slaughter Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 12 hours ago, Crbull said: Κάνουν προσφορές σε black friday αξίζει να περιμένει κανείς ; Επίσης μια ερώτηση διαβάζω για 2 μηχανές που έχουν αρκετές βαθμολογίες και συγκεκριμένα για τις dedica delonghi και sage bambino. Μέχρι στιγμής είχα καταλήξει στην dedica λόγω τιμής, μέχρι που διάβασα εδώ μέσα ότι τα 15 bar πίεση είναι κάτι αρνητικό και φτάνω στο ερώτημα. Η overpressure valve αυτό τον σκοπό δεν εξυπηρετεί ; Οπότε αν επιλέξει κάποιος dedica με unpressured portafiler και ένα καλό grinder δεν θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα; Θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα με την bambino; Η χρήση θα είναι για διπλή δόση ζεστό και για freddo όπως το σκέφτομαι και ας με διορθώσει κάποιος (freddo με το pressurized portafilter γιατί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και για λόγους ευκολίας, και για ζεστό και με δοκιμές, grinder + unpressurized ) Αν έχει κάποιος την όρεξη ας μου εξηγήσει. Ευχαριστώ H Dedica έρχεται με pressurized baskets (όπως και οι περισσότερες σε αυτή τη κατηγορία) για αυτό και παίζει στα 15bar. Η Bambino αν δεν κάνω λάθος είναι στα 9bar απο το εργοστάσιο. Μπορείς να κάνεις κ την Dedica 9bar αλλά θα πρέπει να βάλεις χέρι (οπότε ξεχνάς εγγύηση). Το πρόβλημα με τις μηχανές σε αυτή την κατηγορία είναι οι μη σταθερές θερμοκρασίες και άρα ή δύσκολη επαναληψιμότητα του καλού αποτελέσματος. Αν βάζεις ζάχαρη, γάλα κλπ στον καφέ αυτά τα κουκουλώνεις οπότε είσαι ΟΚ. Αν έχεις μύλο και unpressurized απλά πετάς το pressurized δεν αξίζει καν να δοκιμάσεις. Black Friday βγάζουν προσφορές και σε πακέτα μύλο+μηχανή αλλά στα πιο ακριβά μοντέλα και όχι στα τόσο χαμηλά.
Vagosman Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Δημοσ. 22 Οκτωβρίου https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/puristika.html Pure espresso μηχανη
slaughter Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 44 minutes ago, Vagosman said: https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/puristika.html Pure espresso μηχανη γιατί όμως να χάνεις την δυνατότητα ατμού. Δεν ξέρεις μπορεί να έρθει κάποιος και να θέλει να τους φτιάξεις ή να αλλάξουν τα γούστα σου. Η υποδομή υπάρχει στο PID κλπ... μόνο έναν διακόπτη και το ακροφύσιο θέλει. Για αυτό πας σε αυτή : https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/classika-pid/
alefther Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 4 ώρες πριν, Vagosman είπε https://www.ecm.de/en/products/details/product/Product/Details/puristika.html Pure espresso μηχανη το εξωτερικο δοχειο νερου ειναι λιγο λολ
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου On 19/10/2024 at 16:45, sndev said: εαν κανεις καφε κ μετα θες αφρογαλα ειναι τυπου 2 λεπτα να παει στους 134 βαθμούς κ μια χαρα δύναμη εχει για αφρογαλα. αν θες να ξανακάνεις καπακι καφε ανοίγεις το νερο κ σε 1 λεπτο ξαναπέφτει στους 92 βαθμούς για χρήση Να κάνω μια ερώτηση που αφορά όλες τις single boiler? Γιατί δεν κάνετε πάντα πρώτα το αφρογαλο και μετά να κάνετε τον καφέ? Θέλω να πω, ανάβεις μηχανή, βάζεις ατμό, ζεσταίνετε(παράλληλα τραβάει και το πορταφιλτερ περισσοτερη θερμοκρασία που είναι και αυτό θετικό)-> Κάνεις αφρογαλο. Βάζεις το ποτηράκι σου και κάνεις flush για να ριξεις την θερμοκρασία(οπότε θερμαίνετε και το ποτηράκι πολύ καλά) και μετά φτιάχνεις καφε. Παρόλο που δεν το έχω πετύχει πουθενά έτσι το κάνω εγώ.Μου κάνει πιο λογικό και πιο γρήγορο. Έτσι και ζεσταίνετε όλη η μηχανή/portafilter γρηγοροτερα και κυριος δεν περιμένεις το 2λεπτο να ξαναζεσταθει για ατμό.
Silverage Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 25 λεπτά πριν, @topos είπε Να κάνω μια ερώτηση που αφορά όλες τις single boiler? Γιατί δεν κάνετε πάντα πρώτα το αφρογαλο και μετά να κάνετε τον καφέ? Θέλω να πω, ανάβεις μηχανή, βάζεις ατμό, ζεσταίνετε(παράλληλα τραβάει και το πορταφιλτερ περισσοτερη θερμοκρασία που είναι και αυτό θετικό)-> Κάνεις αφρογαλο. Βάζεις το ποτηράκι σου και κάνεις flush για να ριξεις την θερμοκρασία(οπότε θερμαίνετε και το ποτηράκι πολύ καλά) και μετά φτιάχνεις καφε. Παρόλο που δεν το έχω πετύχει πουθενά έτσι το κάνω εγώ.Μου κάνει πιο λογικό και πιο γρήγορο. Έτσι και ζεσταίνετε όλη η μηχανή/portafilter γρηγοροτερα και κυριος δεν περιμένεις το 2λεπτο να ξαναζεσταθει για ατμό. Χαλάει το αφρόγαλο. Διαχωρίζεται ο αφρός απο πάνω και κάτω το γάλα.
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 3 hours ago, Silverage said: Χαλάει το αφρόγαλο. Διαχωρίζεται ο αφρός απο πάνω και κάτω το γάλα. Στα 40sec που θα πάρει να φτιάξεις τον καφέ? Σε διαφορετική περίπτωση θα "περιμένει" ο καφές 2,5+ λεπτά μέχρι ετοιμαστεί το αφρογαλο(2 λεπτά αναφέρατε για να πιάσει θερμοκρασια+ 30sec να το φτιάξεις). Είναι προτιμότερο αυτό?
slaughter Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 10 hours ago, @topos said: Να κάνω μια ερώτηση που αφορά όλες τις single boiler? Γιατί δεν κάνετε πάντα πρώτα το αφρογαλο και μετά να κάνετε τον καφέ? Θέλω να πω, ανάβεις μηχανή, βάζεις ατμό, ζεσταίνετε(παράλληλα τραβάει και το πορταφιλτερ περισσοτερη θερμοκρασία που είναι και αυτό θετικό)-> Κάνεις αφρογαλο. Βάζεις το ποτηράκι σου και κάνεις flush για να ριξεις την θερμοκρασία(οπότε θερμαίνετε και το ποτηράκι πολύ καλά) και μετά φτιάχνεις καφε. Παρόλο που δεν το έχω πετύχει πουθενά έτσι το κάνω εγώ.Μου κάνει πιο λογικό και πιο γρήγορο. Έτσι και ζεσταίνετε όλη η μηχανή/portafilter γρηγοροτερα και κυριος δεν περιμένεις το 2λεπτο να ξαναζεσταθει για ατμό. Δεν το κάνεις γιατί η θερμοκρασία μετά το αφρόγαλα όσο και να έχει πέσει και καλά με το flush που κάνεις, είναι πάντα πιο πάνω απο αυτή που θες. Εκτός αν φτιάχνεις light roasts που θέλουν υψηλή θερμοκρασία οπότε είσαι οκ... Αν θες κάνε μια δοκιμή με πριν και μετά και δοκίμασε λίγο απο τον καφέ (σκέτο χωρίς ζάχαρη ή γάλα) να δεις γευστικά ποιος είναι καλύτερος. 1
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 4 hours ago, slaughter said: Δεν το κάνεις γιατί η θερμοκρασία μετά το αφρόγαλα όσο και να έχει πέσει και καλά με το flush που κάνεις, είναι πάντα πιο πάνω απο αυτή που θες. Εκτός αν φτιάχνεις light roasts που θέλουν υψηλή θερμοκρασία οπότε είσαι οκ... Αν θες κάνε μια δοκιμή με πριν και μετά και δοκίμασε λίγο απο τον καφέ (σκέτο χωρίς ζάχαρη ή γάλα) να δεις γευστικά ποιος είναι καλύτερος. Spoiler Για τα bold-> πίστευα πως εάν βγάλεις τόσο νερό όσο χρειαστεί για να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστάτης ότι σίγουρα είχες πέσει πολύ σε θερμοκρασία(υπόψην, έχω μόνο 180ml boiler, οπότε με λιγότερο από 50ml flush ξαναπαίρνει μπροστά εκτός ότι ήδη έχει πάρει ~περιπου τόσο νερό-δεν έχω ακριβές ιδέα πόσο, αλλά εάν έχεις ~35sec τον ατμο, αρκετό θα ελεγα- ήδη για να αναπληρωσει). Εν τέλη δλδη με την αναπλήρωση και το flash έχει ξαναμπεί στο boiler ~100ml "κρύου" νερού πάνω από το ~50% της χωρητικότητας του. Έστω δλδη ότι ζεσταίνει η μηχανή στον ατμό στους ~130c, τα 80ml θα είναι στους 130c και τα άλλα ~100ml στους ~25c θα εχεις συνολικη θερμοκρασία νερού λιγότερο απο ~80 c οπότε λογικό να παίρνει μπρος ο θερμοστάτης για να το ξανανεβάσει στους ~95c. Ok, σας ακουω. Θα το ξαναδοκιμάσω, πρώτα καφες κ μετά αφρογαλα.
slaughter Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 10 minutes ago, @topos said: Hide contents Για τα bold-> πίστευα πως εάν βγάλεις τόσο νερό όσο χρειαστεί για να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστάτης ότι σίγουρα είχες πέσει πολύ σε θερμοκρασία(υπόψην, έχω μόνο 180ml boiler, οπότε με λιγότερο από 50ml flush ξαναπαίρνει μπροστά εκτός ότι ήδη έχει πάρει ~περιπου τόσο νερό-δεν έχω ακριβές ιδέα πόσο, αλλά εάν έχεις ~35sec τον ατμο, αρκετό θα ελεγα- ήδη για να αναπληρωσει). Εν τέλη δλδη με την αναπλήρωση και το flash έχει ξαναμπεί στο boiler ~100ml "κρύου" νερού πάνω από το ~50% της χωρητικότητας του. Έστω δλδη ότι ζεσταίνει η μηχανή στον ατμό στους ~130c, τα 80ml θα είναι στους 130c και τα άλλα ~100ml στους ~25c θα εχεις συνολικη θερμοκρασία νερού λιγότερο απο ~80 c οπότε λογικό να παίρνει μπρος ο θερμοστάτης για να το ξανανεβάσει στους ~95c. Ok, σας ακουω. Θα το ξαναδοκιμάσω, πρώτα καφες κ μετά αφρογαλα. Σωστά τα λες και μπορεί να έχεις και δίκιο για την δική σου περίπτωση με μικρό boiler και μικρή διαδρομή του νερού κλπ... Αλλά σαν πείραμα κάνε την δοκιμή και πες μας
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, slaughter said: Σωστά τα λες και μπορεί να έχεις και δίκιο για την δική σου περίπτωση με μικρό boiler και μικρή διαδρομή του νερού κλπ... Αλλά σαν πείραμα κάνε την δοκιμή και πες μας Μόλις έφτιαξα έναν καφέ και μέτρησα λίγο τα ml (με έπιασε ο ψυχαναγκασμός μου για μετρήσεις). Λοιπόν για να "φτιάξεις" 150ml αφρογαλο η μηχανή χρειάστηκε 33sec και *83gr νερού(που τα έκανε ατμό) και χρειάστηκαν αλλά 35gr flush για πάρει μπροστά ο θερμοστάτης. Οπότε δεν απειχε έτη φωτος από την αρχική εκτίμηση μου. Spoiler *Με προβλημάτισε λίγο πως θα μετρούσα το ποσο νερό κατανάλωσε για να κάνει ατμό, αλλά τελικά ήταν ευκολο. Ζυγισα το δοχείο νερού πριν κάνει ατμό (οπότε ήταν ήδη γεμάτο το boiler) και μετά που ξαναπήρε μπρος η τρόμπα και ξαναγεμίσε το boiler ξαναζυγισα πάλι το δοχείο νερου->83gr διαφορά. Και για το flush απλά μέτρησα το νερό που μπήκε στο ποτηράκι μέχρι να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστατης->35ml. Από τα παραπάνω συμπέρανε ότι σίγουρα για να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστάτης η θερμοκρασία πέφτει αρκετά χαμηλά, ίσως και κάτω από 75c. Τώρα για το σημαντικότερο, εάν είχε διαφορά ο καφές.Εχει, και αρκετή μάλιστα. Είναι σκ@τα! 😄(Με διαφορα ο χειρότερος καφές που έχω φτιάξει εδώ και μήνες..) Spoiler Προφανώς όχι τόσο λόγο θερμοκρασιας η "αλλαγής" workflow, αλλά επειδή είχα το νου μου στις μετρήσεις gr του νερού για τον ατμό/θερμοστατη δεν του έδωσα καθώς φαινετε την σημασια που έπρεπε.. Οπότε θα το ξαναδοκιμάσω για να δω και σε άλλα φλιτζάνια.. (Ακόμα περισσότερο) Rant-> Spoiler Λόγο λοιπον ότι τείνω εάν αφεθω να χάσω την μπάλα σε λεπτομερειες/ρυθμίσεις για αυτό θέλω να απλουστευσω την ζωή μου με μια breville bambino. Ειναι από ότι διαβάζω σχετικά σταθερή στις θερμοκρασίες και δεν έχει ρυθμίσεις.Οποτε κανονίζεις το input (ποσότητα καφέ/άλεση/καλαθάκι/χρόνο/αναλογία) και τα υπόλοιπα είναι σχετικά σταθερά(πίεση/θερμοκρασία/flow) Υ.γ Το χρηματικό γενικα μου είναι -σχεδον- αδιάφορο(οκς δεν συζητάμε να πάω π.χ σε La Marzocco Linea, αλλά μέχρι το 1000ρικο δεν θα με κολλουσε εάν πίστευα ότι θα μου έδινε πραγματικά ευχαρίστηση και δεν θα με πονοκεφαλιαζε) Επεξ/σία 23 Οκτωβρίου από @topos 1
slaughter Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 6 minutes ago, @topos said: Μόλις έφτιαξα έναν καφέ και μέτρησα λίγο τα ml (με έπιασε ο ψυχαναγκασμός μου για μετρήσεις). Λοιπόν για να "φτιάξεις" 150ml αφρογαλο η μηχανή χρειάστηκε 33sec και *83gr νερού(που τον έκανε ατμό) και χρειάστηκαν αλλά 35gr flush για πάρει μπροστά ο θερμοστάτης. Οπότε δεν απειχε έτη φωτος από την αρχική εκτίμηση μου. Reveal hidden contents *Με προβλημάτισε λίγο πως θα μετρούσα το ποσο νερό κατανάλωσε για να κάνει ατμό, αλλά τελικά ήταν ευκολο. Ζυγισα το δοχείο νερού πριν κάνει ατμό (οπότε ήταν ήδη γεμάτο το boiler) και μετά που ξαναπήρε μπρος η τρόμπα και ξαναγεμίσε το boiler ξαναζυγισα πάλι το δοχείο νερου->83gr διαφορά. Και για το flush απλά μέτρησα το νερό που μπήκε στο ποτηράκι μέχρι να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστατης->35ml. Από τα παραπάνω συμπέρανε ότι σίγουρα για να ξαναπάρει μπρος ο θερμοστάτης η θερμοκρασία πέφτει αρκετά χαμηλά, ίσως και κάτω από 75c. Τώρα για το σημαντικότερο, εάν είχε διαφορά ο καφές.Εχει, και αρκετή μάλιστα. Είναι σκ@τα! 😄(Με διαφορα ο χειρότερος καφές που έχω φτιάξει εδώ και μήνες..) Reveal hidden contents Προφανώς όχι τόσο λόγο θερμοκρασιας η "αλλαγής" workflow, αλλά επειδή είχα το νου μου στις μετρήσεις gr του νερού για τον ατμό/θερμοστατη δεν του έδωσα καθώς φαινετε την σημασια που έπρεπε.. Οπότε θα το ξαναδοκιμάσω για να δω και σε άλλα φλιτζάνια.. (Ακόμα περισσότερο) Rant-> Hide contents Λόγο λοιπον ότι τείνω εάν αφεθω να χάσω την μπάλα σε λεπτομερειες/ρυθμίσεις για αυτό θέλω να απλουστευσω την ζωή μου με μια breville bambino. Ειναι από ότι διαβάζω σχετικά σταθερή στις θερμοκρασίες και δεν έχει ρυθμίσεις.Οποτε κανονίζεις το input (ποσότητα καφέ/άλεση/καλαθάκι/χρόνο/αναλογία) και τα υπόλοιπα είναι σχετικά σταθερά(πίεση/θερμοκρασία/flow) Υ.γ Το χρηματικό γενικα μου είναι -σχεδον- αδιάφορο(οκς δεν συζητάμε να πάω π.χ σε La Marzocco Linea, αλλά μέχρι το 1000ρικο δεν θα με κολλουσε εάν πίστευα ότι θα μου έδινε πραγματικά ευχαρίστηση και δεν θα με πονοκεφαλιαζε) Τι μηχανή έχεις τώρα?
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, slaughter said: Τι μηχανή έχεις τώρα? De'Longhi ecp 33.21 με eureka mignon specialita + pressureless καλαθάκια. Καταλήγω ότι είναι μια τίμια εισαγωγική μηχανή του 120ευρου. Αρκετά καλύτερα από καψουλομηχανες(nespresso/illy/lavazza) Κατατι καλυτερη από "κινεζομηχανες" τύπου arrielli/silvercrest με λιγότερα. Κατατι καλύτερη από τις φθηνές (~200ευρω)της gaggia και briel. Κατατι καλύτερη από μηχανές bean to cup του στυλ Philips EP2220 Και θα έλεγα κατατι καλύτερη από dedica. Εκεί ήταν ο πήχης μου όταν την αγόρασα και έχω μείνει αρκετά ευχαριστημένος από την αγορά της. Προφανως σε καμία περίπτωση δεν την συγκρίνω με "σοβαρές" μηχανες. Επεξ/σία 23 Οκτωβρίου από @topos
slaughter Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 6 minutes ago, @topos said: De'Longhi ecp 33.21 με eureka mignon specialita + pressureless καλαθάκια. Καταλήγω ότι είναι μια τίμια εισαγωγική μηχανή του 120ευρου. Αρκετά καλύτερα από καψουλομηχανες(nespresso/illy/lavazza) Κατατι καλυτερη από "κινεζομηχανες" τύπου arrielli/silvercrest με λιγότερα. Κατατι καλύτερη από τις φθηνές (~200ευρω)της gaggia και briel. Κατατι καλύτερη από μηχανές bean to cup του στυλ Philips EP2220 Και θα έλεγα κατατι καλύτερη από dedica. Εκεί ήταν ο πήχης μου όταν την αγόρασα και έχω μείνει αρκετά ευχαριστημένος από την αγορά της. Προφανως σε καμία περίπτωση δεν την συγκρίνω με "σοβαρές" μηχανες. αν ειναι να κάνεις το Jump ,πίνεις βασικός καφέδες με γάλα και θες να μπεις στο σπορ τότε κοίτα στην χειρότερη μια HX μηχανή. Μην χαλάσεις λεφτά για Bambino ή κάτι άλλο σε αυτή την κατηγορία. Buy once, cry once που λένε.
@topos Δημοσ. 23 Οκτωβρίου Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 16 minutes ago, slaughter said: αν ειναι να κάνεις το Jump ,πίνεις βασικός καφέδες με γάλα και θες να μπεις στο σπορ τότε κοίτα στην χειρότερη μια HX μηχανή. Μην χαλάσεις λεφτά για Bambino ή κάτι άλλο σε αυτή την κατηγορία. Buy once, cry once που λένε. Πανέμορφες, καλη σταθερότητα,φτιαγμένες για "μια ζωή", ταυτόχρονη παρασκευή καφέ και γαλα και τελικα στην πράξη πιο "φτηνή" από 3-4 τύπου bambino(θεωρώ ότι αυτός είναι ο συσχετισμός προσδόκιμου χρόνου ζωής με τα απαραίτητα service προφανώς) αλλά μια hx μηχανή δεν έχει μόνο θετικά. Έχω γενικά erratic προγραμμα, μπορεί αύριο το πρωί να πρέπει να φύγω για δουλειά στις 5:30 το πρωί, μπορεί μεθαύριο να μην ξυπνήσω πριν τις 12 το μεσημέρι. Αυτό το αναφέρω για τους χρόνους "προθέρμανσης" και την πιθανότητα smart plug(άνοιγμα ~1 ώρα πριν φτιάξεις καφέ). Το 10λεπτο(τόσο αφήνω και την τωρινή παρόλο που "δείχνει" ετοιμη στο 2 λεπτό), άντε βαριά τέταρτο το αντέχω για να ζεσταθεί η μηχανή. Τώρα θα μου πεις τι καφέ πίνεις από την μια και τι από την αλλη... Εάν όμως στην μια δεν προλαβαίνεις να πιεις καφέ και στην άλλη κάτι πίνεις ποια είναι καλύτερη τελικά -για την δική μου χρήση παντα-? Spoiler Θεωρώ γενικά το αντιστοιχο-> Smartακι τούρμπο και ένα κλασικά καλό αυτοκίνητο τύπου-ας πουμε- Lexus Es.Το πρώτο θα παραδόσει τουρμπίνα στην 7ετια, εκτός πόλης είναι εντελώς κουβας κοκ. Το δεύτερο τζιλικο, αξιόπιστο, άνετο, σταθερο, ασφαλές και έχει και γκαζακι. Αλλα εάν δεν έχεις δικό σου parking, κινησε κυριως πόλη ποιο θα σου είναι πιο χρήσιμο? Υ.γ Γενικά με βάση τα αποπανω σε πιο "σοβαρές" μηχανες κοιτούσα για profitec go , lelit Victoria (pl91) και lelit Grace (pl81) μικρότερο boiler+57αρη portafilter. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα