Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
9 minutes ago, villasg said:

Δεν είναι και καμιά τρελή προσφορά αν αναλογιστούμε πως πήρα την the Barista Express πριν 1 μήνα στα 400 ευρώ από amazon.de. Αυτό που έχω να πω είναι πως έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος με την μηχανή και την ποιότητα κατασκευής.

Δημοσ.

Καλησπερα παιδια. 

Θελω να παρω ενα σετακι μηχανης-μυλου (και οτι αλλο χρειαστει) ωστε να φτιαχνω αυτον τον καφε

https://www.skroutz.gr/s/15500531/Bristot-Καφές-Espresso-Tiziano-σε-Κόκκους-1000gr.html

Φτιαχνει κανεις τον ιδιο, ή μπορει καποιος απο τα στοιχεια του να μου προτεινει κατι που να βγαινει ο συγκεκριμενος καφες αξιοπρεπως?

Μπατζετ λιγο σχετικο, αν γινοταν να παρω την Delonghi Dedica Pump Red EC685.R και εναν μυλο bosch 20 ευρω θα ηταν το ιδανικο αλλα εχει νοημα ή θα πεταξω τα χρηματα μου? Το ανωτερο που μπορω να φτασω και για τα δυο (καφετιερα, μυλο) ειναι 400 ευρω.

Δημοσ.

το ελαχιστο ειναι ενα τρακοσαρι χοντρικα

https://www.skroutz.gr/s/11908493/Delonghi-Dedica-Pump-Metal-EC685-M-Μηχανή-Espresso-1300W-Πίεσης-15bar-Ασημί.html

https://www.skroutz.gr/s/15555633/Delonghi-KG-521-M-Ηλεκτρικός-Μύλος-Καφέ-150W-με-Χωρητικότητα-350gr-και-18-Επίπεδα-Άλεσης-Ασημί.html

+ ποσο κανει το naked portafilter για την dedica

μυλοι του 20ρικου δε κανουν, εκτος αν κρατησεις pressurized οποτε δεν εχεις λογο να παρεις μυλο, παρε απλα καφε απο σουπερ μαρκετ

για να φυγεις απο consumer grade προιοντα και να πας πιο πανω θες αρκετα παραπανω απο 400 ευρω

Δημοσ.
5 ώρες πριν, GIOVINCO είπε

Καλησπερα παιδια. 

Θελω να παρω ενα σετακι μηχανης-μυλου (και οτι αλλο χρειαστει) ωστε να φτιαχνω αυτον τον καφε

https://www.skroutz.gr/s/15500531/Bristot-Καφές-Espresso-Tiziano-σε-Κόκκους-1000gr.html

Φτιαχνει κανεις τον ιδιο, ή μπορει καποιος απο τα στοιχεια του να μου προτεινει κατι που να βγαινει ο συγκεκριμενος καφες αξιοπρεπως?

Μπατζετ λιγο σχετικο, αν γινοταν να παρω την Delonghi Dedica Pump Red EC685.R και εναν μυλο bosch 20 ευρω θα ηταν το ιδανικο αλλα εχει νοημα ή θα πεταξω τα χρηματα μου? Το ανωτερο που μπορω να φτασω και για τα δυο (καφετιερα, μυλο) ειναι 400 ευρω.

Πάρε έναν καλό μύλο, και μετά βρες και μια μηχανή να συνοδεύσεις τον μύλο. 

Επειδή το Budget σου είναι αυτό, μπορείς να πας σε χειροκίνητο μύλο για να έχεις καλά αποτελέσματα, αν και εφόσον έχεις τη θέληση να κόβεις τον καφέ χειροκίνητα. Αν ναι, μπορείς να διαλέξεις κάποιον όπως τον Comandante c40, τον Kinu phoenix, κάποιον 1zpresso αν βρεις, κτλ.

Δημοσ.

Μπορεί κανείς χριστιανός να βοηθήσει να διορθώσω τον καφέ μου;; Πήρα τον specialita και την victoria με τις προσφορές της black friday. Όσο και να προσπάθησα παίρνω μια απέραντη ξινίλα. Έχω πετάξει ήδη 1 κιλό good cup και 750 γραμμάρια habit από Κudu.

Ανοίγω την μηχανή περίπου 25-30 λεπτά για να ζεσταθεί. Πιάνω το portafilter και στο άγγιγμα δεν μπορείς να το κρατήσεις πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα. Κόψιμο με τον μύλο 16-17 γρ (το basket γράφει απ έξω 16-18γραμμάρια) έτσι ώστε να έχω στο ποτήρι γύρω στα 25 sec 32 ή 34γρ αντίστοιχα. Ισιώνω με τον διανεμητή και πατάω με το tamper όχι πολύ δυνατά (βέβαια δεν ξέρω πόσο είναι το "πολύ δυνατά"). Η μηχανή ανάλογα με το κόψιμο είναι στα 10-11 bar. Με το γυμνό portafilter στο basket δεν φαίνονται κενά στην ροή και μετά το 7-8 δευτερόλεπτο συγκεντρώνεται η ροή στο κέντρο (δεν ξέρω πως να το περιγράψω).

Το pid της μηχανής default ήρθε στους 95c και το έχω φτάσει μέχρι τους 110c χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στην γεύση. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό μιτσικέλι από το lidl και οι καφέδες έχουν ημερομηνία ψησίματος 23/11

Δημοσ.
6 ώρες πριν, CleanthisD είπε

Μπορεί κανείς χριστιανός να βοηθήσει να διορθώσω τον καφέ μου;; Πήρα τον specialita και την victoria με τις προσφορές της black friday. Όσο και να προσπάθησα παίρνω μια απέραντη ξινίλα. Έχω πετάξει ήδη 1 κιλό good cup και 750 γραμμάρια habit από Κudu.

Ανοίγω την μηχανή περίπου 25-30 λεπτά για να ζεσταθεί. Πιάνω το portafilter και στο άγγιγμα δεν μπορείς να το κρατήσεις πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα. Κόψιμο με τον μύλο 16-17 γρ (το basket γράφει απ έξω 16-18γραμμάρια) έτσι ώστε να έχω στο ποτήρι γύρω στα 25 sec 32 ή 34γρ αντίστοιχα. Ισιώνω με τον διανεμητή και πατάω με το tamper όχι πολύ δυνατά (βέβαια δεν ξέρω πόσο είναι το "πολύ δυνατά"). Η μηχανή ανάλογα με το κόψιμο είναι στα 10-11 bar. Με το γυμνό portafilter στο basket δεν φαίνονται κενά στην ροή και μετά το 7-8 δευτερόλεπτο συγκεντρώνεται η ροή στο κέντρο (δεν ξέρω πως να το περιγράψω).

Το pid της μηχανής default ήρθε στους 95c και το έχω φτάσει μέχρι τους 110c χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στην γεύση. Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό μιτσικέλι από το lidl και οι καφέδες έχουν ημερομηνία ψησίματος 23/11

Κρίμα τον habit, είναι καλός καφές.. Αν δεν κάνω λάθος, όταν τρέχεις τον καφέ σε αυτή τη μηχανή, αν ανοίξεις τον ατμό (και με βάση το πόσο θα τον ανοίξεις) πέφτουν τα bar στην πίεση στον καφέ. Με βάση αυτό, δοκίμασε στον επόμενο καφέ να ρίξεις τα bar στα 8,5 με 9 όταν φτιάξεις καφέ να δεις αν φταίει η πίεση στο ξινό αποτέλεσμα. Λογικά για να βγάλεις πάλι ίδια γραμμάρια στα ίδια δευτερόλεπτα θα πρέπει να κόψεις πιο ψιλά τον καφέ για τα 9bar.
Κανονικά να ξέρεις θα πρέπει να ρίξεις την πίεση με το να ρυθμίσεις την OPV να είναι πάντα στα 9 bar. Καλό θα είναι να την πας σε ειδικό (πχ στο barista) να στη ρυθμίσουν γιατί είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη μηχανή αν το κάνεις πρώτη φορά.

Δεν ξέρω γιατί αλλά το γυμνό της portafilter (το μεταλλικό της κομμάτι) κανονικά δε θα έπρεπε να μπορείς να το ακουμπήσεις ούτε 1 δευτερόλεπτο μετά από τόση ώρα προθέρμανσης αν το είχες κουμπωμένο. Απ' ότι ξέρω η μηχανή έρχεται με ρυθμισμένο το offset έτσι ώστε να σου δείχνει η μηχανή την πραγματική θερμοκρασία, οπότε και στο 93 να το άφηνες θα ήσουν εντάξει, πρέπει κι εσύ όμως να το ελέγξεις. Αφήνω λινκ από κάτω από φόρουμ που έχουν γράψει πολλές πληροφορίες για τη μηχανή, λογικά θα σε βοηθήσει.

https://www.greekespresso.gr/forum/viewtopic.php?f=5&t=5569

Δημοσ.
8 ώρες πριν, CleanthisD είπε

Αρχικά πρέπει να πειράζεις μία μία τις ρυθμίσεις και να παρατηρήσεις κάθε φορά τι αλλάζει στην γεύση. Επίσης, τα μπαρ πρέπει να είναι περίπου στα 9 οπότε ίσως πατάς πάρα πολύ με το τάμπερ ή κόβεις πολύ ψιλά. Επίσης, τσέκαρε στις ρυθμίσεις τι offset έχεις ώστε να ρυθμίσεις το pid και να βλέπεις τη κανονική θερμοκρασία.

Ωστόσο επειδή τον εδώ δοκιμάσει σε Lelit 41tem pid με eureka mignon crono, δεν είχα ξινίλες, αλλά ήμουν θερμοκρασία 94 και σε χρόνο εκχύλισης έφτανα τα 32-33 δευτερόλεπτα.

Υπομονή και όταν πετυχαίνεις τα επιθυμητά αποτελέσματα θα ερωτευτείς αυτό το σετ.

Δημοσ.

Μια μια τις πειράζω τις ρυθμίσεις. Ή θα ανεβάσω vcore ή fclk. Η μηχανή είναι από barista αγορασμένη με ημερομηνία παραγωγής το 2022 και την τελευταία έκδοση λογισμικού απλά είμαι επαρχία και μου είναι δύσκολο να την στείλω πάλι πίσω για ρύθμιση γιατί ως εντελώς αρχάριος δεν ξέρω αν έχει πρόβλημα. Τα 10bar δικαιολογούν πιστεύετε για την ξινίλα ή ο φρέσκος σχετικά καφές(23/11 ημερομηνία ψησίματος);   Ένα λάθος που μάλλον κάνω από αυτά που διαβάζω στο greekespresso είναι το ότι δεν αφήνω αρκετό χρόνο ανάμεσα στις εκχυλίσεις. Απλά περιμένω να γράψει ΟΚ χωρίς να περιμένω παραπάνω. Οι χρήστες αναφέρουν ~2 λεπτά μίνιμουμ αναμονή οπότε μάλλον δεν πιάνω αρκετή θερμοκρασία. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερα να βγάλω πικρό/καμένο καφέ. Στις ρυθμίσεις επίσης δεν έχω βρει πως να εμφανίζεται η θερμοκρασία του boiler παρά μόνο η θερμοκρασία επιλογής λειτουργίας.

Δημοσ.

Καλησπερα στη παρεα.Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο νημα σχετικα με τη παρασκευη εσπρεσο κτλ?Με ενα γρηγορο ψαξιμο δε βρισκω κατι.Εχω αγορασει μια αυτοματη μηχανη της delonghi και θα ηθελα να μπω λιγο πιο βαθια στο θεμα του καφε.Εστω αν υπαρχει καποιο φορουμ εκτος ινσομνια,οπου να μπορεσω να παρω λιγη γνωση.....Ευχαριστω.

Δημοσ.
21 ώρες πριν, CleanthisD είπε

Μια μια τις πειράζω τις ρυθμίσεις. Ή θα ανεβάσω vcore ή fclk. Η μηχανή είναι από barista αγορασμένη με ημερομηνία παραγωγής το 2022 και την τελευταία έκδοση λογισμικού απλά είμαι επαρχία και μου είναι δύσκολο να την στείλω πάλι πίσω για ρύθμιση γιατί ως εντελώς αρχάριος δεν ξέρω αν έχει πρόβλημα. Τα 10bar δικαιολογούν πιστεύετε για την ξινίλα ή ο φρέσκος σχετικά καφές(23/11 ημερομηνία ψησίματος);   Ένα λάθος που μάλλον κάνω από αυτά που διαβάζω στο greekespresso είναι το ότι δεν αφήνω αρκετό χρόνο ανάμεσα στις εκχυλίσεις. Απλά περιμένω να γράψει ΟΚ χωρίς να περιμένω παραπάνω. Οι χρήστες αναφέρουν ~2 λεπτά μίνιμουμ αναμονή οπότε μάλλον δεν πιάνω αρκετή θερμοκρασία. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερα να βγάλω πικρό/καμένο καφέ. Στις ρυθμίσεις επίσης δεν έχω βρει πως να εμφανίζεται η θερμοκρασία του boiler παρά μόνο η θερμοκρασία επιλογής λειτουργίας.

Επειδή και εγώ ξεκίνησα να διαβάζω από greek espresso forum, θέλει να διαβάσεις αρκετά για να κατανοήσεις τι κάνεις και ιδιαίτερα για το PID. Κι εγώ από barista είχα αγοράσει, αλλά τις στέλνει ρυθμισμένες, θυμάμαι είχε χαρτί στο κουτί της δικής μου.  Δοκίμασε στα 32-33 δευτερόλεπτα να βγάλεις τη διπλάσια ποσότητα αρχικά. Ύστερα ανέβαζε τη θερμοκρασία σταδιακά μέχρι να μειώνεται κάθε φορά η ξινίλα. Πάντα στο pid θα πρέπει να βλέπεις την επιθυμητή θερμοκρασία για να ξεκινήσεις εκχύλιση 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...