Προς το περιεχόμενο

Αγορά μηχανής espresso


nkapsa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Σίγουρα θα πήγαινα σε Lelit Anna PID, η Sage ως pressurised μηχανή με υψηλά bar, δε δικαιολογεί τα λεφτά της. Όσον αφορά τον μύλο, ακόμα και ο Silenzio είναι αρκετά τίμιο pair με τη Lelit, ίσως όμως στις αγγελίες του greekespresso να βρεις κάτι καλύτερο στα ίδια λεφτά, αλλιώς για καινούρια όλα μια χαρά θα κάνει δουλειά ο silenzio.

Ξεφεύγω λίγο απο to  budget αμα πάω σε Anna PID  + Silenzio Θα ήθελα να μείνω κάτω από 700, ή αντε 750 με ένα μικρό stretch. Με Anna(PID)+Silenzio  πάω αρκετά πάνω από 800 εκτός αν πάρω την Anna από Amazon Γερμανίας που είναι σχεδόν €100 χαμηλότερη τιμή (με μεταφορικά ) σε σχέση με Ελλάδα(και μου βγαίνει λίγο πάνω από 800 σύνολο έτσι , παλεύετε ) ή αν πάω σε έναν φθηνότερο μύλο. 

Αμα πάω σε Anna από Ελλάδα , θα μπορούσα να έπεφτα λίγο στο μύλο και να πηγαίνα στον Graef CM850 ή στον Sage Dose Control Pro?  Περίπου ίδια τιμή με τον Graef έχει και ο fred της Lelit αλλά αυτό το μύλο δε φοράει η Anita έτσι και αλλιώς ? Οπότε πάμε σε Anita μετα 🤔

 

Δε μπορώ να βάλω non pressurized basket στη bambino ? @dtzgr 

 

Η Anita (PID) απο μόνη της δεν αποτελεί καλή επιλογή ? Στο amazon υπάρχει με λιγο πανω από 600(με μεταφορικά) Σε αλλα forum(και εδω) διάβασα πως καλύτερα να αποφεύγεται ο ενσωματωμενος μύλος όμως.

Επεξ/σία από HeimerSwag
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

39 λεπτά πριν, HeimerSwag είπε

Ξεφεύγω λίγο απο to  budget αμα πάω σε Anna PID  + Silenzio Θα ήθελα να μείνω κάτω από 700, ή αντε 750 με ένα μικρό stretch. Με Anna(PID)+Silenzio  πάω αρκετά πάνω από 800 εκτός αν πάρω την Anna από Amazon Γερμανίας που είναι σχεδόν €100 χαμηλότερη τιμή (με μεταφορικά ) σε σχέση με Ελλάδα(και μου βγαίνει λίγο πάνω από 800 σύνολο έτσι , παλεύετε ) ή αν πάω σε έναν φθηνότερο μύλο. 

Αμα πάω σε Anna από Ελλάδα , θα μπορούσα να έπεφτα λίγο στο μύλο και να πηγαίνα στον Graef CM850 ή στον Sage Dose Control Pro?  Περίπου ίδια τιμή με τον Graef έχει και ο fred της Lelit αλλά αυτό το μύλο δε φοράει η Anita έτσι και αλλιώς ? Οπότε πάμε σε Anita μετα 🤔

 

Δε μπορώ να βάλω non pressurized basket στη bambino ? @dtzgr 

 

Η Anita (PID) απο μόνη της δεν αποτελεί καλή επιλογή ? Στο amazon υπάρχει με λιγο κάτω από 600(με μεταφορικά)

Τίθεται το ζήτημα του αν αξίζει να παίρνεις μηχανή με ενσωματωμένο μύλο ή όχι. Αν έχεις την Ανίτα και θες μελλοντικά να αναβαθμίσεις τον μύλο, θα σου πιάνουν όλα περισσότερο χώρο στον πάγκο, αλλά αν δεν έχεις θέμα μπορείς να ξεκινήσεις με Ανίτα.

Ο ενσωματωμένος μύλος της Ανίτα είναι νομίζω στα χαρακτηριστικά σαν τον Fred, αλλά δε λέει και πολλά σαν μύλος. Προσωπικά δε θα πήγαινα ούτε στον Fred ούτε στον Graef. Η γνώμη μου είναι καλύτερα να δώσεις τώρα λίγα παραπάνω λεφτά και να πάρεις ένα δυνατό combo, παρά να δώσεις τώρα 150-250 ευρώ για μύλο και σε 1-2 χρόνια να ξαναδώσεις άλλα 350-400. 

Όσον αφορά αγορά από Amazon, εννοείται αν σου βγαίνει φθηνότερα να πάρεις από κει ή από άλλο κατάστημα εντός ΕΕ (αν βρίσκεις καλύτερες τιμές), έτσι κι αλλιώς η Lelit έχει εδώ authorized service, οπότε θα είσαι καλυμμένος από μελλοντικές επισκευές. Επίσης μη ξεχνάς ότι γενικά αυτά τα μηχανήματα επισκευάζονται και επιδιορθώνονται, οπότε θα σου μείνουν για πολλά χρόνια, άρα πρακτικά κάνεις επένδυση τώρα για απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Και εντελώς ερασιτεχνικά και πειραματικά, εγώ με τη Lelit PL41 PLUST PID και τον μύλο Mazzer Super Jolly, ο κάθε καφές (διπλός εσπρέσσο) μου βγαίνει περίπου 0,6 ευρώ, οπότε τους τελευταίους 9 μήνες που έχω το setup, έχω πληρώσει περίπου 162 ευρώ για καφέδες, όταν απ' έξω θα πλήρωνα 540. Οπότε καταλαβαίνεις ότι σε 1,5 με 2 χρόνια, θα έχει γίνει απόσβεση του κόστους αγοράς. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι τα παραπάνω 100-200 ευρώ τώρα, σε βάθος χρόνου θα είναι καθαρά κέρδος καθώς θα κάνεις απόσβεση σίγουρα και θα πίνεις και καφεδάρες επιπέδου καφετέριας.

Και εγώ πριν πάω σε αυτό το setup είχα μια Delonghi pressurised καφετιέρα με έναν Delonghi μύλο, και έδωσα κοντά στα 200 ευρώ για αυτό το setup, αν τα είχα αυτά τα λεφτά όταν ψώνιζα, μπορεί να είχα πάρει και καλύτερο μύλο αντί για μεταχειρισμένο Mazzer.

Εγώ για τη Bambino δε ξέρω πάρα πολλά, αλλά ίσως να κυκλοφορεί κάποια οδηγία στο reddit ή σε άλλα forum πως να τη μοντάρεις για να πάει στα 9bar και χωρίς pressurised basket.

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Ο ενσωματωμένος μύλος της Ανίτα είναι νομίζω στα χαρακτηριστικά σαν τον Fred, αλλά δε λέει και πολλά σαν μύλος. Προσωπικά δε θα πήγαινα ούτε στον Fred ούτε στον Graef. Η γνώμη μου είναι καλύτερα να δώσεις τώρα λίγα παραπάνω λεφτά και να πάρεις ένα δυνατό combo, παρά να δώσεις τώρα 150-250 ευρώ για μύλο και σε 1-2 χρόνια να ξαναδώσεις άλλα 350-400. 

Όσον αφορά αγορά από Amazon, εννοείται αν σου βγαίνει φθηνότερα να πάρεις από κει ή από άλλο κατάστημα εντός ΕΕ (αν βρίσκεις καλύτερες τιμές), έτσι κι αλλιώς η Lelit έχει εδώ authorized service, οπότε θα είσαι καλυμμένος από μελλοντικές επισκευές. Επίσης μη ξεχνάς ότι γενικά αυτά τα μηχανήματα επισκευάζονται και επιδιορθώνονται, οπότε θα σου μείνουν για πολλά χρόνια, άρα πρακτικά κάνεις επένδυση τώρα για απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Και εντελώς ερασιτεχνικά και πειραματικά, εγώ με τη Lelit PL41 PLUST PID και τον μύλο Mazzer Super Jolly, ο κάθε καφές (διπλός εσπρέσσο) μου βγαίνει περίπου 0,6 ευρώ, οπότε τους τελευταίους 9 μήνες που έχω το setup, έχω πληρώσει περίπου 162 ευρώ για καφέδες, όταν απ' έξω θα πλήρωνα 540. Οπότε καταλαβαίνεις ότι σε 1,5 με 2 χρόνια, θα έχει γίνει απόσβεση του κόστους αγοράς. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι τα παραπάνω 100-200 ευρώ τώρα, σε βάθος χρόνου θα είναι καθαρά κέρδος καθώς θα κάνεις απόσβεση σίγουρα και θα πίνεις και καφεδάρες επιπέδου καφετέριας.

 

Ναι, είναι για γραφείο. Κάθε μέρα  (σχεδον) αγοραζω 3-4 καφέδες (fredo/americano/cappuccino ανάλογα με την εποχή ) από Γρηγόρη 😝( Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με το καφε που κανει) οπότε νομίζω αξίζει μια επένδυση  σε μια μηχανή + μήλο, για καφέ ιδίου ή και καλύτερου επιπέδου . Σε βαθος χρονου θα συμφέρει.

Επεξ/σία από HeimerSwag
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, HeimerSwag είπε

Ναι, είναι για γραφείο. Κάθε μέρα  (σχεδον) αγοραζω 3-4 καφέδες (fredo/americano/cappuccino ανάλογα με την εποχή ) από Γρηγόρη 😝( Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με το καφε που κανει) οπότε νομίζω αξίζει μια επένδυση  σε μια μηχανή + μήλο, για καφέ ιδίου ή και καλύτερου επιπέδου . Σε βαθος χρονου θα συμφέρει.

Για γραφείο θα πήγαινα στην Anita να σου πω την αλήθεια. Ο ενσωματωμένος μύλος είναι ο Fred, θα έχεις ανταλλακτικά για μια ζωή γενικά και ο καφές που θα πίνεις θα είναι κλάσεις ανώτερος από Γρηγόρη.

Η τιμή της Anita στο Amazon.de είναι αρκετά ελκυστική μάλιστα.

 

 

Επεξ/σία από skritikos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η bambino απ' ο,τι βλέπω στο ίντερνετ παίζει να έχει και pressurized και non pressurized στη συσκευασία της. Βλέπω ότι τα αναφέρει ως single wall και double wall baskets. Για αυτό απέσυρα το σχόλιο μου.

Γενικα, για non-pressurized θέλεις καλό μύλο. Αν χρησιμοποιείς pressurized, ο μύλος δεν παίζει ρόλο μεν, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα υποδεέστερο.

Εγώ έχω Lelit Anna PID και μυλο χειροκίνητο 1zpresso JX-Pro. Τη μηχανή την πήρα από αμαζον de κάπου 460 ευρώ μαζί με μεταφορικά, τον μύλο πάλι από κάποιο γερμανικό κατάστημα online κάπου 160 μαζί με μεταφορικά (ήταν προσφορά). Φτιάχνω 1-2 καφεδες το πρωί (ανάλογα αν θέλει και η σύζυγος) και 1 (και πολύ σπανιότερα 2) το απόγευμα, δηλαδή 2-4 την ημέρα. Το πακέτο παίζει αρκετά καλά. 

Αν φτιάχνεις μόνο για σένα ή αν ο καθένας στο γραφείο θα φτιάχνει μόνος του, δες μήπως ο χειροκίνητος μύλος βολεψει. Διαφορετικά, πιστεύω ότι αν δεν είσαι κανένας γευσιγνωστης βιρτουόζος του καφέ, και η Annita με τον ενσωματωμένο μύλο μια χαρά θα την κάνει τη δουλειά σου.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, HeimerSwag είπε

Ναι, είναι για γραφείο. Κάθε μέρα  (σχεδον) αγοραζω 3-4 καφέδες (fredo/americano/cappuccino ανάλογα με την εποχή ) από Γρηγόρη 😝( Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με το καφε που κανει) οπότε νομίζω αξίζει μια επένδυση  σε μια μηχανή + μήλο, για καφέ ιδίου ή και καλύτερου επιπέδου . Σε βαθος χρονου θα συμφέρει.

O Bambino έχει πιο φθηνά υλικά, τα λεφτά του τα δίνεις για την ευκολία χρήσης. 
Στη Lelit να ξέρεις θα πρέπει να την έχεις τουλάχιστον 15 λεπτά ανοιχτή πριν φτιάξεις καφέ.
Πήγαινε ή στην Anita ή Anna με τον Fred ή άλλο κωνικό μύλο μιας και νομίζω πως οι κωνικοί συγχωρούν πιο εύκολα κάποιο λάθος στην εκχύλιση (Η Anita είναι βολική επιλογή)

https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFA2
https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFSO
https://www.amazon.it/dp/B00K5YLI2U

Πάρε επίσης κάποιο precision 57άρι καλάθι ims/ascaso 18 (ή 20gr αν υπάρχει) 

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/sitko-ascaso-57mm-precision-competition-filter-14gr-h23-10447.html
https://www.imsfiltri.com/filtri/b642th22n/

Διάφορα καθαριστικά, αφαλατικά κτλ, και ίσως χρειαστεί ρύθμιση opv εάν δεν έρχεται από μόνη της στα 9bar.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, thodoris5321 είπε

O Bambino έχει πιο φθηνά υλικά, τα λεφτά του τα δίνεις για την ευκολία χρήσης. 
Στη Lelit να ξέρεις θα πρέπει να την έχεις τουλάχιστον 15 λεπτά ανοιχτή πριν φτιάξεις καφέ.
Πήγαινε ή στην Anita ή Anna με τον Fred ή άλλο κωνικό μύλο μιας και νομίζω πως οι κωνικοί συγχωρούν πιο εύκολα κάποιο λάθος στην εκχύλιση (Η Anita είναι βολική επιλογή)

https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFA2
https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFSO
https://www.amazon.it/dp/B00K5YLI2U

Πάρε επίσης κάποιο precision 57άρι καλάθι ims/ascaso 18 (ή 20gr αν υπάρχει) 

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/sitko-ascaso-57mm-precision-competition-filter-14gr-h23-10447.html
https://www.imsfiltri.com/filtri/b642th22n/

Διάφορα καθαριστικά, αφαλατικά κτλ, και ίσως χρειαστεί ρύθμιση opv εάν δεν έρχεται από μόνη της στα 9bar.

Δυο που δούλεψα πρόσφατα ήταν στα 9 από το εργοστάσιο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 ώρες πριν, thodoris5321 είπε

O Bambino έχει πιο φθηνά υλικά, τα λεφτά του τα δίνεις για την ευκολία χρήσης. 
Στη Lelit να ξέρεις θα πρέπει να την έχεις τουλάχιστον 15 λεπτά ανοιχτή πριν φτιάξεις καφέ.
Πήγαινε ή στην Anita ή Anna με τον Fred ή άλλο κωνικό μύλο μιας και νομίζω πως οι κωνικοί συγχωρούν πιο εύκολα κάποιο λάθος στην εκχύλιση (Η Anita είναι βολική επιλογή)

https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFA2
https://www.amazon.de/dp/B00BS7RFSO
https://www.amazon.it/dp/B00K5YLI2U

Πάρε επίσης κάποιο precision 57άρι καλάθι ims/ascaso 18 (ή 20gr αν υπάρχει) 

https://ekspresdokawy.pl/pl/o/sitko-ascaso-57mm-precision-competition-filter-14gr-h23-10447.html
https://www.imsfiltri.com/filtri/b642th22n/

Διάφορα καθαριστικά, αφαλατικά κτλ, και ίσως χρειαστεί ρύθμιση opv εάν δεν έρχεται από μόνη της στα 9bar.

Όμως , αναφέρθηκε από πάνω αλλα και σε αλλα τοπικς πως ο μύλος της Anita (fred) δεν είναι και τόσο καλός. Αν και ο Fred / Anita έχουν πολύ καλές κριτικές online/youtube/reddit κτλ.

Και δε νομίζω μια εταιρία με το prestige της Lelit, να έβγαζε ανεπαρκή μύλο (ή αναξιόπιστο για μακροπροθεσμη  χρηση) για  καλο espresso 🤨 @thanasis00

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, HeimerSwag είπε

Όμως , αναφέρθηκε από πάνω αλλα και σε αλλα τοπικς πως ο μύλος της Anita (fred) δεν είναι και τόσο καλός. Αν και ο Fred / Anita έχουν πολύ καλές κριτικές online/youtube/reddit κτλ.

Και δε νομίζω μια εταιρία με το prestige της Lelit, να έβγαζε ανεπαρκή μύλο (ή αναξιόπιστο για μακροπροθεσμη  χρηση) για  καλο espresso 🤨 @thanasis00

Είναι γευστικό το θέμα, και θέμα απόδοσης. Για κάποιο λόγο υπάρχουν μύλοι με 150 ευρώ και μύλοι με 1500 ευρώ. Έχοντας πιει καφέ από Fred, μου φάνηκε αρκετά αδιάφορος γευστικά, όμως αυτό είναι προσωπική προτίμηση. Μπορεί να μην είμαι φαν των conical burrs ή των συγκεκριμένων conical. Όπως και να χει, ο μύλος ανήκει στη low range σειρά των μύλων γενικά, οπότε αποφασίζεις και διαλέγεις.

Εγώ δεν προτείνω για αγορά την Anita, ειδικά σε εργασιακό χώρο (δε ξέρω αν θα είστε πολλά άτομα), γιατί σε περίπτωση που πχ πάθει κάτι ο μύλος, πάτε για επισκευή όλο το πακέτο με τη μηχανή, ενώ με ξεχωριστά μηχανήματα θα πήγαινε μόνο ο μύλος, και θα μπορούσατε να παίρνετε καφέ από καφεκοπτείο μέχρι να σας επιστραφεί ο μύλος από το σέρβις. Τώρα αν δεν έχετε θέμα να συνεχίσετε με καφεδάκια απ' έξω όσο λείπει η Anita, μια χαρά επιλογή είναι.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, HeimerSwag είπε

Ναι, είναι για γραφείο. Κάθε μέρα  (σχεδον) αγοραζω 3-4 καφέδες (fredo/americano/cappuccino ανάλογα με την εποχή ) από Γρηγόρη 😝( Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με το καφε που κανει) οπότε νομίζω αξίζει μια επένδυση  σε μια μηχανή + μήλο, για καφέ ιδίου ή και καλύτερου επιπέδου . Σε βαθος χρονου θα συμφέρει.

Με 750ε κάνεις καφέ πολύ καλύτερο του Γρηγόρη, αρκεί να είσαι έτοιμος να ξοδέψεις για καλύτερους κόκκους. Αυτό νομίζω λείπει από τη συζήτηση από τα λίγα μηνύματα που διάβασα. Αν δε θες να αγοράζεις τουλάχιστον 35€ το κιλό καφέ, πάρε μια μηχανή με 100ε χωρίς μύλο να ξεμπερδεύεις.

Προσωπικά στο μπάτζετ των 750 θα έπαιρνα gaggia classic και eureka mignon specialita. Θα μάξαρα δηλαδή το μύλο και όχι τη μηχανή, μιας και κάνει μεγαλύτερη διαφορά* και μετά μπορείς να πάρεις καλύτερη μηχανή αν εξελιχθείς σε "φανατικός".

 

*Ο Specialita βελτιώνει πολύ και την "ποιότητα ζωής" που προσωπικά θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, ιδίως σε περιβάλλον γραφείου. 

Επεξ/σία από VSalomon
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, VSalomon είπε

Με 750ε κάνεις καφέ πολύ καλύτερο του Γρηγόρη, αρκεί να είσαι έτοιμος να ξοδέψεις για καλύτερους κόκκους. Αυτό νομίζω λείπει από τη συζήτηση από τα λίγα μηνύματα που διάβασα. Αν δε θες να αγοράζεις τουλάχιστον 35€ το κιλό καφέ, πάρε μια μηχανή με 100ε χωρίς μύλο να ξεμπερδεύεις.

Προσωπικά στο μπάτζετ των 750 θα έπαιρνα gaggia classic και eureka mignon specialita. Θα μάξαρα δηλαδή το μύλο και όχι τη μηχανή, μιας και κάνει μεγαλύτερη διαφορά* και μετά μπορείς να πάρεις καλύτερη μηχανή αν εξελιχθείς σε "φανατικός".

 

*Ο Specialita βελτιώνει πολύ και την "ποιότητα ζωής" που προσωπικά θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, ιδίως σε περιβάλλον γραφείου. 

Ο silenzio δεν αρκει? Σκεφτόμουν το συνδυασμό Anna και Silenzio. Ανεβαίνει λίγο το budget αλλά όχι πολύ εκτος ορίων. Αυτό το combo είναι €200 και κάτι ψιλά παραπάνω από μια Anita μέσω amazon. (Από Ελλάδα Anita είναι ενα 50ρικο λιγότερο σε σχεση με το παραπανω combo πάνω κάτω αν θυμάμαι καλα)

 

Gaggia είναι ενδιαφέρον αλλά θα ήθελα pid (οπότε θέλει μοντάρισμα ) , και μου αρέσει λίγο περισσότερο εμφανισιακά  η Anna😝. Και επίσης αν δε κάνω λάθος η Anna είναι λίγο ποιο "hassle free". Πριν ανακαλύψω τις Lelit, προς τη Gaggia New Classic κοιταζα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, HeimerSwag είπε

Ο silenzio δεν αρκει? Σκεφτόμουν το συνδυασμό Anna και Silenzio. Ανεβαίνει λίγο το budget αλλά όχι πολύ εκτος ορίων. Αυτό το combo είναι €200 και κάτι ψιλά παραπάνω από μια Anita μέσω amazon. (Από Ελλάδα Anita είναι ενα 50ρικο λιγότερο σε σχεση με το παραπανω combo πάνω κάτω αν θυμάμαι καλα)

 

Gaggia είναι ενδιαφέρον αλλά θα ήθελα pid (οπότε θέλει μοντάρισμα ) , και μου αρέσει λίγο περισσότερο εμφανισιακά  η Anna😝. Και επίσης αν δε κάνω λάθος η Anna είναι λίγο ποιο "hassle free". Πριν ανακαλύψω τις Lelit, προς τη Gaggia New Classic κοιταζα.

https://coffeeblog.co.uk/eureka-mignon-review/

Απ'ότι καταλαβαίνω, ο specialita έχει 55mm burrs αντί για τα 50mm του Silenzio. Τώρα αυτό αντικειμενικά μεταφράζεται σε πιο γρήγορο grinding time του specialita, και υποκειμενικά σε ίσως λίγο καλύτερη γεύση ο specialita (λιγότερος χρόνος grinding = λιγότερη θερμοκρασία κατά την άλεση = καλύτερες γεύσεις). Τώρα αν βγάλουμε το υποκειμενικό κομμάτι, για γραφείο και ο silenzio μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του. Για το σπίτι, θα προτιμούσα τον Specialita (και γενικά προσανατολίζομαι προς αυτόν όταν έρθει η ώρα να αλλάξω τον mazzer μου).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

https://coffeeblog.co.uk/eureka-mignon-review/

Απ'ότι καταλαβαίνω, ο specialita έχει 55mm burrs αντί για τα 50mm του Silenzio. Τώρα αυτό αντικειμενικά μεταφράζεται σε πιο γρήγορο grinding time του specialita, και υποκειμενικά σε ίσως λίγο καλύτερη γεύση ο specialita (λιγότερος χρόνος grinding = λιγότερη θερμοκρασία κατά την άλεση = καλύτερες γεύσεις). Τώρα αν βγάλουμε το υποκειμενικό κομμάτι, για γραφείο και ο silenzio μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του. Για το σπίτι, θα προτιμούσα τον Specialita (και γενικά προσανατολίζομαι προς αυτόν όταν έρθει η ώρα να αλλάξω τον mazzer μου).

Πάντως δείχνει τούμπανο το σετακι Anna + Silenzio 🥰

 

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, HeimerSwag είπε

Ο silenzio δεν αρκει? Σκεφτόμουν το συνδυασμό Anna και Silenzio. Ανεβαίνει λίγο το budget αλλά όχι πολύ εκτος ορίων. Αυτό το combo είναι €200 και κάτι ψιλά παραπάνω από μια Anita μέσω amazon. (Από Ελλάδα Anita είναι ενα 50ρικο λιγότερο σε σχεση με το παραπανω combo πάνω κάτω αν θυμάμαι καλα)

 

Gaggia είναι ενδιαφέρον αλλά θα ήθελα pid (οπότε θέλει μοντάρισμα ) , και μου αρέσει λίγο περισσότερο εμφανισιακά  η Anna😝. Και επίσης αν δε κάνω λάθος η Anna είναι λίγο ποιο "hassle free". Πριν ανακαλύψω τις Lelit, προς τη Gaggia New Classic κοιταζα.

Ο Silenzio είναι κι αυτός πολύ αξιοπρεπής αλλά εξαρτάται τι ψάχνεις. Ο specialita ίσως βγάζει λίγο καλύτερο καφέ οι απόψεις φαίνονται να δίστανται σε αυτό το ζήτηαμ, αλλά κυρίως θα τον κοιτούσα για το αυτόματο ζύγισμα. Πόσους καφέδες θα φτιάχνεις τη βδομάδα; 10+;  20+; Δε θα ναι πολύ μεγάλη βοήθεια να μη χρειάζεται να βγάζεις το καφέ από τη σακούλα και να το ζυγίζεις και να το βάζεις μέσα στη μηχανή; Στον Specialita απλά βάζεις κάτω το κλείστρο και σου πετάει καφέ. :P

'Οσον αφορά τη lelit έναντι της Gaggia σαφώς και είναι καλύτερη, απλά είπα τι θα έπαιρνα εγώ με αυτά τα χρήματα. Το καλύτερο προφανώς και είναι η specialita και η anna που συνολικά αν τα πάρεις από barista.gr με 10% έκπτωση θα βγουν γύρω στα 850. 

Κάθε μύλος θα βγάλει πολύ χοντρά και πολύ ψιλά σωματίδια τα οποία πρέπει να ελαχιστοποιούνται. Στην υπόλοιπη κατανομή όμως τα πράγματα περιπλοκεύουν. Μηχανές με επίπεδα μαχαίρια όπως η Specialita θα βγάλει τα περισσότερα σωματίδια στο επίπεδο που θες, ενώ μια με κωνικά μαχαίρια θα βγάζει περισσότερα σωματίδια στα "κοντινά" επίπεδα.

Ο κλασικός εσπρέσσο συνήθως προκύπτει από κωνικά μαχαίρια, με υψηλό σώμα και πιο ισορροπημένο mouthfeel. Ο μοντέρνος espresso που προκύπτει από επίπεδα μαχαίρια(ή πολύ ορισμένα κωνικά) έχει υψηλότερη οξύτητα και κυρίως διαύγεια στα αρώματα. Εγώ προσωπικά που προτιμώ καφέ φίλτρου, είναι λογικό να προτιμώ και το μοντέρνο στυλ του εσπρέσσο, αλλά για πολύ κόσμο δεν ισχύει αυτό.  Γι' αυτό το πιο σημαντικό είναι το τι καφέ θες να πίνεις, πιο κλασικό dark roasted ή light roasted με ρεαλιστική γεύση φράουλας ας πούμε.

Αν θες κλασικό espresso τότε θα πρότεινα να αφήσεις το silenzio και να πιάσεις φτηνότερο μύλο όπως το sage ή το φτηνότερο lelit. Το μόνο που θα σου λείπει είναι η λειτουργία με το αυτόματο ζύγισμα του Specialita.

Επεξ/σία από VSalomon
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχω διαβάσει για κάποιον να έχει μετανιώσει την αγορά του specialita, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σε on demand μύλους σε αυτά τα λεφτά, και δε χάνει την αξία του σε θέμα μεταπώλησης. (Όπως και η Anna βέβαια) Η Specialita δεν έχει αυτόματο ζύγισμα (όπως πχ ο Sette) αλλά κόβει βάσει χρονόμετρου, έχει γενικά άνετη χρήση, και πολύ κόσμο που την έχει αν χρειαστεί troubleshooting.

Το θέμα κωνικά με επίπεδα μαχαίρια δεν είναι ακριβώς έτσι, εξαρτάται περισσότερο από το στιλ μαχαιριών του κάθε μύλου, μετά από την ταχύτητα και τη δύναμή του, μεγάλη κουβέντα αλλά συνήθως το προφίλ των κωνικών είναι πιο περίπλοκη γεύση και πιο φρουτώδης με περισσότερη οξύτητα, ενώ στων επίπεδων είναι πιο ξεκάθαρη γεύση, τείνει προς νότες σοκολάτας και γενικά στις γεύσεις που πίνεις έξω σε καφετέριες αν είναι κλασικό στιλ μαχαιριών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...