Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, spyros007 είπε

Αυτο ακριβως λεω και εγω ωστόσο με τα στοιχεια που μας δινει ο TS δεν μπορει να βγει συμπέρασμα.

Σωστά. Γι αυτό απευθύνεται στη πολεοδομία. Για αυτό υπάρχουν οι πολεοδομίες. Δεν έιναι ούτε λόγος να φάει κράξιμο ούτε τίποτα ούτε ρουφιανιά ούτε τίποτα. Ίσα ίσα δικαιολογεί και τις θεσεις "εργασίας" των υπαλλήλων εκεί.

• 1 μήνα μετά...
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Συναίνεση της πολυκατοικίας απαιτείται όταν ένας ένοικος επιθυμεί να αποκοπεί τελείως από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας και να εγκαταστήσει δικιά του ανεξάρτητη. Τεχνικά επειδή απαιτεί διαδικασία και ώρες εργασιών και θα επηρέαζε και των υπολοίπων την εγκατάσταση (εξαέρωση σωμάτων κτλ) θα το είχατε καταλάβει, οπότε αν ο ένοικος ήταν ήδη αποκομμένος από την κεντρική θέρμανση ή εγκατέστησε δικιά του εξ αρχής τότε δεν αφορά κανέναν.

Αυτό που υποχρεούται να κάνει, έναντι των ενοίκων τουλάχιστον, είναι να τραβήξει καμινάδα έως την ταράτσα πάνω και η οποία θα πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 1μ από αυτήν.

Στο μπαλκόνι κάθε εγκατάσταση λεβητοστασίου απαιτεί άδεια από την πολεοδομία με μελέτες κτλ. Κανείς δεν το κάνει γιατί πρέπει να εμπλακεί και πολιτικός μηχανικός οπότε το κόστος διπλασιάζεται.

Στα πλαίσια της εγκατάστασης η δεξαμενή πετρελαίου το μόνο που οφείλει να έχει είναι έναν πυροσβεστήρα και τίποτα παραπάνω, αυτό προφανώς σαν μέτρο το έχει λάβει ο θερμουδραυλικός. Από πλευράς θέσεως πάλι δεν υπάρχει περιορισμός (μου το επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία) δλδ μπορεί να μπει στην ταράτσα, στο μπαλκόνι και στον κοινόχρηστο ακόμα εφόσον δεν συναντήσεις πρόβλημα με τους υπόλοιπους ένοικους . Από πλευράς στατικότητας μπαλκονιού δεν γνωρίζω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν γνωρίζω τι ορίζει η νομοθεσία για το πετρέλαιο στα μπαλκόνια. Για το υγραέριο πάντως επιτρέπεται μέχρι 4 φιάλες με μέγιστο συνολικό βάρος 100 κιλα. Αν ο άλλος έχει λέβητα πετρελαιου αναγκαστηκα θα πρέπει να περάσει ξεχωριστή καμινάδα μέχρι την ταράτσα οπότε δεν γλιτώνει έτσι κι αλλιώς την συνεναιση των υπολοίπων συνιδιοκτητων αλλά και την άδεια της πολεοδομίας. 

Επεξ/σία από giorgoskouro
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/10/2019 στις 10:32 ΠΜ, spyros007 είπε

Με το άρθρο 127 προβλέπεται ότι μεμονωμένες ιδιοκτησίες θα μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, εφόσον δηλώσουν ότι εγκαταστήσουν στην ιδιοκτησία τους «ενεργειακά αποδοτικότερο» σύστημα θέρμανσης με μοναδική «υποχρέωση» να συμμετέχουν στις δαπάνες συντήρησης και αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Είναι πολύ περίεργος αυτός ο νομος. Όταν θερμαινεται ο από πάνω, ο από κάτω και οι απο δίπλα, εσύ θερμαίνεσαι από αυτούς. Το κερασάκι στην τούρτα της ανοησίας είναι ότι ενώ σου επιτρέπεται να αυτονομήσεις (λές και είσαι μόνος σου στην ερημιά και δεν ανταλλάσσεις θερμότητα με τους γείτονες) συμμετέχεις - άκουσον, άκουσον - στις δαπάνες συντήρησης των άλλων! Ο παραλογισμός στο απόγειο!

Στις 14/10/2019 στις 10:40 ΠΜ, DrLo είπε

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το βάλουν όπου και όπως θέλουν (ασε που ένας μεμονομένος λέβητας/καυστήρας πετρελαίου είναι ΠΟΛΥ λιγότερο αποδοτικός από έναν μεγάλο κεντρικό ... πρακτικά σημαίνει μόνο Φ.Α).

Είσαι σίγουρος??? Γιατί ο έμπειρος υρδαυλικός μου μου λέει εότι είναι πολύ αποδοτικώτεροι ειδικά αν είναι λέβητες συμπυκνωμάτων. Εγώ εχω στο διόροφο (3 κατοικίες) κεντρική αυτόνομη θέρμανση με ένα λέβητα και τρείς εντελώς χωριστές γραμμές που τροφοδοτούν τα 3 διαμερίσματα (ισόγειο, 1ο & 1ο όροφο). Το σύστημα κατανμής κοινοχρήστων που έχω είναι με ωρομετρητές που είναι βλακεία αλλά επίσης βλακεία είναι και το σύστημα κατανομής κοινοχρήστων με θερμιδομετρητές για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Ευτυχώς ακόμα είμαστε μια ευρύτερη οικογένεια αλλά αν νοικιάσω καποιο δεν ξέρω τι είναι σωστό να χρεώνω...

Στις 7/12/2019 στις 7:01 ΠΜ, stefstefan είπε

....το μπαλκόνι κάθε εγκατάσταση λεβητοστασίου απαιτεί άδεια από την πολεοδομία με μελέτες κτλ. Κανείς δεν το κάνει γιατί πρέπει να εμπλακεί και πολιτικός μηχανικός οπότε το κόστος διπλασιάζεται...

Μηχανολόγος! (έλεος πιά με αυτή τη φάρα...)

Επεξ/σία από MessengerOfGood
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MessengerOfGood είπε

Είσαι σίγουρος??? Γιατί ο έμπειρος υρδαυλικός μου μου λέει εότι είναι πολύ αποδοτικώτεροι ειδικά αν είναι λέβητες συμπυκνωμάτων. Εγώ εχω στο διόροφο (3 κατοικίες) κεντρική αυτόνομη θέρμανση με ένα λέβητα και τρείς εντελώς χωριστές γραμμές που τροφοδοτούν τα 3 διαμερίσματα (ισόγειο, 1ο & 1ο όροφο). 

Να διευκρινήουσουμε ότι δε μιλάμε για διαφορετικούς λέβητες.

Λέμε για τον ίδιο λέβητα σε 2 μεγέθη ας πούμε που λειτουργούν και οι 2 στο ονομαστικό τους φορτίο. Τότε ο μεγάλος (ας πούμε διπλάσιος) θα είναι πιο αποδοτικός (τροφοδοτόντας διπλάσια φορτία, όχι λειτουργόντας στο μισό) από ότι ο μικρός. Αν θες να το πούμε αλλιώς, είναι πιο αποδοτικό να έχεις έναν μεγάλο λέβητα να τροφοδοτεί δυο "ίδια" φορτία παρά 2 μισούς με ένα φορτίο στον καθένα. Αυτό δεν είναι θέμα εμπειρίας.

Τώρα αν μιλάμε ότι ο μικρός είναι άλλου τύπου/τεχνοογίας τότε φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση. γι αυτό λέω άλλωστε ότι ο ατομικός στο μπαλκόνι φυσικά και έχει νόημα αν είναι ΦΑ, αλλά δεν έχει νόημα να έχεις ατομικό πετρελαίου.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, DrLo είπε

Να διευκρινήουσουμε ότι δε μιλάμε για διαφορετικούς λέβητες.

Λέμε για τον ίδιο λέβητα σε 2 μεγέθη ας πούμε που λειτουργούν και οι 2 στο ονομαστικό τους φορτίο. Τότε ο μεγάλος (ας πούμε διπλάσιος) θα είναι πιο αποδοτικός (τροφοδοτόντας διπλάσια φορτία, όχι λειτουργόντας στο μισό) από ότι ο μικρός. Αν θες να το πούμε αλλιώς, είναι πιο αποδοτικό να έχεις έναν μεγάλο λέβητα να τροφοδοτεί δυο "ίδια" φορτία παρά 2 μισούς με ένα φορτίο στον καθένα. Αυτό δεν είναι θέμα εμπειρίας.

Τώρα αν μιλάμε ότι ο μικρός είναι άλλου τύπου/τεχνοογίας τότε φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση. γι αυτό λέω άλλωστε ότι ο ατομικός στο μπαλκόνι φυσικά και έχει νόημα αν είναι ΦΑ, αλλά δεν έχει νόημα να έχεις ατομικό πετρελαίου.

Μιλάμε πάντα για ΦΑ. Αν έχω τρείς των 20,000 kW/h στα τρία μπαλκόνια είναι οικονομικότερο από έναν 60,000 kWh και για τα τρία οροφοδιαμερίσματα? 

Ο μεγαλος που έβαλα αντικατέστησε σταδιακά έναν παλιό πετρελαίου. Πριν κάμποσα χρόνια άλλαξα τον καυστήρα, πρόσφατα και τον λέβητα και τελευταία την καμινάδα και τον κυκλοφορητή.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, MessengerOfGood είπε

Μιλάμε πάντα για ΦΑ. Αν έχω τρείς των 20,000 kW/h στα τρία μπαλκόνια είναι οικονομικότερο από έναν 60,000 kWh και για τα τρία οροφοδιαμερίσματα? 

Ο μεγαλος που έβαλα αντικατέστησε σταδιακά έναν παλιό πετρελαίου. Πριν κάμποσα χρόνια άλλαξα τον καυστήρα, πρόσφατα και τον λέβητα και τελευταία την καμινάδα και τον κυκλοφορητή.

Αν και τα 3 τριαμερίσματα θερμένονται ταυτόχρονα θα ήταν καλύτερα ένας μεγάλος.

Δημοσ.
Στις 14/10/2019 στις 6:28 ΜΜ, Horn είπε

Το λεβιτοστασιο βρισκεται ολο στο μπαλκονι και η δεξαμενη,φαινεται κλεισμενο μικρο σπιτακι και ο λεβητας και η δεξαμενη πρεπει να ειναι εκει μεσα.η δεξαμενη δεν ειναι στην ταρατσα 100%

Από μόνο του το "μικρό σπιτάκι" στο μπαλκόνι είναι παράνομο.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, DrLo είπε

Σε ευχαριστω, δεν ξέρεις πόσο με παρηγόρησες!

Τώρα πόσο χάνει σε απόδοση ένας λέβητας όταν από τα 60,000 που έχει ονομαστική ικανότητα πέφτει στα 20,000 που έχει ο πάνω όροφος και που είναι ο μόνος που θερμαίνεται αυτό τον καιρό?

Αυτο με την υπερδιαστασιολόγηση των λεβητων με παραξενεύει κάπως. Ποιές είναι οι αιτίες που, για να πάρω 20000 kCal/h, θέλω περισσότερα κιλά/λίτρα καύσιμης ύλης όταν τα καίω σε ένα λεβητα/καυστήρα με δυνατότητα 60,000 kCal/h? Tι γίνονται οι θερμίδες της έξτρα ποσότητας? Φεύγουν σαν θερμότερα και περισσότερα καυσαέρια μέσα από την καμινάδα? Και δεν μπορώ να ρυθμίσω τις παραμέτρους καύσης ώστε να μη συμβαίνει αυτό? (υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τα όρια ρύπων)...

Δημοσ.
3 ώρες πριν, MessengerOfGood είπε

Είναι πολύ περίεργος αυτός ο νομος. Όταν θερμαινεται ο από πάνω, ο από κάτω και οι απο δίπλα, εσύ θερμαίνεσαι από αυτούς. Το κερασάκι στην τούρτα της ανοησίας είναι ότι ενώ σου επιτρέπεται να αυτονομήσεις (λές και είσαι μόνος σου στην ερημιά και δεν ανταλλάσσεις θερμότητα με τους γείτονες) συμμετέχεις - άκουσον, άκουσον - στις δαπάνες συντήρησης των άλλων! Ο παραλογισμός στο απόγειο!

Είσαι σίγουρος??? Γιατί ο έμπειρος υρδαυλικός μου μου λέει εότι είναι πολύ αποδοτικώτεροι ειδικά αν είναι λέβητες συμπυκνωμάτων. Εγώ εχω στο διόροφο (3 κατοικίες) κεντρική αυτόνομη θέρμανση με ένα λέβητα και τρείς εντελώς χωριστές γραμμές που τροφοδοτούν τα 3 διαμερίσματα (ισόγειο, 1ο & 1ο όροφο). Το σύστημα κατανμής κοινοχρήστων που έχω είναι με ωρομετρητές που είναι βλακεία αλλά επίσης βλακεία είναι και το σύστημα κατανομής κοινοχρήστων με θερμιδομετρητές για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Ευτυχώς ακόμα είμαστε μια ευρύτερη οικογένεια αλλά αν νοικιάσω καποιο δεν ξέρω τι είναι σωστό να χρεώνω...

Ο νομος με την αυτονομηση δεν είναι τόσο παράλογος όσο φαίνεται. Οι δαπάνες και το κόστος των κοινοχρηστων σε μια πολυκατοικία βασίζεται στον αριθμό των διαμερισματων και όσο πιο πολλά είναι αυτά τόσο μειώνονται διαφορά έξοδα ανά ιδιοκτησία. Τώρα με την αυτονομηση, όσο θα αυξάνονται όσοι θέλουν να αποκοπούν από την θέρμανση και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την συντήρηση, τόσο επιβαρυνονται όλοι οι υπόλοιποι, αυτό έχει ενδεχόμενη συνέπεια να καταστεί η κεντρική θέρμανση τόσο ασύμφορη για όσους έμειναν οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν και οι υπόλοιποι κάποια στιγμή χωρίς θέρμανση. Οπότε για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος προνοει και σου λέει θα πληρώνεις κανονικά την συντήρηση.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, giorgoskouro είπε

όσο θα αυξάνονται όσοι θέλουν να αποκοπούν από την θέρμανση και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την συντήρηση, τόσο επιβαρυνονται όλοι οι υπόλοιποι, αυτό έχει ενδεχόμενη συνέπεια να καταστεί η κεντρική θέρμανση τόσο ασύμφορη για όσους έμειναν οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν και οι υπόλοιποι κάποια στιγμή χωρίς θέρμανση

Ή να σταματήσουν να κάνουν συντήρηση που είναι ακόμα χειρότερο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, DrLo είπε

το οποιο στατιστικα ειναι απιθανο. Οποτε η πας σε συμβιβαστικες λυσεις του στυλ η θερμανση λειτουργει χ με ψ καθε πρωι και χ1 με ψ2 καθε απογευμα και γκρινιαζει ο συνταξιουχος στον 5ο κι η μαμα με το νεογεννητο στον 2ο, η πας απλα σε αυτονομη θερμανση

υγ η ελλαδα πασχει απο υπερδιαστασιολογημενους λεβητες. χωρις υπερβολη. στη βορεια ευρωπη οι λεβητες που βαζουν στην ελλαδα σε μονοκατοικια θερμαινουν πολυκατοικιες. Τα γαιδουρια 200,000+ θερμιδες που βαζουν σε πολυκατοικιες εδω απλα δε παιζουν εξω. Φαντασου τωρα τη σπαταλη αν δεν υπαρχουν συγκεκριμενες ωρες λειτουργιας του λεβητα του να ζητησει καποιος θερμανση(πες 10,000 θερμιδες απο λεβητα 200,000) στις 6 το πρωι καποιος αλλος στις 7, τρεις τεσσερις στις 8 και 2 στις 10.

Επεξ/σία από fredd0
Δημοσ.
Στις 14/10/2019 στις 6:28 ΜΜ, Horn είπε

Καταρχην ευχαριστω ολους σας για την βοηθεια,απο το λιγο που εψαξα βρηκα οτι:

Απαιτειται συναινεση απο τους υπολοιπους ιδιοκτητες κατι που ο συγκεκριμενος δεν ρωτησε κανεναν(ομως δεν υπαρχει καταστατικο πολυκατοικιας και ισως το εχει ψαξει αυτο και το εκανε).

2ον απαιτειται εγκριση απο την πολεοδομια

3ον η δεξαμενη οπως ειπωθηκε πρεπει να ειναι εως ενα οριο αλλα εγω δεν τα γνωριζω καθολου αυτα.

Το λεβιτοστασιο βρισκεται ολο στο μπαλκονι και η δεξαμενη,φαινεται κλεισμενο μικρο σπιτακι και ο λεβητας και η δεξαμενη πρεπει να ειναι εκει μεσα.η δεξαμενη δεν ειναι στην ταρατσα 100%

1. Σε πολυκατοικια που δεν υπαρχει κανονισμος πολυκατοικιας, ισχυει ο νομο του 1929 και η περαιτερω βελτιωση του καπου το 1980.

Το δεν υπαρχει στην πολυκατοικιας μας κανονισμος, αρα κανω οτι θελω δεν ισχυει.

2. Σταματειστε να πετατε ακοπα ανακριβειες,

για να αποκοπεις απο το συστημα κεντρικης θερμανσης πρεπει να τηρουνται οι προυποθεσεις του νομου που βγηκε το 2017.

πχ αποκοβομαι και βαζω air condition, το πιο πιθανο ειναι οτι την πατησες.

Οπως και πετρελαιο κλπ κλπ.

Με τα σημερινα δεδομενα, μπορεις να πας απο πετρελαιο σε ΦΑ

απο ΦΑ σε πελλετ και οτι αλλο υπαρχει, βιομαζα, γεωθερμια κλπ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, giorgoskouro είπε

Ο νομος με την αυτονομηση δεν είναι τόσο παράλογος όσο φαίνεται. Οι δαπάνες και το κόστος των κοινοχρηστων σε μια πολυκατοικία βασίζεται στον αριθμό των διαμερισματων και όσο πιο πολλά είναι αυτά τόσο μειώνονται διαφορά έξοδα ανά ιδιοκτησία. Τώρα με την αυτονομηση, όσο θα αυξάνονται όσοι θέλουν να αποκοπούν από την θέρμανση και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την συντήρηση, τόσο επιβαρυνονται όλοι οι υπόλοιποι, αυτό έχει ενδεχόμενη συνέπεια να καταστεί η κεντρική θέρμανση τόσο ασύμφορη για όσους έμειναν οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν και οι υπόλοιποι κάποια στιγμή χωρίς θέρμανση. Οπότε για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις ο νόμος προνοει και σου λέει θα πληρώνεις κανονικά την συντήρηση.

Ώπα η βασική μου αντίρρηση με το νόμο είναι ότι υπέκυψε στις κοινωνικές πιέσεις. Πράγματι κάποιοι δεν πληρώνουν, όι άλλοι πληρώνουν και βλαστημάνε κλπ. Τα έζησα. Από την ώρα που υποκύψαμε στην απατηλή έννοια της αυτονομίας (λέξη αντιφατική γιατί αναφέρεται στην νομή αγαθων άρα δεν μπορεί να περιεχει και τη λέξη αυτό=εγώ) και την κάναμε κυρίαρχη στη ζωή μας συμβαίνουν αυτά.

Η θέρμανση ενός κτιρίου (στο οποίο μπορεί να υπάρχουν πολλές κατοικίες) σχεδιάζεται σαν σύνολο και με βάση τις απώλειες του με συγκεκριμένες συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας 0 βαθμών ώστε να υπαρχει παντού ίδια εσωτερική θερμοκρασία 20 βαθμών, Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 βαθμοί το σύστημα υπολειτουργεί και καλά κάνει. Από την ώρα που κάποιος θέλει να αυτονομηθεί ή πρέπει να πάει να μείνει αλλού, ή (θεωρητικά) πρέπει να μονώσει όλες τις διεπιφάνειες με τους άλλους ώστε να μη δέχεται καθόλου θερμότητα από αυτούς που λειτουργούν το σύστημα (ΟΚ είναι λίγο τραβηγμένο αυτό που λέω αλλά δεν πειράζει). Τώρα σε συστήματα που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να γίνει αυτονομία (αυτά με τις κάθετες στήλες αν θυμάστε) υπάρχους διάφοροι τρόποι κάποιος να κλέψει τους άλλους παίρνοντας περισσοτερη θερμική ισχύ (θερμότητα/ώρα). 

Όλα αυτά δημιουργούσαν προστριβές και πήγαμε στην αυτονομία με μετρητές ώρών ή θερμίδων και κάποιες μεθοδους που υποτίθεται ότι κάνουν δίκαιη κατανομή των εξόδων. Αυτές οι μέθοδοι τουλάχιστον επιμέριζαν το κόστος κατά ένα μέρος με βάση τις ώρες ή/και τις θερμίδες που τράβηξε ο καθένας από το σύστημα αλλά και κατά ένα άλλο σημαντικό μέρος με βάση τα χιλιοστά (δηλ. το τι θα πλήρωνε αν δεν είχε καθόλου αυτονομία). Και πολύ καλά έκαναν γιατί όταν θερμαίνεται ο διπλανός σου δεν έχεις απώλειες προς τα εκεί και αν εσύ δεν θερμαινεσαι τότε αυτός πληρώνει και για σένα. Ηταν αυτονομία σε κάποια λογικά πλαίσια.

Στη συνέχεια ήλθε η πλήρης αυτονόμηση: Έχω δικό μου σύστημα θέρμανσης και ζεσταίνομαι όταν και όσο θέλω. Ελευθερία (άλλη παρεξηγημένη λέξη αυτή). Και λέμε εμείς οι έξυπνοι μηχανικοί: ΟΚ κάντο αλλά να πληρώνεις τη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης των άλλων! Ενώ έπρεπε να πούμε ΟΚ αλλά να πληρώνεις και κάποιο ποσό από τα έξοδα θέρμανσης των άλλων. 

Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις:

Α. Κάποιοι έχουν βάλει αυτόνομα λεβητάκια στο μπαλκόνι και κάποιοι παραμένουν στο κεντρικό σύστημα. Εκεί κατά τη γνώμη μου αυτοί με τα λεβητάκια έπρεπε να πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων θέρμανσης των άλλων, όχι μόνο τη συντήρηση.

Β. Όλοι έχουν λεβητάκια. ΟΚ ας κόψουν το λαιμό τους και ας περιμένουν να ανάψει ο διπλανός ή ο από κάτω για να ζεσταθούν τσάμπα.

ΥΓ Δεν κάνω κάποια πρόταση νόμου, αλλά το θέμα είχε απασχολήσει το ΤΕΕ πολύ. Απλά όταν μιλάμε για αυτονομία να ξέρουμε ότι αυτό σε μια πολυκατοικία (αlλά και σε μία κοινωνία) δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει. Συγγνώμη για το μακροσκελές post...

21 λεπτά πριν, fredd0 είπε

το οποιο στατιστικα ειναι απιθανο. Οποτε η πας σε συμβιβαστικες λυσεις του στυλ η θερμανση λειτουργει χ με ψ καθε πρωι και χ1 με ψ2 καθε απογευμα και γκρινιαζει ο συνταξιουχος στον 5ο κι η μαμα με το νεογεννητο στον 2ο, η πας απλα σε αυτονομη θερμανση

υγ η ελλαδα πασχει απο υπερδιαστασιολογημενους λεβητες. χωρις υπερβολη. στη βορεια ευρωπη οι λεβητες που βαζουν στην ελλαδα σε μονοκατοικια θερμαινουν πολυκατοικιες. Τα γαιδουρια 200,000+ θερμιδες που βαζουν σε πολυκατοικιες εδω απλα δε παιζουν εξω. Φαντασου τωρα τη σπαταλη αν δεν υπαρχουν συγκεκριμενες ωρες λειτουργιας του λεβητα του να ζητησει καποιος θερμανση(πες 10,000 θερμιδες απο λεβητα 200,000) στις 6 το πρωι καποιος αλλος στις 7, τρεις τεσσερις στις 8 και 2 στις 10.

Στη Βόρεια Ευρώπη έχουν πολύ καλά μονωμένα κτίρια.

Στη δική μου (προσωπική) περίπτωση προς το παρόν το ισόγειο και ο 1ος δεν κατοικούνται. Σε λίγο καιρό θα κατοικούνται. Τότε σίγουρα όταν κάνει κρύο λίγο-πολύ όλοι θα το ανάβουν με μικρές διαφορές. Π.χ. αλλος μένει σπίτι, άλλος πάει στη δουλειά, αλλά όταν έλθεί να ανάβει αρκετή ώρα μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία κλπ. Νομίζω όμως ότι ο λέβητάς μου είναι υπερδιασσιολογημένος και για φούλ ζήτηση την οποία εκτιμώ στις 45-50000 kCal/h.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...