gregysuper Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Για το κομμάτι της στράτευσης δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς έφυγα αφού είχα κάνει το φανταρικό. Τώρα για τα πανεπιστήμια, βρισκόμενος σε ένα του ΗΒ, μπορώ να πω ότι το ν' αυξηθούν τα δίδακτρα τους για ευρωπαίους, αν και θα ήταν λογικό, δεν το κόβω να γίνεται. Το μεγαλύτερο κομμάτι των διδακτορικών είναι από ευρωπαϊκές χώρες, και η αύξηση των διδάκτρων θα φερνε τα πανεπιστήμια σε κακή θέση ερευνητικά (όπως βέβαια και η έλλειψη της χρηματοδότησης από ΕΕ, αν και ο μπόρις υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την χρηματοδότηση 😅). Πέραν αυτού, με τον κορωνοϊό, η μεταβατική περίοδος σίγουρα θα επεκταθεί και για το 2021, οπότε πιστεύω είσαι ασφαλής να κάνεις σχέδια για να έρθεις εδώ. 1
magnam Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Πρόβλημα νούμερο 1: Οι σπουδές στο εξωτερικό δεν σε καθιστούν και μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Σύμφωνα με τον νόμο 3421 του 2005 (άρ. 25), μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για στρατολογικές υποθέσεις θεωρούνται: α) Όσοι ενήλικοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν μόνιμα και συνεχόμενα στο Εξωτερικό μέχρι και σήμερα ή β) Όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση για ένδεκα (11) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού ή γ) Όσοι έχουν βιοποριστική εγκατάσταση (δηλαδή ζουν και εργάζονται, όντας ασφαλισμένοι κανονικά) στο εξωτερικό για επτά (7) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τόσο ο ενδιαφερόμενος από την ενηλικίωσή του και μετά, όσο και οι γονείς του μέχρι την ενηλικίωσή του, δεν θα πρέπει να υπήρξαν λειτουργοί ή έμμισθοι υπάλληλοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί ή μισθωτοί, που απασχολούνταν στο ελληνικό δημόσιο και στα κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. H ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού είναι μεταβλητή και μπορεί να απωλεσθεί. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής θα πρέπει να πληρούνται και να αποδεικνύονται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Πρόβλημα νούμερο 2: Και ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, εξακολουθείς να έχεις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Αναβολή είναι πολύ πιθανό να πάρεις. Απαλλαγή όχι. Καλή θητεία! 🙂🙂 Επεξ/σία 9 Απριλίου 2020 από magnam 1
SlickNick Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Ψάξε και βρες την διαδικασία απαλλαγής/Ι5 από την στράτευση. Εξάντλησε πρώτα τις αναβολές λόγω σπουδών και μετά μπορείς να ξεκινήσεις την διαδικασία για απαλλαγή. Πάντως άμα στεριώσεις στο εξωτερικό θα καταλάβεις ότι τα περί στρατού δεν σε επηρεάζουν στην ζωή σου ιδιαίτερα και άμα είσαι ενημερωμένος για το πως λειτουργούν όλες αυτές οι διαδικασίες δεν θα έχεις προβλήματα.
Typhoon Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Ο magnam στα είπε καλά. Ως κάποιος που τα έχει περάσει αυτά (πήγα στρατός στα 36 με 1 παιδί έχοντας γυρίσει Ελλάδα μετά από 10 χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας γίνει ΜΚΕ) αλλά και με βάση την εμπειρία πολλώ φίλων που κάποιοι ακόμα τραβιούνται με αυτά, έχω να σου πω τα εξής: α) Να βγεις ΜΚΕ δεν είναι τόσο δύσκολο αν έχεις 7 χρόνια εργασίας, πλήρους απασχόλησης και με ασφάλιση. Δυσκολεύει αν έχεις απασχοληθεί ως teaching assistant (σύνηθες για όσους κάνουν διδακτορικά) ή τπτ παρεμφερές το οποίο πολλά προξενεία δεν αναγνωρίζουν. β) Αν βγεις ΜΚΕ παίρνεις αναβολή για όσο καιρό παραμένεις ΜΚΕ. Αν γυρίσεις Ελλάδα για πάνω από 6μηνο το χάνεις και πρέπει να υπηρετήσεις. γ) Όπως πιθανώς να ξέρεις από τα 33 και μετά πια μπορείς να πας για 20 μέρες και να εξαγοράσεις. Έχω 2 φίλους που το έκανα αυτό και δούλεψε μια χαρά. Ο ένας πήρε άνευ αποδοχών για 2 μήνες από τη δουλειά του στην Αυστρία και το έκανε και ήταν κομπλέ. δ) Με το χρονοδιάγραμμα που έδωσες δεν θα προλάβεις να βγεις ΜΚΕ πριν λήξει η αναβολή σου, οπότε θα φας το πρόστιμο των 6000 ευρώ. Εμένα μου καταλογίστηκε και μου διαγράφηκε μετά από 6 μήνες γιατί έγινε ΜΚΕ. Μπορείς να επεκτείνεις την αναβολή σου με κάνα διδακτορικό μεν αλλά μετά πιθανώς θα έχεις τα θέματα του α) εκτός αν έχεις ταυτόχρονα και full time δουλειά. Υπάρχει και αναβολή ως εξέχων επιστήμονας μέχρι τα 33 σου την οποία παίρνεις αν κάνεις post-doc, κλπ. Ο δεύτερος φίλος από αυτούς που προανέφερα την είχε πάρει και πήγε μόλις έληξε και έκανε το 20ήμερο. Απολύθηκε πριν 2 εβδομάδες σχεδόν μάλιστα. Ως συμβουλή έχω να σου πω ότι: α) Αν σκοπεύεις να ρίξει μαύρη πέτρα και να μην ξαναρθεις στην Ελλάδα ποτέ μόνιμα τότε πήγαινε ΗΒ και μην ασχοληθείς με το στρατό. Τα όποια προβλήματα θα έχεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Ότι και να σκέφτεσαι τώρα βέβαια, έχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου ότι μπορεί να μην την παλέψεις έξω. Έχει συμβεί σε αρκετούς και έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Πριν πας και ζήσεις λίγο καιρό (κανονικά, όχι φοιτηταριό σε εστία), δεν θα ξέρεις. β) Αν πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα θελήσεις να γυρίσεις για οποιοδήποτε λόγο, τότε πήγαινε τώρα να τελειώνεις. Αυτά που σκέφτεσαι για χαμένο χρόνο είναι ελληνική νοοτροπία της προηγούμενης γενιάς. Όλοι οι συμφορουμίτες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό θα σου πουν ότι μόλις πας έξω θα καταλάβεις ότι οι ξένοι έχουν λιώσει στα gap years, κλπ και εμείς εδώ σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν βγούμε 2 μήνες αργότερα στην αγορά εργασίας. Αν δεν θες να πας για άλλους λόγους είναι άλλο θέμα. Αν το κάνεις μόνο γι'αυτό, μη σε αγχώνει. Καλύτερα να έκανες gap year στο Περού βέβαια, αλλά φαντάζομαι δεν είσαι μεταξύ αυτών των 2 επιλογών...😄 1 3
DimVavas Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 1 ώρα πριν, gregysuper είπε Για το κομμάτι της στράτευσης δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς έφυγα αφού είχα κάνει το φανταρικό. Τώρα για τα πανεπιστήμια, βρισκόμενος σε ένα του ΗΒ, μπορώ να πω ότι το ν' αυξηθούν τα δίδακτρα τους για ευρωπαίους, αν και θα ήταν λογικό, δεν το κόβω να γίνεται. Το μεγαλύτερο κομμάτι των διδακτορικών είναι από ευρωπαϊκές χώρες, και η αύξηση των διδάκτρων θα φερνε τα πανεπιστήμια σε κακή θέση ερευνητικά (όπως βέβαια και η έλλειψη της χρηματοδότησης από ΕΕ, αν και ο μπόρις υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει την χρηματοδότηση 😅). Πέραν αυτού, με τον κορωνοϊό, η μεταβατική περίοδος σίγουρα θα επεκταθεί και για το 2021, οπότε πιστεύω είσαι ασφαλής να κάνεις σχέδια για να έρθεις εδώ. Συμφωνώ απόλυτα, δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια στο UK είναι τεράστια μπίζνα και "μαγνήτης" επιστημόνων -> πλούτου! 52 λεπτά πριν, magnam είπε Πρόβλημα νούμερο 1: Οι σπουδές στο εξωτερικό δεν σε καθιστούν και μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Σύμφωνα με τον νόμο 3421 του 2005 (άρ. 25), μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για στρατολογικές υποθέσεις θεωρούνται: α) Όσοι ενήλικοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν μόνιμα και συνεχόμενα στο Εξωτερικό μέχρι και σήμερα ή β) Όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση για ένδεκα (11) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού ή γ) Όσοι έχουν βιοποριστική εγκατάσταση (δηλαδή ζουν και εργάζονται, όντας ασφαλισμένοι κανονικά) στο εξωτερικό για επτά (7) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τόσο ο ενδιαφερόμενος από την ενηλικίωσή του και μετά, όσο και οι γονείς του μέχρι την ενηλικίωσή του, δεν θα πρέπει να υπήρξαν λειτουργοί ή έμμισθοι υπάλληλοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί ή μισθωτοί, που απασχολούνταν στο ελληνικό δημόσιο και στα κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. H ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού είναι μεταβλητή και μπορεί να απωλεσθεί. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής θα πρέπει να πληρούνται και να αποδεικνύονται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Πρόβλημα νούμερο 2: Και ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, εξακολουθείς να έχεις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Αναβολή είναι πολύ πιθανό να πάρεις. Απαλλαγή όχι. Καλή θητεία! 🙂🙂 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! 11 λεπτά πριν, SlickNick είπε Ψάξε και βρες την διαδικασία απαλλαγής/Ι5 από την στράτευση. Εξάντλησε πρώτα τις αναβολές λόγω σπουδών και μετά μπορείς να ξεκινήσεις την διαδικασία για απαλλαγή. Πάντως άμα στεριώσεις στο εξωτερικό θα καταλάβεις ότι τα περί στρατού δεν σε επηρεάζουν στην ζωή σου ιδιαίτερα και άμα είσαι ενημερωμένος για το πως λειτουργούν όλες αυτές οι διαδικασίες δεν θα έχεις προβλήματα. Δε το θεωρώ ηθικό να απαλλαχθώ ως Ι5 (το λεγόμενο τρελόχαρτο δεν είναι αυτό;).. 9 λεπτά πριν, Typhoon είπε Ο magnam στα είπε καλά. Ως κάποιος που τα έχει περάσει αυτά (πήγα στρατός στα 36 με 1 παιδί έχοντας γυρίσει Ελλάδα μετά από 10 χρόνια στο εξωτερικό και έχοντας γίνει ΜΚΕ) αλλά και με βάση την εμπειρία πολλώ φίλων που κάποιοι ακόμα τραβιούνται με αυτά, έχω να σου πω τα εξής: α) Να βγεις ΜΚΕ δεν είναι τόσο δύσκολο αν έχεις 7 χρόνια εργασίας, πλήρους απασχόλησης και με ασφάλιση. Δυσκολεύει αν έχεις απασχοληθεί ως teaching assistant (σύνηθες για όσους κάνουν διδακτορικά) ή τπτ παρεμφερές το οποίο πολλά προξενεία δεν αναγνωρίζουν. β) Αν βγεις ΜΚΕ παίρνεις αναβολή για όσο καιρό παραμένεις ΜΚΕ. Αν γυρίσεις Ελλάδα για πάνω από 6μηνο το χάνεις και πρέπει να υπηρετήσεις. γ) Όπως πιθανώς να ξέρεις από τα 33 και μετά πια μπορείς να πας για 20 μέρες και να εξαγοράσεις. Έχω 2 φίλους που το έκανα αυτό και δούλεψε μια χαρά. Ο ένας πήρε άνευ αποδοχών για 2 μήνες από τη δουλειά του στην Αυστρία και το έκανε και ήταν κομπλέ. δ) Με το χρονοδιάγραμμα που έδωσες δεν θα προλάβεις να βγεις ΜΚΕ πριν λήξει η αναβολή σου, οπότε θα φας το πρόστιμο των 6000 ευρώ. Εμένα μου καταλογίστηκε και μου διαγράφηκε μετά από 6 μήνες γιατί έγινε ΜΚΕ. Μπορείς να επεκτείνεις την αναβολή σου με κάνα διδακτορικό μεν αλλά μετά πιθανώς θα έχεις τα θέματα του α) εκτός αν έχεις ταυτόχρονα και full time δουλειά. Υπάρχει και αναβολή ως εξέχων επιστήμονας μέχρι τα 33 σου την οποία παίρνεις αν κάνεις post-doc, κλπ. Ο δεύτερος φίλος από αυτούς που προανέφερα την είχε πάρει και πήγε μόλις έληξε και έκανε το 20ήμερο. Απολύθηκε πριν 2 εβδομάδες σχεδόν μάλιστα. Ως συμβουλή έχω να σου πω ότι: α) Αν σκοπεύεις να ρίξει μαύρη πέτρα και να μην ξαναρθεις στην Ελλάδα ποτέ μόνιμα τότε πήγαινε ΗΒ και μην ασχοληθείς με το στρατό. Τα όποια προβλήματα θα έχεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Ότι και να σκέφτεσαι τώρα βέβαια, έχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου ότι μπορεί να μην την παλέψεις έξω. Έχει συμβεί σε αρκετούς και έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Πριν πας και ζήσεις λίγο καιρό (κανονικά, όχι φοιτηταριό σε εστία), δεν θα ξέρεις. β) Αν πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα θελήσεις να γυρίσεις για οποιοδήποτε λόγο, τότε πήγαινε τώρα να τελειώνεις. Αυτά που σκέφτεσαι για χαμένο χρόνο είναι ελληνική νοοτροπία της προηγούμενης γενιάς. Όλοι οι συμφορουμίτες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό θα σου πουν ότι μόλις πας έξω θα καταλάβεις ότι οι ξένοι έχουν λιώσει στα gap years, κλπ και εμείς εδώ σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν βγούμε 2 μήνες αργότερα στην αγορά εργασίας. Αν δεν θες να πας για άλλους λόγους είναι άλλο θέμα. Αν το κάνεις μόνο γι'αυτό, μη σε αγχώνει. Καλύτερα να έκανες gap year στο Περού βέβαια, αλλά φαντάζομαι δεν είσαι μεταξύ αυτών των 2 επιλογών...😄 Κατατοπιστικότατος, σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή απάντηση..!! Σκοπέυω να γυρίσω Ελλάδα λόγω οικογ. επιχειρήσης (αν και ποτέ δεν ξέρεις), αρά μάλλον καλό θα ήταν να τον ξεπετάξω τώρα να τελειώνω.. Όπως και να έχει, θα ήταν χρήσιμο να μοιραστούν συνάδελφοι πληροφορικάριοι την εμπειρία τους στον στρατό, έτσι να ξέρουμε τι να περιμένουμε 😛 1
SlickNick Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 1 λεπτό πριν, DimVavas είπε Δε το θεωρώ ηθικό να απαλλαχθώ ως Ι5 (το λεγόμενο τρελόχαρτο δεν είναι αυτό;).. Άρα έχεις ήδη αποφασίσει ότι θα πας φαντάρος και το ερώτημα είναι "Πότε"; Σε αυτήν την περίπτωση ίσως καλύτερα είναι να πας νωρίς να τελειώνεις. 1
DimVavas Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Μόλις τώρα, SlickNick είπε Άρα έχεις ήδη αποφασίσει ότι θα πας φαντάρος και το ερώτημα είναι "Πότε"; Σε αυτήν την περίπτωση ίσως καλύτερα είναι να πας νωρίς να τελειώνεις. Το 'πιασα.. Ευχαριστώ!! Πάντως, διαβάζω (https://www.foititikanea.gr/φοιτητής/πρωτοετείς/16955-αναβολή-στράτευσης-λόγω-σπουδών) ότι για μεταπτυχιακές σπουδές δίνεται αναβολή μέχρι το 28ο έτος. Αλλά πάλι είναι οριακό το χρονοδιάγραμμα, δεν προλαβαίνω να βγω ΜΚΕ αφού δύσκολα θα έχω κλείσει 7 χρόνια εργασίας..
magnam Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, DimVavas είπε Το 'πιασα.. Ευχαριστώ!! Πάντως, διαβάζω (https://www.foititikanea.gr/φοιτητής/πρωτοετείς/16955-αναβολή-στράτευσης-λόγω-σπουδών) ότι για μεταπτυχιακές σπουδές δίνεται αναβολή μέχρι το 28ο έτος. Αλλά πάλι είναι οριακό το χρονοδιάγραμμα, δεν προλαβαίνω να βγω ΜΚΕ αφού δύσκολα θα έχω κλείσει 7 χρόνια εργασίας.. Θα σου πρότεινα να πας για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Αξιωματικός είμαι και έχω δει πάρα πολλά άτομα να παιδεύονται με τέτοια θέματα. Από όλους όσους έχω δει και από όλα τα άτομα με τα οποία έχω μιλήσει, αυτοί που ήταν σε καλύτερη θέση (μακράν) ήταν εκείνοι που έκαναν την θητεία τους παράλληλα με το τελευταίο έτος ή πάγωσαν το τελευταίο εξάμηνο και την τελείωσαν τότε. Απλώς στο αναφέρω ως μια πιθανή επιλογή. Επεξ/σία 9 Απριλίου 2020 από magnam Αναδιατύπωση. 3
DimVavas Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, magnam είπε Θα σου πρότεινα να πας για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο. Αξιωματικός είμαι και έχω δει πάρα πολλά άτομα να παιδεύονται με τέτοια θέματα. Από όλους όσους έχω δει και από όλα τα άτομα με τα οποία έχω μιλήσει, αυτοί που ήταν σε καλύτερη θέση (μακράν) ήταν εκείνοι που έκαναν την θητεία τους παράλληλα με το τελευταίο έτος ή εκείνοι που πάγωσαν το τελευταίο εξάμηνο και την τελείωσαν τότε. Απλώς στο αναφέρω ως μια πιθανή επιλογή. Δεδομένου ότι είμαι σε εξαιρετική μοίρα με τα μαθήματα μου (30/31, 3ο έτος) δεν ακούγεται και άσχημη επιλογή.. Και τί παίζει με άδειες για μαθήματα, εξεταστικές κτλ; Θα μπορώ να πατάω πόδι στη σχολή για μαθήματα-διαλέξεις ή μόνο για εξέταση; Σόρρυ που σε κουράζω αλλά δε βρήκα κάποιο επίσημο άρθρο σχετικά με ταυτόχρονες σπουδές-στρατό παρά μόνο κάποια νήματα εδώ. Είδα βέβαια αυτό που λέει για φοιτητικές άδειες (3 μέρες ανά 2 μήνες θητείας;;;;; Φτάνουν δε φτάνουν για να δώσω τα μαθήματα!) Επίσης διάβασα ότι δεν δικαιούμαι φοιτητική άδεια και είναι στην ευχέρεια του διοικητή.. Ισχύει; Επεξ/σία 9 Απριλίου 2020 από DimVavas
magnam Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, DimVavas είπε Και τί παίζει με άδειες για μαθήματα, εξεταστικές κτλ; Θα μπορώ να πατάω πόδι στη σχολή για μαθήματα-διαλέξεις ή μόνο για εξέταση; Σόρρυ που σε κουράζω αλλά δε βρήκα κάποιο επίσημο άρθρο σχετικά με ταυτόχρονες σπουδές-στρατό παρά μόνο κάποια νήματα εδώ. Δεδομένου ότι είμαι σε εξαιρετική μοίρα με τα μαθήματα μου (30/31, 3ο έτος) δεν ακούγεται και άσχημη επιλογή.. Θα σου κάνω απλή παράθεση του τι προβλέπεται: "Χορηγείται φοιτητική άδεια στους φοιτητές σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εσωτερικού ή εξωτερικού, για κύριες ή για μεταπτυχιακές σπουδές. Το ύψος της φοιτητικής άδειας είναι τρεις (3) ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οι υπηρετούντες οφείλουν να υπηρετήσουν, χωρίς να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες. Ως πλήρες δίμηνο θεωρείται και ο πλήρης μήνας που τυχόν απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων από το σύνολο της καθοριζομένης προς απόλυση πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Όσοι λαμβάνουν φοιτητική άδεια, μετά την επιστροφή τους απ' αυτή οφείλουν να προσκομίσουν στη Μονάδα τους βεβαίωση της οικείας σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περί συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της άδειας, σε εξετάσεις (τμηματικές, προαγωγικές, απολυτήριες ή πτυχιακές). Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού φοιτητής θεωρείται όποιος είναι γραμμένος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές. Όσοι είναι γραμμένοι σε φροντιστήριο ή σε εκπαιδευτήριο που δεν είναι αναγνωρισμένο ή ενταγμένο σε βαθμίδα εκπαίδευσης (εργαστήριο ελευθέρων σπουδών κλπ) καθώς και όσοι είναι γραμμένοι σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, δεν θεωρούνται φοιτητές κατά την έννοια του άρθρου αυτού." Παρ' όλα αυτά μην στέκεσαι ακριβώς εκεί. Ο Διοικητής μπορεί να δώσει μέχρι και 365 ημέρες άδεια τον χρόνο εάν κρίνει πως πρέπει. Πρακτικά, βέβαια, μην περιμένεις τίποτα τέτοιο διότι οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και το προσωπικό ελάχιστο. Παρ' όλα αυτά άμα είσαι σωστός και βοηθάς να εκτελεστεί το έργο της Μονάδας σου, ίσως μπορέσεις κατόπιν συνεννόησης να κολλήσεις κάποιες άδειες ή τίποτα αντίστοιχο. Εγώ, π.χ. λόγω ανωτέρας βίας δεν μπορώ να μοιράζω έτσι άδειες σαν να είναι καραμέλες, αλλά μεριμνώ ώστε όσοι σπουδάζουν να έχουν χρόνο κυρίως το απόγευμα για μελέτη. Όποτε μένω μέσα τους φέρνω στο γραφείο μου κιόλας για να διαβάζουν. Όπως και αρκετά άλλα στελέχη απ' όσο έχω δει. Αλλά μην πάρεις όλα τα παραπάνω ως δεδομένα. Σε κάθε στρατόπεδο και σε κάθε Μονάδα υπάρχουν διαφορετικές υποχρεώσεις και ανάγκες, οπότε πολύ πιθανόν να μην ισχύει κάτι από αυτά. Αλλά άμα είσαι σωστός και υπάρχει η δυνατότητα, είμαι σίγουρος πως όλα τα στελέχη θα σε βοηθήσουν εάν μπορούν. Ίσως το πάγωμα εξαμήνου να είναι κάπως πιο.... "ασφαλής" λύση. Για παρακολούθηση πολύ δύσκολο έως και αδύνατο. Ειδικά εάν βρίσκεσαι μακριά από το Τμήμα σου. Προσωπικά είχα έναν Στρατιώτη που πήγαινε με υπηρεσιακό στο μάθημα, αλλά μιλάμε για απόσταση μισής ώρας από τη Σχολή του. Επεξ/σία 9 Απριλίου 2020 από magnam Τυπογραφικά. 1 1
DimVavas Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 2 λεπτά πριν, magnam είπε Θα σου κάνω απλή παράθεση του τι προβλέπεται: "Χορηγείται φοιτητική άδεια στους φοιτητές σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εσωτερικού ή εξωτερικού, για κύριες ή για μεταπτυχιακές σπουδές. Το ύψος της φοιτητικής άδειας είναι τρεις (3) ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οι υπηρετούντες οφείλουν να υπηρετήσουν, χωρίς να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες. Ως πλήρες δίμηνο θεωρείται και ο πλήρης μήνας που τυχόν απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων από το σύνολο της καθοριζομένης προς απόλυση πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Όσοι λαμβάνουν φοιτητική άδεια, μετά την επιστροφή τους απ' αυτή οφείλουν να προσκομίσουν στη Μονάδα τους βεβαίωση της οικείας σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περί συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της άδειας, σε εξετάσεις (τμηματικές, προαγωγικές, απολυτήριες ή πτυχιακές). Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού φοιτητής θεωρείται όποιος είναι γραμμένος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού για κύριες ή μεταπτυχιακές σπουδές. Όσοι είναι γραμμένοι σε φροντιστήριο ή σε εκπαιδευτήριο που δεν είναι αναγνωρισμένο ή ενταγμένο σε βαθμίδα εκπαίδευσης (εργαστήριο ελευθέρων σπουδών κλπ) καθώς και όσοι είναι γραμμένοι σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, δεν θεωρούνται φοιτητές κατά την έννοια του άρθρου αυτού." Παρ' όλα αυτά μην στέκεσαι ακριβώς εκεί. Ο Διοικητής μπορεί να δώσει μέχρι και 365 ημέρες άδεια τον χρόνο εάν κρίνει πως πρέπει. Πρακτικά, βέβαια, μην περιμένεις τίποτα τέτοιο διότι οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και το προσωπικό ελάχιστον. Παρ' όλα αυτά άμα είσαι σωστός και βοηθάς να εκτελεστεί το έργο της Μονάδας σου, ίσως μπορέσεις κατόπιν συνεννόησης να κολλήσεις κάποιες άδειες ή τίποτα αντίστοιχο. Εγώ, π.χ. λόγω ανωτέρας βίας δεν μπορώ να μοιράζω έτσι άδειες σαν να είναι καραμέλες, αλλά μεριμνώ ώστε όσοι σπουδάζουν να έχουν χρόνο κυρίως το απόγευμα για μελέτη. Όποτε μένω μέσα τους φέρνω στο γραφείο μου κιόλας για να διαβάζουν. Όπως και αρκετά άλλα στελέχη απ' όσο έχω δει. Αλλά μην πάρεις όλα τα παραπάνω ως δεδομένα. Σε κάθε στρατόπεδο και σε κάθε Μονάδα υπάρχουν διαφορετικές υποχρεώσεις και ανάγκες, οπότε πολύ πιθανόν να μην ισχύει κάτι από αυτά. Αλλά άμα είσαι σωστός και υπάρχει η δυνατότητα, είμαι σίγουρος πως όλα τα στελέχη θα σε βοηθήσουν εάν μπορούν. Ίσως το πάγωμα εξαμήνου να είναι κάπως πιο.... "ασφαλής" λύση. Για παρακολούθηση πολύ δύσκολο έως και αδύνατο. Ειδικά εάν βρίσκεσαι μακριά από το Τμήμα σου. Προσωπικά είχα έναν Στρατιώτη που πήγαινε με υπηρεσιακό στο μάθημα, αλλά μιλάμε για απόσταση μισής ώρας από τη Σχολή του. Τέλεια ευχαριστώ πολύ! Ξαναγράφω εδώ γιατί ίσως να μην το είδες στο edit μου: διάβασα ότι δεν δικαιούμαι φοιτητική άδεια και είναι στην ευχέρεια του διοικητή.. Ισχύει; )
magnam Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, DimVavas είπε Τέλεια ευχαριστώ πολύ! Ξαναγράφω εδώ γιατί ίσως να μην το είδες στο edit μου: διάβασα ότι δεν δικαιούμαι φοιτητική άδεια και είναι στην ευχέρεια του διοικητή.. Ισχύει; ) Όλες οι άδειες καθώς και οι ιατρικές γνωματεύσεις είναι στην ευχέρεια του Διοικητή σου. Τα πάντα. Για παράδειγμα, μπορεί γιατρός να σε βγάλει ελεύθερο υπηρεσίας και ο Διοικητής σου να μην το εγκρίνει (βέβαια μετά παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα άμα πάθεις κάτι). Για οτιδήποτε κάνεις/δεν κάνεις και για οτιδήποτε σου συμβεί είναι υπεύθυνος ο Διοικητής σου, οπότε εάν κρίνει πως για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πρέπει να τηρήσει κάτι από τα παραπάνω, μπορεί αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη να μην τα ακολουθήσει. Βέβαια, θα πρέπει να έχει και πολύ καλό λόγο γι' αυτό. Κάτι που να ευσταθεί και να δύναται να αιτιολογήσει ακόμη και σε Στρατοδικείο (μακρυά από εμάς). Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως η ευθύνη είναι τεράστια οπότε συνήθως ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα κατά γράμμα. Απλώς το πολύ πολύ να σου πει πως (για παράδειγμα) "την εβδομάδα αυτή έχουμε την τάδε δραστηριότητα και σε χρειαζόμαστε, οπότε θα σου δώσω την άδεια την επόμενη εβδομάδα" ή κάτι αντίστοιχο. Συνεννοείσαι μαζί του και τα κανονίζεις όλα. Γι' αυτό και τονίζω πως όσο πιο σωστός και τυπικός είσαι, τόσο πιο πολύ θα θέλει να σε βοηθήσει. Διότι γενικά όλο το προσωπικό (από Στρατιώτες μέχρι και Υπαξιωματικούς) τρέχουν στους Αξιωματικούς και ζητάνε δικαιούμενες άδειες. Και πολύ καλά κάνουν, αλλά όταν υπάρχουν υποχρεώσεις/ανάγκες και το προσωπικό είναι λίγο, καταλαβαίνεις πως δεν μπορούν να τις πάρουν όλοι ταυτόχρονα ή όποτε θέλουν. Οπότε κράτα το αυτό στο μυαλό σου. Όσο πιο σωστός είσαι και όσο πιο έγκαιρα πας και του μιλήσεις για να κάνει κι εκείνος τον προγραμματισμό του, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρεις την άδεια όταν θέλεις. Κατά 99% θα πάρεις όλες τις δικαιούμενες ημέρες αδείας. Απλώς ίσως αρκετές από αυτές να μην είναι ακριβώς την ημέρα που θέλεις. Τώρα άμα είναι εξεταστική που εξετάζεσαι μια συγκεκριμένη ημέρα, τότε θα στην δώσει, δεν νομίζω να έχεις τέτοιο θέμα. Θέμα θα έχεις π.χ. εάν πας να κολλήσεις όλες τις τιμητικές σου σε ένα τετραήμερο με αποτέλεσμα να λείπεις από την Μονάδα για πόσες ημέρες. Για υποχρεώσεις και εξετάσεις δεν ξέρω κανέναν που να μην πήρε άδεια. Απλώς σου έγραψα τα παραπάνω για να μην σου δημιουργηθεί η εντύπωση πως "Όποτε θέλω πάω, ζητάω άδεια, και την παίρνω!", και γενικότερα για να ξέρεις πως δεν είναι απλή διαδικασία. Επεξ/σία 9 Απριλίου 2020 από magnam 1 1
DimVavas Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 2 λεπτά πριν, magnam είπε Όλες οι άδειες καθώς και οι ιατρικές γνωματεύσεις είναι στην ευχέρεια του Διοικητή σου. Τα πάντα. Για παράδειγμα, μπορεί γιατρός να σε βγάλει ελεύθερο υπηρεσίας και ο Διοικητής σου να μην το εγκρίνει (βέβαια μετά παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα άμα πάθεις κάτι). Για οτιδήποτε κάνεις/δεν κάνεις και για οτιδήποτε σου συμβεί είναι υπεύθυνος ο Διοικητής σου, οπότε εάν κρίνει πως για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πρέπει να τηρήσει κάτι από τα παραπάνω, μπορεί αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη να μην τα ακολουθήσει. Βέβαια, θα πρέπει να έχει και πολύ καλό λόγο γι' αυτό. Κάτι που να ευσταθεί και να δύναται να αιτιολογήσει ακόμη και σε Στρατοδικείο (μακρυά από εμάς). Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως η ευθύνη είναι τεράστια οπότε συνήθως ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα κατά γράμμα. Απλώς το πολύ πολύ να σου πει πως (για παράδειγμα) "την εβδομάδα αυτή έχουμε την τάδε δραστηριότητα και σε χρειαζόμαστε, οπότε θα σου δώσω την άδεια την επόμενη εβδομάδα" ή κάτι αντίστοιχο. Συνεννοείσαι μαζί του και τα κανονίζεις όλα. Γι' αυτό και τονίζω πως όσο πιο σωστός και τυπικός είσαι, τόσο πιο πολύ θα θέλει να σε βοηθήσει. Διότι γενικά όλο το προσωπικό (από Στρατιώτες μέχρι και Υπαξιωματικούς) τρέχουν στους Αξιωματικούς και ζητάνε δικαιούμενες άδειες. Και πολύ καλά κάνουν, αλλά όταν υπάρχουν υποχρεώσεις/ανάγκες και το προσωπικό είναι λίγο, καταλαβαίνεις πως δεν μπορούν να τις πάρουν όλοι ταυτόχρονα. Οπότε κράτα το αυτό στο μυαλό σου. Όσο πιο σωστός είσαι και όσο πιο έγκαιρα πας και του μιλήσεις για να κάνει κι εκείνος τον προγραμματισμό του, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρεις την άδεια όταν θέλεις. Κατά 99% θα πάρεις όλες τις δικαιούμενες ημέρες αδείας. Απλώς ίσως αρκετές από αυτές να μην είναι ακριβώς την ημέρα που θέλεις. Τώρα άμα είναι εξεταστική που εξετάζεσαι μια συγκεκριμένη ημέρα, τότε θα στην δώσει, δεν νομίζω να έχεις τέτοιο θέμα. Θέμα θα έχεις π.χ. εάν πας να κολλήσεις όλες τις τιμητικές σου σε ένα τετραήμερο με αποτέλεσμα να λείπεις από την Μονάδα για πόσες ημέρες. Για υποχρεώσεις και εξετάσεις δεν ξέρω κανέναν που να μην πήρε άδεια. Απλώς σου έγραψα τα παραπάνω για να μην σου δημιουργηθεί η εντύπωση πως "Όποτε θέλω πάω, ζητάω άδεια, και την παίρνω!", και γενικότερα για να ξέρεις πως δεν είναι απλή διαδικασία. Θενξ και πάλι για τον χρόνο σου! Θα βοηθήσουν πολύ κόσμο οι απαντήσεις αυτές.. Νομίζω έχω καλυφθεί!! Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις 2 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 Δημοσ. 9 Απριλίου 2020 4 ώρες πριν, DimVavas είπε Δεδομένου ότι είμαι σε εξαιρετική μοίρα με τα μαθήματα μου (30/31, 3ο έτος) δεν ακούγεται και άσχημη επιλογή.. Και τί παίζει με άδειες για μαθήματα, εξεταστικές κτλ; Θα μπορώ να πατάω πόδι στη σχολή για μαθήματα-διαλέξεις ή μόνο για εξέταση; Σόρρυ που σε κουράζω αλλά δε βρήκα κάποιο επίσημο άρθρο σχετικά με ταυτόχρονες σπουδές-στρατό παρά μόνο κάποια νήματα εδώ. Είδα βέβαια αυτό που λέει για φοιτητικές άδειες (3 μέρες ανά 2 μήνες θητείας;;;;; Φτάνουν δε φτάνουν για να δώσω τα μαθήματα!) Επίσης διάβασα ότι δεν δικαιούμαι φοιτητική άδεια και είναι στην ευχέρεια του διοικητή.. Ισχύει; Αν πάρεις βαριά πτυχιακή, καλύτερα πρώτα τελείωσε και μετά μπες. Τελευταίο έτος μόνο αν η πτυχιακή και τα μαθήματα είναι παραλία τελείως κι εισαι κάπως βυσματωμένος να υπηρετείς κοντά στη σχολή σου. 3 1
dimitrisz123 Δημοσ. 10 Απριλίου 2020 Δημοσ. 10 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 9/4/2020 στις 5:24 ΜΜ, DimVavas είπε Θενξ και πάλι για τον χρόνο σου! Θα βοηθήσουν πολύ κόσμο οι απαντήσεις αυτές.. Νομίζω έχω καλυφθεί!! Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις Φιλε μου κανε κατι απο αυτα που λεει ο Typhoon πιο πανω, δεν αξιζει να πας να χασεις 9 μηνες απο τη ζωη σου για να κανουν οι αξιωματικοι καριερα στην πλατη σου. Επεξ/σία 10 Απριλίου 2020 από dimitrisz123 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις