Προς το περιεχόμενο

Αγορά μηχανής espresso

nkapsa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

33 λεπτά πριν, sphinxgr είπε

Σου δίνει 1 μονό ή διπλό καφέ (Lungo).

O 2πλός καφέ σε 58mm portafilter όπως τις lelit, πόσα γραμμάρια απαιτεί?

Συγκρίνουμε κόστος 2πλου με 2πλο. 

συγνώμη αλλά δηλώνεις ότι "έχω ασχοληθεί χρόνια με την τέχνη του espresso και έχω ρίξει αρκετά χρήματα" και ταυτίζεις τον lungo με τον διπλό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Όλα είναι θέμα προτιμήσεως και υποκειμενικής άποψης. Σε κάποιους αρέσει η nespresso, σε κάποιους όχι. Οπότε δεν έχει νόημα το κράξιμο ο ένας στον άλλον ούτε τίποτα. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο sphinxgr παραπάνω, ότι η αλλαγή από nespresso σε χειροκίνητη μηχανή, δε θα βοηθήσει στην οικονομία σίγουρα. Προσωπικά πιστεύω όμως ότι θα βοηθήσει στη ποιότητα του καφέ, αλλά με τη θυσία της χειροκίνητης διαδικασίας, του ψαξίματος της παρασκευής καφέ, της εύρεσης κόκκων κλπ. Κάτι παίρνεις κάτι δίνεις. 

Οπότε αν ο στόχος είναι το κέρδος σε ευρώ και όχι η ποιότητα, όπως αναφέρθηκε η πιο φθηνή συμβατή nespresso κάψουλα θα κερδίζει. Αν μπει και η ποιότητα στη συζήτηση, αλλάζει η κουβέντα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, nvel είπε

συγνώμη αλλά δηλώνεις ότι "έχω ασχοληθεί χρόνια με την τέχνη του espresso και έχω ρίξει αρκετά χρήματα" και ταυτίζεις τον lungo με τον διπλό;

Πόσα ml διαφορά έχουν?

Ή μήπως θες να ασχοληθούμε με αναλογία gr καφεΐνης ανά ml, για να καταλήξουμε κάπου?

Κάτι άλλο εχεις να σχολιάσεις απ όσα έχω γράψει ή τα ακυρώνεις όλα και έχεις άλλη άποψη που έχει βάση?

Επεξ/σία από sphinxgr

ο lungo παρασκευάζεται με μια δόση καφέ και δυο δόσεις νερό, ο διπλός παρασκευάζεται με δυο δόσεις καφέ και δυο δόσεις νερό. Δεν μπορεί να συγκριθούν τα 5.5gr με τα 18gr

Να σας γράψω και τους δικούς μου υπολογισμούς για το κόστος παρασκευής καφέ στο σπίτι και για το πια μηχανή αξίζει ή όχι. 

Για την ιστορία να πω οτι εγώ πίνω καφέδες με γάλα οπότε η μηχανή θα πρέπει να τα πάει καλά κ σε αυτό το κομμάτι και ανεβάζει κ το τελικό κόστος του καφέ. Ξεκίνησα με μια υπεραυτόματη (krups) η οποίο για την τότε εποχή (που τα καλά καφέ στην Ελλάδα δεν υπήρχαν) έφτιαχνε ωραίο καφέ. Μετά απο 10 χρόνια τα έφτυσε και έψαχνα τι να πάρω. Η αλήθεια είναι οτι δεν έφτανε τον καφέ απο καλές καφετέριες και έψαχνα κάτι καλύτερο με δυνατό ατμό. Μετά απο αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην Sage Barista Express που δεν υπήρχε τότε Ελλάδα αλλά όλοι έλεγαν οτι είναι η καλύτερη μηχανή για σπίτι. Τα 450 Ευρώ που την είχα πάρει μου είχαν φανεί πολλά (πόσο μάλλον η τιμή της dual boiler ή της oracle που ζαχάρωνα). Για να μην τα πολυλογώ η μηχανή έφτιαχνε καλύτερο (γευστικά) καφέ απο πολλές καφετέριες εκεί έξω και με ποιοτικούς κόκκους (ΤΑΦ) . Δεν ήταν οτι πιο εύκολο λόγο του μονού boiler αλλά έκανα δουλειά και μου άρεσε η διαδικασία. Αλλά και πάλι ο καφές που έφτιαχνε δεν ήταν τόσο καλός όσο μερικά καφέ (που είχαν καλύτερες μηχανές αλλά λιγότερο ποιοτικό καφές) και αυτό με χάλαγε. Μέσα στην καραντίνα έβγαλε κ με το παραπάνω τα λεφτά της μιας κ την είχαμε λειώσει χεχε. Τελικά δεν κρατήθηκα και είπα να πάνω για κάτι παραπάνω,,, το ultimate το buy once cry once και πήρα την Lelit Bianca και eureka specialita . Η μέρα με την νύχτα ο καφές, πολύ πιο εύκολη η διαδικασία και γενικά κανένα θέμα. Την. έχω βάλει κ σε smart plug και ανοιγει 30 λεπτά πριν ξυπνήσουμε (γιατί θέλει τον χρόνο της να ζεσταθεί) και είναι όλα σουπερ.

Έκανα έναν αναλυτικό υπολογισμό του πόσο μου κοστίζει ο κάθε καφές στο σπίτι και έβαλα μέσα τα πάντα εκτός απο το κόστος αγοράς του εξοπλισμού. Τελικά για τον κάθε διπλό καπουτσίνο πληρώνω 1 Ευρώ. Μέσα σε αυτό είναι το κόστος για τον καφέ, το γάλα, το νερό, το ρεύμα, τα καθαριστικά της μηχανής και τα φίλτρα νερού. Αλλά θέλει μεράκι και όρεξη να ασχοληθείς (ή να το κάψεις όπως εγώ). Πρέπει να ψάξεις για προσφορές σε καλούς καφέδες κλπ κλπ

kafedes.png

• Like 3
  • Thanks 3

4 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Αφού ήπια 2 διπλά Espressάκια Taresso Tigrato που μόλις άλεσα, ας απαντήσω!

Για τις μηχανές και τι να πάρει ο καθένας κλπ κλπ έχει απαντηθεί πολλές φορές, οπότε δεν θα γράψω κάτι. Θα γράψω για το κόστος όμως.

Το κόστος που πληρώνεις για τις κάψουλες είναι απολύτως φυσιολογικό. Ότι και να πάρεις, το τελικό σου κόστος το ίδιο θα είναι.

Πάρε ένα παράδειγμα. Πόσα γραμμάρια καφέ παίρνει μια καλή Lelit? 18γρ. Πόσο έχει το κιλό ενός μέτριου προς καλού καφέ? >30€. Πόσο κοστίζουν τα 18γρ? 0,54€. Προσθέστε και το κόστος των 1-2 γρ που πάνε χαμένα ανά κόψιμο. (και δεν έχουμε υπολογίσει τον εξτρά χρόνο που απαιτείται)

Δεν είναι κλέφτες εν ολίγοις στη Nesspreso. Απλά στο ίδιο κόστος σου πουλάνε ευκολία, ποικιλία καφέδων και ποιότητα.

Πως μπορείς να ρίξεις το κόστος, αν προτεραιότητα σου είναι να ρίξεις το κόστος? με τη μισή τιμή μπορείς να παίρνεις κάψουλες Lidl.  Το ίδιο ισχύει και με την ακριβή εσπρεσιέρα. Αν πάρεις φθηνό ψηλοσάπιο καφέ (33% φθηνότερο γιατί πιο κάτω δεν πάει 19-20€/κιλο). Πάλι ρίχνεις την ποιότητα όμως.

Συνοπτικά, κέρδος ΔΕΝ θα έχεις αν πας σε άλλη λύση. Μόνο χασούρα. Πόσο μάλλον αν υπολογίσουμε την χασούρα για την επένδυση σε άλλη μηχανή και την απόσβεση της.

Οπότε μόνη λύση για να κόψεις κόστος, να πέσεις σε ποιότητα καφέ. Για εμένα πάντως, μια χαρά καφεδάκια είναι τα Lidl για την τιμή τους. Απο τις καλύτερες επιλογές για κάποιον που δεν θέλει "αυθεντικό nespresso" - (αυτές τις ημέρες βλέπω τις έχει κ προσφορά με 0,15/τεμάχιο)

Όπως είπε κ ο απο πάνω μου, "Πρώτα πρέπει να είσαι σίγουρος τί θέλεις, να δεις το budget σου και μετά να διαλέξεις." Κόστος δεν ρίχνεις. Να αναβαθμίσεις την ποιότητα σου με το ίδιο κόστος (αφού πρώτα επενδύσεις σε εξοπλισμό), γίνεται.

*έχω ασχοληθεί χρόνια με την τέχνη του espresso και έχω ρίξει αρκετά χρήματα. Δεν τα γράφω θεωρητικά, έχοντας δηλαδή μια nespressιέρα που απλά υποστηρίζω την ύπαρξη της.

Καταρχάς, αυτό που κάνει η Nespresso δεν θεωρείται espresso - δεν έχει ούτε τις προδιαγραφές εκχύλισης, και το αποτέλεσμα βγαίνει νερομενο χωρίς καθόλου σώμα. Επιπροσθέτως, ας μην συγκρίνεις 18γρ specialty με 2 κάψουλες Nespresso, η σύγκριση πρέπει να γίνεις 3 κάψουλες Nespresso που είναι η σωστή δοσολογία για non- specialty ~16.5γρ. Ο lungo δεν είναι εσπρέσσο. Οπότε το κόστος αυξάνεται γιατί άλλο 100€+/κιλό, και άλλο 30€/κιλό όταν πρέπει να κάνεις ευθεία σύγκριση με τις σωστή ποσότητα.

Οκ, το ακούω το retention ~2gr - αν και εγώ στον specialita 1gr max βλέπω. Λύσεις: niche zero (zero retention), blower για τους υπόλοιπους μύλους.

Ρεύμα: για 1 καφέ που κάνω εγώ, με τιμή KWhs+ φόρους κλπ 0.27€, έχω υπολογίσει ~1€/μήνα.

Χρόνος ναι, αλλά αν βρεις το σωστό workflow δεν σου παίρνει πάνω από 5'.

Είχα χρόνια Nespresso πριν πάρω μηχανή και μύλο. Ενδεικτικό είναι ότι αν ξεμεινω από καφέ, τότε μάλλον τα πάρω take away και δεν θα χρησιμοποιήσω την Nespresso.

Εν κατακλείδι, τα χρήματα θα τα πάρεις πίσω σε βάθος χρόνου, το ποσό εξαρτάται από τους καφέδες που πίνεις. Η ποιότητα όμως δεν συγκρίνεται, και ξανά λέω ότι η Nespresso δεν κάνει espresso ' με thermoblock υπάρχει περίπτωση να μην κρατάει καν την σωστή θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχύλισης.

Overall δεν είναι κακή επιλογή για κάποιον που θέλει 1) ευκολία 2) να μην πληρώνει take away. Με μικρό αρχικό κόστος και ακριβό καφέ δεν φαίνεται καν το πόσα δίνεις σε βάθος χρόνου. Απλώς δεν μου φαίνεται δίκαιο να συγκρίνουμε Nespresso vs lelit για την ποιότητα του espresso.

• Thanks 1

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπέρα. κοιτάζω αυτές τις 3 για αλεσμένο καφέ για να μην ξεπεράσω τα 80Ε. Ποια θα προτείνατε? Η' κάποια άλλη σε αυτά τα χρήματα. Και οι 3 έχουν καλές κριτικές σκρουτζ, όσο σημασία μπορεί να έχει αυτό. ευχαριστώ!!

https://www.skroutz.gr/s/37993923/Rohnson-Modena-R-98010-Μηχανή-Espresso-1100W-Πίεσης-20bar-Μαύρη.html#reviews

ή

https://www.skroutz.gr/s/17668817/Cecotec-Power-Espresso-20-Μηχανή-Espresso-850W-Πίεσης-20bar-Ασημί.html#reviews

ή

https://www.skroutz.gr/s/2270797/First-Austria-FA5476-1-Μηχανή-Espresso-1050W-Πίεσης-15bar-Γκρι.html

Επεξ/σία από tzitzikas2

14 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

καλησπέρα. κοιτάζω αυτές τις 3 για αλεσμένο καφέ για να μην ξεπεράσω τα 80Ε. Ποια θα προτείνατε? Η' κάποια άλλη σε αυτά τα χρήματα. Και οι 3 έχουν καλές κριτικές σκρουτζ, όσο σημασία μπορεί να έχει αυτό. ευχαριστώ!!

https://www.skroutz.gr/s/37993923/Rohnson-Modena-R-98010-Μηχανή-Espresso-1100W-Πίεσης-20bar-Μαύρη.html#reviews

ή

https://www.skroutz.gr/s/17668817/Cecotec-Power-Espresso-20-Μηχανή-Espresso-850W-Πίεσης-20bar-Ασημί.html#reviews

ή

https://www.skroutz.gr/s/2270797/First-Austria-FA5476-1-Μηχανή-Espresso-1050W-Πίεσης-15bar-Γκρι.html

Δε θα πάρεις σίγουρη απάντηση. Πάρε οποία σου αρέσει περισσότερο εμφανισιακά. 

Στις 20/7/2023 στις 7:00 ΜΜ, korakios είπε

χαιρετώ τους μερακλήδες που έχουν κάνει τέχνη τον καφέ και μπράβο σας :)

αλλά αγνοήστε το ερώτημά μου 😁

προς υπόλοιπους :

πρόταση για φθηνιάρα μηχανή ? όσο λιγότερο μπελαλίδικη γίνεται ,με τις λιγότερες επιλογές και το (αναγκαστικό?) καθάρισμα να γίνεται στο μπαμ

τελικά πήρα μια arielli στα 50€ που είχε πολλές θετικές αξιολογήσεις και κάνει τίμιο καφέ , σίγουρα πολύ καλύτερο απο τις περισσότερες καφετέριες της περιοχής μου

ευχαριστώ για τις προηγούμενες απαντήσεις :)

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Αν γνωριζει καποιος 

Μόλις τώρα, villasg είπε

Καλησπερα , ενεργοποιηση σημερα μια κεφετιερα Hibrew H2B που ειχα παρει πριν αρκετο καιρο και ψαχνω κατοχο να ρωτησω για το volume
Δηλαδη τι ρυθμισεις κανετε στο "COFFEE VOLUME ADJUSTMENT" ( ποσες μπαρες ) για καθε ειδος καφε και πιο πολυ για nespresso ( κανονικο και lugo) 

image.png.18b544a62da6ef3cb6a7b4c254a607da.png

Έχω μια Vertuo και θέλω να ρωτήσω κάποιον που να γνωρίζει (και όχι να νομίζει) αν θα βγάλει όντως ποιοτικότερο καφέ η παρακάτω επαγγελματική της ίδιας εταιρίας.

Γιατί αν είναι να πληρώσω ποιότητα κατασκευής,Design και μονο τότε τη ξεχνάω.

https://www.nespresso-pro.gr/epaggelmatikes-mhxanes-kafe/zenius/

Και κάτι άσχετο με την ερώτηση μου,βρήκα ένα άρθρο περί Nespresso..Οποιος θέλει ρίχνει μια ματια.

https://coffeekev.com/is-nespresso-worth-it/#:~:text=Actually%2C when it comes to,like the coffee they produce.

14 ώρες πριν, Imperia είπε

Έχω μια Vertuo και θέλω να ρωτήσω κάποιον που να γνωρίζει (και όχι να νομίζει) αν θα βγάλει όντως ποιοτικότερο καφέ η παρακάτω επαγγελματική της ίδιας εταιρίας.

Τον ιδιο καφέ βγάζει. Απλά αντέχει σε μεγαλύτερη χρήση, ενώ η απλή θα πάει για πέταμα με την ίδια χρήση. 

• Like 1

26 minutes ago, djcat said:

Τον ιδιο καφέ βγάζει. Απλά αντέχει σε μεγαλύτερη χρήση, ενώ η απλή θα πάει για πέταμα με την ίδια χρήση. 

Ευχαριστώ για τη πληροφορία.

Απλά ψάχνω κατι πολύ καλο αλλα με κάψουλες.

Είχα Cafe-bar και γνωρίζω ότι αυτό που πίνω είναι νεροζούμι...αλλα η ευκολία νικάει αυτή τη στιγμή.

3 ώρες πριν, Imperia είπε

Ευχαριστώ για τη πληροφορία.

Απλά ψάχνω κατι πολύ καλο αλλα με κάψουλες.

Είχα Cafe-bar και γνωρίζω ότι αυτό που πίνω είναι νεροζούμι...αλλα η ευκολία νικάει αυτή τη στιγμή.

17 ώρες πριν, Imperia είπε

Και κάτι άσχετο με την ερώτηση μου,βρήκα ένα άρθρο περί Nespresso..Οποιος θέλει ρίχνει μια ματια.

https://coffeekev.com/is-nespresso-worth-it/#:~:text=Actually%2C when it comes to,like the coffee they produce.

Οι Vertuo είναι ένα κόλπο της νεσπρεσο ώστε να έχεις ως επιλογή μόνο τις κάψουλες της nespresso.

Στις επαγγελματικές μηχανές με κάψουλες όπως αυτή δηλαδή που σκέφτεσαι, πιστεύω οι Lavazza Blue είναι καλύτερη επιλογή. Τώρα για το σπίτι η καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή είναι οι Sage/Breville Creatista, γνωστή μάρκα ως προς την ευκολία του home barista. Ίσως να έχει και καλύτερη θερμοκρασιακή σταθερότητα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...