Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξεθαβω το θεμα για ενα quick recap. Εν τελει αργησαμε να μετακομισουμε αλλα το καναμε και ειμαστε εδω σχεδον 2 χρονια. 

Το μονο λαθος ειναι που δεν φυγαμε νωριτερα. 

Μενω στο Βελγιο, στα συνορα με Λουξ, αλλα τωρα ψαχνουμε να αγορασουμε σπιτι στο Λουξ.

Για μενα το Λουξεμβουργο ειναι πολυ ομορφη χωρα. Παρα πολυ πρασινο, πολλες επιλογες για περιπατους και διαδρομες σε δασοι.Πολυ καλοι δρομοι, πολυ καλες υποδομες σε σχολεια κτλ. Εκτος απο τα ενοικια και καποιες υπηρεσιες(συνεργεια αυτοκινητων,κομμωτηρια,υδραυλικους,ηλεκτρολογους κτλ), τα υπολοιπα(σουπερ μαρκετ,φαγητο εξω) κυμαινονται σε νορμαλ τιμες(βενζινη 1,50€/Λ οσο γραφω). Ακομα και για ψωνια υπαρχουν νορμαλ τιμες, επισης υπαρχει και η επιλογη να πας σε εμπορικο σε αλλη χωρα, ακομα φθηνοτερα. Πολυ καλα μεσα μαζικης μεταφορας, με τραμ καθε 3 λεπτα, ηλεκτρικα λεοφωρεια, ολα στην ωρα τους με ελαχιστες εξαιρεσεις,και κυριως ολα δωρεαν. Ελαχιστο καυσαεριο ακομα και  στο κεντρο της πολης. Ζωη εξω, εξαρταται απο τον καθενα. Εμεις που βγαινουμε καθε Σαββατο συνηθως, μεχρι στιγμης δεν εχουμε παραπονο(αν και η αληθεια ειναι οτι εκτος απο το κεντρο της πολης, στις αλλες περιοχες εχει ελαχιστα πραγματα). Παρα πολλες επιλογες για εκδρομες οδικως(ενδεικτικα σε αποσταση μαξ 4 ωρων μπορεις να εισαι Βρυξελλες,Παρισι,Φρανκφουρτη,Στρασβουργο, Κολμαρ,Ελβετια,Ολλανδια).

Το μονο αρνητικο που εχω βρει μεχρι τωρα, ειναι η κινηση. Αν ερχεσαι απο αλλη χωρα το πρωι μεταξυ 7-9 μπορει να κανεις 2 ωρες για μια αποσταση 25 λεπτων. Επιστροφη λιγο καλυτερα. Καιρος κλασσικος κεντρικης Ευρωπης, για μενα ειναι οκ εξαρταται απο τον ανθρωπο. Πανακριβα αεροπορικα εκτος αν κλεινεις 6-7 μηνες νωριτερα.

Μεγαλη ελληνικη κοινοτητα,πολυπολιτισμικότητα, δεν νιωθεις ποτε ξενος.

Αν καποιος εχει αποριες και μπορω να βοηθησω, στην διαθεση σας.

Επεξ/σία από LabrakisG1992
  • Like 19
  • Thanks 5
  • Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εχω συγγενεις εκει,δεν καταφεραν ποτε να χωνεψουν τον τροπο που λειτουργει το συστημα υγειας (καθολου γενναιοδωρο ή γρηγορο) και ερχονται για ολα τα ιατρικα στην Ελλαδα.Ψωνια τα κανουν σχεδον ολα Γερμανια.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, vagos789 είπε

Εχω συγγενεις εκει,δεν καταφεραν ποτε να χωνεψουν τον τροπο που λειτουργει το συστημα υγειας (καθολου γενναιοδωρο ή γρηγορο) και ερχονται για ολα τα ιατρικα στην Ελλαδα.Ψωνια τα κανουν σχεδον ολα Γερμανια.

Ψωνια μπορεις να πας Γερμανια,Βελγιο,Γαλλια για πιο φθηνα, αλλα δεν ξερω εν τελει αν αξιζει εκτος αν πηγαινεις μια φορα για ολα. Συστημα υγειας δεν εχω εικονα καθως εχω ιδιωτικη ασφαλιση και οσες φορες εχει χρειαστει δεν ειχα προβλημα.

Κατι ακομα σε περιπτωση που καποιος αποφασισει να μετακομισει και επιλεξει να μεινει Βελγιο για πιο φθηνα(δεν θα μιλησω για Γερμανια,Γαλλια καθως δεν εχω προσωπικη εμπειρια).

Ενα διαμερισμα με δυο υπνοδωματια στο Βελγιο(Αρλον) κοστιζει περιπου 800€(μονο το ενοικιο), ενω ενα αντιστοιχο στο Λουξ μπορει να κοστιζει απο 1600€ μεχρι 2500+ αναλογα την περιοχη(ας βαλουμε μια τιμη 1900€ για ενα τιμιο διαμερισμα σε καλη περιοχη).

Στην θεωρια υπολογιζεις οτι γλυτωνεις 1100€/μηνα οποτε αξιζει τον κοπο.

Στην πραξη δεν ειναι ετσι. Δεν θα αναφερθω στο οτι εισαι μακρια, αρα θα ειναι πιο δυσκολο να βρεθεις με φιλους μετα την δουλεια κτλ, θα μιλησω μονο για το οικονομικο, και για την δικη μου περιπτωση συγκεκριμενα.

Εγω πληρωνω περιπου 400€ βενζινη για τα πηγαινελα στην δουλεια αλλα και τις προσωπικες μου μετακινησεις, ενω αν εμενα Λουξ θα μπορουσα να παιρνω τα μεσα(που ειναι πιο γρηγορα και δωρεαν), το ιδιο και η γυναικα μου. Επισης, ασφαλεια αυτοκινητου πληρωνω ''φιλικη'' τιμη 2150€ ενω ιδια ασφαλεια στο Λουξ κοστιζει 1400€. Τελη για το αυτοκινητο πληρωσα 1200€ ενω στο Λουξ ηταν 120€!!! Δεν βαζω μεσα τα σερβις λογω χιλιομετρων!

Θελω να πω οτι απο τα 1100€ που υπολογιζαμε να γλυτωνουμε, ζητημα ειναι αν γλυτωνουμε 500€ στο τελος. Γιαυτα τα λεφτα, σιγουρα δεν αξιζει την ταλαιπωρια του πηγαινελα. Ξαναλεω αυτο ειναι στην δικη μας περιπτωση, απλα αν καποιος σκεφτει οτι θα μεινω εκει για πιο φθηνα,καλο ειναι να τα υπολογισει ολα.

Επεξ/σία από LabrakisG1992
  • Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 hour ago, vagos789 said:

Εχω συγγενεις εκει,δεν καταφεραν ποτε να χωνεψουν τον τροπο που λειτουργει το συστημα υγειας (καθολου γενναιοδωρο ή γρηγορο) και ερχονται για ολα τα ιατρικα στην Ελλαδα.

Αυτό θέλει εξήγηση. Συγκρίνουμε δημόσιο vs δημόσιο ή δημόσιο vs ιδιωτικό?

Πχ τα ίδια λενε κ για το NHS αλλά οι περισσότεροι συγκρίνουν το NHS με ιδιωτικούς γιατρούς Ελλάδα. 

Η πεθερά πάντως έδωσε ενα χιλιάρικο γρηγοροσημο για να κάνει επέμβαση εντός μήνα κ οχι σε 9 (σε δημόσιο νοσοκομείο) 

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, bilya είπε

Αυτό θέλει εξήγηση. Συγκρίνουμε δημόσιο vs δημόσιο ή δημόσιο vs ιδιωτικό?

Πχ τα ίδια λενε κ για το NHS αλλά οι περισσότεροι συγκρίνουν το NHS με ιδιωτικούς γιατρούς Ελλάδα. 

Η πεθερά πάντως έδωσε ενα χιλιάρικο γρηγοροσημο για να κάνει επέμβαση εντός μήνα κ οχι σε 9 (σε δημόσιο νοσοκομείο) 

φανταζομαι δημοσιο με δημοσιο, ιδωτικα νοσοκομεια δεν εχει στο Λουξεμβουργο αν δεν κανω τραγικο λαθος.

• Like 2
Δημοσ.

Η εμπερια μου

-Λουξεμβουργο δουλευει κοσμος απο αλλες χωρες (κυριως Βελγιο/Γερμανια/Γαλλια) επι δεκαετιες χωρις θεμα. Κατι αντιστοιχο στο τριεθνες (Ολλανδια/Γερμανια/Βελγιο) οταν μενουν Βελγιο για να δουλευουν Ολλανδια.

-Λαικες Λουξ εχω παθει σοκ απο τιμε (ακριβες) νομιζω καθε σαββατο εχει μεγαλη λαικη

-Ασφαλεια αυτοκινητου Βελγιο ειτε εχεις βρει καποια ακριβη ειτε εχεις ασφαλισει μεχρι τα πατακια. Υπαρχουν αρκετοι Ελληνες ασφαλιστες βελγιο ή μπορεις και μονος ονλαιν να δεις τιμες σε 2-3. Εγω σε πολυ ακριβοτερο ιχ πληρωνω τα μισα

-Για τα τελη ιχ συμφωνω αλλα εχεις παει σε επισημο συνεργειο Λουξ; Για ρωτα και θα καταλαβεις...

-Λουξ ειναι πολυ καλυτερο κατα τη ταπεινη μου γνωμη εργασιακο περιβαλλον. Αντιθετα τα σπιτια οπως συμφωνω, ειναι τερμα θεο οι τιμες χωρις να αξιζει

-Για διασκέδαση/φαι δε θα σχολιασω αλλα προσωπικη μου γνωμη ειδικα το χειμωνα δε παλευεται, σε ποιανει καταθλιψη με την αισθηση του χωριού. Αντιθετα το χριστουγενιατικο χωριο ειναι απο τα καλυτερα σε ακτινα 100 χλμ

-Αεροδρομιο ποτε των ποτων δεν εχω ταξιδεψει απο Λουξ: Σαρλερουα, ντισελντοφ ακομα και βρυξελλες ειναι τοσο φθηνα που ακομα και να νοικιασει ιχ απο Αρλον και να το παρατησεις σε αυτα τα αεροδρομια συμφερει.

-Ιδωτικες υπηρεσιες Λουξ: ειναι αστειο ως τραγικο να χρυσοπληρωνεις ενα αλλοδαπο (συνηθως Πολωνο/Ουκρανο) να σου φτιαξει μια βρυση και να σου κανει ναζακια για το ποτε θα ερθει. Επειδη ξερουν οτι η αγορα ειναι μικρη, πατανε εκει και εκβιαζουν: αντιθετα στις γειτονικες χωρες..

Ο μεγαλυτερος παραγοντας για μενα δεν ειναι το ιχ ή τα ψωνια αλλα το οικονομικο (συγκριση τοσο τιμων κατοικιας οσο και ποιοτητας διαβιωσης/ ελεγχος φορολογιας εισοδηματος τι συμφερει) αλλα και το προσωπικο (αν γουσταρεις να μενεις εκει που σου αρεσει γιατι θα εχεις παρεες και δε σε νοιαζει το οικονομικο/μια ζωη την εχουμε).

Ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

-Ασφαλεια αυτοκινητου Βελγιο ειτε εχεις βρει καποια ακριβη ειτε εχεις ασφαλισει μεχρι τα πατακια. Υπαρχουν αρκετοι Ελληνες ασφαλιστες βελγιο ή μπορεις και μονος ονλαιν να δεις τιμες σε 2-3. Εγω σε πολυ ακριβοτερο ιχ πληρωνω τα μισα

Εκανα μονος μου στο ιντερνετ σε 2 ασφαλιστικες και ηταν οριακα φθηνοτερα. Προτιμησα μεσω του ασφαλιστη για 50 και 100 ευρω δεν αξιζει, προτιμω να εχω τον ασφαλιστη ειδικα αν γινει κατι αφου δεν μιλαω και την γλωσσα.

9 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

-Για τα τελη ιχ συμφωνω αλλα εχεις παει σε επισημο συνεργειο Λουξ; Για ρωτα και θα καταλαβεις...

Ισχυει, αν και στο Βελγιο ειναι ακριβα τα επισημα, φανταζομαι στο Λουξ θα ειναι ακομα πιο ακριβα. Θα το μαθω σε κανα διμηνο που θα παω για το πρωτο σερβις.

Δεν ξερω, εγω ακομα και τον χειμωνα καλα περναω. Ισως ειναι που ειμαι ακομα σχετικα καινουργιος και σε 10 χρονια μπορει αν τα βλεπω αλλιως. Αλλα ερχεται σε συνδιασμο με το τελευταιο που αναφερεις. Εχω κανει ενα ωραιο κυκλο εδω, εχω ενδιαφεροντα, κανουμε πραγματα οποτε δεν με ενοχλει τοσο ο καιρος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για συνεργειο επειδη σε καιει: εγω να σκεφτεις κανω 100αδες χλμ για να παω σε συνεργειο. Παλιοτερα θυμαμαι η βολβο ειχε κορυφαιο βρυξελλες. Αουντι επισης εχω ακουσει καλα λογια Μαχελεν αλλα δεν εχω παει..

σου προτεινω να συζητησεις με συναδελφους ή ντοπιους αλλα σπανια βλεπεις καποιο να πηγαινει σε συνεργειο επισημο ΄η μη στη πολη του: ολοι ψαχνονται για καλυτερη τιμη/υπηρεσιες...

Κανε και μονος σου ερευνα στο ιντερνετ διαβασε κριτικες, υπηρεσιες..τσαμπα ειναι απλως θελει λιγο απο το χρονο σου...

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, vamvakoolas είπε

για συνεργειο επειδη σε καιει: εγω να σκεφτεις κανω 100αδες χλμ για να παω σε συνεργειο. Παλιοτερα θυμαμαι η βολβο ειχε κορυφαιο βρυξελλες. Αουντι επισης εχω ακουσει καλα λογια Μαχελεν αλλα δεν εχω παει..

σου προτεινω να συζητησεις με συναδελφους ή ντοπιους αλλα σπανια βλεπεις καποιο να πηγαινει σε συνεργειο επισημο ΄η μη στη πολη του: ολοι ψαχνονται για καλυτερη τιμη/υπηρεσιες...

Κανει και μονος σου ερευνα στο ιντερνετ διαβασε κριτικες, υπηρεσιες..τσαμπα ειναι απλως θελει λιγο απο το χρονο σου...

Ευχαριστω! Λεω να παω στην Audi Junglister (εκει αγορασα το αμαξι) για την 1η 3ετια για να μην εχω θεμα με την εγγυηση. 

Δημοσ.
23 hours ago, LabrakisG1992 said:

αλλα τωρα ψαχνουμε να αγορασουμε σπιτι στο Λουξ.

Με ποιο σκεπτικό θέλετε να κάνετε τέτοια κίνηση; Από προσωπική εμπειρία και ψάχνοντας τα τελευταία δυόμισι χρόνια να βρούμε κάτι να αγοράσουμε στις Βρυξέλλες καταλήξαμε στο να μείνουμε στο ενοίκιο αφού θα υπήρχε ίσως κάποιο συμφέρον στην αγορά χωρίς να κάνουμε άλλες εκπτώσεις στην προσωπική ζωή μόνο αν είχαμε πολλά μετρητά στην τράπεζα.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Speculoos είπε

Με ποιο σκεπτικό θέλετε να κάνετε τέτοια κίνηση; Από προσωπική εμπειρία και ψάχνοντας τα τελευταία δυόμισι χρόνια να βρούμε κάτι να αγοράσουμε στις Βρυξέλλες καταλήξαμε στο να μείνουμε στο ενοίκιο αφού θα υπήρχε ίσως κάποιο συμφέρον στην αγορά χωρίς να κάνουμε άλλες εκπτώσεις στην προσωπική ζωή μόνο αν είχαμε πολλά μετρητά στην τράπεζα.

Κοιταξε ο βασικος λογος ειναι οτι δεν σκεφτομαστε να γυρισουμε πισω. Θα επρεπε να ερθουν τα πανω κατω για να φυγουμε απο εδω. Δουλευουμε και οι 2 σε δημοσιους φορεις (οπως και να το κανεις εχεις πιο πολυ σταθεροτητα συγκριτικα με ιδιωτικο τομεα). Τα ενοικια στο Λουξ, ειδικα αν εισαι οικογενεια 3 και 4 ατομα, ειναι πανακριβα. Για ενα διαμερισμα με 3 υπνοδωματια σε νορμαλ περιοχη θελεις σιγουρα 2500€/μηνα. Για σπιτι ακομα παραπανω. Εκτος απο ολα αυτα, το πιο μεγαλο συν ειναι οτι εχουμε την δυνατοτητα για δανειο με σταθερο  επιτοκιο 1,7. Αναλογιζομενος ολα τα παραπανω, νομιζει αξιζει να αγορασουμε. Οι τιμες ειναι στο θεο μεν, αλλα υπαρχει ενα 10% κατω συγκριτικα με 1-2 χρονια πριν, οποτε ειναι καλη ωρα πιστευω.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.
2 minutes ago, LabrakisG1992 said:

Κοιταξε ο βασικος λογος ειναι οτι δεν σκεφτομαστε να γυρισουμε πισω. Θα επρεπε να ερθουν τα πανω κατω για να φυγουμε απο εδω. Δουλευουμε και οι 2 σε δημοσιους φορεις (οπως και να το κανεις εχεις πιο πολυ σταθεροτητα συγκριτικα με ιδιωτικο τομεα). Τα ενοικια στο Λουξ, ειδικα αν εισαι οικογενεια 3 και 4 ατομα, ειναι πανακριβα. Για ενα διαμερισμα με 3 υπνοδωματια σε νορμαλ περιοχη θελεις σιγουρα 2500€/μηνα. Για σπιτι ακομα παραπανω. Εκτος απο ολα αυτα, το πιο μεγαλο συν ειναι οτι εχουμε την δυνατοτητα για δανειο με σταθερο  επιτοκιο 1,7. Αναλογιζομενος ολα τα παραπανω, νομιζει αξιζει να αγορασουμε. Οι τιμες ειναι στο θεο μεν, αλλα υπαρχει ενα 10% κατω συγκριτικα με 1-2 χρονια πριν, οποτε ειναι καλη ωρα πιστευω.

To επιτόκιο σας το δίνουν οι εκεί τράπεζες γιατί είστε και οι δύο στους θεσμούς ή είναι τυπικό των Λουξ τραπεζών;

Στην περίπτωσή μας που δουλεύει ο ένας από τους δύο στους θεσμούς το μόνο που μπορούσαμε να πάρουμε ήταν να καλύψουν το 100% του δανείου, που θεωρείται κάτι εκπληκτικό για τα εδώ δεδομένα, αλλά με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από αυτό που σας δίνουν, ενδεικτικά η ΒΝΡ μας είχε προσφέρει στην αρχή της χρονιάς περίπου 4,5...

Οι τιμές για 3-bedroom appartment πόσο είναι περίπου; Ο άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για μας ήταν ότι αν δε θέλουμε να αλλάξουμε περιοχή, που δε θέλουμε, θα έπρεπε μέσες άκρες να υπολογίσουμε με το καλημέρα ένα ποσό στα 750+ από τα οποία τα 150 περίπου θα έπρεπε να υπήρχαν σε μετρητά. Οπότε αποφασίσουμε να μείνουμε στο επενδυτικό πλάνο που έχουμε αυτή τη στιγμή και η αγορά κατοικίας να μείνει μόνο ως κάτι το έκτακτο στο μέλλον.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Speculoos είπε

To επιτόκιο σας το δίνουν οι εκεί τράπεζες γιατί είστε και οι δύο στους θεσμούς ή είναι τυπικό των Λουξ τραπεζών;

Στην περίπτωσή μας που δουλεύει ο ένας από τους δύο στους θεσμούς το μόνο που μπορούσαμε να πάρουμε ήταν να καλύψουν το 100% του δανείου, που θεωρείται κάτι εκπληκτικό για τα εδώ δεδομένα, αλλά με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από αυτό που σας δίνουν, ενδεικτικά η ΒΝΡ μας είχε προσφέρει στην αρχή της χρονιάς περίπου 4,5...

Οι τιμές για 3-bedroom appartment πόσο είναι περίπου; Ο άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για μας ήταν ότι αν δε θέλουμε να αλλάξουμε περιοχή, που δε θέλουμε, θα έπρεπε μέσες άκρες να υπολογίσουμε με το καλημέρα ένα ποσό στα 750+ από τα οποία τα 150 περίπου θα έπρεπε να υπήρχαν σε μετρητά. Οπότε αποφασίσουμε να μείνουμε στο επενδυτικό πλάνο που έχουμε αυτή τη στιγμή και η αγορά κατοικίας να μείνει μόνο ως κάτι το έκτακτο στο μέλλον.

Το επιτοκιο στην αγορα ειναι στο 3,8 αυτη την στιγμη αν δεν κανω λαθος(δεν το παρακολουθω απο οσα ακουω δεξια-αριστερα). Το προνομιακο επιτοκιο το εχω μονο εγω λογω της δουλειας μου, δεν ειναι benefit σε κανεναν αλλο φορεα απο οσο ξερω.Δανειο μας δινουν 100% μεχρι 1.050.000 - χωρις προκαταβολη.

Σχετιμα με τις τιμες, διαφερουν αναλογα αν θες σπιτι ή διαμερισμα, καινουργιο η πιο παλιο κτλ.

Για να εχεις μια εικονα, εμεις κοιταμε για σπιτι με 3 υπνοδωματια + 1 γραφειο, μονοκατοικια, νεοχτιστο με κηπο, γυρω στο 1,1-1,2 αλλα 10-15 χιλιομετρα εκτος κεντρου.

αν θες το immotop.lu και το athome.lu για να εχεις μια εικονα για τιμες. Οσο πιο κοντα στο κεντρο τοσο πιο αρκιβα. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
48 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Χαίρομαι που καταφέρατε να "τακτοποιηθειτε" στο εξωτερικό. Γλιτώσατε την βαβούρα και την μιζέρια της Ελλάδας. 

Κατι χανεις κατι κερδιζεις οπως ειναι σε ολα τα πραγματα. Στην δικη μας περιπτωση σε μετανιωνω καθολου, αλλα καταλαβαινω αυτους που το βλεπουν αλλιως. Δεν ειναι ευκολο να εισαι εξω, μακρια απο γονεις που μεγαλωνουν,αδερφια,ανιψια,φιλους κτλ. Απο την αλλη κερδιζεις σε ποιοτητα ζωης και οικονομικη ανεση συγκριτικα με την Ελλαδα. 

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...