Προς το περιεχόμενο

Αγορά μηχανής espresso


nkapsa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, DrKo είπε

OK! Προσωπικά δεν συμφωνώ και κάπως σαν τεχνοφοβία μου ακούγεται, αλλά δεν έχω εμπεριστατωμένη γνώμη επ' αυτού.

Όμως, εσύ την έχεις δοκιμάσει την συγκεκριμένη ή εικάζεις ότι θα είναι έτσι; Δηλαδή, έχεις δοκιμάσει την μηχανή αυτή και ξέρεις ότι θα είναι όχι καλή, ή απλά νομίζεις ότι θα είναι όπως λες;

Γενικά, έχει δοκιμάσει κανείς την μηχανή Siemens Eq9 Plus να δώσει μία γνώμη; 

Μιλάς με κάποιον που μέρος της δουλειάς του είναι αυτοματισμοί και AI. Καμία τεχνοφοβία δεν υπάρχει, τα μισά πράγματα στο σπίτι μου γίνονται αυτόματα. Ο καφές όχι.

Από το να δώσω 1700 ευρώ για μια αυτόματη πολυμηχανή θα προτιμούσα κάθε στιγμή τα 30+50=80 euro του Aeropress μαζί με ένα βασικό χειροκίνητο μύλο! Καλύτερο καφέ θα κάνω, είτε είναι 0600 το πρωί και βιάζομαι για προπόνηση είτε 1800 το απόγευμα και θέλω να χαλαρώσω :)

Με 800 euro φτιάχνεις ένα πακέτο από μια πολύ καλή μηχανή και μύλο μαζί με όλα τα βασικά που θα χρειαστείς. Και αυτά θα σου κρατήσουν για 20+ χρόνια μόνο με την βασική τους συντήρηση. Επένδυση ζωής για σταθερά καλά αποτελέσματα.

Αυτοματοποίηση και καφές δεν πάνε μαζί. Και όταν πάνε τα αποτελέσματα είναι κάπου στο 50% από αυτά που θα έχεις με ένα κλάσμα της τιμής και λίγα λεπτά περισσότερο χρόνο. Για την υπεραυτόματη, υπολόγισε βέβαια και τα διαστήματα που η μηχανή θα είναι για service. Με τόσα components inside πάντα κάτι χαλάει, μύλος, αντλίες, αντιστάσεις, συσσώρευση ελαίων και καταλοίπων.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

18 λεπτά πριν, skritikos είπε

Από το να δώσω 1700 ευρώ για μια αυτόματη πολυμηχανή θα προτιμούσα κάθε στιγμή τα 30+50=80 euro του Aeropress μαζί με ένα βασικό χειροκίνητο μύλο!

Αυτό είναι προσωπικό γούστο και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος. Εάν εσύ προτιμάς αυτό, τότε με γεια σου με χαρά σου.

19 λεπτά πριν, skritikos είπε

Καλύτερο καφέ θα κάνω, είτε είναι 0600 το πρωί και βιάζομαι για προπόνηση είτε 1800 το απόγευμα και θέλω να χαλαρώσω

Όχι, δεν θα κάνεις καλύτερο καφέ. Θα κάνεις καλύτερο καφέ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Δηλαδή, σε άλλον μπορεί να μην αρέσει ο καφές που πίνεις εσύ, όμως για εσένα να είναι ο καλύτερος. 

19 λεπτά πριν, skritikos είπε

Με 800 euro φτιάχνεις ένα πακέτο από μια πολύ καλή μηχανή και μύλο μαζί με όλα τα βασικά που θα χρειαστείς. Και αυτά θα σου κρατήσουν για 20+ χρόνια μόνο με την βασική τους συντήρηση. Επένδυση ζωής για σταθερά καλά αποτελέσματα.

Μια χαρά, αλλά αυτό είναι μόνο μία προσέγγιση στο θέμα. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν μηχανές και δεν θέλουν να έχουν ξεχωριστά τα πράγματα, όπως εσύ προτείνεις εδώ.

20 λεπτά πριν, skritikos είπε

Αυτοματοποίηση και καφές δεν πάνε μαζί.

Προσωπική σου εκτίμηση. Εκτός και εάν έχεις αντικειμενικά στοιχεία (για κάτι τελείως υποκειμενικό). Φαντάζομαι ως κάποιος που μέρος της δουλειάς του είναι αυτοματισμοί και ΑΙ, θα εκτιμάς και θα γνωρίζεις τι είναι αντικειμενικό στοιχείο.

21 λεπτά πριν, skritikos είπε

Και όταν πάνε τα αποτελέσματα είναι κάπου στο 50% από αυτά που θα έχεις με ένα κλάσμα της τιμής και λίγα λεπτά περισσότερο χρόνο

Ξαναρωτάω, αυτό το λες βάσει εμπειρίας ή εικάζεις; Επειδή με ενδιαφέρει να πάρω μία γνώμη για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, έχεις κάποια γνώμη ή απλά σχολιάζεις εικάζοντας και βάσει προσωπικών σου προτιμήσεων; 

22 λεπτά πριν, skritikos είπε

Για την υπεραυτόματη, υπολόγισε βέβαια και τα διαστήματα που η μηχανή θα είναι για service. Με τόσα components inside πάντα κάτι χαλάει, μύλος, αντλίες, αντιστάσεις, συσσώρευση ελαίων και καταλοίπων.

Το ίδιο. Έχεις κάποια γνώση για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, ή σχολιάζεις βάσει προσωπικών (και λιγάκι τεχνοφοβικών) αντιλήψεων, πεποιθήσεων, και προτιμήσεων; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

29 λεπτά πριν, DrKo είπε

Αυτό είναι προσωπικό γούστο και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος. Εάν εσύ προτιμάς αυτό, τότε με γεια σου με χαρά σου.

Όχι, δεν θα κάνεις καλύτερο καφέ. Θα κάνεις καλύτερο καφέ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Δηλαδή, σε άλλον μπορεί να μην αρέσει ο καφές που πίνεις εσύ, όμως για εσένα να είναι ο καλύτερος. 

Μια χαρά, αλλά αυτό είναι μόνο μία προσέγγιση στο θέμα. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν μηχανές και δεν θέλουν να έχουν ξεχωριστά τα πράγματα, όπως εσύ προτείνεις εδώ.

Προσωπική σου εκτίμηση. Εκτός και εάν έχεις αντικειμενικά στοιχεία (για κάτι τελείως υποκειμενικό). Φαντάζομαι ως κάποιος που μέρος της δουλειάς του είναι αυτοματισμοί και ΑΙ, θα εκτιμάς και θα γνωρίζεις τι είναι αντικειμενικό στοιχείο.

Ξαναρωτάω, αυτό το λες βάσει εμπειρίας ή εικάζεις; Επειδή με ενδιαφέρει να πάρω μία γνώμη για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, έχεις κάποια γνώμη ή απλά σχολιάζεις εικάζοντας και βάσει προσωπικών σου προτιμήσεων; 

Το ίδιο. Έχεις κάποια γνώση για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, ή σχολιάζεις βάσει προσωπικών (και λιγάκι τεχνοφοβικών) αντιλήψεων, πεποιθήσεων, και προτιμήσεων; 

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου, αλλά ούτε και του @skritikos, αλλά πρέπει να αναφέρω και εγώ κάποια πράγματα.

Τη συγκεκριμένη μηχανή που αναφέρεις δεν την έχω δουλέψει ποτέ, αλλά έχω δουλέψει άλλες 3 αυτόματες στη δουλειά. Έγραψα και ένα ποστ λίγο πιο πίσω, όπου στη δουλειά έχουμε και μηχανή με κάψουλα, και χειροκίνητη. Δυστυχώς, όπως και να το κάνουμε, ο καφές της αυτόματης ήταν πολύ μέτριος, και χειρότερος γευστικά από τη χειροκίνητη (μια gaggia baby). Τώρα αν πιστεύεις ότι ρίχνοντας περισσότερα ευρώ θα πιεις και πιο καλό καφέ από αυτόματη, είναι δική σου επιλογή, όπως και είναι και τα λεφτά σου. Πάντως να θυμάσαι ότι πράγμα που αγοράζεις, ειδικά τόσα λεφτά που θες να δώσεις, αναγκαστικά θα σου αρέσει και ο καφές της μετά, για να δικαιολογήσεις και τα χρήματα! Το λέω αυτό με φιλικό τόνο, για να έχεις κατά νου ότι η γεύση στον καφέ δε μπορεί να αυτοματοποιηθεί, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αν πχ παίρνεις διαφορετικά χαρμάνια, θα μπορείς να κάνεις μικρορυθμίσεις στο κόψιμο (χωρίς stepless grinder δε γίνεται), ή να αλλάζεις τη πίεση της εκχύλισης, ή τη θερμοκρασία, ή να κάνεις σωστό distributing πριν το tamping,  ή να κάνεις pre infusion και λοιπές διαδικασίες, όταν όλο το σύστημα είναι κλειστό πίσω από ένα σασί; 

Κατανοώ την ανάγκη για καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά δε κατανοώ το να δώσεις τόσα χρήματα για μια αυτόματη μηχανή. Πιο πολύ μου μοιάζει για καφετιέρα για δουλειά, που θα τη πάρεις με τιμολόγιο και θες οι εργαζόμενοί σου να φτιάχνουν καφέ σε 1 λεπτό για να μη χάνουν παραγωγικότητα, παρά για οικιακή χρήση. Αλλά θα πιάσω λίγο και το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης. Αυτή η αυτόματη που λες, δίνει λέει 19 bar πίεση στην εκχύλιση. Στα 19 bar όχι απλά εχει χαθεί το γευστικό προφίλ του καφέ, αλλά δε παίρνεις καν εσπρέσσο πλέον. Όμως θα σου προσφέρει ένα γεμάτο καϊμάκι. Είναι το καϊμάκι η ουσία του εσπρέσσο; Αν είναι για σένα πάω πάσο, αλλά για μένα η ουσία είναι στο γευστικό προφίλ του καφέ.

Στο δια ταύτα, από εμπειρία και δοκιμές, θεωρώ ότι οι αυτόματες δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα, και είναι λίγο αστείο, αλλά δεν απέχουν και πολύ και από τις φθηνές εσπρεσσιέρες με pressurised portafilters, οπότε για μένα η αγορά τόσο ακριβής αυτόματης, μάλλον πάει περισσότερο για την οθόνη αφής και το μαρκετινγκ, παρά στην ουσία του καφέ. Βέβαια όπως είπες όλα αυτά χωρίς να την έχω δοκιμάσει, αλλά έχοντας δοκιμάσει άλλες αυτόματες. Αν θες ντε και καλά καφέ με πάτημα ενός κουμπιού, θα πήγαινα είτε σε μια φθηνότερη αυτόματη (γύρω στα 350-500 ευρώ), αλλιώς θα κοίταζα και κάψουλες ακόμα πιο φθηνά για να χω αυτό το ρόφημα διαθέσιμο όποτε θέλω, ή και ακόμα μια φθηνή εσπρεσσιέρα που να παίρνει πχ ESE pods, για να καλύψω την ανάγκη για άμεσο καφέ. Αλλά σίγουρα αν ήταν να δώσω 1600 ευρώ, θα έπαιρνα μια σοβαρή μηχανή εσπρέσσο (πχ Lelit, ή Rancilio ή Nuova Simonelli) και έναν σοβαρό μύλο (Mazzer ή Eureka ή Fiorenzato) για να έχω το ιδανικό αποτέλεσμα καφέ στο σπίτι.

Αναρωτιέμαι πάντως, τι θα γινόταν αν ξαφνικά όλες οι καφετέριες έδιωχναν τους barista και βάζανε αυτόματες μηχανές παντού... Άραγε θα ξανάπινα καφέ απ' έξω;

ΥΓ: Ασχολούμαι με πληροφορική και προγραμματισμό κοντά 12 χρόνια τώρα, οπότε τεχνοφοβία όχι απλά δεν υπάρχει, με τρώει το χέρι μου συνέχεια για ψηφιοποίηση και αυτοματισμό συστημάτων στο σπίτι! Εδώ έχω και smart plug στη χειροκίνητη Lelit μου για να την ανάβω το πρωί από το Google Assistant :P

  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ξοδεύω αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα ώστε να μπορέσει και κάποιος άλλος να πιει καλό καφέ!

γράφω σε sites και φόρουμς μερικά από τα οποία ξοδεύω και χρήματα για να τα συντηρήσω!

έχω φάει άπειρες ώρες προσωπικής ενημέρωσης!

όμως ο τζίρος και το μάρκετιν των εμπλεκομένων επιχειρήσεων είναι απλά αχτύπητο!

και γω μκρός έτρωγα μπιφτέκι των παλιών goodies και το έβρισκα και καλό!

απλά μερικές σκέψεις κάνω!

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, DrKo είπε

Αυτό είναι προσωπικό γούστο και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος. Εάν εσύ προτιμάς αυτό, τότε με γεια σου με χαρά σου.

Όχι, δεν θα κάνεις καλύτερο καφέ. Θα κάνεις καλύτερο καφέ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Δηλαδή, σε άλλον μπορεί να μην αρέσει ο καφές που πίνεις εσύ, όμως για εσένα να είναι ο καλύτερος. 

Μια χαρά, αλλά αυτό είναι μόνο μία προσέγγιση στο θέμα. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν να έχουν μηχανές και δεν θέλουν να έχουν ξεχωριστά τα πράγματα, όπως εσύ προτείνεις εδώ.

Προσωπική σου εκτίμηση. Εκτός και εάν έχεις αντικειμενικά στοιχεία (για κάτι τελείως υποκειμενικό). Φαντάζομαι ως κάποιος που μέρος της δουλειάς του είναι αυτοματισμοί και ΑΙ, θα εκτιμάς και θα γνωρίζεις τι είναι αντικειμενικό στοιχείο.

Ξαναρωτάω, αυτό το λες βάσει εμπειρίας ή εικάζεις; Επειδή με ενδιαφέρει να πάρω μία γνώμη για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, έχεις κάποια γνώμη ή απλά σχολιάζεις εικάζοντας και βάσει προσωπικών σου προτιμήσεων; 

Το ίδιο. Έχεις κάποια γνώση για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, ή σχολιάζεις βάσει προσωπικών (και λιγάκι τεχνοφοβικών) αντιλήψεων, πεποιθήσεων, και προτιμήσεων; 

Όπως είπα και σε άλλο thread σήμερα το πρωί. Μελέτησε, ψάξε, διάβασε, μάθε για τον σωστό espresso (που όχι δεν είναι υποκειμενικό θέμα) και θα καταλάβεις. Αν θες.

Καφέ θα πίνεις και με την Siemens που αναφέρεις ναι. Ένα ρόφημα τύπου espresso όπως με τις περισσότερες μηχανές των 100-200 ευρώ. Μόνο που θα έχεις δώσει 1700 ευρώ.

Δικά σου τα χρήματα, δική σου και η κρίση. Απλά μην προσπαθείς να πείσεις ανθρώπους που έχουμε σχέση με τον καφέ εδώ και 30 χρόνια για το ότι οι υπεραυτόματες είναι καλές και εμείς υποικειμενικοί στην κρίση μας.

Έχοντας ταξιδέψει πολύ, έχω δοκιμάσει σε πρωινά ότι μηχανή έχω βρει διαθέσιμη, οι περισσότερες υπεραυτόματες. Πολλές φορές έχω απορήσει πως γίνεται να κάνουν τόσο κακό καφέ και ο κόσμος πάλι να τις αγοράζει. Κι άντε, σε περιβάλλον γραφείου που μπορεί να φτιάχνει καφέ ο καθένας βλέπω κάποιο όφελος. Σε οικιακό; Κανένα, πέρα από τα κουμπάκια και τις fancy οθόνες που θα ταιριάζουν με τις υπόλοιπες fancy συσκευές.

 

 

Επεξ/σία από skritikos
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ειλικρινά αν απλά αγοράσεις ένα φλιτζάνι  με κόστος 2-3€ και ρίξεις μέσα φρεσκοκομμένο καφέ και το αφήσεις 2-3 λεπτά θα πάρεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα! (για μερικές γουλιές μόνο και εφόσο βγάλεις τα άχρηστα εκτός)

 

Επεξ/σία από snet
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

 δίνει λέει 19 bar πίεση στην εκχύλιση. Στα 19 bar όχι απλά εχει χαθεί το γευστικό προφίλ του καφέ, αλλά δε παίρνεις καν εσπρέσσο πλέον.

η πίεση που αναφέρουν οι μηχανές είναι το μανομετρικό της αντλίας και όχι η πίεση του group

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, nvel είπε

η πίεση που αναφέρουν οι μηχανές είναι το μανομετρικό της αντλίας και όχι η πίεση του group

Και τη πίεση στο γκρουπ τη φαντάζεσαι μάλλον... Γιατί αν δεν έχεις εικόνα της πίεσης στο γκρουπ, πως ξέρεις σε τι πίεση γίνεται η εκχύλιση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

την πίεση λειτουργίας της αντλίας στη κατάθλιψή της την βρίσκεις από τις καμπύλες των κατασκευαστών (πχ ulka) μετρώντας την παροχή αλλά την πραγματική πίεση στο group μόνο μπορείς να την εκτιμήσεις, θα είναι σίγουρα μικρότερη από της λειτουργίας αφού υπάρχει η πτώση πίεση στο κύκλωμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, thanasis00 είπε

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου, αλλά ούτε και του @skritikos, αλλά πρέπει να αναφέρω και εγώ κάποια πράγματα.

Τη συγκεκριμένη μηχανή που αναφέρεις δεν την έχω δουλέψει ποτέ, αλλά έχω δουλέψει άλλες 3 αυτόματες στη δουλειά. Έγραψα και ένα ποστ λίγο πιο πίσω, όπου στη δουλειά έχουμε και μηχανή με κάψουλα, και χειροκίνητη. Δυστυχώς, όπως και να το κάνουμε, ο καφές της αυτόματης ήταν πολύ μέτριος, και χειρότερος γευστικά από τη χειροκίνητη (μια gaggia baby). Τώρα αν πιστεύεις ότι ρίχνοντας περισσότερα ευρώ θα πιεις και πιο καλό καφέ από αυτόματη, είναι δική σου επιλογή, όπως και είναι και τα λεφτά σου. Πάντως να θυμάσαι ότι πράγμα που αγοράζεις, ειδικά τόσα λεφτά που θες να δώσεις, αναγκαστικά θα σου αρέσει και ο καφές της μετά, για να δικαιολογήσεις και τα χρήματα! Το λέω αυτό με φιλικό τόνο, για να έχεις κατά νου ότι η γεύση στον καφέ δε μπορεί να αυτοματοποιηθεί, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αν πχ παίρνεις διαφορετικά χαρμάνια, θα μπορείς να κάνεις μικρορυθμίσεις στο κόψιμο (χωρίς stepless grinder δε γίνεται), ή να αλλάζεις τη πίεση της εκχύλισης, ή τη θερμοκρασία, ή να κάνεις σωστό distributing πριν το tamping,  ή να κάνεις pre infusion και λοιπές διαδικασίες, όταν όλο το σύστημα είναι κλειστό πίσω από ένα σασί; 

Κατανοώ την ανάγκη για καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά δε κατανοώ το να δώσεις τόσα χρήματα για μια αυτόματη μηχανή. Πιο πολύ μου μοιάζει για καφετιέρα για δουλειά, που θα τη πάρεις με τιμολόγιο και θες οι εργαζόμενοί σου να φτιάχνουν καφέ σε 1 λεπτό για να μη χάνουν παραγωγικότητα, παρά για οικιακή χρήση. Αλλά θα πιάσω λίγο και το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης. Αυτή η αυτόματη που λες, δίνει λέει 19 bar πίεση στην εκχύλιση. Στα 19 bar όχι απλά εχει χαθεί το γευστικό προφίλ του καφέ, αλλά δε παίρνεις καν εσπρέσσο πλέον. Όμως θα σου προσφέρει ένα γεμάτο καϊμάκι. Είναι το καϊμάκι η ουσία του εσπρέσσο; Αν είναι για σένα πάω πάσο, αλλά για μένα η ουσία είναι στο γευστικό προφίλ του καφέ.

Στο δια ταύτα, από εμπειρία και δοκιμές, θεωρώ ότι οι αυτόματες δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα, και είναι λίγο αστείο, αλλά δεν απέχουν και πολύ και από τις φθηνές εσπρεσσιέρες με pressurised portafilters, οπότε για μένα η αγορά τόσο ακριβής αυτόματης, μάλλον πάει περισσότερο για την οθόνη αφής και το μαρκετινγκ, παρά στην ουσία του καφέ. Βέβαια όπως είπες όλα αυτά χωρίς να την έχω δοκιμάσει, αλλά έχοντας δοκιμάσει άλλες αυτόματες. Αν θες ντε και καλά καφέ με πάτημα ενός κουμπιού, θα πήγαινα είτε σε μια φθηνότερη αυτόματη (γύρω στα 350-500 ευρώ), αλλιώς θα κοίταζα και κάψουλες ακόμα πιο φθηνά για να χω αυτό το ρόφημα διαθέσιμο όποτε θέλω, ή και ακόμα μια φθηνή εσπρεσσιέρα που να παίρνει πχ ESE pods, για να καλύψω την ανάγκη για άμεσο καφέ. Αλλά σίγουρα αν ήταν να δώσω 1600 ευρώ, θα έπαιρνα μια σοβαρή μηχανή εσπρέσσο (πχ Lelit, ή Rancilio ή Nuova Simonelli) και έναν σοβαρό μύλο (Mazzer ή Eureka ή Fiorenzato) για να έχω το ιδανικό αποτέλεσμα καφέ στο σπίτι.

Αναρωτιέμαι πάντως, τι θα γινόταν αν ξαφνικά όλες οι καφετέριες έδιωχναν τους barista και βάζανε αυτόματες μηχανές παντού... Άραγε θα ξανάπινα καφέ απ' έξω;

ΥΓ: Ασχολούμαι με πληροφορική και προγραμματισμό κοντά 12 χρόνια τώρα, οπότε τεχνοφοβία όχι απλά δεν υπάρχει, με τρώει το χέρι μου συνέχεια για ψηφιοποίηση και αυτοματισμό συστημάτων στο σπίτι! Εδώ έχω και smart plug στη χειροκίνητη Lelit μου για να την ανάβω το πρωί από το Google Assistant :P

Καταρχάς, ευχαριστώ για την ωραία απάντηση. 

Έχω πιει καφέ από αυτόματες που μου άρεσε, αλλά και από κάποιες που δεν μου άρεσε. Οπότε, ναι. Πιστεύω ότι μία καλή μηχανή μπορεί να έχει τις επιλογές και την δυνατότητα να βγάλει καφέ που να μου αρέσει. 

Το επιχείρημα με το "έδωσες λεφτά, οπότε θα είσαι biased" πάει both ways. Δηλαδή, έχοντας ξοδέψει τόσο χρόνο, χρήματα, και κόπο να βρεις κάποια μηχανήματα "αναγκαστικά θα σου αρέσει και ο καφές μετά, για να δικαιολογήσεις και τα χρήματα και τον κόπο". Και όπως και εσύ, το λέω αυτό με φιλικό τόνο, για να έχεις κατά νου ότι η γεύση στον καφέ μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Τον εάν σε κάποιον αρέσει ή σε κάποιον δεν αρέσει, είναι άλλη ιστορία. 

Στο δια ταύτα, ναι, υπάρχουν και φθηνότερες αυτόματες, που όμως ΔΕΝ έχουν δύο **διαφορετικές** θήκες για κόκκους καφέ, με επιλογή για να διαλέξεις κόψιμο και ρόφημα ξεχωριστά για κάθε θήκη. Ή, πιο σωστά, εγώ δεν βρήκα. Εάν έχεις υπόψη σου άλλη μηχανή με **ΔΥΟ** διαφορετικές θήκες για κόκκους και ξεχωριστές ρυθμίσεις για κάθε θήκη, πες το. Αυτό, π.χ., είναι κάτι που θα ήθελα να μάθω. 

Τέλος, το τι θα γινόταν με τις καφετέριες, δεν ξέρω. Αλλά θα μαθευτεί σύντομα μιας, όπως προσωπικά πιστεύω, κατά εκεί πάει. 

1 ώρα πριν, skritikos είπε

Όπως είπα και σε άλλο thread σήμερα το πρωί. Μελέτησε, ψάξε, διάβασε, μάθε για τον σωστό espresso (που όχι δεν είναι υποκειμενικό θέμα) και θα καταλάβεις.

Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστός και λάθος espresso. Υπάρχει espresso που σου αρέσει εσένα γιατί "reasons" και espresso που δεν σου αρέσει. 

 

1 ώρα πριν, skritikos είπε

Καφέ θα πίνεις και με την Siemens που αναφέρεις ναι. Ένα ρόφημα τύπου espresso όπως με τις περισσότερες μηχανές των 100-200 ευρώ. Μόνο που θα έχεις δώσει 1700 ευρώ.

Επειδή δεν έχω δει άλλη μηχανή με 100-200 ευρώ που να έχει δυνατότητα διαχείρισης δύο διαφορετικών θηκών με κόκκους, με παραμετροποίηση της χρήσης για κάθε θήκη, αλλά και με σύνδεση σε IoT app, μπορείς να μου δείξεις εσύ μία;

Επίσης, όχι, δεν θα είναι ρόφημα τύπου espresso. Θα είναι espresso, θα είναι γαλλικός, θα είναι γαλλικός με ένα shot espresso, αυτόματα στην ώρα που θέλω, με κάθε καφέ να έχει τον δικό του κόκκο. Επειδή όντως κάνω έρευνα αγοράς και επειδή συγκρίνεις και λες ότι υπάρχουν και άλλες μηχανές που τα κάνουν αλλά φθηνότερες, μπορείς να μου δείξεις μία; ΜΕ ενδιαφέρει πολύ. 

1 ώρα πριν, skritikos είπε

Δικά σου τα χρήματα, δική σου και η κρίση. Απλά μην προσπαθείς να πείσεις ανθρώπους που έχουμε σχέση με τον καφέ εδώ και 30 χρόνια για το ότι οι υπεραυτόματες είναι καλές και εμείς υποικειμενικοί στην κρίση μας.

Δεν είναι θέμα να πείσω κανέναν. Οι υπεραυτόματες είναι καλές για όσους θέλουν υπεραυτόματες και στον καφέ υπάρχει υποκειμενική κρίση μόνο. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί δείκτες για να μετρηθεί πόσο καλός είναι ο καφές. Εάν όμως υπάρχει τέτοιος δείκτης, με την εξίσωση που τον συνοδεύει, εδώ είμαστε να τον δείξεις και να αποδείξεις ότι υπάρχει αντικειμενικότητα. Εάν δεν υπάρχει εξίσωση υπολογισμού του πόσο καλός είναι ένας καφές, τότε η κρίση είναι υποκειμενική εξ ορισμού.-

1 ώρα πριν, skritikos είπε

Έχοντας ταξιδέψει πολύ, έχω δοκιμάσει σε πρωινά ότι μηχανή έχω βρει διαθέσιμη, οι περισσότερες υπεραυτόματες. Πολλές φορές έχω απορήσει πως γίνεται να κάνουν τόσο κακό καφέ και ο κόσμος πάλι να τις αγοράζει. Κι άντε, σε περιβάλλον γραφείου που μπορεί να φτιάχνει καφέ ο καθένας βλέπω κάποιο όφελος. Σε οικιακό; Κανένα, πέρα από τα κουμπάκια και τις fancy οθόνες που θα ταιριάζουν με τις υπόλοιπες fancy συσκευές.

Πολύ ωραία αυτά, όμως δεν είσαι ο μόνος που τα έχει κάνει και η προσωπική σου κρίση και προτίμηση είναι ακριβώς αυτό: προσωπική κρίση και προτίμηση. Καλά κάνεις που την έχεις και μπράβο σου που έψαξες για να την κάνεις όσο fine tune θέλεις. Όμως, παραμένει προσωπική κρίση. 

1 ώρα πριν, snet είπε

και γω μκρός έτρωγα μπιφτέκι των παλιών goodies και το έβρισκα και καλό!

Επειδή το μπιφτέκι των Goodys (παλιών και νέων) παρασκευάζεται με συγκεκριμένα υλικά, συγκεκριμένης ποιότητας, ενώ εδώ συζητάμε για τα ίδια υλικά αλλά με διαφορετικές προδιαγραφές, η σύγκριση που κάνεις είναι άτοπη. 

Αλλά επειδή αναφέρεσαι στο marketing, προφανώς θα γνωρίζεις. Μπορείς να μου δείξεις για μία άλλη μηχανή που μπορεί να διαχειριστεί δύο διαφοερετικούς κόκκους καφέ, με ξεχωριστές ρυθμίσεις στον κάθε κόκκο, να έχει αρκετούς καφέδες και επιλογή για custom, και να συνδέεται σε IoT app;

Βρήκα τα παραπάνω στην Siemens EQ9 Plus. Εάν έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις, κάνε το. Αυτό ζητάω. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, DrKo είπε

Προσωπική σου εκτίμηση. Εκτός και εάν έχεις αντικειμενικά στοιχεία (για κάτι τελείως υποκειμενικό). Φαντάζομαι ως κάποιος που μέρος της δουλειάς του είναι αυτοματισμοί και ΑΙ, θα εκτιμάς και θα γνωρίζεις τι είναι αντικειμενικό στοιχείο.

Ξαναρωτάω, αυτό το λες βάσει εμπειρίας ή εικάζεις; Επειδή με ενδιαφέρει να πάρω μία γνώμη για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, έχεις κάποια γνώμη ή απλά σχολιάζεις εικάζοντας και βάσει προσωπικών σου προτιμήσεων; 

Το ίδιο. Έχεις κάποια γνώση για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή, ή σχολιάζεις βάσει προσωπικών (και λιγάκι τεχνοφοβικών) αντιλήψεων, πεποιθήσεων, και προτιμήσεων; 

 

Οι μηχανές αυτές έχουν pressurized basket (ψάξε τον όρο, μην γράφω εδώ).

1. δεν θα έχεις εσπρέσο όπως καφετέριας ή όπως της μηχανής του άλλου. Θα έχεις έναν περίπου εσπρέσσο. Που είναι μια χαρά, περί ορέξεως.
2. Οι διαφορετικές ρυθμίσεις ανά κόκκο σε pressurized είναι marketing gimmick. Γιατί...

  • δεν παίζει μεγάλο ρόλο το κόψιμο. Δεν θα σου δώσει τίποτα διαφορετικό, όλη η πίεση αναπτύσσεται λόγω της μικρής οπής του basket και όχι λόγω του λεπτού κοψίματος.
  • δεν μπορείς να πάρεις περίεργους κόκκους (light roast πχ) γιατί δεν μπορεί να βγεί με τίποτα η εκχύλιση.

 

*υπάρχει και το θέμα του thermoblock αλλά εγώ προσωπικά δεν είμαι αρνητικός. Μπορεί κάποιο thermobloc να είναι πολύ σταθερό για 1-2 καφέδες. Ψάξε το όμως κι αυτό να δεις περισσότερες πληροφορίες (thermoblock vs HX, vs boiler).

 

Μήπως να πάρεις αρχικά μια φτηνή υπερ-αυτόματη, μην δώσεις τόσα λεφτά για αυτήν;
Αν η φτηνή σου αρκεί, τότε πάρε κι αυτήν μετά. 

 

Δεν έχω θέμα με τις υπεραυτόματες, είχα, έχω ακόμα νεσπρέσσο, αλλά δεν φτιάχνουν το ίδιο εσπρέσσο με την άλλη μηχανή με κανένα κόκκο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, jousis είπε

Οι μηχανές αυτές έχουν pressurized basket (ψάξε τον όρο, μην γράφω εδώ).

Μπορείς σε παρακαλώ να μου δείξεις πώς γνωρίζεις ότι η συγκεκριμένη έχει pvessurized basket; 

12 λεπτά πριν, jousis είπε

. δεν θα έχεις εσπρέσο όπως καφετέριας ή όπως της μηχανής του άλλου. Θα έχεις έναν περίπου εσπρέσσο. Που είναι μια χαρά, περί ορέξεως.

Sorry, θα είναι περίπου espresso για εσένα. Για εμένα μπορεί και να μην είναι. 

12 λεπτά πριν, jousis είπε

Οι διαφορετικές ρυθμίσεις ανά κόκκο σε pressurized είναι marketing gimmick. Γιατί...

  • δεν παίζει μεγάλο ρόλο το κόψιμο. Δεν θα σου δώσει τίποτα διαφορετικό, όλη η πίεση αναπτύσσεται λόγω της μικρής οπής του basket και όχι λόγω του λεπτού κοψίματος.
  • δεν μπορείς να πάρεις περίεργους κόκκους (light roast πχ) γιατί δεν μπορεί να βγεί με τίποτα η εκχύλιση.

 

Καταρχάς, με την συγκεκριμένη μπορείς να χρησιμοποιήσεις light roast beans. Τουλάχιστον στο manual δεν λέει κάτι για μη χρήση light roast beans. Εάν μπορείς να μου δείξεις ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μηχανή ότι ισχύει αυτό που λες πως δεν μπορώ να πάρω light roast beans θα ήταν όντως χρήσιμη πληροφορία. Προς το παρόν είναι δική σου εικασία, πόσο μαλλον δε όταν στο manual σου λέει και τι κάνεις με lighter roast beans! 

Σχετικά με το κόψιμο, γιατί δεν παίζει ρόλο; Δηλαδή, εννοείς πως ο καφές θα βγαίνει ο ίδιος ασχέτως με το κόψιμο; Είσαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό για την συγκεκριμένη; Εάν ναι, μπορείς σε παρακαλώ να μου το δείξεις; 

 

12 λεπτά πριν, jousis είπε

Μήπως να πάρεις αρχικά μια φτηνή υπερ-αυτόματη, μην δώσεις τόσα λεφτά για αυτήν;

Πώς ξέρεις εάν έχω ή δεν έχω ήδη κάποια; Και στην τελική, ΚΑΝΕΙΣ μέχρι τώρα δεν είπε κάτι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για αυτή την μηχανή. Όλοι μέχρι τώρα, κάνουν εικασίες και βλογάνε τα γένια τους ότι οι δικές τους επιλογές είναι οι καλύτερες, επειδή reasons. Κάτι συγκεκριμένο για την συγκεκριμένη μηχανή, δεν είδα. Οπότε, μήπως να αρχικά να δίνονται συγκεκριμένα σχόλια, και όχι γενικότητες βασισμένες σε προσωπικές προτιμήσεις; 

Επεξ/σία από DrKo
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@DrKo αφού τα γνωρίζεις όλα για αυτή τη μηχανή και για τον espresso και όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μόνο προσωπικές υποκειμενικές απόψεις, τι μας ρωτάς;

Με γεια την νέα Siemens και άσε μας εμάς με τις δικές μας να διαβάζουμε και να πειραματιζόμαστε δεκαετίες τώρα με τον καφέ κι ακόμη να βρίσκουμε τρόπους να βελτιωνόμαστε. 

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, skritikos είπε

@DrKo αφού τα γνωρίζεις όλα για αυτή τη μηχανή και για τον espresso και όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μόνο προσωπικές υποκειμενικές απόψεις, τι μας ρωτάς;

Με γεια την νέα Siemens και άσε μας εμάς με τις δικές μας να διαβάζουμε και να πειραματιζόμαστε δεκαετίες τώρα με τον καφέ κι ακόμη να βρίσκουμε τρόπους να βελτιωνόμαστε. 

 

Δηλαδή, εσύ όταν είναι να πάρεις κάτι νέο δεν ρωτάς για αυτό; Η ερώτηση μου ήταν για ένα πολύ συγκεκριμένο μηχάνημα, γιατί για αυτό ήθελα να μάθω. Αντ' αυτού, δεν είδα να γράφεις (και άλλοι) κάτι συγκεκριμένο για αυτό το μηχάνημα. 

Τέλος, θέλεις ή δεν θέλεις, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αντικειμενικά καλός espresso είναι να περιγραφή η "καλότητα" του από μία εξίσωση. Εάν δεν υπάρχει αυτό, τότε δεν υπάρχει αντικειμενικά καλός espresso. Θες-δεν θες. Κάποιος που ασχολείται με αυτοματισμούς και ΑΙ (ή ό,τι είπες πως ασχολείσαι), θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό, ειδικά μιας και το ΑΙ έχει δυνατά μαθηματικά θεμέλια.

Μπράβο σου που σπαταλάς χρόνο να βελτιώσεις ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ εμπειρία, αλλά αυτό είναι. Η ΔΙΚΗ σου, και μόνο, εμπειρία. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...