seventh_son Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Έχω το ρουτεράκι της Vodafone ΖΗΧΝ Η367Ν και VDSL 50άρα. Πολύ ευχαριστημένος καθώς μου φέρνει τη γραμμή στο τέρμα και κατεβάζω με 5.4ΜΒ/sec από καλούς servers. Λοιπόν να σας πω λίγο πώς έχει η κατάσταση και τι θέλω να κάνω να μου προτείνετε λύσεις. Με τη σύνδεση αυτή δίνω Internet σε δυο διαμερίσματα κολλητά (το δικό μου και των γονιών μου). Έχω ένα unmanaged switch στη κρεβατοκάμαρα μου πάνω στο οποίο πέφτουν δυο PCs (πάει στη μια από τις 4 πόρτες του VDSL router). Ένα δεύτερο Unmanaged switch στο Hall πάνω στο οποίο πέφτουν 2 κονσόλες και μια smart tv (πάει στη δεύτερη πόρτα του VDSL router). Τέλος ένα τρίτο unmanaged switch που είναι στο άλλο διαμέρισμα και στο οποίο πέφτει ένα laptop και ένα access point (Dlink DAP-1330 με περασμένο OpenWrt) (πάει στη τρίτη πόρτα του VDSL router). Όλα βρίσκονται στο ίδιο LAN. Μου τη βαράει στα νεύρα όμως γιατί κάποιες φορές, η μάνα μου κάνει cast στη smart tv πράγματα απο youtube (χωρίς να το θέλει) με αποτέλεσμα εκεί που παίζω να βλέπω άλλα πράγματα. Εδώ να αναφέρω οτι όλες οι σταθερες συσκευές στο σπίτι μου παίζουν με static IPs. Μόνο τα κινητά είναι σε DHCP πλήν τoυ tablet που ευθύνεται για το casting, που έχει static IP. Δοκίμασα μέσα από το router να εφαρμόσω κάποιας μορφής ACL κάνοντας deny πακέτα από την IP του tablet, στην IP της smart tv αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είπα να το δώ λιγο πιο σοβαρά. Πήρα λοιπόν δυο Cisco devices, ένα 2950 switch και έναν router 1841 με το σκεπτικό να φτιάξω 4 VLANs, inter-vlan στο router, και να παίξω bridge με το VDSL router της vodafone. Τρώω μια ήττα γιατί διαβάζω ότι το συγκεκριμένο router, προσφέρει καθαρό throughput 38.75Μbps και μετά από NAT, ACLs κτλ καθαρό πέφτει γύρω στα 31Mbps. Οπότε λέω άκυρο ... Δε θα πέσω σε ταχύτητα. Σκέφτομαι λοιπόν 2 πράματα. Έχει το συγκεκριμένο ρουτεράκι της vodafone τη δυνατότητα να φτιάξεις VLANs στα ethernet interfaces του και να κάνει intervlan routing ? Με μια πρόχειρη ματιά στο web interface και με root access δε βρήκα κάτι. Αν δεν έχει θα παίξω με το 2950 και θέλω και ένα home router εμπορίου που να μη μου κόψει bandwidth και να παίζει inter-vlan για να πέσει πάνω στο switch και να συνδεθεί σε bridge mode με το ΖΗΧΝ Η367Ν της Vodafone. Θα προτιμούσα αν υπάρχει κάποια τέτοια πρόταση για Home router να είναι από το https://www.mgmanager.gr/136-modem-routers#/ μιας και έχω ένα πιστωτικό εκεί. Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση ακούω γιατί πραγματικά μου έχει σπάσει τα νεύρα. Σκεφτόμουν να πειραματιστώ και με pfSense με ένα παλιό PCακι που έχω με έναν P4 650 και 2GB Ram, αλλά φοβάμαι καμιά ήττα και εκεί με το throughput. Αν και αυτή η λύση θα είναι καθαρά για πειραματισμό γιατί θα μου πάει ο κούκος αηδόνι με το ρεύμα καθώς το PCακι καίει γύρω στα 170 watt. Ανοιχτός σε απόψεις και ιδέες. Ευχαριστώ
zx1234r Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Γιατί απλά δεν βάζεις κάθε δίκτο σε διαφορετικά subnets για να μην έχεις παρεμβολές? Επεξ/σία 12 Οκτωβρίου 2019 από zx1234r
seventh_son Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Θες να μου πεις λίγο πώς το εννοείς ; Αν θέλω τα διαφορετικά subnets να επικοινωνούν μεταξύ τους θέλω 4 interfaces (ή τα subinterfaces του inter-vlan) ; Μπορώ να έχω διαφορετικά subnets στα lan interfaces του ZTE ? Είχα την εντύπωση ότι ένα home router είναι σαν να έχεις modem, Router με 1 LAN και 1 WAN interface, και πάνω στο LAN interface συνδεδεμένο ένα 4port Fast Ethernet Switch. Για δώσε μου περισσότερες λεπτομέρειες μήπως κάτι μου διαφεύγει.
tyf Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 για να καταλαβω . αυτο που θελεις ειναι να κανεις ενα καλο qos ωστε οταν μπαινουν αλλες συσκευες και κανουν οτιδηποτε να μην σου επηρεάζει το ping στα παιχνιδια?
seventh_son Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2019 Όχι δεν μιλάμε για ping εδώ. Θέλω συγκεκριμένες IPs να μη μπορούν να μιλήσουν καθόλου με άλλες IPs και γενικά το traffic και οι λειτουργίες από μια ομάδα συσκευών να μην επηρρεάζει καθόλου τις άλλες. Σκέψου το ώς εξής. Παίζω ωραία και καλά το Fifa μου στο PS4 και εκεί που παίζω ωραία και καλά, τρώω ένα cast μια συνταγή από το τάμπλετ της μάνας μου. Πώς σου φαίνεται ; Αν ο 1841 δεν είχε το θέμα με το throughput και μ δινε καθαρό πενηντάρι, όπως έχω τώρα, δε θα το συζητάγαμε καν τώρα. Το κάθε δωμάτιο στο δικό του VLAN και να μην επηρρεάζεται καθόλου από τις άλλες συσκευές από ARP broadcasts κτλ. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως θα μπορούσα να το λύσω το πρόβλημα που έχω με το cast, χρησιμοποιώντας τη κατάσταση ώς έχει , αλλά βάζοντας το c2950 και μια VLAN ACL να κόβει τα πακέτα από το ταμπλετ προς την TV.
zx1234r Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 11 ώρες πριν, seventh_son είπε Θες να μου πεις λίγο πώς το εννοείς ; Αν θέλω τα διαφορετικά subnets να επικοινωνούν μεταξύ τους θέλω 4 interfaces (ή τα subinterfaces του inter-vlan) ; Μπορώ να έχω διαφορετικά subnets στα lan interfaces του ZTE ? Είχα την εντύπωση ότι ένα home router είναι σαν να έχεις modem, Router με 1 LAN και 1 WAN interface, και πάνω στο LAN interface συνδεδεμένο ένα 4port Fast Ethernet Switch. Για δώσε μου περισσότερες λεπτομέρειες μήπως κάτι μου διαφεύγει. Το έχεις στο μυαλό σου πολύ πιο περίπλοκο αποτι χρειάζεται. Σε business περιβάλλον, ναι θα παίζαμε με vlans. Στο σπίτι όμως μπορείς να βάλεις κάθε δωμάτιο σε διαφορετικό subnet. Αν θέλεις μετά κάποιο subnet να μιλάει με κάποιο άλλο θα πρέπει να φτιάξεις static route αλλιώς θα είναι περιορισμένα. Αν όμως θελεις να το κάνεις όντως πιο advanced, άσε το modem router ως έχει και πάρε ένα επαγγελματικό router τύπου fortigate η Cisco και συνέδεσε το modem στη wan του και όλα τα υπόλοιπα switch εκεί. Θα μπορείς πιο εύκολα να κάνεις αυτά που θέλεις αλλά το κόστος ανεβαίνει.
2MikronS Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Αυτο που σου γραφει ο zx ειναι η καλυτερη λυση. Γενικως ενα ρουτερ για παραμετροποιηση ηθελες για ολα αυτα. Επεξ/σία 13 Οκτωβρίου 2019 από 2MikronS
seventh_son Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2019 Τελικά βρήκα λύση. Ένα c2950 με VLANs και ένα Mikrotik HAP Lite, που τυχαία έπεσε στα χέρια μου και δεν είχα ιδέα πόσο γαμάτο ρουτεράκι είναι. Το ΖΤΕ Η367Ν του παρόχου σαν Modem, σε bridge mode και το mikrotik σαν router. Υποστηρίζει κανονικά inter-vlan routing, οπότε πλέον το λειτουργώ όπως ήθελα. Δε το περίμενα οτι υπάρχει ένα τόσο φτηνό ρουτεράκι (κάνει κανα 25άρι) που να κάνει τόσα πράματα !!!! Πραγματικά φανταστικό. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα