Προς το περιεχόμενο

Αγορά μηχανής espresso


nkapsa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

52 minutes ago, @topos said:

Υ.γ Γενικά με βάση τα αποπανω σε πιο "σοβαρές" μηχανες κοιτούσα για profitec go , lelit Victoria (pl91)  και lelit Grace (pl81) μικρότερο boiler+57αρη portafilter.

αν φτάνεις σε αυτά τα λεφτά κάνε λίγο οικονομία και δες και την Elizabeth. Σίγουρα θα δεις μεγάλη διαφορά σε σχέση με τώρα. Δεν θα σου πω για τον ατμό η μέρα με την νυχτα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 minutes ago, slaughter said:

αν φτάνεις σε αυτά τα λεφτά κάνε λίγο οικονομία και δες και την Elizabeth. Σίγουρα θα δεις μεγάλη διαφορά σε σχέση με τώρα. Δεν θα σου πω για τον ατμό η μέρα με την νυχτα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κοιτάξει για dual boiler καθόλου γιατί είχα την εντύπωση πως η χρηματική διαφορά ήταν αρκετά μεγαλύτερη.

Εάν πάω τελικά προς τέτοια λυση->

Για 300ευρω διαφορά θα την έχω υπόψην μου Thanks!

Edit-> Τώρα την ξαναείδα και έχει και anti-burn ακροφύσιο ατμού σε σχέση με την Victoria που δεν εχει(αρκετα ευκολότερο καθάρισμα).

Άλλο ένα συν για την Elizabeth.

Επεξ/σία από @topos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παραθετω αποψη συνρεντιτορ σχετικά με Ε61

 

Personally I think E61 needs to die and is only so popular because manufacturers are lazy and keep putting it on machines and market it as a positive.

No higher end modern commercial machine uses a traditional e61 group.

They're big, they're ugly (it's like a damn mushroom sticking out your machine), they're not energy efficient, they aren't great for temperature accuracy and repeatability as the shot temp depends on how well pre heated the group is (which takes time).

The only advantage of E61 is that you can easily add flow control mods but even then I think the flow control is a bit fiddly unless other adjustments are made as with the Lelit Bianca which comes with flow control pre installed.

A temperature controlled, electronically heated grouphead is the way to go : e.g the Decent DE1 or Breville Dual Boiler.

The e61 was originally designed to expel heat and prevent HX machine's steam boilers from over heating the shot.

People say "oh but E61 machines are well built and easy to repair" but the e61 is just the grouphead (which requires maintenance) and tells you nothing about how the actual machine is built.

They're also a burn risk , again people will counter this by saying "just be careful" but having a chunk of hot metal exposed is just a bad thing for safety and energy efficiency.

They can be very temperature stable if thoroughly pre heated but this is just a waste in a home environment.

They have this "allure" and appeal because of marketing but they're just worse than modern group head designs.

**Edit** : to be honest I don't really care about looks and looks are entirely subjective anyway but I don't the e61 is inherently good looking like many people seem to list as a firm positive for it.

The tactility of the levers is also nice but this isn't inherent to the e61 and feels like a rationalisation to ignore the downsides.

I just wish manufacturers would provide more other options. If they wanted to innovate they could, adding preinfusion and flow control to a dual boiler isn't hard but companies want to keep selling their shiny chrome E61 dinosaurs.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 22/10/2024 στις 10:51 ΠΜ, slaughter είπε

H Dedica έρχεται με pressurized baskets (όπως και οι περισσότερες σε αυτή τη κατηγορία) για αυτό και παίζει στα 15bar. Η Bambino αν δεν κάνω λάθος είναι στα 9bar απο το εργοστάσιο. Μπορείς να κάνεις κ την Dedica 9bar αλλά θα πρέπει να βάλεις χέρι (οπότε ξεχνάς εγγύηση).

Το πρόβλημα με τις μηχανές σε αυτή την κατηγορία είναι οι μη σταθερές θερμοκρασίες και άρα ή δύσκολη επαναληψιμότητα του καλού αποτελέσματος.

Αν βάζεις ζάχαρη, γάλα κλπ στον καφέ αυτά τα κουκουλώνεις οπότε είσαι ΟΚ. 

Αν έχεις μύλο και unpressurized απλά πετάς το pressurized δεν αξίζει καν να δοκιμάσεις.

Black Friday βγάζουν προσφορές και σε πακέτα μύλο+μηχανή αλλά στα πιο ακριβά μοντέλα και όχι στα τόσο χαμηλά. 

Επειδή τα 9 bar είναι και τα επιθυμητά από τις μηχανές. Είχα την εντύπωση ότι η opv ανοίγει στα 9 bar. 

Εκτός και αν η sage ξεκινάει από τα 9 και με την εκχύλιση πέφτει μέχρι και τα 7 που διαβάζω ότι είναι το ιδανικό και η άλλη το κρατάει σε όλη την διάρκεια 9. 

Δεν έχω εμπειρία από μηχανές. Θα είναι η πρώτη μου αγορά και όποια βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Πιο πολύ ρωτάω για να δω αν έχω καταλάβει καλά την όλη φιλοσοφία του esspreso.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, @topos είπε

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κοιτάξει για dual boiler καθόλου γιατί είχα την εντύπωση πως η χρηματική διαφορά ήταν αρκετά μεγαλύτερη.

Εάν πάω τελικά προς τέτοια λυση->

Για 300ευρω διαφορά θα την έχω υπόψην μου Thanks!

Edit-> Τώρα την ξαναείδα και έχει και anti-burn ακροφύσιο ατμού σε σχέση με την Victoria που δεν εχει(αρκετα ευκολότερο καθάρισμα).

Άλλο ένα συν για την Elizabeth.

Την elizabeth την έχω τώρα 4 χρόνια αναβάθμιση από gaggia classic μαζί με τον eureka specialita και είναι σκυλί. Δεν νομίζω να χρειαστείς ποτέ σου κάτι άλλο( αν και πάντα μου άρεσε η bianca σε εμφάνιση περισσότερο) 

Κάνει γύρω στις 5 καφέδες τη μέρα(σύνολο είμαι στους 6500 από ότι λέει το κοντέρ) και δεν έχει χρειαστεί τίποτα παρά μόνο ένα λάστιχο group που άλλαξα πρόσφατα αξίας 8 ευρώ. 

Εννοείται καθαρισμός με cafiza τουλάχιστον 2 φορές το μήνα και καλό νερό. (αφαλάτωση μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει) 

Τα λεφτά της τόσα χρόνια τα έχει βγάλει και με το πολύ παραπάνω και πίνω πολύ καλύτερο καφέ σχεδόν από τα περισσότερα έξω. 

Έχω μια συνδρομή kudu με το blend τους το Habit και πίνω πάντα το ίδιο καφέ χωρίς να πολύ ασχολούμαι με ρυθμίσεις αν και μου αρέσει γενικά. Ρύθμιση μύλου σχεδόν πάντα ίδια. Μόνο μικρό ρυθμίσεις όταν ανοίγεις καινούργιο σακουλάκι και προς το τέλος του. 

Και για cappucino αν και δεν πίνω εγώ μόνο σε καλεσμένους φτιάχνω έχει πολύ δύναμη για να φτιάξεις και 3 σερί. 

Γενικά πολύ καλός συνδιασμος που θα πρότεινα σε οποιονδήποτε έχει την δυνατότητα να επενδύσει τα χρήματα και θα τα πάρει πίσω πολύ γρήγορα. 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 minutes ago, mikeser said:

Την elizabeth την έχω τώρα 4 χρόνια αναβάθμιση από gaggia classic μαζί με τον eureka specialita και είναι σκυλί. Δεν νομίζω να χρειαστείς ποτέ σου κάτι άλλο( αν και πάντα μου άρεσε η bianca σε εμφάνιση περισσότερο) 

Κάνει γύρω στις 5 καφέδες τη μέρα(σύνολο είμαι στους 6500 από ότι λέει το κοντέρ) και δεν έχει χρειαστεί τίποτα παρά μόνο ένα λάστιχο group που άλλαξα πρόσφατα αξίας 8 ευρώ. 

Εννοείται καθαρισμός με cafiza τουλάχιστον 2 φορές το μήνα και καλό νερό. (αφαλάτωση μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει) 

Τα λεφτά της τόσα χρόνια τα έχει βγάλει και με το πολύ παραπάνω και πίνω πολύ καλύτερο καφέ σχεδόν από τα περισσότερα έξω. 

Έχω μια συνδρομή kudu με το blend τους το Habit και πίνω πάντα το ίδιο καφέ χωρίς να πολύ ασχολούμαι με ρυθμίσεις αν και μου αρέσει γενικά. Ρύθμιση μύλου σχεδόν πάντα ίδια. Μόνο μικρό ρυθμίσεις όταν ανοίγεις καινούργιο σακουλάκι και προς το τέλος του. 

Και για cappucino αν και δεν πίνω εγώ μόνο σε καλεσμένους φτιάχνω έχει πολύ δύναμη για να φτιάξεις και 3 σερί. 

Γενικά πολύ καλός συνδιασμος που θα πρότεινα σε οποιονδήποτε έχει την δυνατότητα να επενδύσει τα χρήματα και θα τα πάρει πίσω πολύ γρήγορα. 

Πόση ώρα παίρνει για να ζεσταθεί?

(Εννοώ και τα 2 boiler)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

29 λεπτά πριν, @topos είπε

Πόση ώρα παίρνει για να ζεσταθεί?

(Εννοώ και τα 2 boiler)

Γύρω στα 15 λεπτά. Φτάνει στο 10 λεπτό γύρω στους 115 βαθμούς το κύριο boiler ώστε να ζεσταθουν πιο γρήγορα όλα τα μεταλλικά μέρη και στα επόμενα 5 λεπτά ρίχνει την θερμοκρασία. Αν βιάζεσαι πατάς να βγάλει νερό για να πέσει πιο γρήγορα. Ή αυτό που προτείνω είναι να την έχεις σε έξυπνη πρίζα για να ανάβει λίγο πριν ξυπνήσεις και την βρίσκεις έτοιμη. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 hours ago, Vagosman said:

Παραθετω αποψη συνρεντιτορ σχετικά με Ε61

 

Personally I think E61 needs to die and is only so popular because manufacturers are lazy and keep putting it on machines and market it as a positive.

No higher end modern commercial machine uses a traditional e61 group.

They're big, they're ugly (it's like a damn mushroom sticking out your machine), they're not energy efficient, they aren't great for temperature accuracy and repeatability as the shot temp depends on how well pre heated the group is (which takes time).

The only advantage of E61 is that you can easily add flow control mods but even then I think the flow control is a bit fiddly unless other adjustments are made as with the Lelit Bianca which comes with flow control pre installed.

A temperature controlled, electronically heated grouphead is the way to go : e.g the Decent DE1 or Breville Dual Boiler.

The e61 was originally designed to expel heat and prevent HX machine's steam boilers from over heating the shot.

People say "oh but E61 machines are well built and easy to repair" but the e61 is just the grouphead (which requires maintenance) and tells you nothing about how the actual machine is built.

They're also a burn risk , again people will counter this by saying "just be careful" but having a chunk of hot metal exposed is just a bad thing for safety and energy efficiency.

They can be very temperature stable if thoroughly pre heated but this is just a waste in a home environment.

They have this "allure" and appeal because of marketing but they're just worse than modern group head designs.

**Edit** : to be honest I don't really care about looks and looks are entirely subjective anyway but I don't the e61 is inherently good looking like many people seem to list as a firm positive for it.

The tactility of the levers is also nice but this isn't inherent to the e61 and feels like a rationalisation to ignore the downsides.

I just wish manufacturers would provide more other options. If they wanted to innovate they could, adding preinfusion and flow control to a dual boiler isn't hard but companies want to keep selling their shiny chrome E61 dinosaurs.

Ισχύουν αυτά που γράφει σε μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές αν θες να φτιάχνεις καφέδες στην σειρά χωρίς αναμονές. Γενικά οι Ε61 μηχανές έχουν λίγα ηλεκτρονικά και αρκετά μηχανικά μέρη που είναι πιο εύκολο να τα επισκευάσεις απο τις πλακέτες που είναι η νέα μόδα. 

Δες π.χ. την Decent (https://decentespresso.com/) είναι η χαρά του techakia αλλά αν σου χαλάσει η πλακέτα καλή τύχη. 

Μια Ε61 αν την προσέχεις μπορείς να την κρατήσεις μια ζωή.

Αλλα ναι θα ηθελα κάτι πιο οικονομικό (η δικιά μου καίει 0,8kw την ημέρα - χρήση πρωί και απόγευμα) και κάτι που να μην περιμένω με τις ώρες να ζεσταθεί αλλά μια χαρά ευχαριστημένος είμαι σήμερα.

Για αυτό για εμένα η Elizabeth είναι η top επιλογή για dual boiler σήμερα.

13 hours ago, Crbull said:

Επειδή τα 9 bar είναι και τα επιθυμητά από τις μηχανές. Είχα την εντύπωση ότι η opv ανοίγει στα 9 bar. 

Εκτός και αν η sage ξεκινάει από τα 9 και με την εκχύλιση πέφτει μέχρι και τα 7 που διαβάζω ότι είναι το ιδανικό και η άλλη το κρατάει σε όλη την διάρκεια 9. 

Δεν έχω εμπειρία από μηχανές. Θα είναι η πρώτη μου αγορά και όποια βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Πιο πολύ ρωτάω για να δω αν έχω καταλάβει καλά την όλη φιλοσοφία του esspreso.

τα 9 bar είναι στο standard για τον espresso και αφορά τις commercial μηχανές που δουλεύουν με unpressurised και μύλο. Για τις οικιακές που παίζουν με  pressurised και καφέ σούπερ μάρκετ θες να προσομοιάσεις την πίεση για αυτο και δουλεύουν παραπάνω (μπορεί να μην εχουν καν OPV)

τα 15 bar είναι η πίεση που σου βγάζει η vibration pump που έχουν όλες αυτές οι μηχανές. Η πίεση αυτή "χάνετε" λίγο στην διαδρομή και λογικά στο Puck φτάνει κάπου 12 bar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τα 15bar είναι το μανομετρικό που δεν έχει σχέση με το σημείο λειτουργίας μιας αντλίας και την πραγματική πίεση που δέχεται ο καφές και είναι μικρότερη από το σημείο λειτουργίας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας κ αναφέρατε πριν τα bar τι διαφορά έχει αν ειναι στα 10 9 η 8 ρυθμισμένη; 

Βλέπω η profitec go εμενα είναι περιπου στα 9 υπάρχει ουσιαστικός λογος να τη παω πιο ψηλα; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, sndev είπε

Μιας κ αναφέρατε πριν τα bar τι διαφορά έχει αν ειναι στα 10 9 η 8 ρυθμισμένη; 

Βλέπω η profitec go εμενα είναι περιπου στα 9 υπάρχει ουσιαστικός λογος να τη παω πιο ψηλα; 

Στη δική σου περίπτωση αφορά την πίεση της βαλβίδας OPV. Όταν ξεκινήσεις ένα καφέ, η αντλία θα αρχίσει να ανεβάζει πίεση μέχρι να συμβούν δύο πράγματα: α) το νερό περάσει μέσα από τον καφέ και αρχίσει ροή ή β) το νερό ανοίξει την OPV και φύγει από εκεί. Θεωρητικά αν η πίεση σε αυτό το (μικρό) χρονικό διάστημα είναι παραπάνω από την ιδανική, το νερό θα περάσει μέσα από τον καφέ με μεγαλύτερη πιθανότητα channeling. Με την OPV δίνεις μια διέξοδο στο νερό για να φύγει από εκεί και να μην ανέβει η πίεση παραπάνω από το ιδανικό.

Ας πούμε ότι η ιδανική πίεση είναι 9 για το συγκεκριμένο κόψιμο καφέ. Αν εσύ έχεις την OPV στα 10, τότε η πίεση θα φτάσει τουλάχιστον στα 10 για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να βρει το δρόμο του το νερό μέσα από τον καφέ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει channeling (γιατί είπαμε ότι γι'αυτό το κόψιμο θέλουμε 9).

Αν εσύ έχεις την OPV στα 9, η πίεση θα φτάσει στα 9, θα ανοίξει η OPV και το νερό βρει διέξοδο από εκεί, άρα η πίεση θα πέσει και δε θα ανέβει πάνω από τα 9. Αυτό σημαίνει ότι το (μικρό) διάστημα μέχρι να περάσει από τον καφέ, η πίεση που ασκείται δε θα ξεπεράσει τα 9, όπως ακριβώς θέλαμε.

Φυσικά αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές παραμέτρους για να έχουμε μια ιδανική εκχύλιση.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν βοηθάει κάποιους αυτό....Πριν κανένα χρόνο ψαχνομουν κ εγώ για καφετιέρα.Κοιταγα στην αρχή για αυτόματη με ενσωματωμένο μύλο,μιας και το μπατζετ ήταν σφιχτό.

Τελικά μετά από μελέτη και συμβουλές παιδιών εδώ στο φόρουμ αποφάσισα να πάρω πρώτα μύλο,πήρα τον eurika mignion specialita και sage Bambino plus,καθώς επίσης bottomless portafilter και unpressurized καλαθάκι.Εδωσα τα διπλά από ότι υπολόγιζα στην αρχή.Περασε το χιλιάρικο με τα παρελκόμενα.

Ο καφές που πίνω είναι πολύ καλύτερος από πολλές καφετέριες έξω.Ειτε espresso,είτε freddo,είτε cappuccino.Ειμαι απόλυτα ευχαριστημένος.Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει η μηχανή.

Αν είχα παραπάνω μπάτζετ θα πήγαινα στη lelit Elizabeth,αλλά επειδή είναι και η πρώτη κανονική καφετιέρα που αγόρασα και δεν ήξερα πόσο θα με παιδεψει η όλη φαση και αν θα μου άρεσε,πηγα στη Bambino και δεν μετανιώνω καθόλου.

Επεξ/σία από 26ska
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κάθε περίπτωση για όσους θέλουν αφρόγαλα κλπ, φανταστική επιλογή ειναι το ακόλουθο απο τα Lidl με15-20€ αν το προλάβετε. Δοκιμασμένο και απίστευτο. 1000 φορές πιο βολικό και επιτυχημένο απο το να φτιάχνετε μέσω του ακροφυσίου της καφετιέρας. Είναι πιο advanced έκδοση του nespresso aeroccino

 

image.png.9beadd7deef57819239b8f6e44e23558.png

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 minutes ago, sphinxgr said:

Σε κάθε περίπτωση για όσους θέλουν αφρόγαλα κλπ, φανταστική επιλογή ειναι το ακόλουθο απο τα Lidl με15-20€ αν το προλάβετε. Δοκιμασμένο και απίστευτο. 1000 φορές πιο βολικό και επιτυχημένο απο το να φτιάχνετε μέσω του ακροφυσίου της καφετιέρας. Είναι πιο advanced έκδοση του nespresso aeroccino

 

image.png.9beadd7deef57819239b8f6e44e23558.png

Εχω δοκιμασει αρκετα τετοια, και δυστυχως υπαρχει μεγαλη διαφορα στο αποτελεσμα ακομα και με ακροφυσια μηχανων των 150€ (Dedica) ή και 50€ (Blitzwolf). Και δεν μιλαω το οτι δεν μπορεις να κανεις σχηματακια, η γευση και η υφη ειναι μερα με την νυχτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, sphinxgr είπε

Σε κάθε περίπτωση για όσους θέλουν αφρόγαλα κλπ, φανταστική επιλογή ειναι το ακόλουθο απο τα Lidl με15-20€ αν το προλάβετε. Δοκιμασμένο και απίστευτο. 1000 φορές πιο βολικό και επιτυχημένο απο το να φτιάχνετε μέσω του ακροφυσίου της καφετιέρας. Είναι πιο advanced έκδοση του nespresso aeroccino

 

image.png.9beadd7deef57819239b8f6e44e23558.png

δεν το βλεπω στο φυλλαδιο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...