει και για όσους μόνιμους σας έχουν απο κοντά. Αν κάποιος σε βοηθήσει με έξοδο ή σου αλλάξει το πρόγραμμα στις υπηρεσίες ή γενικά πάντως φέρεται ανθρώπινα, εκτιμήστε το. Κι αν σας πει να κάνετε μια δουλειά εκτός προγράμματος, κάντε το. Μη κόβετε τελείως τελείως γέφυρες με όποιον δε μουγκρίζει εκεί μέσα.

6. Μη φοβάστε να μιλήσετε σε δικούς σας ανθρώπους για το τι περνάτε. Γονείς, φίλοι, σχέση. Ο στρατός είναι μια φυλακή, μπορεί άλλες μονάδες να είναι αγροτική φυλακή κι άλλες φυλακή βαρυποινιτών, αλλά δε παύει να είναι φυλακή. Αποτυχημένα άτομα σας δίνουν διαταγές, απο εκεί που κοιμόσασταν στην κρεβατάρα σας μόνοι σας είτε με το έτερο σας ήμισυ, κοιμάστε με άλλους 7-8 (λόγω κόβιντ τόσο λίγοι) μαντράχαλους, τρώτε σκατά φαγητό, χέζετε σε τούρκικη κατα πάσα πιθανότητα, δε διαλέγετε τι ώρα ξυπνάτε, τι ώρα κοιμάστε, τι ώρα κάνετε μπάνιο, τι δουλειές κάνετε. Είναι βαρύ. Και όλους τους επηρεάζει, ακόμα και αυτούς που το έπαιζαν τις πρώτες 2-3 μέρες ιστορία. Πείτε το, μη το κρατάτε μέσα σας. Όταν έχεις ένα δικό σου άνθρωπο να μιλήσεις, ηρεμείς έστω και λίγο.

7. Όταν θα πρέπει να διαλέξετε τι θα κάνετε μετά την εκπαίδευση, η γνώμη μου είναι (για όσους έχουν βύσμα) να πάτε σπίτια σας. Άλλο να μπορείς να κοιμάσαι σπίτι σου, να βλέπεις τους φίλους σου, την κοπέλα σου, να τρως καλό φαγητό, να κάνεις μπάνιο σαν ανθρωπος, να πας τις βόλτες σου και όλα τα σχετικά. Κάθε μέρα που είσαι στον έξω κόσμο σου δίνει δύναμη για όσες είσαι στη φυλακή. Κι ας είναι τρεις μήνες παραπάνω. Αν πάλι δε γίνεται γιατί δεν υπάρχει άκρη, δεν υπάρχει στρατόπεδο στην περιοχή σας, δεν έχετε αμάξι κλπ κλπ, τότε η επιλογή είναι να πάτε στη Μεγαλόνησο. Θα κάνετε 9 μήνες, θα βγάζετε τα έξοδα σας, θα δείτε έναν πολύ όμορφο τόπο, θα τρώτε καλύτερο φαγητό, θα ζείτε σε καλύτερες συνθήκες, με το μειονέκτημα πως θα είστε πολύ προβλεπέ και πως το πιο προηγμένο απο τα δύο ελληνικά κράτη έχει πολύ ζεστό καλοκαίρι.

Υπηρετησα σε πιο μεγαλη ηλικια απο εσενα. Ημουν τοσο μεγαλος που ειμασταν σειρες με τον λοχαγο...Μερικα σχολια δικα μου:

1) Να παει κανεις μικρος η μεγαλος? Εγω πηγα παππουδι και περασα πολυ ωραια. Ηξερα να φερθω, να ελιχθω και να χρησιμοποιησω τον κανονισμο υπερ μου. Τα στελεχη με σεβοντουσαν. Δικη μου αποψη να πατε χωρις σημαντικες υποχρεωσεις στην πολιτικη σας ζωη. Οταν τελειωσετε το σχολειο η οταν παρετε πτυχιο/μεταπτυχιακο πριν πιασετε δουλεια. Μια μεγαλη αληθεια, αν μπορειτε να μπειτε χωρις μονιμη σχεση, θα με θυμηθειτε...

2) Συμφωνω με το μεσο. Χρησιμοποιειστε το μεσο για να πατε σε μια καλη μοναδα. Μην το χρησιμοποιησετε για αδειες και να χωνετε αλλους στρατιωτες. Θα σας μισησουν και με το δικιο τους. Μην παινευτειετε για το μεσο σας, ολοι ξερουν οτι ειστε βυσμα...

4)5) Δεν ξερω τι εμπειριες ειχε ο φιλος εγω ειδα οτι οι πιο πολλοι ΕΠΟΠ μια χαρα τυποι ηταν. Για εποπ φυσικα...Εκαναν τρακες, καθονταν με τους φανταρους στο κψμ να δουν αγωνες και για την απαρατητη καυλαντα. Προσυπογραφω το να εισαι τυπικος. Θα το εκτιμησουν και παιζει να σε βαλουν σε καλο ποστο ενω θα παρεις και καμια τιμητικη. Πολυ πολυ σημαντικο, αν κανεις μ#$% και σε πιασουν ομολογησε το αμεσως. Ειναι πολυ πιο πιθανο να την γλυτωσεις ετσι. Το θεωρουν πιο αντρικεια συμπεριφορα.

6) Πολυ σχετικο αυτο.  Η ψυχολογια του στρατιωτη ειναι πολυ παραξενη και καποιες φορες θα σε παρει πολυ απο κατω. Μην μπεις με την νοοτροπια παω φυλακη, θα περασεις χαλια. Η σωστη νοοτροπια ειναι παω εκει για Χ μηνες, πολυ χαλαρα και που ξερεις μπορει και να σου αρεσει!

7)  Η θητεια με εξοδο στο σπιτι σου ειναι σουπερ. Το εκανα για λιγο και πραγματικα ενιωθα σας υπαλληλος παρα σαν στρατιωτης. Βεβαια με το νεο συστημα χιλιες φορες 9μηνο Εβρο οπου θα παρεις 3-4 γερες αδειες των 10-15 ημερων εκαστη παρα 12μηνο διπλα στο σπιτι σου.

• Like 2
Δημοσ.

Καλησπερα! Αποφασισα φετος στα 25 μου αν και δεν εχω τελειωσει τις σπουδες μου και εχω αλλα 2 χρονια αναβολη να την διακοψω και να παω Σεπτεμβριο. Ηθελα να ρωτησω 2-3 πραγματα γιατι ειμαι πολυ ασχετος, οποτε συγγνωμη αν ειναι βλακωδεις ερωτησεις.

1) Ειμαι 1.90 και 145 κιλα. Υπαρχει περιπτωση να μου δωσουν αναβολη λογω παχυσαρκιας ή να με βαλουν Ι4 αοπλο?

2)Ταυτοχρονα με τις σπουδες μου, δουλευω σε ψιλικατζιδικο-καφε (8 χρονια συγκεκριμενα, του πατερα μου το μαγαζι βεβαια). Μπορω να το αναφερω αυτο παρολο που δεν δουλευω στα χαρτια? Αξιζει να το κανω για να παω καψιμι?

3) Γενικα ψαχνομαι για μεσο για να ερθω στην πολη μου. Ειναι πιθανο αν τα καταφερω να ερθω στην πολη μου (Κρητη συγκεκριμενα) να συννενοηθω με καποιον απο στρατο να εχω κενο 2-3 ωρες το μεσημερι(οχι αναγκαστικα καθε μερα) ωστε να μπορω να βοηθαω την οικογενειακη επειχηρηση (Γενικα εγω και ο πατερας μυο το δουλευουμε 8 χρονια τωρα χωρις υπαλληλο).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tamtakos002 είπε

1) Ειμαι 1.90 και 145 κιλα. Υπαρχει περιπτωση να μου δωσουν αναβολη λογω παχυσαρκιας ή να με βαλουν Ι4 αοπλο?

2)Ταυτοχρονα με τις σπουδες μου, δουλευω σε ψιλικατζιδικο-καφε (8 χρονια συγκεκριμενα, του πατερα μου το μαγαζι βεβαια). Μπορω να το αναφερω αυτο παρολο που δεν δουλευω στα χαρτια? Αξιζει να το κανω για να παω καψιμι?

3) Γενικα ψαχνομαι για μεσο για να ερθω στην πολη μου. Ειναι πιθανο αν τα καταφερω να ερθω στην πολη μου (Κρητη συγκεκριμενα) να συννενοηθω με καποιον απο στρατο να εχω κενο 2-3 ωρες το μεσημερι(οχι αναγκαστικα καθε μερα) ωστε να μπορω να βοηθαω την οικογενειακη επειχηρηση (Γενικα εγω και ο πατερας μυο το δουλευουμε 8 χρονια τωρα χωρις υπαλληλο).

1) Μαλλον για αοπλο σε βλεπω. Υπαρχει πινακακι υψους-βαρους και τι Ι θα εισαι. Ψαξτο.

2) Στο στρατο τα πιο πολλα ειναι θεμα τυχης. Πες το εσυ αλλα πιο πιθανο να μπει στο κψμ το βυσμα τους. Απο δικη μου εμπειρια παντως σειρα με εμπειρια σε σερβις πολλα χρονια εβγαλε ολη την θητεια στα ΚΑΑΥ φτιαχνοντας καφεδες και δεν νομιζω να ειχε βυσμα.

3) Αν εχεις γερο βυσμα ολα γινονται. Αλλα ο στρατος εχει στανταρ υπηρεσιες δεν παιζει το σκηνικο να λειψεις ενα 3ωρο το μεσημερακι και να γυρισεις μετα. Ο στρατος σαν θητεια ειναι πληρης απασχοληση 24/7, στο λιγο ελευθερο σου χρονο θα κοιμασαι η θα θυμασαι ολες τις πρωην σου και θα τις ταραζεις στα μυνηματα.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 23/5/2021 στις 11:20 ΜΜ, another_greek είπε

Παιδιά όσοι μπήκαν με την ΕΣΣΟ του Μαίου τώρα τελικά κάνουν 12μήνο όσοι δεν είναι παραμεθωρίο; Επίσης εγώ έχω δηλώσει Λήμνο (για να μπω Ιούλιο) και είμαι με πτυχίο πληροφορικής. Παίζει να μπω στο σώμα έρευνας και πληροφορικής ή είναι ξεκάθαρο βυσματικό;

Δεν ξέρω πως είναι τώρα αλλα όταν ήμουν εγω ΕΠ στην Λήμνο δεν ήταν τόσο βυσματικό. Κανονικά υπηρεσίες κτλ. Παρόλα αυτά, και αν μας πήγαινε τρέχοντας, πέρασα καλά και όποιος ήταν Ταξιαρχία πέρασε καλα νομίζω. Αν θες πληροφοίες πες μου

Δημοσ.
3 ώρες πριν, sensai είπε

ξέρει κανείς αν οι άδειες παραμεθορίου χάνονται με τη μετάθεση στον τόπο κατοικία;

δεν χανονται αμεσως αλλα θα πρεπει να ειναι οι πρωτες που θα παρεις. Γενικα ειναι και σε τι διοικητη θα πεσεις. Πολλοι λενε ας τις επαιρνες οταν ησουν παραμεθοριο.

Δημοσ.
Στις 31/5/2021 στις 1:49 ΠΜ, ImperialismL7 είπε

Όπως αναφέρει και ο τίτλος, την προκειμένη στιγμή, είμαι προβληματισμένος για το ό,τι αφορά την λήψη αναβολής από τον στρατό, ώστε να δώσω ξανά πανελλήνιες. Ειδικότερα, έδωσα στις πανελλήνιες του 2020, ωστόσο δεν κατάφερα να σημειώσω έναν επαρκή αριθμό μορίων, ώστε να περάσω στις σχολές επιλογής μου -τις οποίες είχα συμπληρώσει στο μηχανογραφικό. Αποτελεσματικά, πήρα την απόφαση να ξανά δώσω του χρόνου. Από το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως, ξεκίνησα να αντιμετωπίζω προβλήματα με τον αυχένα μου, τα οποία με το πέρασμα του καιρού, επιδεινώθηκαν. Μέχρι στιγμής, έχω διαγνωστεί με σοβαρού βαθμού σκολίωση, στην θέση μέσης σπονδυλικής στήλης. Ακόμη, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, έχω έρθει αντιμέτωπος με αγχώδεις διαταραχές/ή κρίσης πανικού, και σε έναν στοιχειώδες βαθμό, κατάθλιψη. Για τα οποία, έχω επισκεφτεί ψυχολόγο. Αναφέρω τα παραπάνω, διότι είχαν καθοριστικό ρόλο, στη συχνότητα, και ποσοστό διαβάσματος που έχω κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όταν πλέον ξεκίνησε ξανά, η δημιουργία αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλήνιες του 2021, έκανα την συνειδητή επιλογή να μην συμμετάσχω. Διότι, θεωρούσα πως το ενδεχόμενο να περάσω σε μια από τις δύο σχολές επιλογής μου, δεδομένου του διαβάσματος που έκανα, να είναι ίσως και μικρότερο από την πρώτη φορά. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να αναφέρω, πως είχα παντελώς ξεχάσει, και αγνοήσει τον στρατό. Θεωρούσα πως η όλη διαδικασία, του να πάρει κάποιος που θέλει να ξαναδώσει πανελλήνιες, αναβολή, υπερβολικά απλή. Παραταύτα, εχθές ενημέρωσαν τηλεφωνικός τον πατέρα μου, πως τον επόμενο μήνα, σύμφωνα βέβαια με αυτόν, θα πρέπει να παρουσιαστώ. Κατόπιν, συζητήσεως μαζί με του, συμπέρανα πως η λήψη αναβολής από τον στρατό, είναι ένα αρκετά πολυσύνθετο ζήτημα. Από αυτό το συμβάν, προέκυψε και η ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς, έτσι ώστε σε περίπτωση που σας είναι δυνατό, να με συμβουλέψετε για το τι μπορώ να κάνω. Εγώ με την σειρά μου, φυσικά, θα διαμορφώσω ανάλογα με τις συμβουλές σας, ένα πλάνο δράσεων για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Σας ευχαριστώ αρχικά πολύ, που πήρατε τον χρόνο να διαβάσετε το θέμα που δημιούργησα. Οποιαδήποτε είδους συμβουλής, είναι ευγενικά ευπρόσδεκτες, σας ευχαριστώ και πάλι πολύ εκ των προτέρων!

Πήγαινε κατευθείαν για αναβολή λόγω υγείας. Συζήτησε το άμεσα με τον ψυχολόγο σου, ώστε να σου δώσει και την διάγνωση για να την πας φρουραρχείο. Η αλήθεια είναι ότι είναι προτιμότερο ο ψυχίατρος, γτ αυτός μπορεί να σου γράψει και φάρμακα 

Ως δικαιολογία για αναβολή λόγω υγείας θα είναι συνδιαστικά και το πρόβλημα που έχεις με την πλάτη, αλλά και λόγω αυτού του προβλήματος + η όλη περίοδος που σου δημιουργήθηκαν γα όποια ψυχολογικά προβλήματα. 

Η Διαδικασία είναι ως εξής: πας με το χαρτί κατάταξης, διάγνωση και ταυτότητα μπρος πίσω φρουραρχείο. Εκεί σε εξετάζει ο γιατρός υπηρεσίας, υπογράφει το φρουραρχείο και τα στέλνεις μέσω κεπ. 

Μετά θα σου έρθει μαιλ να κλείσεις ραντεβού με το νοσοκομείο που θα σου πουν. 

Στο νοσοκομείο, θα πάρεις παραπεμπτικο από την επιτροπή για τα εξωτερικά ιατρεία, εκεί ΑΝ σε δει σοβαρά ο γιατρός, γτ κατά 90% θα σε ρωτήσει μπαμ μπαμ τα προβλήματα και πόσο χρόνο θες, και φεύγεις επιτροπή και τέλος. 

Αν σου δώσουν 2 χρόνια, ίδια διαδικασία άλλη 1 φορά και ι5 και τέλος. Μην σου φαίνονται πολλά, μεμονωμένα είναι 3 ξεχωριστές μέρες.

Προσωπικά αν είχα κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν θα αφιέρωνα ούτε 5' στον στρατό. (ασχέτως αν το πάω για αναβολή έτσι και αλλιώς) 

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα.Γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να αλλάξω απο πολεμικό ναυτικό σε στρατό ξηράς ;Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ;Είναι εύκολη η αλλαγή σώματος ;Θέλω στρατό ξηράς για να είμαι πιο κοντά στο σπίτι μου.Σας ευχαριστώ!

Δημοσ.
23 ώρες πριν, gba είπε

Παιδιά καλησπέρα.Γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να αλλάξω απο πολεμικό ναυτικό σε στρατό ξηράς ;Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ;Είναι εύκολη η αλλαγή σώματος ;Θέλω στρατό ξηράς για να είμαι πιο κοντά στο σπίτι μου.Σας ευχαριστώ!

Που μένεις και ελπίζεις πως αν αλλάξεις σε ΣΞ θα είσαι κοντά στο σπίτι σου.

Δημοσ.
Στις 1/6/2021 στις 6:34 ΜΜ, gba είπε

Δεν παιζει να αλλαξεις. Εκτος αν εχεις τον Μητσοτακη για βυσμα

Δημοσ.

Καλησπέρα, βγήκε η μετάθεση μου για 14 λόχο διαβιβάσεων στην Ρεντίνα (Ε.Δ.) και έχω κάποιες ερωτήσεις.

Περνάμε κανονικά ΤΠΕΝ όπως όλοι;

Τι διαφορά έχει το 14 ΛΔΒ από την Δ' ΜΚ αφού και τα δύο είναι στην Ρεντίνα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καμία διαφορά δεν έχει στην ουσία υπομοναδα είναι, περνάς ΤΠΕΝ , συμμετέχεις σε ασκήσεις σε όλα, ίσως είσαι πιο χαλαρά από υπηρεσίες.

Επεξ/σία από dionisis1925
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...