Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Silverage είπε

Θα παίξω το απόγευμα με τον μύλο, να το κόψω λίγο πιο ψιλό να τρέχει πιο αργά.

Καλησπέρα,

θέλει πολύ προσοχή να καταλαβαίνεις σωστά τη γεύση που λαμβάνεις από το espresso shot. Η λογική λέει ότι αν είσαι σε under extraction (μικρός χρόνος για την αναλογία 1:2, συνήθως μικρότερο από 23-25 sec), ο καφές βγαίνει ξινός. Αν είσαι σε over extraction (μεγαλύτερος χρόνος για αναλογία 1:2, συνήθως μεγαλύτερος από 25-27sec) ο καφές βγαίνει πικρός. Οπότε θέλει λίγο εκπαίδευση η γευστική παλέτα να αναγνωρίζει αν αυτό που δοκιμάζεις είναι ξινό ή πικρό.

Η γενική οδηγία είναι ότι ξεκινάς με το να καταφέρεις να βρεις τη μέση τιμή χρόνου και αναλογίας, ~25sec για αναλογία 1:2. Και από κει και πέρα, με τη γεύση καταλαβαίνεις αν είναι ξινός ή πικρός, και ρυθμίζεις ανάλογα για να πετύχεις την ισορροπία που θες.

Όμως το πιο σημαντικό είναι να είσαι όσο πιο consistent γίνεται κατά τη διαδικασία του puck prep. Αν πχ δε βάζεις σταθερά 18γρ καφέ (αυτή είναι μια συνηθισμένη δόση για διπλό espresso) ή αν δε κάνεις WDT ή leveling πάντα ή αν δε πιέζεις με την ίδια δύναμη, θα σου αλλάζουν λίγο οι χρόνοι, οπότε θα νομίζεις ότι κάνεις αλλαγές στο κόψιμο αλλά δε θα φαίνονται ακριβώς οι αλλαγές εκεί.

Γενικά μην απογοητεύεσαι πολύ, απέχει πολύ μακριά το παίρνω έναν καλό καφέ απ' έξω με το φτιάχνω έναν καλό καφέ στο σπίτι. Μπορεί να μη σου κάθεται καλά αυτή η ποικιλία, μπορεί να θες να πάρεις ένα πιο βολικό tamper, ή ακόμα και να παίξεις περισσότερο και με τις ρυθμίσεις της μηχανής για θερμοκρασία ή και PID. Είναι αρκετά trial and error διαδικασία, αλλά πραγματικά μόλις βρεις τα πατήματά σου δε θα θες να ξαναπάρεις καφέ απ' έξω.

• Like 1
  • Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
2 ώρες πριν, panos_90 είπε

Στις Lelit που έχει PID (ρύθμιση θερμοκρασίας) αυτό που αναγράφει η οθόνη σε σχέση με τη πραγματική θερμοκρασία έχει διαφορά +5-8ο C.

Υπάρχουν βίντεο στο youtube που έχουν μετρηθεί από τεχνικό τα offsets.

Η PL042TEMD έχει πράγματι 5-8 βαθμούς.

Η PL41TEM έχει λιγότερο, κάπου 3-4 βαθμούς μόνο.

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα, χθές με την 3ωρη προσφορά του ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ παράγγειλα μια philips ep2221/10 στα 259 ευρώ,

θα πίνω καφέ της προκοπής ,η καλύτερα να μην την παραλάβω καθόλου?

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, aris1964 είπε

Παιδιά καλησπέρα, χθές με την 3ωρη προσφορά του ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ παράγγειλα μια philips ep2221/10 στα 259 ευρώ,

θα πίνω καφέ της προκοπής ,η καλύτερα να μην την παραλάβω καθόλου?

Είναι καθαρά προσωπική επιλογή το αν σου αρέσει ο καφές από τις αυτόματες μηχανές ή όχι. Οπότε δε μπορεί κανείς να σου πει με σιγουριά, ειδικά άτομα που έχουν ήδη χειροκίνητο εξοπλισμό. Προσωπικά από αυτόματες, μόνο μια delonghi σχετικά παλιά μου έδινε καλούς καφέδες, αλλά πλέον δε μπορώ να πω ότι τους εκτιμώ. Δεδομένου όμως ότι την παίρνεις σε χαμηλότερη τιμή από τη τιμή αγοράς, θα έλεγα να παραλάβεις, και αν δε σου αρέσει να τη πουλήσεις, έτσι κι αλλιώς και στα ίδια λεφτά να τη δώσεις δε θα βγεις χαμένος.

• Thanks 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, thanasis00 είπε

Είναι καθαρά προσωπική επιλογή το αν σου αρέσει ο καφές από τις αυτόματες μηχανές ή όχι. Οπότε δε μπορεί κανείς να σου πει με σιγουριά, ειδικά άτομα που έχουν ήδη χειροκίνητο εξοπλισμό. Προσωπικά από αυτόματες, μόνο μια delonghi σχετικά παλιά μου έδινε καλούς καφέδες, αλλά πλέον δε μπορώ να πω ότι τους εκτιμώ. Δεδομένου όμως ότι την παίρνεις σε χαμηλότερη τιμή από τη τιμή αγοράς, θα έλεγα να παραλάβεις, και αν δε σου αρέσει να τη πουλήσεις, έτσι κι αλλιώς και στα ίδια λεφτά να τη δώσεις δε θα βγεις χαμένος.

Καλημέρα,ευχαριστώ για την απάντηση,να ρωτήσω και κάτι άλλο,το Amazon.de είναι αξιόπιστο για αγορά γιατί από εκεί βρίσκω μηχανές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από εδώ.

Δημοσ.
Just now, aris1964 said:

Καλημέρα,ευχαριστώ για την απάντηση,να ρωτήσω και κάτι άλλο,το Amazon.de είναι αξιόπιστο για αγορά γιατί από εκεί βρίσκω μηχανές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από εδώ.

Ναι μια χαρά είναι και θεωρώ πως και έχεις και καλύτερο support για θέματα επιστροφών από ότι σε σκρουτζομαγαζο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, aris1964 είπε

Μόνο όταν πωλητής είναι το ίδιο το Άμαζον, γιατί βγαίνουν και κάτι scam μαγαζιά.

Δημοσ.

Ειχα παρει απο αμαζον,εβγαλε βλαβη αμεσως σχεδον, μου εδωσαν καποια χρηματα που δεν επαρκουσαν πληρως για την επισκευη.Η αλλη λυση ηταν να τη στειλω πισω με δικα μου λεφτα, αυτο θα πηγαινε πολυ ακριβα.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, thodoris5321 είπε

Μόνο όταν πωλητής είναι το ίδιο το Άμαζον, γιατί βγαίνουν και κάτι scam μαγαζιά.

Παραθέτω την διεύθυνσηhttps://www.amazon.de/-/en/lelit-PL042TEMD-Espresso-Cappucino-Machine/dp/B00BS7RFA2?th=1

ο πωλητής μάλλον δεν είναι απευθείας η amazon

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν και είχα κάνει και παλιότερη παρουσίαση του οικιακού setup μου βάζω και ένα βιντεάκι που έφτιαξα. Λεπτομέρειες του setup στη περιγραφή.

Screenshot 2022-10-29 230032.jpg

Επεξ/σία από greekfragma
  • Thanks 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 29/10/2022 στις 11:00 ΜΜ, greekfragma είπε

Αν και είχα κάνει και παλιότερη παρουσίαση του οικιακού setup μου βάζω και ένα βιντεάκι που έφτιαξα. Λεπτομέρειες του setup στη περιγραφή.

Screenshot 2022-10-29 230032.jpg

Overclocked η Gaggia! Να σημειώσουμε εδώ ότι το παραπάνω setup δεν απαιτεί πολύ κόστος για να τα αγοράσεις, και αποδίδει τρομερό αποτέλεσμα και ισάξιο ακόμα και με εξοπλισμό 4πλάσιο από το κόστος που φαίνεται στη φωτογραφία παραπάνω. Το πιο σημαντικό που χρειάζεται είναι η υπομονή, το διάβασμα και η ενασχόληση με το χόμπι που λέγεται παρασκευή εσπρέσσο στο σπίτι.

Επεξ/σία από thanasis00
  • Like 1
Δημοσ.
14 minutes ago, thanasis00 said:

Overclocked η Gaggia! Να σημειώσουμε εδώ ότι το παραπάνω setup δεν απαιτεί πολύ κόστος για να τα αγοράσεις, και αποδίδει τρομερό αποτέλεσμα και ισάξιο ακόμα και με εξοπλισμό 4πλάσιο από το κόστος που φαίνεται στη φωτογραφία παραπάνω. Το πιο σημαντικό που χρειάζεται είναι η υπομονή, το διάβασμα και η ενασχόληση με το χόμπι που λέγεται παρασκευή εσπρέσσο στο σπίτι.

Δεν έχω σκοπό να αλλάξω μηχανή γιατί τελικά έτσι μονταρισμένη η συγκεκριμένη για οικιακή χρήση είναι άψογη και δε ζηλεύει κάτι όπως είπες από ακριβότερες 3X 4X στα χρήματά της.

Μύλο θέλω καλύτερο. Μια χαρά ικανοποιημένος είμαι από τον Graef CM800 ειδικά αν εξοικειωθείς λιγάκι με το κόψιμό του, αλλά αν κάτσει κάποιος μεταχειρισμένος Eureka Mignon Specialita, θα πω ναι και με τα 2 χέρια. :P

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...